10 нови влака ще бъдат пуснати за движение в метрото през 2014

| от |

Пет от влаковете вече са готови за движение, а останалите пет ще са готови до Нова година. От 2014г. ще бъдат пуснати в движение всички нови влакове. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в присъствието на заместни кмета по транспорт Любомир Христов, изпълнителния директор на „Метрополитен” инж.Стоян Братоев на представяне на един от новите влакове за метрото.

20131211_140812

Кметът на София Фандъкова посочи също, че сме благодарни на Министерството на околната среда и водите, със съвместна работа, и много усилия, направихме така, че да можем да усвоим средства по програмата, предназначена за София, и в града да има 10 нови влака за метрото. Проектът започна, още по времето на правителството на Борисов, и продължи и сега. Започваха да пристигат и новите трамваи. Предстои доставката и на новите тролеи по проект за интегриран столичен градски транспорт, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2014г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Новодоставените влакове, съставени от вагони серия 81-740 и 81-741 са с дължина на влака 83 m и с по 16 врати за пътници от всяка страна. Състоят се от двойно съчленени вагони с дължина 27 м за междинните и 28 м за вагоните с кабини. Влаковете са кооперирано производство между японската фирма „Хитачи” и „Метровагонмаш”. Всеки влак е оборудван с 12 бр. асинхронни тягови двигатели, с мощност от по 160 kW. Скоростта се управлява с инвертор с амплитудно-честотна модулация. Всеки един двигател при спиране генерира ел. Енергия (извършва се рекуперация на енергията), която се връща в контактната релса и се консумира от другите влакове. Това дава средно 25% икономия на ел. енергия.

20131211_140403

Всеки влак има вместимост от 140 седящи места и 930 правостоящи. Има макс. скорост 90 km/h. Приетата максимална експлоатационна скорост на движение на влаковете на метрото в София е 80 km/h. За сигурността на пътниците има технически средства, които контролират непрекъснато скоростта на влака и не позволяват нейното превишаване. Разписанието на влака се контролира от диспечерска система, която контролира местоположението на всеки влак и следи за спазване на графика на движение (разписанието) с максимално отклонение до 30 сек.

 
 
Коментарите са изключени за 10 нови влака ще бъдат пуснати за движение в метрото през 2014