28 процента от интернет потребителите се крият

| от |

Screenshot_3Кризата на доверие сред потребителите на уеб услуги и разкритията на бившия служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноуден са довели до увеличаване на използването на инструменти за поверителност, показва проучване на компанията GlobalWebIndex, цитирано от The Guardian.

50 процента от участвалите в допитването са заявили, че според тях интернет нарушава личното им пространство. 415 милиона души или 28 процента от онлайн потребителите използват инструменти, за да прикрият идентичността или местоположението си.

Изследването сред 170 000 потребители по целия свят е установило, че 11 на сто използват Tor – платформата за анонимен достъп до глобалната мрежа. Това означава, че до Tor прибягват 45.13 милиона души. Най-голямата потребителска база е в Индонезия, където 21 процента от анкетираните са казали, че използват анонимната платформа, следвани от 18 процента във Виетнам и 15 на сто в Индия.

В Индонезия се наблюдава и най-голямо проникване на инструменти за анонимност сред интернет потребителите, като 42 процента използват прокси сървъри (сървъри-посредници) или виртуални частни мрежи, познати като VPN, които прикриват местонахождението на интернет връзката – техния IP адрес.

Има информация, че китайското правителство е назначило 2 милиона интернет анализатори, които преглеждат и блокират политически или комерсиално неподхоящо съдържание.

Проучването на GlobalWebIndex показва, че 34 процента от китайците заличават информацията за местоположението си в глобалната мрежа, за да могат да преодолеят тези филтри. 60 процента от китайските онлайн потребители, които използват VPN или прокси сървъри са заявяват, че по този начин имат достъп до видео канала на Google You Tube, а 55 на сто си осигуряват достъп до Facebook или Twitter.

 
 
Коментарите са изключени за 28 процента от интернет потребителите се крият