10 лесни начина, по които да направите апартамента си по-енергоспестяващ

| от |

Понякога малките неща могат да ви помогнат да спестите най-много – поне когато става въпрос за енергийна ефективност.


 

просторАко искате да спестите енергия в дома си има много начини, по които може да го направите. Като допълнителен бонус разходите ви ще намалеят.

Ако перете дрехите си със студена вода например, пералнята ви няма нужда да произвежда топлина, което прави това двоен удар едновременно откъм енергийна ефективност и откъм джоба ви.

Ето 10 начина, по които може да пестите вкъщи:

1. Изолирайте прозорците

Правилно изолираните прозорци спомагат за максималното използване на естествените източници на топлина. Можете да го направите и сами с пластмасов капак или покривало, предпазващо от студен въздух.

1

2. Напълнете фризера

Колкото по-пълен е фризера ви, толкова по-студени ще бъдат продуктите ви (всеки път, когато отворите вратата се губи енергия, тъй като фризера се опитва да изстуди всичкия въздух, който влиза). Изпълнете го колкото се може повече като сложите в празното пространство вестници или торби с лед.

3. Перете дрехите си със студена вода

Използвайте студена вода колкото се може повече, тъй като по този начин не се налага болярът да изразходва енергия за да затопли водата.

4. Не използвайте сушилня

4

Освен че стаята ви ще мирише на чисти дрехи, по този начин ще сте една стъпка по-близо от това да не сте енергозависими. Ако все пак ви се наложи да използвате сушилня, вадете дрехите, които имат нужда от гладене докато са още леко влажни. По този начин ще спестите енергия и време.

5. Измислете как да съхранявате плодове и зеленчуци без пластмаса

Съществуват много начини да съхраняваме плодове и зеленчуци без да ги слагаме в пластмасови кутии или пък в хладилника.

Патладжаните, лука, доматите и авокадото например нямат нужда от хладилник. Аспержите и целината също, стига да ги поставите в купи с вода. Руколата и цвеклото може да оставите в отворен контейнер, стига да са завити с кърпа.

6. Купувайте неща, които може после да използвате пак

Купувайте текстилни салфетки, които може след това да изперете. Използвайте пластмасовите бутилки за вода и пликчетата от супермаркета многократно.

7. Използвайте компактни флуоресцентни крушки

7

Енергоспестяващите крушки изразходват 75% по-малко енергия в сравнение с традиционните.

8. Настройте термостата

Ако намалите термостата с десетина градуса в продължение да 8 часа всеки ден може да спестите около 5-15% от сметката ви за отопление годишно.

9. Винаги използвайте капаци с тенджерите и тиганите

Капакът задържа топлината и по този начин използвате максимално енергия и готвите по-бързо.

10. Изключвайте разклонителя

10

Винаги трябва да изключвате уредите, които не ползвате. Въпреки това, някои от тях продължават да смучат ток, дори когато са изключени. Бърз начин да се уверите, че всичко е изключено е да завържете всичко към разклонител, който да изключвате. По този начин ще сте сигурни, че не се хаби излишна енергия.

 

 

 

 
 

„Смъртоносен улов“ се завръща по Discovery Channel

| от chronicle.bg |

Популярната поредица на Discovery Channel – „Смъртоносен улов“ – се завръща с нови истории. Новият 15-и сезон на отличената с награда „Еми“ продукция е озаглавен „Дънджън Коув“, и можем да гледаме премиерата му на 13-и декември, вторник, от 20:00 ч.

Новите серии представят живота в Нюпорт, Орегон – едно от последните рибарски селища на ръба на опасното „Гробище на Пасифика“, разпростиращо се от Орегон до Британска Колумбия. Тук поколения ловци на раци и техните семейства рискуват всичко, за да изтръгнат прехраната си от морето. Хиляди плавателни съдове и животи са били изгубени в битка с морето, което го определя като мястото за най-смъртоносен комерсиален риболов в света. Орегонското крайбрежие гъмжи с морски обитатели, но и изненадва с лабиринт от плитчини и подводни течения.

Discovery Channel

„Смъртоносен улов: Дънджън Коув“ се качва на борда на корабите, които навигират сред бурните вълни и непредсказуеми условия в този участък на океана. Но какво означава това за онези, които остават на сушата? Поредицата показва живота на семействата, много от които живеят на това място от поколения. Всяка година има рибари, изгубени в коварните води, но семействата в Нюпорт понасят мъката, борейки се да запазят живо наследството на своя град.

Discovery Channel

Голяма част от героите, които ще видим в новия сезон, идват именно от семейства, в които поколения наред риболовът е служил за прехрана на фамилията и се е превърнал в традиция. Именно такава е историята на семейството на капитан Мики Редерфорд. Подобно на стотици рибари, Мики прави своите първи стъпки в занаята още като дете. Едва на 6 години той се сблъсква с рибарството, а на 21 вече управлява собствена лодка. 4 години след като напуска семейния бизнес поради несъгласия с баща си, Кени Рипка размисля и се връща обратно с ясната цел да докаже, че притежава необходимите качества, за да бъде част от семейния бизнес.

Ще успее ли новото поколение капитани да овладее морето въпреки проблемите, разяждащи флота му? Ще успеят ли героите на поредицата да съберат куража, който се изисква, за да станат легенди? Предстои да видим в новите епизоди.

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.

 
 

Москва не разглежда алтернатива за провеждане на „Евровизия 2017″

| от |

Организаторите на конкурса „Евровизия 2017″ опровергаха информацията, че Москва разглежда възможността за алтернативен град за провеждането му. Това се се съобщава на руската версия на сайта на „Дойче веле“.

„Европейският съюз за радио и телевизия, който е организатор на конкурса „Евровизия“, опроверга информацията за възможното му пренасяне от Киев в Москва. Организаторите нямат подобни планове“, се казва в информацията.

Позовавайки се на организационния комитет на конкурса, германският в. „Билд“ вчера писа, че финалът на „Евровизия 2017″ може да се състои в Москва заради проблеми с финансирането му от украинска страна.

Окончателно решение дали Украйна ще получи право за провеждане на „Евровизия“ Европейският съюз за радио и телевизия трябва да вземе на генерална асамблея на 8 декември.

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.