40 до 40 : Класически случай

| от |

1391556_566541706727010_475582573_n

Мария Каракушева е музикант.
Запознава се с класическата музика на 5, печели задоволително количество международни награди и достига до етап, в който 20 години по-късно професорите й в Музикалната Академия я посочват за един от най-талантливите млади класически пианисти в България. Проектите й Classic In The House и Classic In The Jazz смесват класическата музика с други стилове, с една единствена цел: красивите произведения от една прекрасна епоха да достигнат до по-голяма публика. По тази причина ДАРИК РАДИО я представи като един от 40 от 40, класация за млади лидери, а ние я помолихме да ни разкаже какво я е подтикнало да популяризира класическата музика на това място и в това време.

_OM_9400_HR

Дори и да не си го признаваме, винаги вярваме, че бъдещето ще бъде по-добро. Това поне ни казват ранните балети на Стравински, но моето желание не е просто да вярвам в това, а да знам, че ще бъде така.
Свиря на пиано от 5 годишна. Класическата музика не е просто професията ми, това е целият ми живот.

Пътят ми на усъвършенстване, подобно на всеки друг концертен пианист е труден и самотен, но когато го извървях, когато започнах пленяващо да споделям музиката на велики композитори, това бе моментът, в който смятам, че осъзнах призванието си. Трудно ми е да го формулирам, защото то не е конкретно действие или дадена роля. Не започва и не приключва… по-скоро е начин на живот. Вдъхновяващ и облагородяващ живот.

Средата ми на живот е от огромно значение, защото именно тя ме тласка да правя това, което би допринесло за нейното подобряване, а всяка малка победа ти дава мотивацията да продължаваш напред.
Аз виждам, че България ражда таланти, които трудно се реализират заради средата и мисля, че при тези условия е най-правилно да се стремим да бъдем силни и креативни, а не само да мечтаем за по-лесен живот. Разбира се и аз като всеки човек желая трудът ми да бъде адекватно оценен и да виждам смисъл в това, което правя. В тази връзка имах поне няколко възможности да забравя какво е да има само 2 истински концертни зали в една столица, да виждам как лицата на публиката винаги са едни и същи, с годините остаряват и за съжаление намаляват, и най-потискащото – твърде много млади хора, които никога не достигат до изкуството и до културата. Последното ме амбицира да остана в тази страна и да поема в по-различна професионална посока.
Създадох моите проекти, съчетаващи класика с различни музикални стилове с цел. Тя е да докажат, че класиката е прекрасна, никак не е скучна и е на практика вечна и мястото й не е само в концертната зала, а в ежедневието ни.
Аз пренесох живото изпълнение на класическа музика на някои нетрадиционни места: в няколко нощни клуба, в метрото, на брега на морето, дори и на модния подиум. Според някои съм намерила приятното, с което да съчетая полезното, но според мен съм предала динамиката, която да спечели вниманието на новото поколение.

Вярвам, че днешната млада публика е като едно дете. Тя израства, минава през различни фази, понякога се губи, но в крайна сметка винаги достига зрялост и отваря сетивата си за изкуството, което е създадено с отношение.

_OM_9784_HR-1