700 години след като бе забранен футболът

| от |

Англичаните винаги се хвалят с това, че те са измислили футбола, но забравят и че са го забранили. Футболът е бил забранен преди 700 години в Англия, Шотландия и Франция.

22

Футбол в Англия се е играл и преди 1873 г., когато официално са приети първите правила на играта. Преди не е имало утвърдеби правила, две големи групи от хора, най-вече от съседни села, са се опитвали да ритат нещо кръгло, те носят топката до селската църква, през селото или до гробището.

При такава „игра“, хората често били с разбити носове и кости, а околните имоти винаги били потрошавани.

23

В началото на 14 век популярността на футбола е причината местните търговци от Лондон да се оплачат на владетеля, така че през 1314 г. крал Едуард II забранил играта в града.

Законът бил продължен и при неговите наследници и футболът е бил забранен по времето на Едуард III, Ричард II, Хенри IV и Хенри V. Примерът следвали и във Франция, където Чарлз V е забранил играта, а същото е направил и шотландският владетел Джеймс I.

Но хората продължавали да играят футбол, въпреки че често били глобявани за всеки счупен прозорец. С течение на времето футболът се променил. Въвели се правила, създадени били клубове и футболът се превърнал в най-важната спортна игра в света.

Но не всеки англичанин се осмелявал да играе футбол. През 1921 г., няколко години след като жените получили право на глас във Великобритания, Футболната асоциация на Англия забранила на жените да играят футбол . Тази забрана не е отменена едва през 1971 -та година.

 
 
Коментарите са изключени за 700 години след като бе забранен футболът