3 начина да се мотивирате сами

| от |

1

Полагате си цели… но след това ги отлагате.

Пишете си списък със задачи.. но не ги довършвате.

Това се случва отново и отново, но защо?

Проблемът е, че пропускате много важна стъпка. Ето коя е тя..

Методите за продуктивност рядко взимат под внимание емоциите. А те са огромна част от нас и не можем да ги игнорираме. Мозъкът ни е конструиран така, че когато се сблъскат мисли и емоции почти винаги печелят емоциите. Не можем да се бием с чувствата ни – изследвания показват, че това само ги прави по-силни.

Какво означава това за мотивацията? Означава, че трябва да се мотивираме емоционално да свършим това, което имаме да правим.

Как да подредим емоциите си и да си свършим работата? Ето три стъпки:

1. Бъдете позитивни

Кога отлагаме най-много? когато сме в лошо настроение.

Отлагането е техника за управление на настроенията, подобна на това да ядем или да взимаме наркотици. С разликата, че сме по-склонни да мислим, че действително ще помогне. Най-голямото протакане разбира се случва при студентите, които мислят, че така ще им се оправи настроението и които имат достъп до всякакви забавления.

Междувременно изследванията показват, че щастието увеличава производителността и ни прави по-успешни. Как военните обучават новобранците, за да ги стегнат? Не с бой, а с оптимизъм.

Как тогава да се въодушевим за нещо?

Наблюдавайте напредъка си и го отпразнувайте. Изследванията на Тереса Амабил от Харвард показват, че няма нищо по-мотивиращо от прогреса.

Това е откритият модел. От всички положителни събития, които се случват в професионалният ни живот прогресът е най-мощният мотиватор. Обратното – неуспехите в работата са най-силният негативен фактор.

full_of_happyness__by_tostandalone-1

2. Награждавайте се

Наградите ни карат да се чувстваме добре. Наказанията – зле. Точно затова и двете помагат да се мотивираме. Изследванията доказват, че възнагражденията в ⅔ от случите са причината да свършим задачата.

Изследванията показват, че когато личните ни интереси са поставени под въпрос, това ни прави по-работливи. Това представлява около 75 на сто от личната мотивация на човек към постиженията. Когато направите нещо се награждавайте.

Какво друго ви трябва?

3. Съревнование между колегите

Изследванията показват, че в училище съревнованието между учениците повече им помага, отколкото вреди.

Заобиколете се с хора, на които искате да подражавате и работата ви ще ви се струва по малко тягостна.

Когато хората се съберат в групички, в които промяната изглежда възможна, потенциалът за промяна се превръща в реалност. Проектът на дълголетието, който изследва над 1000 души от младост до смъртта им стига до следния извод:

Групите, с които се асоциирате често определят какъв човек ще станете. Хората, които искат да подобрят здравето си имат по-добри изгледи да го направят ако се заобиколят със здрави хора. Също така от изследванията се забелязва че след време, прекарано в група човек развива навици на хранене, здравословни навици и дори подобни стремежи за кариера като околните. Ако сте в група от хора, които са си поставили високи цели в живота, най-вероятно и вие ще се мотивирате.

Едно от най-важните неща е това каква е представата ви за вас. Ако мислите за себе си като за мотивиран и продуктивен човек рано или късно ще се превърнете в такъв.

Покажете тези 3 начина на приятелите си. Така освен себе си, ще мотивирате и тях а и както знаем – всичко е по-забавно с приятели.

 
 
Коментарите са изключени за 3 начина да се мотивирате сами