16 задържани в Белгия, Салах Абдеслам все още на свобода

| от chronicle.bg |

Най-издирваният човек в Европа – Салах Абдеслам, главен заподозрян за кървавите атентати в Париж, бил забелязан снощи от полицията в Белгия, но успял да й се измъкне и може би пътува към Германия, пише британският вестник „Телеграф“ в електронното си издание, цитирано от БТА.

Белгийските федерални прокурори признаха на пресконференция късно снощи, че при масираната операция на армията и полицията в Белгия в неделя ислямистът Абдеслам не е заловен. Той бил засечен от полицията близо до град Лиеж около 19.30 ч. местно време снощи, но успял да избяга, съобщава белгийският вестник „Дерниер йор“.

Абдеслам се отправил към Германия по магистрала Е40 и отново успял да избегне полицейска проверка.

Прокурорите потвърдиха, че Абдеслам не е между 16-те арестувани при 19-те полицейски обиска снощи и отказаха да отговарят на въпроси за него, посочва „Телеграф“. При операцията не са открити оръжия и експлозиви.

Брюксел остава под най-висока степен на тревога за непосредствена заплаха от атентат, който може да бъде извършен от терористи на няколко различни места, съобщи вчера премиерът Шарл Мишел.

В понеделник остават затворени метрото, училищата и университетите в града. Правителството призовава за изключителна бдителност гражданите. Няма препоръка детските градини непременно да останат затворени, тези решения ще бъдат взети от ръководствата на градините.

„Даваме си сметка, че тези мерки ще засегнат икономическия и обществения живот“, заяви Мишел. „Изпълняваме препоръките на службите за сигурност“, добави той.

„Правим всичко, за да възстановим нормалното всекидневие. Заплахата за Брюксел е сериозна и непосредствена“, поясни премиерът.

По неговите думи за останалата част на Белгия се запазва предпоследна степен на тревога, което означава възможен и вероятен терористичен удар.

„Сведенията от последните часове предизвикват опасения за предстоящо нападение като атентатите в Париж. Целите на терористите остават молове, търговските улици и градският транспорт“, посочи премиерът.

 
 
Коментарите са изключени за 16 задържани в Белгия, Салах Абдеслам все още на свобода