2600 избирателни секции отвориха в Шотландия, Анди Мъри каза „Да“

| от |

Над 2600 избирателни секции, в които ще се проведе референдума за независимост на Шотландия, бяха открити в 7:00 часа местно време.

В Единбург гласуването започна при неблагоприятни метеорологични условия. Шотландската политическа и културна столица е обвита от гъста мъгла, която местните жители наричат „хаар“. Според тях мъглата в дена на изборите е един вид природна илюстрация на несигурността, която очаква шотландците днес. Последните проучвания показват минимална разлика между поддръжниците и противниците на идеята за независимост.

В следващите 15 часа до 22:00 часа се очаква до урните да отидат 3,5 милиона шотландци. Една пета от регистрираните за гласуване на референдума или около 790 000 души вече са дали своя вот по пощата. Те дали отговор „да“ или „не“ на въпроса „Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?“. Окончателните резултати за волята на народа ще бъдат обявени утре сутринта, съобщава БГНЕС.

Според правилата за гласуване в референдума могат да участват постоянно живеещи в Шотландия, включително почти половин милион граждани на Англия, Северна Ирландия и Уелс, които се заселват в северния регион.

scot

Ако шотландците гласуват за независимост, тя ще бъде обявена не по-рано от 24 март 2016 г. Дотогава Единбург и Лондон ще преговарят за условията за разделяне на съюза, създаден през 1707 г. след подписването на Акта за съюз между Англия и Шотландия, който обединява двете кралства в една държава.

Анди Мъри показа, че в гърдите му бие шотландско сърце. Първата ракета на Великобритания до момента мълчеше относно позицията си за днешния исторически референдум за отделянето на страната му от Обединеното кралство. Но часове преди гласуването Анди се обърна към своите 2,7 млн. последователи в Twitter. „Много важен ден за Шотландия! Негативността на „Не“ кампанията (активистите, които са против отделянето – б. р.) определено обърна мнението ми за предстоящия вот. Вълнувам се да видя какво ще се случи. Нека го направим!“, написа световният №12 в Twitter, който обаче няма да може да гласува, тъй като в момента не е жител на Шотландия. „Бог да те благослови за тези думи, Анди“, гласеше един от коментарите под изказването на Мъри. „Да, той най-после взе страна, ас за Шотландия!“, радваше се друг от последователите на шотландеца, коментира TennisKafe.

„Ако Шотландия обяви своята независимост, тогава предполагам, че ще се състезавам за Шотландия“, сподели преди няколко месеца Мъри пред The Guardian. „Не съм мислим много по темата, тъй като към момента не изглежда много вероятно. Но ако се случи, това ще бъде първият път в живота ми, в който ще имам възможността да играя за Шотландия.“ каза по рано Мъри.

Следете и коментарите в Twitter.


 
 
Коментарите са изключени за 2600 избирателни секции отвориха в Шотландия, Анди Мъри каза „Да“