51% от шотландците са за независимост от Великобритания

| от |

Броят на шотландците, които се обявяват за независимост от Великобритания за първи път достигна 51 процента, според проучване на общественото мнение, проведено в навечерието на референдума по въпроса, предава АФП.

Ако по-голямата част от хората в Шотландия на 18 септември отговорят с „да“ на въпроса „Смятате ли, че Шотландия трябва да бъде независима държава?“, то на 24 март 2016 Шотландия ще излезе от състава на Обединеното кралство. Британските власти смятат, че отделянето на Шотландия няма да бъде от полза нито на едната, нито на другата страна.

Както показват резултатите от проучване, проведено от агенция YouGov и вестник Sunday Times, за независимостта на региона ще гласуват 51 на сто от населението на Шотландия, а против – 49 процента.

Както посочва агенцията, резултатите от проучването показват, че поддръжниците на идеята за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство се увеличават. Преди месец, на същия въпрос за независимостта на региона се бяха обявили само 39 на сто от участниците в проучването. Точно един месец преди референдума, броят на привържениците на отцепването от Великобритания се бе увеличил с четири процента и достигна 43 процента.

 
 
Коментарите са изключени за 51% от шотландците са за независимост от Великобритания