113 нови случая на болни от СПИН у нас за 7 месеца

| от |
От началото на тази година в България са регистрирани 113 нови случая на заразени със СПИН. От 1986 г. у нас от болестта са починали над 900 души.
Това съобщи днес във Варна д-р Тонка Върлева, началник на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към здравното министерство, която даде старт на националната лятна антиСПИН кампания, предаде БТА.Върлева посочи, че 90 на сто от новооткритите болни са се заразили при сексуален контакт. Най-много от тях – 58 души, са от София. По думите й преди години инфекцията се е предавала най-често при употреба на инжекции от наркомани.

Според статистиката, засегнатите от болестта мъже са четири пъти повече от жените. В 42 процента от случаите болестта е била предадена при хомосексуален акт, над една трета от новозаразените са между 35 и 45 години, а 27 на сто са младежи до 27 години.

Тонка Върлева отчете още, че от 1986 г. в страната от СПИН са починали над 900 души. Националната програма за борба с болестта е от 1998 г. и благодарение на прилагането й и на трикомпонентната терапия животът на болните се удължава средно с 25-30 години.

Основната цел на националната антиСПИН кампания е информиране на младите хора как да се предпазят от тази болест и промотиране на безопасния секс и отговорното партньорство. За пръв през тази година кампанията ще обхване не само 28-те областни центъра в страната, но и 105 от по-малките общини.

По план ще бъдат разпространявани информационни и образователни материали, а в началото на учебната година ще се проведат и серия обучения на връстници от връстници.

В рамките на кампанията ще бъдат извършвани по график и безплатни и анонимни консултации и изследвания за ХИВ/СПИН.

 
 
Коментарите са изключени за 113 нови случая на болни от СПИН у нас за 7 месеца