4 български града се борят за европейска столица на културата

| от |

12-10-01-48908_1

София, Пловдив, Варна и Велико Търново продължават на втория тур на конкурса за Европейска столица на културата – 2019, съобщи председателят на международното жури Стийв Грийн.

Победителят ще стане известен през есента на 2014 година.
Media-46798-picПобедители са и осемте града, които участваха в първия етап на конкурса, каза министърът на културата д-р Петър Стоянович.

Останалите кандидати бяха Русе, Габрово, Бургас и Шумен.

107През септември 2014 г. журито – от български и чуждестранни експерти, отново ще се събере в България, за да види дали са изпълнени дадените от него препоръки, и да определи победителя, съобщи Карел Бартак от Европейската комисия /ЕК/, наблюдател на конкурса.

Той припомни, че инициативата за избор на европейска столица на културата е от 1985 г. и в нея са участвали десетки градове, като това е допринесло много за социалното и икономическото им развитие.

От идната година ще има нова програма за ЕСК за следващите 10 години, отбеляза Бартак.

varna candidate color neg bgПрез 2019 г. ЕСК ще бъдат един град от България, която за първи път участва в инициативата, и един град от Италия, където кандидатите са били 21, а в краткия списък са останали шест града.

Бартак и Грийн насърчиха некласираните за втория кръг наши кандидати да продължат работата по програмите си и да постигнат колкото се може повече от предвиденото, за да остане наследство за бъдещето.

Двамата експерти посочиха, че всички кандидати са представили много интересни проекти, които отговарят на изискванията за надпреварата, но победителят може да е само един.

 
 
Коментарите са изключени за 4 български града се борят за европейска столица на културата