40 ранени при антиправителствена демонстрация в Подгорица

| от chronicle.bg |

Най-малко 40 души пострадаха при разгонването на антиправителствената демонстрация в черногорската столица Подгорица късно снощи, предаде БГНЕС.

Над 30 000 души се включиха в протеста срещу управлението на Мило Джуканович по призив на опозиционния Демократичен фронт /ДФ/. При разпръскването на демонстрацията бяха ранени 15 полицая и 24 протестиращи. Има и задържани, включително и депутати и част от организаторите на протеста. Министърът на вътрешните работи Рашко Коневич каза, че участниците в протеста са нападнали полицията и са се опитали да нахлуят в сградата на парламента. Той призна, че е задържан и Андрия Мандич, един от лидерите на ДФ, който организира демонстрациите.

Протестиращите се опитаха да проникнат в сградата на парламента и замеряха полицаите, които блокираха пътя им, с пиратки и бутилки. В отговор пазителите на реда използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Участниците в демонстрацията бяха принудени да се изтеглят от района на парламента в околните улици, където чупиха прозорци и витрини.

Митингът бе организиран от опозиционния Демократичен фронт срещу управлението на премиера Мило Джуканович, който е на власт от 1990 година досега. Множеството скандираше „Мило е крадец“. ДФ даде срок до събота на Джуканович да подаде оставка и в страната да бъдат организирани предсрочни парламентарни избори. Джуканович отхвърли искането и каза, че има право да изпълни мандата си докрай. Преди три дни той каза, че зад протеста стоят „великосръбските кръгове в Белград, но и Москва, които искат да попречат на Черна гора да се присъедини към НАТО“. В съобщение на управляващата партия на Мило Джуканович – Демократическата партия на социалистите се казва, че „със своя протест ДФ е доказал, че атакува държавата“. „С действията си ДФ доказа, че е антидържавна, деструктивна, антидемократична, антиевропейска и анти НАТО формация“, се казва още в съобщението от партията на Джуканович.

 
 
Коментарите са изключени за 40 ранени при антиправителствена демонстрация в Подгорица