10-те най-добри начални „шапки“ от сериали на HBO

| от |

Спокойно можем да кажем, че началните песни и „шапки“ на сериалите станаха отделна форма на изкуство. Подбрахме 10-те най-добри начални шапки от сериали на HBO.


got_castleblack2

10 Престъпна империя

Да създадеш визуална метафора, която да представи настроението от едно особено размирно историческо време – съвсем не е лесна задача. Бутилките уиски, които се носят по вълните са добра интерпретация на „послание в бутилка“, а Нъки Томпсън, който спокойно гледа бурните вълни – показва силния му характер и способността му да оцелява, независимо в колко силна буря е попаднал.

Музика: The Brian Jonestown Massacre – Straigh Up and Down

9 Голяма любов

„Голяма любов“ разказва за живота на едно полигамно семейство и показва драмата в живота на един съпруг и трите му съпруги. Шапката на сериала показва Бил Хендрикс, който танцува, кара кънки и споделя различни моменти от ежедневието си с трите си съпруги, а чупещия се лед символизира метафората, че да балансираш живот с три съпруги е сякаш да ходиш по тънък лед. Бил е фундаменталист мормон и началото на сериала може би е и метафора на мормонския живот след смъртта: всеки мъж се пренася в отвъдното със съпругите си, където населват планета с дъховните си деца.
Музика: The Beach Boys – God Only Knows

8 Семейство Сопрано

Началото на всеки епизод е толкова запомнящо се, колкото и сериала изобщо. Следваме Тони Сопрано, който шофира през тънела Линкълн, през Ню Джърси и паркира колата пред дома си. Предвид факта, че Тони е мафиотски бос имаме усещането, че сякаш владее пътищата, по които шофира.

Музика: Alabama 3 – Woke Up This Morning

7 Наркомрежа

Началото на „Наркомрежа“ показва сюжета на филма – престъпния свят противопоставен на силите на закона. Всъщност началото на сериала „Наркомрежа“ са четири къси филма, които представляват есенцията от случващото се в съответния сезон. Картините за извадени от контекста на всеки един епизод и са подредени по начин, който става ясен, само ако си гледал сериала.

Музика: The Blind Boys of Alabama / Tom Waits / The Neville Brothers / DoMaJe / Steve Earle – Way Down in the Hole

6 Пасифик

Този мини-сериал на HBO е фокусиран върху случващото се в Тихия океан през Втората световна война. Всяка серия започва с преплитащи се близки планове на скици, надписи вдъхновени от военни карти и документиyou и цветове поразително напомнят за японското изкуство.

Музика: Hans Zimmer – Honor (с участието на James Fitzpatrick)

5 Carnevale

Сериалът продължи само два сезона, но това не му попречи да спечели 5 награди ЕМИ, включително за началната шапка. Ангъс Уол, както може да се види и в Game Of Thrones, използва елементи, с които лесно може да се опише визуално тематиката в сериала. Уол ни въвежда в сюжета с помощта на картите Таро и разкрива ерата на Голямата депресия с изписаните на картите думи: Свят, Смърт, Съд.

Музика: Jeff Beal – Carnivale Main Title Theme

4 Два метра под земята ООД

През 2002 г. емблематичното начало на „Два метра под земята ООД“ вдигна летвата за начина, по който започват телевизионните сериали по света. Създателят на сериала Алън Бол описва началната шапка като „Елегантна, кинематографична и безкрайно нетипична за телевизията“, което е съвсем точното определение на интрото, което показва пътят на един човек към гроба.

Музика: Thomas Newman – Six Feet Under: Main Title Theme

3 Истински детектив

Телата и лицата на героите се използват като „прозорци“ през които се виждат пейзажи и така виждаме истинската същност на маргинализирани герои или двойствената същност на други образи. Образите на главните герои са изградени от местата, на които са живели. Така по много графичен начин в шапката се показва същото, което се разкрива и самия сериал: разкриват се герои чрез местата, от които идват. Огънят е ключов елемент, така че се следва логиката да се върви от мрака към светлината и най-сетне всичко да изгори. Сценария и сюжета на сериала са много интензивни, което позволява да се заложи на апокалиптичните кадри в началните надписи.

Музика: The Handsome Family – Far From Any Road

2 Game of Thrones

Началото на сериала представлява триизмерна карта на приказния свят, в който се развива действието. Докато камерата прелита над различните места, където се развива действието в сериала, сложни механизми, напомнящи на часовникови, позволяват на сгради и други конструкции да изникват и да се разгръщат на картата. Началото на всеки епизод е различен, защото на картата се показват само местата, които ще бъдат показани в конкретния епизод. Началните надписи са дело на носителя на две награди Оскат и една награда ЕМИ Ангъс Уол .
Музика: Ramin Djawadi – The Main Theme of Game of Thrones

1 Истинска кръв

Концептуално началото на сериала е замислено около идеята за „блудницата в храма“, като контрастно се сменят образи на секс, насилие, и религия, като всичко е показано от гледната точка на някакво свръхестествено същество, което наблюдава героите в сериала. Създателите са искали да се наблегне на сексуалността и насилието, които са съществена част от сериала. Началните надписи приличат повече на документален филм, отколкото на обикновен телевизионен сериал.
Музика: Jace Everett – Bad things

 
 
Коментарите са изключени за 10-те най-добри начални „шапки“ от сериали на HBO