10 пъти Джулиан Мур

| от |

Джулиан Мур е кралицата на киното, не само защото тази година най-после получи наградата, която заслужава. А просто защото е велика въпреки, че досега имаше четири номинации за Оскар и нито една статуетка. Тя е страхотна, защото поставя семейството си на първо място, защото може да изиграе лесбийка, вещица и жена с Алцхаймер еднакво добре. И фактът, че Академията най-после й се поклони е голяма работа. Като самата Джулиан…

Julianne Moore

Ето защо ви разказваме 10 факта за една от любимите ни актриси, които сме почти убедени, че не знаете…

1

За първи път е номинирана за Оскар през 1998-а за „поддържаща женска роля” във филма „Буги нощи”. Тогава губи от Ким Бейсинджър, която взима награда за „Поверително от Ел Ей”. Следващите й номинации са през 2000-а за „Краят на една афера”, през 2003-а има две – за „Часовете”, където губи от Никол Кидман и „Далеч от рая”. Петата й номинация беше едва тази година. За сметка на това печели „Златен глобус” през 2013-а за портрета на Сара Пейлин в „Промяна на играта” – тв филм на НВО.

Game Changer

2

Истинското й име е Джули Ан Смит. Сменя го, когато се записва в актьорската гилдия. Събира първите си две имена, за да се получи Джулиан, а за фамилно избира фамилното бащино име на баща си. Така се ражда Джулиан Мур.

3

Джулиан е шотландка от страна на майка си и приема двойно гражданство малко след смъртта й през 2003-а. Иначе е родена във военна база в Северна Каролина, тъй като по онова време баща й е високопоставен военен адвокат, а в момента – военен съдия. До 18-тата си годишнина пътува непрекъснато със семейството си, докато не се установява в Бостън, където се записва да учи в Бостънския университет.

4

Омъжвала се е два пъти. Първият й брак, макар да завършва с развод, без деца и тя да не говори за него, продължава близо 10 години. Това се случва през 1986-а, а женихът е режисьорът Джон Гулд Рубин. Вторият й брак е чак през 2003-а, отново за режисьор – Барт Фройндлих. Двамата се срещат на снимачната площадка на филма „The Myth of Fingerprints”, който макар да няма големи успехи й носи любовта. По онова време Брат е на 26, а тя на 36 години. Двамата сключват официално брак чак през 2003-а, когато вече имат дългогодишна връзка и две деца.

5

Актрисата има две деца. Синът й Кал се ражда през декември 1997-а, а дъщеря й Лив, през април 2002-а. За нея семейството й е най-важното и в мига, в който децата се появяват, тя започва да съобразява работата си изцяло с тях.

Julianne family

6

Майка й я учи, че една жена може да има всичко – любов, хубава работа и здраво семейство. Затова, когато се омъжва в тесен кръг, Джулиан казва, че е „най-щастливата жена на света и има всичко”. Работният й живот е съобразен изцяло със семейството й. Затова подбира внимателно филмите, в които да участва. Ако снимките съвпадат с учебния сезон на децата й, то те трябва да са в Ню Йорк, за да може тя да си е вкъщи. Ако са далеч от дома й, трябва да не снима повече от седмица. За разлика от повечето актриси, тя отказва да води семейството си по снимачни площадки, защото иска те да имат нормален живот.

7

Има по-малки брат и сестра – Питър Мур Смит и Валери. Брат й е писател и Джулиан купува правата за филмиране на първата му книга – „Raveling”, още когато тя излиза през 2001-а. Вторият му роман – „Los Angeles: A Novel” излиза през 2005-а.

8

Джулиан е известна със скромната си натура в актьорските среди. За себе си казва, че е просто „обикновен човек с хубава работа”. Винаги е любезна с журналисти, рядко отказва интервюта и чете всеки, абсолютно всеки, сценарии, който получи, независимо как е достигнал до нея. Освен това е известна с това, че говори открито против ботокса и пластичните операции. Тя е на 54 години в момента и казва, че никога не би се подложила на такъв тип операция.

9

Зад гърба си Джулиан има над 50 филма, а последният е по книгата на Лиса Дженоува „Все още Алис”, която е издадена и у нас. Филмът пък ще бъде пуснат на София Филм Фест, който стартира другата седмица.

10

Ако искате да гледате Джулиан в най-добрата й форма, ето филмите с нея, които препоръчваме (освен „Все още Алис”, разбира се) – Буги нощи (1997), Големият Лебовски (1998), Магнолия (1999), Краят на аферата (1999), Ханибал (2001), Часовете (2002), Тайният живот на Пипа Лий (2002), Самотен мъж (A Single man) (2009), Децата са наред (2010). Предстои ни да я гледаме и във втората част на „Игрите на глада: Сойка-присмехулка” и в още два филма тази година – „Freeheld” и „Maggie’s Plan”.

Still Alice

 
 
Коментарите са изключени за 10 пъти Джулиан Мур