10 последствия от пътуването до работа всеки ден

| от |

Според изследване на „USA Todday“, средностатистическият американец пътува около 25 минути в посока до работата си.

Това са около 204 часа на година, прекарани само в колата. Всички знаем, че пътуването до работата е досадно, но замисляли ли сте се какви негативни ефекти може да има върху здравето ви? Освен дави докара лошо настроение и да ви изнерви, задръстването, в което изпадате всеки ден може да е вредно и по други начини за тялото ви.

Нивото на кръвната ви захар се покачва

Карането на кола над 15 километра всеки ден води до повишаване на кръвната захар според изследване от университета по медицина в Сейнт Луис, което на свой ред е възможно да ви докара диабет.

Холестерола ви се покачва

При същото изследване се открива, че нивото на холестерола в кръвта ви също така се покачва, което е плашещо, тъй като това води до сърдечни заболявания.

Риск от изпадане в депресия

Изследователите от Университета по медицина в Сейнт Луис и Института Купър в Далас също така отбелязват в доклада си, че хората, които работят на повече от 15 км от дома имат по-висока склонност към депресия, тревожност и социална изолация.

2

Щастието и удовлетвореността от живота спадат

В същия доклад от се вижда, че хората пътуващи към работа изпитват по-ниска удовлетвореност от живота и щастие, отколкото хората които няма нужда да бият път всеки ден. Возенето на автобус в продължение на 30 минути или повече се свързва с най-ниските нива на удовлетвореност. Дори и да имате мотоциклет и да се наслаждавате на околностите докато пътувате, ефекта е същият.

Кръвното налягане рязко се покачва

Пътуването към работното място по време на пиковете часове може да доведе до резки скокове в кръвното ви налягане, особено ако се притеснявате, че може да закъснеете. Дори и по принцип кръвното ви налягане да е стабилно се наблюдават същите ефекти. Изследователи от университета в Юта провели експеримент в който участващите са поставени в сценарии, в който им е казано, че закъсняват за важна среща. Половината от тях са пуснати да карат в зони с наситен трафик, а останалите на по-спокойни пътища. При хората, попаднали в задръстване е отчетено много по-високо ниво на стрес, както и повишено кръвно налягане.

Качеството на съня ви се понижава

Доказано е, че хората пътуващи над 45 минути до работата си страдат от некачествено спане и като цяло се оплакват по-често от умора.

Болки в гърба

Прекарването на часове зад волана всяка седмица има неприятни последици върху стойката ви и гърба ви. Хората, пътуващи всеки ден често се оплакват от болки във врата и схващания.

 
 
Коментарите са изключени за 10 последствия от пътуването до работа всеки ден