АФП: Понта се очертава като победител в балотажа

| от |

Румънският премиер Виктор Понта, който е обект на критики заради двойни стандарти на тема демократичните ценности, се очертава като победител във втория тур на президентския вот в неделя в бившата комунистическа страна, разяждана от корупция.

42-годишният социалдемократ, който се радва на подкрепата главно на селския електорат, се очаква да извоюва 54% от гласовете на балотажа, гласи последната анкета на институтите CURS и Avangarde. Редица експерти обаче предупреждават, че въпреки този аванс спрямо съперника от немското малцинство Клаус Йоханис не бива да се изключват изненади. „Ключът във втория тур е в мобилизацията“, смята Кристиан Гинеа от Румънския център за европейски политики /CURS/. „Ако избирателите от големите градове, които клонят в мненията си по-скоро към опозицията, се мобилизират, Йоханис има шанс“, посочи той пред АФП. На първия тур участието беше едва 52,3% от имащите право на глас. 25 години след падането на диктатора Николае Чаушеску тези седми президентски избори са смятани за ключови в посткомунистическата история на Румъния в момент, когато на демокрацията бяха нанесени тежки удари в някои страни от Централна Европа и особено в Унгария, и когато отношенията между Брюксел и Москва са силно обтегнати зарази украинската криза. Държавният глава ръководи външната политика и назначава висшите служители в държавната администрация.

Евентуална победа на Виктор Понта би довела до съсредоточаване на властта в ръцете на Социалдемократическата /бивша комунистическа/ партия, която заедно с лявата коалиция разполага с голямо мнозинство в парламента. Това превъзходство безпокои правосъдието, което реализира огромен напредък в борбата срещу корупцията, защото макар Понта да казва, че уважава неговата независимост, неведнъж е критикувал антикорупционната прокуратура (DNA) за пристрастност. Преди една година мнозинството в парламента въведе свръх-имунитет за своите членове, макар че проектът беше блокиран от президента Траян Бъсеску. Опасенията за антидемократично развитие в страната бяха засилени от хаоса при гласуването на румънците в чужбина – хиляди от тях не можаха да дадат своя глас в Париж, Лондон и Виена. А именно гласовете на диаспората преди 5 години наклониха везните към Траян Бъсеску, който няма право на трети пореден мандат. В събота хиляди хора участваха в масови демонстрации в големите градове с искане за „свободни“ избори.

Натискът на улицата и на опозицията доведе до оставката на външния министър, макар че той отхвърли обвиненията за отговорност в гласуването в чужбина. В своята предизборна кампания Клаус Йоханис постави ударението върху борбата срещу корупцията и желанието си да реформира икономическите структури в 20-милионната страна, която е на предпоследно място в ЕС по бедност, следвана само от България. През юни Румъния изпадна в рецесия, а чуждестранните инвестиции се топят поради непредвидимата фискална политика и неефикасната администрация.

Йоханис е подкрепян от Европейската народна партия и от иконата в борбата с корупцията Моника Маковей. Либералът Калин Попеску-Търичану, бивш премиер /2004-2008/, който зае трето място в първия тур на вота, обаче се обяви в подкрепа на Понта. Сегашният премиер обеща кампания със силен акцент върху национализма с лозунга „Да обединим Румъния“, която беше разединена през 10-те години на двата мандата на Бъсеску. След първия телевизионен „дуел“ Викткор Понта, който според критиците си се е държал много агресивно, имаше преднина в анкетите, докато Йоханис е останал верен на себе си спокоен и уверен, според вчерашна анкета на института CSCI. /АФП/БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за АФП: Понта се очертава като победител в балотажа