35% повече ранни записвания за Пампорово, очакват ръст на туристите

| от |

Ръст от около 35 процента при ранните записвания за зима 2013-2014 в Пампорово се наблюдава седмици преди старта на ски сезона, информираха от „Пампорово“ АД. Хотелиерите в курорта прогнозират да се запази тенденцията на стабилен ръст на туристите от последните 2-3 години като знак, че е преодолян най-тежкият период за туризма ни около икономическата криза, коментира Пантелей Мемцов, председател на Регионалната туристическа асоциация „Родопи“ пред БТА.

5 млн. лева са инвестициите направени от „Пампорово“ АД за подобряване на ски зоната в навечерието на зимния сезон. Повишението на туристическия поток се дължи главно на привличане на клиенти от Балканските страни.

Английски, български, турски, руски, румънски, македонски, датски и гръцки ваканционни групи са основните туристи в Пампорово през тази зима. Палитрата на пазарите, на които Пампорово се рекламира усилено, се разширява. Полски и скандинавски туристи са част от новите клиенти за предстоящия ски сезон.

Най-сериозен ръст през последните години се отчита по отношение на турския пазар – над четири пъти е увеличението на туристите през миналата година, а през този зимен сезон се очаква повишение от още 20-25 на сто.

pamporovo1

Рекламните кампании за привличане на балкански туристи се оказват успешни, тъй като в Пампорово през зимата се очакват групи от Македония, Сърбия, Гърция, Румъния. Насочването към руския пазар се очертава като засилена маркетингова политика за Пампорово след отлива на британски туристи по време на най-тежките години на икономическата криза. Спадът на британски групи също отминава според хотелиерите и за този зимен сезон се предвижда ръст около 20 процента при английските клиенти.

Изграден е нов 4-седалков лифт и ще бъдат въведени безконтактни лифт карти, с които значително ще се намалят опашките пред лифтовите станции. Наред с имиджа на ски курорта за семейна почивка, Пампорово разширява атракциите за напреднали скиори, както и възможностите на Fun Park, предназначен за екстремните сноубордисти и скиори. Повечето от хотелите в Пампорово отварят врати за студентските партита около 8 декември, а първите чартъри с британски туристи се очакват около 16-18 декември. Почти 90 процента от местата в Пампорово за Нова година вече са резервирани.

Нощувките в планинския комплекс през ски сезона са в границите от 20 до 70 лева в зависимост от категорията и екстрите.

Около една трета от хотелите в Пампорово през тази зима ще бъдат включени във вътрешна мрежа за газифициране на курорта. Изградена е 28-километрова вътрешна газоразпределителна мрежа, с която на хотелите се доставя метан. Новото гориво намалява почти наполовина разходите за отопление според изчисления на хотелиери.

И през този зимен сезон Чепеларе запазва облика си на ски курорта, насочен към българския турист. Над 95 процента от клиентите на ски комплекса са българи, каза Васил Попов, изпълнителен директор на „Чепеларе курорт“ пред БТА. Цените на лифт услугите в Чепеларе запазват стойностите от миналата зима и дневна карта ще струва 40 лв. Чуждестранните ваканционни групи в родопския град са основно сръбски и македонски. Писти с обща дължина около 18 км предлага ски зоната на Чепеларе, като част от трасетата са за напреднали скиори.