10-те книги на 2013 г. на „Вашингтон поуст”

| от |

65post

Американският вестник „Вашингтон поуст” публикува избора на редакцията си за 10-те книги на 2013 г. Те са разделени на 2 части – по 5 художествени и нехудожествени произведения. „Ние не се притесняваме дали изборът ни е перфектен, а просто искаме той да доведе до успешна инвестиция на вашето време”, пише в съобщение на американското издание. Ето и творбите:

Нехудожествена проза:

1. „Book of Ages: The Life and Opinions of Jane Franklin” от Джил Лепор. История за живота на сестрата на Бенджамин Франклин, Джейн.

2. „DRINK: The Intimate Relationship Between Women and Alcohol” от Ан Доусет Джонсън. Джонсън, която се възстановява от алкохолизъм, обяснява защо злоупотребата с алкохол е нещо все по-често срещано при жените и защо алкохола е по-опасен за тях, отколкото за мъжете.

3. „ Going Clear: Scientology, Hollywood & the Prison of Belief” от Лорънс Райт. Райт, носител на „Пулицър” за „Ал Кайда и пътят към 11 септември”, пише за сциентологията и как се стигна до нейната популярност в кръговете на известните.

4. „THE GUNS AT LAST NIGHT: The War in Western Europe, 1944-45” от Рик Аткинсън. Антивоенна книга, която показва несправедливостта и абсурда на войната.

5. „Thank You for Your Service” от Дейвид Финкъл. Финкъл също е носител на „Пулицър”. Той коментира посттравматичния стрес, който изпитват войниците след като се върнат от бойното поле.

Художествена проза:

1. „A Constellation of Vital Phenomena” от Антъни Мара. Действието се развива в чеченско село. 8-годишно момиче е отвлечено от местни гангстери. Един доктор се опитва да спаси дъщерята на свой приятел.

2. „The Good Lord Bird” от Джеймс Макбрайд. Произведение за човек, който твърди, че е единственият чернокож, който е оцелял при бунта на Джон Браун при Харпъс Фери. Книгата получи приза за художествена проза на Американските награди на книги.

3. „How The Lights Get In” от Луиз Пени. 9-та част от поредицата на Пени за инспектор Арман Гамаш и неговия партньор, инспектор Жан-Гай Бовоар. Книгата е в жанр мистерия.

4. „The Son” от Филип Мейър. Уестърн за племето „Команчи” – от рейдовете в Тексас през ХІХ век до бума на нефтодобива през ХХ век.

5. „The Woman Upstairs” от Клеър Месуд. Роман за самотна жена, на която й е омръзнало да бъде невидима. Нейната обсебеност от този проблем обаче води до мрачен край.

 
 
Коментарите са изключени за 10-те книги на 2013 г. на „Вашингтон поуст”