54 години по-късно…

| от chronicle.bg |

Американският флаг отново ще се вее в Хавана, столицата на Куба. Яркият символ за стоплянето на отношенията между двете страни предшества откриването на официално посолство на САЩ в кубинската столица. Джон Кери пристига в Куба по повод случая, като това е първото посещение на държавен секретар на САЩ в Куба от Втората световна война досега.

В края на юли Хавана откри своя мисия във Вашингтон. На 20-ти същия месец двете страни юридически възстановиха дипломатическите си отношения и отвориха посолствата си след 54-годишно прекъсване, съгласно условията на историческото сближаване, обявено на 17 декември м.г. от президентите Барак Обама и Раул Кастро.

Знамето на САЩ ще бъде издигнато от тримата американски морски пехотинци, които са го свалили през 1961 г. Джим Трейси, Ф. У. Майк Ист и Лари С. Морис ще стоят до шефа на американската дипломация за повторното му издигане, става ясно от видеоинтервю с тримата мъже в Туитър акаунта на Държавния департамент.

От другата страна на барикадата: вчера бившият кубински президент Фидел Кастро отпразнува 89-ия си рожден ден. Той публикува открито писмо към нацията, в което посочва, че САЩ са длъжници на Куба и че кубинците са изгубили милиони долари „благодарение на“ 53-годишното търговско ембарго, което не е свалено и до сега.

 
 
Коментарите са изключени за 54 години по-късно…