1000 години от битката при с. Ключ

| от |

Тази година, на 29 юли, се навършват 1000 години от битката при Беласица, известна и като битката при Ключ.

На 29 юли 1014 г. се състои решителното сражение между българските воини на цар Самуил и византийската войска, предвождана от император Василий ІІ. Българите са нападнати в тил от отряда на Никифор Ксифий и губят битката. Цар Самуил успява да се спаси, но във византийски плен попадат според различните исторически извори между 14 000 и 15 000 български воини. По заповед на византийския император пленените български воини са ослепени, като на всеки 100 е оставен по един с едно око.

Първото българско царство съществува още четири години след смъртта на цар Самуил – до 1018 година, управлявано от наследниците му Гаврил Радомир и Иван Владислав, след което влиза в границите на Византийската империя до въстанието на Асен и Петър през 1185 година.

По повод годишнината Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер“, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите и други граждански и военнопатриотични организации ще почетат паметта и героизма на воините на цар Самуил с полагане на венци и цветя на паметника на Незнайния воин, а след това цветя ще бъдат положени и пред скулптурната група на ослепените воини, която се намира срещу паметника на Незнайния воин. Церемонията ще се проведе от 11.00 часа във вторник. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за 1000 години от битката при с. Ключ