5 начина, по които климатичните промени застрашават живота такъв, какъвто го познаваме

| от |

Polar-Bears-and-Global-Warming-Articles1-650x386

Стотици от най-добрите учени климатолози в света се обединяват около една теза: климатичните промени са неоспорим факт; все повече ще се усеща въздействието им, а ситуацията по отношение на живота на Земята само ще се влошава. Най-новият доклад на Междуправителствената експертна група на ООН по климатичните промени, направи най-стряскащите до момента предупреждения за въздействието на глобалното затопляне. В много отношения, прогнозата е по-скоро стряскаща, отколкото апокалиптична: ще се повиши средната годишна температура и ще се задълбочат обществените проблеми, пред които вече сме изправени.

„Никой на тази планета няма да остане незасегнат от въздействието на климатичните промени“, заяви Раджендра К. Пачаури, председател на групата. И това е сигнал от организация, която е определяна като „доста консервативна“.

Ето обобщение на 27-те страници от Доклада:

1 . Глобалната икономика ще понесе силен удар. Икономическите загуби, дължащи се на климатичните промени е трудно да бъдат оценени. Очакваният ръст на загубите вследствие на повишаване на температурата от около 2°С е между 0,2 и 2%, като вероятността да бъдат в горната граница е по-голяма.

2 . Крайните стойности ще поставят здравето, но и живота в риск. В доклада се подчертават заплахите предизвикани от природни бедствия и цялостната промяна в околната среда:

1

Въздействията на екстремните стойности, свързани с климата, като горещи вълни, суша, наводнения, циклони и горски пожари, разкриват значителната степен на уязвимост и податливост на някои екосистеми и много човешки системи дори и към настоящите изменения. Всичко това означава промяна на средата, нарушаване на нормалното производство на храни и добив на питейна вода, щети на инфраструктурата и на населените места, повишена заболеваемост и смъртност, както и последици за психичното здраве и благосъстоянието на хората. Независимо от нивото на развитие на страните, тези въздействия са в съответствие със значителната липса на готовност за реагиране на такива климатични промени в някои сектори.

3 . Повишаване на броя на конфликтите и проявите на насилие заплашват глобалната сигурност. По-високите температури ще изострят напрежението в потенциално опасните точки, вариращи от граждански войни до конфликт между нациите, предупреждава докладът:

– Проявите на насилие се ще са реакция на увеличената уязвимост към климатичните промени. Мащабните конфликти нанасят огромни вреди на ресурси, които иначе улесняват адаптацията и подпомагат инфраструктурата и институциите, на природни ресурси, обществен капитал и възможности за препитание. – Климатичната промяна чрез повишеното обедняване и икономическите сътресения може косвено да увеличи рисковете от конфликти и насилие под формата на граждански войни и между групово насилие. Множество факти могат да бъдат привлечени като доказателство за връзката между климатичните промени и тези форми на конфликт.

Отделени едно от друго тези възможности са тревожни, но заедно – те са катастрофални.

4 . Количеството и качеството на храна ще бъде засегнати. Земеделските производители вече усещат въздействието, но не всички ще имат равни възможности да се адаптират:

Ако сте земеделски стопанин от 21-ви век, ето къде ще пожелаете да бъдете: на хладно място заедно с някой застраховател на културите Ви и правителство, което желае и е в състояние да помогне. Най-добре е да отглеждате култури на базата на пшеницата. Избягвайте тропиците, където дори неистовите усилия за адаптация може да не помогнат много в борбата с по-високите температури, крайната променливост на времето, сушата и покачването на морското равнище, особено ако стопанството е разположено не много над него.

3

И отново: колкото повече се изкачва термометърът, толкова по-големи са различията в адаптивния капацитет на регионите: “ … затопляне от над 4°С в сравнение с прединдустриалната ера се очаква да доведе до диспропорция между производството на растителни култури и нуждите на населението в определени региони, като по този начин ще предизвика значителни рискове за безопасността на храните.

5. Заплахите за дивата природа са неизброими. Те се простират отвъд възможността за изчезване на отделни растителни и животински видове:

4

В доклада се акцентира на въздействието на климатичните промени не само върху определени видове, но върху цели екосистеми. Високо разположените северни ширини се затоплят по-бързо в сравнение с други части на Земята. С климатични модели се предвижда изместване на север на арктичната растителност, като тундрата по тези места ще бъде заместена от иглолистни гори. Тази промяна е белязана от настъпването на вечнозелени дървета в периферията на тундрата, като едновременно с това изчезването и по южните граници. Изчезването на безлесната тундра ще ограничи местообитанията на видове като сибирския жерав, който се нуждае от открити терени за гнездене.

 
 
Коментарите са изключени за 5 начина, по които климатичните промени застрашават живота такъв, какъвто го познаваме