6 доказани стъпки за най-добрия сън, който някога ще имате

| от |

Най-големия ви враг сте може би самите вие

Спрете да се залъгвате. Не може да си спестявате някой друг час сън и да очаквате да не ви се отрази по някакъв начин.

… в края на втората седмица, хората, спящи по шест часа, били толкова отпаднали и изтощени, колкото хората, които са били лишени от сън за 24 часа – когнитивният еквивалент на това да бъдете пияни в границите на позволеното от закона.

Изтощеността всъщност прави щастието по-трудно достижимо. “Утрото е по-мъдро от вечерта” не е случайна поговорка. Отпочиналостта помага за вземането на по-правилни решения и може да ви помогне да постигнете по-лесно целите си.

sleepingBeauty-femmewise

Липсата на сън увеличава вероятността да се разболеете и да се държите неетично. Наистина съществува понятието “сън за красота”:

Изследвания показват, че когато хората са лишени от сън, са по-малко здрави, по-малко атрактивни и по-уморени.

Да, има хора, които не се нуждаят от много сън, но те са изключителна рядкост.

От 100 човека, които си мислят, че могат и без много сън, само 5 наистина могат.

Опознайте себе си, нощни сови и сутрешни ранобудници.

Сутрешните типове са по-конкретни, логични и самоконтролиращи се, докато вечерните са по-креативни, готови да поемат рискове, независими и импулсивни.

Нощните сови са по-умни. А мъжките се справят по-добре с дамите.

Но раннобудниците са по-инициативни и щастливи – а сутрешното настроение почти винаги определя целия ден.

Работейки извън предпочитаното от вас време, може да намалите продуктивността си, но нощните сови са способни да се научат да стават рано като създават ритуали, които по-лесно да ги изкарат от леглото.

Какво помага за добрия сън?

1) Упражненията през деня помагат за добър сън през нощта:

… тези, които са правили упражнения през деня, съобщават за по-добро качество на съня в сравнение с хората, които са стояли седнали цял ден.

2) Студеното е по-добре

Откритие на изследователи от Лил, североизточна Франция, показва, че обектите, взели си студен душ точно преди лягане, заспиват по-бързо и имат по-добър сън. Най-добрият показател за добър сън е поддържането на стайната температура между 16 и 19 градуса по Целзий.

3) Избягвайте светлината преди лягане, а това включва телевизори и компютри:

… ярки светлини – включително сините и белите светлини, идващи от екрана на компютъра или телевизора – могат да измамят мозъка и той да ги регистрира като дневни. Гледането на филм в леглото може да е релаксиращо, но постоянната ярка светлина на екрана често затруднява заспиването след това.

4) Избягвайте кафето и алкохола вечер:

Очевидно не е добра идея да пиете кафе вечер, ако знаете, че ви пречи да заспите. Алкохолът преди лягане също не е добър ход. Той може да помага при заспиването, но въздействието му се проявява през втората половина на нощта. Разграждайки се в тялото, алкохолът в кръвната система често води до увеличаване на броя на събужданията през нощта.

Също:

5) Матракът няма значение. Когато пътуват, хората спят по-добре само когато матракът е подобен на този, който имат вкъщи.

6) Постоянството и избирането на опреден час на събуждане са по-важни отколкото си мислите.

Проблеми със заспиването?

Често срещана и все още пренебрегвана причина за безсънието е полагането на твърде много усилия в опитите да заспите.

Кошмари? Опитайте да поиграете видео игри. И ако нещо ви изплаши, като филм на ужасите например, обсъдете го след това. Това може да намали шанса да сънувате кошмари.

Събуждането през нощта може да не е чак толкова лошо нещо – научно доказано е, че хората могат да спят на две фази.

Използвайте съня за подобряване на ученето и мисленето

Спането е важно за подобряване на способностите на човек. Искате да увеличите умението си да учите? Подремнете след като сте прегледали нещо.

В същия ред на мисли, един час по-малко сън може да намали точките на IQ-то ви.

Обещайте си награда, когато се събудите и дори може да повишите ученето, докато спите.

Ако искате да спестите време от анализирането на сложен проблем, просто заспете. Ако не можете да заспите, се доверете на вътрешното си чувство като взимате решението, докато сте изморени.

Дрямките са като супер сили

Използвайте дрямките, за да увеличите продуктивността в работата си, да повишите способността за учене и да прогоните негативните емоции.

Някои изследвания показват, че най-продуктивните дрямки са с продължителност от 10 минути.

Как може да направите дрямките си по-добри?

1. Ако сте раннобудни, най-доброто време за дрямка е около 13:00 и 13:30 часа. Ако сте нощна сова, дремнете по-късно, към 14:30/15:00 часа.
2. Най-добрите дрямки продължават по-малко от 45 минути или 90-120 минути. Всичко друго между тези интервали ви кара да се чувствате изморени.
3. Да подремвате не значи, че сте мързеливи.
4. За да сте сигурни, че ще бъдете продуктивни след дрямката, изпийте чаша кафе преди да заспите. На кофеина му трябват 20-30 минути, за да подейства.
5. Няма дрямка, която да е твърде кратка: изследване от 2008 показва, че дори няколко минути са от полза.
 
 
Коментарите са изключени за 6 доказани стъпки за най-добрия сън, който някога ще имате