70-ото издание на Есенния технически панаир започва в Пловдив

| от |

Седемдесетото издание на Есенния технически панаир се открива днес в Пловдив. Създаденото начало и традиции продължават и днес, каза председателят на Съвета на директорите на „Международен панаир Пловдив“ д-р Иван Соколов.

В Есенния панаир участват 450 директни изложители и 417 представени фирми от общо 37 държави. С официални участия се представят Австрия, Тайван, Полша и Чешката република, а с колективни участия се включват фирми от Германия, Италия, Полша,Турция. 54 от фирмите се завръщат на панаира, имаме и 100 нови участници, посочи д-р Соколов. Иновациите, представени на панаира, са насочени към човека, към намаляването на енергийните и финансовите разходи, към подобряване на условията на труд и към опазването на околната среда, допълни той.
,
Най-много фирми и експонати са представени в браншовете машиностроене и строителство, а ръст показват изложбите „Аутотех“, „Интермин експо“ и „Химия“. За златни медали тази година се състезават 34 експоната. Богатата делова програма на Есенния панаир включва кръгла маса за инвеститори, Дни на зелената енергия, Европейски минен бизнесфорум, който ще продължи днес и утре, а участниците в него са около 250. В България минният сектор дава около 5 на сто от БВП, продукция за близо 3 милиарда лева годишно и над 30 000 работни места.

Водещи теми в Дните на зелената енергия са финансовите инструменти за енергийна ефективност в общините и проблемът с енергийния мениджмънт в училищата. Ще бъдат дискутирани и методите за измерване на качеството на въздуха в градовете, обясни Милена Агопян – ръководител на проекти в Енергийната агенция – Пловдив.

В рамките на панаира ще бъдат показани 30 световни, европейски и български новости. Сред тях са роботизираната система за ин витро-оплождане, български електромобил, енергоспестяваща технология, разработена от конструктори на NASA, система за захранване от слънчева енергия и други. Есенният панаир продължава до събота включително. По повод на 70-ото изложение „Международен панаир Пловдив“ намали цената на билетите – те са по 4 лева, за инвалиди, ученици и пенсионери – по 2 лева, а картата за цялата седмица струва 12 лв., уточниха организаторите.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за 70-ото издание на Есенния технически панаир започва в Пловдив