10 животворни урока за момента, в който чукнете 30-те

| от | |

Преди няколко седмици навърших 30 години. Рожденият ми ден ме наведе на мисълта да напиша нещо подобно на това, което сътворих когато чукнах 20-те, пише Марк Мансън в блога си 

 

Но направих нещо различно. Изпратих мейл до всички, които са се абонирали за блога ми и помолих тези от тях, които са на възраст от 37 нагоре да споделят опит и да дадат съвет на тяхното по-младо 30-годишно „аз“. Така синтезирах групово изживяване по темата на база на общата колективна мъдрост.

Резултатът беше впечатляващ. Получих над 600 отговора, някои по-дълги от страница. Отне ми чисто три дни да ги изчета и бях потресен от качеството на споделеното.

Така че, сърдечни благодарности на всички които дадоха своя принос за този епистоларен откъс.

Това, което най-много ме изненада, докато четях мейлите, беше колко последователни и повтарящи се са някои от съветите. Едни и същи 5-6 синтезирани мъдрости изкачаха отново и отново в различни форми от поне стотина мейла. Очевидно цяла една десетилетка от живота може да се обобщи само в няколко важни съвета.

По-долу може да прочетете 10 най-често срещани препоръки, които изскочиха от всичките 600 мейла. По-голямата част от статията е съставена от цитати от тези мейли. Някои – анонимни, други с ясно упомената възраст.

 

1. Започвай да спестяваш за пенсия – СЕГА, НЕ ПО-КЪСНО!

1“Преживях безотговорно първите си 20 години, но именно 30-те е времето, когато трябва да наложиш здрав финансов контрол над личността си. Как ще преживяваш, когато се пенсионираш, е въпрос, който вече не търпи отлагане. Да задълбаеш в скучни материи като застраховки и ипотеки става важно, защото вече лежи на твоите собствени рамене. Образовайте се навреме.“ (Кеш, 41 г.)

Най-често срещаният съвет – толкова често – че почти няма мейл, който да не засяга тази тема – е да сложиш финансите си в ред и да започнеш да спестяваш за „остатъка от живота си“… сега.

Няколко допълнителни категории, които попадат към този съвет:

  • Направи ликвидирането на всичките си заеми колкото се може по-скоро топ-приоритет в живота си;
  • Дръж настрани „фонд за спешни случаи“ – има един милион страховити истории за хора, които се разоряват заради здравословни проблеми, дела, разводи, лоши бизнес сделки и прочие;
  • Скатавай настрана някаква част от всяка сума, която получаваш, за предпочитане в спестовна сметка;
  • Не харчи фриволно. Не си пазарувай къща, например, ако не може да си позволиш добра ипотека на добра цена;
  • Не инвестирай в нещо, което не разбираш. И не се доверявай на брокери.

Един от читателите писа: „Ако имате дълг, който е 10% повече от брутната ви работна заплата за година – червената лампа вече трябва да свети. Свийте разходите, изплатете дълга и започвайте да спестявате“. Друг пише: „Трябваше да пестя повече пари за спешни случаи, защото се оказа, че именно те убиваха бюджета ми. Трябваше да заделям повече за старини, защото в момента това, което съм спестил изглежда нищожно…“

От другата страна са мненията на тези читатели, които напълно са се провалили в мисията си да спестят каквото и да било докато са на 30 г. Една от тях – Джоди – мечтае да беше започнала да спестява 10% от всичко, което е заработвала. Кариерата й в едни момент тръгва надолу и в момента – на 57 години – все още живее от заплата до заплата. Друга, 62-годишна жена, не пестяла, защото мъжът й печелел достатъчно. Те обаче се развели, тя по-късно закъсала сериозно със здравето и всичките пари, които спечелила при развода се изпарили. Сега тя също живее от заплата до заплата и разчита на социални помощи. Друг човек разказва, че трябва да търси помощ от сина си, защото не е спестявал и при кризата през 2008 г. губи безвъзвратно работата си.

Поуката е ясна: пестете от рано и колкото се може повече! Една жена ми писа, че въпреки нископлатената си работа и двете й деца, докато е била на 30 е успявала да скатава по нещо настрана в пенсионен фонд всяка година. Започнала е отрано, инвестирала е разумно, а сега е на 50 години и е финансов стабилна за първи път в живота си. Нейната гледна точка: винаги е възможно, стига да искаш. Просто го направи.

2. Погрижи се за здравето си – СЕГА, НЕ ПО-КЪСНО

„Приемането на нашата възраст върви с около 10-15 години закъснение след реалното остаряване на организма ни. Здравословното ни състояние ще се влошава по-бързо от колко си мислим, но и това трудно ще забележим, не на последно място, защото не искаме това да се случи.“ (Том, 55 г.)

2Всички знаем как трябва да се грижим по-добре за здравето си. Всички знаем, че трябва да се храним по-здравословно, да спим повече, да се упражняваме по-често и така нататък и така нататък. Но точно както и със спестяванията за пенсия, съветът от по-възрастните читатели беше по-силен и единодушен: грижете се за здравето си и се постарайте да останете здрави сега!

Толкова много хора ми казаха, да не се опитвам дори да цитирам когото и да било. Гледните точки са почти едни и същи: начина, по който се грижите за тялото си има кумулативен ефект, то не отказва просто ей така в едни конкретен момент, а  спира да работи малко по малко без да го забелязвате. Именно това е десетилетието, в което трябва да намалим скоростта, с която гнием.

И това няма нищо общо с любимите съвети на мама да си ядем плодовете и зеленчуците. Това са стотици мейли от оцелели раковоболни пациенти, преживели сърдечни удари и инсулти хора, болни от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Всички те казвате едно и също нещо: “Ако можех да се върна назад, щях да се храня по-добре, да правя повече упражнения и нямаше да спирам. Тогава си намирах извинения. Но си нямах и идея какво ме чака.”

 

3. Не прекарвайте времето си с хора, които не се отнасят добре с вас

“Научете се да казвате „не“ на хора, ангажименти и задължения, които по никакъв начин не ви обогатяват.” (Хейли, 37)

3След като сте изслушали проповедите да се погрижите добре за здравето и финансите си, най-често срещания съвет от хората, които поглеждат назад към отминалото си десетилетие, в което са били на 30, е всъщност доста интересен: те биха се върнали и биха поставяли повече дебели стени в отношенията си с околните и биха посветили времето си на по-добри хора. „Да си поставяте здравословни бариери е най-хубавото нещо, което може да причините на себе си и на околните.” (Кристин, 43 г.)

Както точно има предвид?

„Не толерирайте хора, които се отнасят лошо с вас… Не ги толерирайте дори по финансови съображения. Не ги толерирайте по емоционални съображения. Не ги толерирайте в името на децата или в името на удобството” (Джейн, 52 г.)

„Не си причинявайте посредствени приятели, посредствена работа, посредствена любов, посредствени взаимоотношения и посредствен живот.” (Шон, 43 г.)

Хората обикновено се борят с желанието да поставят граници, защото за всеки от нас е трудно да нарани нечии чувства или пък влизат в капана да се опитват да променят другия, да го накарат да се държи с тях както подобава. Това просто не работи. И обикновено прави нещата по-лоши. Както един читател мъдро отбеляза “Егоизмът и личният интерес са две различни неща. Понякога трябва да бъдеш жесток за да си мил.”

Докато сме на 20 години, светът е отворен за толкова много възможности, а на нас толкова ни липсва опит, че се свързваме с хората, които срещаме, дори те да не са направили нищо за да заслужат нашата „връзка“ с тях. Но влезем ли в 30-те вече знаем, че добрите отношения се поддържат трудно и няма никаква причина да губим времето си с хора, които по никакъв начин не допринасят да се движим по житейския път, който сме си избрали.

 

4. Бъди добър към хората, за които те е грижа

“Бъди винаги, където трябва и когато трябва за приятелите си. Ти си важен за тях, твоето присъствие също” (Джесика, 40)

Обратното на предишния съвет, докато поставяме по-стриктни граници кой и докъде да влиза в живота ни, много от читателите препоръчаха да отворим гарда и да намерим повече време за семейството и онези приятели, които искаме обезателно да запазим.

„Трагедии се случват в живота на всеки, във всяко семейство, във всеки кръг от приятели. Бъди този, на когото може да се разчита в подобни моменти. Мисля, че времето между 30-та и 40-та година, е отредено за много от лошите неща, които никога не си си мислил, че ще се случат на теб или на тези, които обичаш. Умират родители или съпрузи, приятели се развеждат, партньори започват да се лъжат… списъкът няма край. Да помогнеш на някой в такива трудни за него времена, дори само с присъствието си, да го изслушаш без да съдиш, си е чест и ще постави вашите отношения на толкова високо ниво, каквото не си си и представял.” (Ребека, 40 г.)

 

5. Не може да имаш всичко; фокусирай се да направиш няколко неща, но качествено

“В този живот всичко е компромис. Отказваш се от едно нещо, за да получиш друго и няма как да получиш и двете наведнъж. Просто го приеми!” (Елдри, 60 г.)

Докато сме на 20 имаме много мечти. Вярваме, че цялото време на света е пред нас. Аз лично си спомням как си въобразявах, че моят уебсайт ще бъде една от много кариери, които ще имам. Мислил ли съм си само, че ще ми отнеме по-добрата част от това десетилетие, само за да се образовам достатъчно за да върша това? И сега когато съм образован, когато имам предимство пред останалите и обичам това, което правя, защо въобще да започвам нова кариера?

„С една дума: фокусирай се. Просто може да постигнеш повече в живота, ако се средоточиш върху едно нещо и го правиш наистина добре. Фокусирай се повече!” (Ериксон, 49 г.)

Няколко човека отбелязаха, че повечето хора избират своята кариера в края на своите тийнейджърски години или в началото на 20-те, и както и при много други наши избори на тази възраст, често изборът е погрешен. Нужни са години след това за да открием в какво сме наистина добри и какво наистина правим с удоволствие. Но е по-добре да се средоточим върху основните си умения и да капитализираме върху тях, отколкото да вършим нещо половинчато.

“Бих казал на 30-годишното си „аз“ да престане да мисли какво другите мислят, а да открие кои силни страни ми идват естествено и какво правя с удоволствие и да изградя живота си около тях.” (Сара, 58 г.)

За някои хора, това означава да поемеш големи рискове, дори сред като вече са навършили и превалят 30-те. Това означава да сложиш на трупчета кариерата, която си градил десетилетие и повече, да се откажеш от парите, за които си работил толкова усърдно и да свикнеш… Което ни води до…

 

6. Не се страхувай да поемаш рискове, всеки може да се промени!

„До към 30-тата си година повечето хора смятат, че трябва да са изградили кариера, но никога не е късно да натиснеш рестарт. Хората, вече преминали 30-те, които най-често съм чувал да съжаляват, са именно тези, които продължават да вършат нещо, което съзнават, че не е за тях. А точно това десетилетие толкова лесно превръща дните в седмици, седмиците в години и се събуждаш един ден на 40 години с криза на средната възраст, защото не си взел нещата в свои ръце 10 години по-рано.” (Ричард, 41 г.)

„Най-много съжалявам за нещата, които НЕ съм направил.” (Сам, 47 г.)

6

Много от читателите коментират факта, че обществото ни налага модела до 30 години да сме установили „какво искаме“ — кариера, семейно положение, финансов статус и т.н. Но това не е вярно. Всъщност, десетки от тях наблягат на факта да не позволяваме тези обществени очаквания за поведението на „възрастните“ да ни отклоняват от желанието ни да поемаме рискове и да започваме нещата от начало.

“На път съм да навърша 41 г. и бих казал на 30-годишното си „аз“, че не трябва да подчинява живота си на идеали, в които не вярва. Ти живееш живота си, а не той теб. Не се страхувай да сринеш всичко до кота нула, ако се налага – със сигурност имаш сили да го построиш наново.” (Лиза, 41 г.)

Много от читателите дават пример с това, че са направили сериозни промени в кариерата си именно докато са били на 30 и сега живеят много по-смислено. Един от тях се е отказал от доходоносната си кариера на военен инженер за да стане учител. Двадесет години по-късно, той смята това за едно от най-добрите решения, които е взимал през живота си. Когато аз зададох на майка ми този въпрос, тя отговори: „Щеше ми се да бях мислила повече извън границите, които съм си поставяла. Аз и баща ти бяхме наясно, че трябва да свършим първо А, после Б, после В, но сега като погледна назад ми е ясно, че това въобще не е било необходимо – били сме тесногръди в мисленето си и в начина си на живот и малко или много сега съжалявам за това.“

„По-малко страх. По-малко страх. И по-малко страх. Следващата година ще навърша 50 и това е урока който научих добре. Страхът беше движещ елемент в живота ми когато бях на 30 г. Това се отрази на брака ми, на кариерата ми, на собственото ми самочувствие по безкрайно негативен начин. Аз си бях виновна: представях си какво биха казали другите за мен, смятах, че ще се проваля, чудех се докъде ще ме доведе това. Ако можех да се върна назад щях да рискувам повече.” (Айда, 49 г.)

 

7. Продължавай да растеш и да се развиваш

„Притежаваме два лични актива, които никога няма да върнем, ако веднъж ги загубим: тялото и ума си. Повечето хора спират да растат и да работят върху себе по някое време между 20-та и 30-та си година. Повечето от тях, навършили вече 30, са прекалено заети за да мислят за самоусъвършенстване. Но ако сте от онези, които продължават да инвестират в образованието си, да развиват ума си и да полагат грижи да за своето психическо и физическо здраве, то бъдете сигурни, че ще сте светлинни години пред другите, когато навършите 40 г.” (Стан, 48 г.)

В много от мейлите хората наблягаха на избора да тръгнат отново на училище или да вземат някаква образователна степен като едно от най-полезните неща, които на направили през 30-те си години. Едни пишеха, че са се записали на допълнителни семинари и курсове за да поддържат форма. Други – че са започнали техния първи бизнес тогава или са се преместили в друга страна.

Едни приятел заяви, че на 29 г., взел решение че умът му е най-ценния му актив и решил да инвестира в него. Похарчил хиляди долари в собственото си образование, в семинари, в различни терапии. Сега – на 54 г. – той е убеден, че това е едно от най-смислените решения, които някога е вземал.

 

8. Никой (все още) не е наясно, какво точно прави. Свикнете с тази мисъл!

Ако не си вече мъртъв — психически, емоционално и социално — няма шанс да предвидиш какъв ще е живота ти дори след 5 години. Той няма да се развива така както очакваш. Така че просто престани. Престани да предполагаш, че може да планираш нещата далече в аванс, не се вманиачавай върху това какво се случва в момента, защото то така или иначе ще се промени и се опитай да превъзмогнеш мисълта да контролираш постоянно посоката на своя живот. За щастие, и това е истина, може да установиш, че шансовете ти се увеличават и не губиш нищо. Няма как да загубиш нещо, което никога не си имал. Да не говорим, че в повечето случаи, чувството на загуба е само в ума ти – и е почти без значение в дългосрочен план.” (Томас, 56 г.)

В статията ми за това, какво научих през 20-те години от своя живот, един от уроците, на които наблягах беше „Никой не знае какво върши“ и го отчитах като добра новина. Е, според хората, чукнали 40-те, това продължава да е вярно и очевидно ще е така завинаги. И новината продължава да е добра.

„Повечето от нещата, които мислиш за важни, след 10 до 20 г. вече ти изглеждат маловажни и това е нормално. Това се нарича израстване.” (Саймън, 57 г.)

 

9. Инвестирай в семейството си – заслужава си!

Прекарвай повече време с близките си. Връзките с тях са различни, когато пораснеш и единствено от теб зависи как ще се развиват. Родителите ти винаги ще те възприемат като дете, до момента в който не ги накараш да те възприемат като независим човек. Всеки остарява. И всеки умира. Докато този момент настъпи просто запълнете времето си добре както за вас така и за семейството ви.” (Кеш, 41)

Мейлите бяха изпълнени с огромно количество съвети за семейството и бях удивен от силния начин, по който бяха написани. Семейството е една от новите важни теми за навършилите 30 години, защото в повечето случаи вече са и от едната, и от другата страна. Твоите родители вече са стари и си изправен пред необходимостта да вземеш решение как точно ще функционират вашите взаимоотношения оттук нататък, след като ти вече си се превърнал в едни самодостатъчен възрастен човек. От друга страна – вече започваш да мислиш и за създаването на свое собствено семейство.

В повечето отговори прозира общата истина, че трябва да превъзмогнем всички проблеми, които някога сме имали с родителите си, и да намерим начин да се разбираме дружно. Един от читателите написа: „Вече сме твърде стари за да обвиняваме родителите си за нашите слабости. На 20 години може и да ти се размине – току що си отлетял от родното гнездо. На 30 години, обаче, вече си пораснал. Напълно. Продължавай напред.”

И тогава идва въпросът, който преследва 30-годишните: да правим ли бебе или да не правим?

„Нямаш време. Нямаш пари. Трябва първо да се средоточиш върху кариерата си. Животът ти ще свърши  с появата на едно бебе. По дяволите… Децата са злато. Превръщат те в по-добър човек. Изпробват границите ти. Правят те щастлив. Дори не трябва да се замисляш. Ако вече си минал 30-те, сега е времето да работиш по въпроса. И никога няма да съжаляваш.” (Кевин, 38 г.)

„Никога няма „правилно“ време да имаш деца, защото нямаш представа в какво се забъркваш, докато реално не се появи едно.” (Синди, 45 г.)

По въпроса за брака – той си струва, особено ако имаш здрава връзка и си намерил правилния човек. Ако не си – върни се на урок №3.

В интерес на истината , получих няколко такива мейла:

Разликата между сега и 10-13 години по-рано… барове, жени, плажове, пиене до зори, клубове, пътешествия – защото нямах други отговорности освен работата си… Бих заменил всеки един момент от този живот за свястна жена, която наистина ме обича… и за семейство. Това което искам да кажа е – не забравяйте наистина да пораснете, да създадете семейство, да помете отговорност, различна от това да успеете в кариерата. Аз все още се забавлявам… но понякога, когато изляза, се чувствам като човек, който непрекъснато се връща в гимназията след като отдавна е завършил. „Всеки” на моята възраст е вече женен, даже по два пъти! Да си ерген звучи забавно за всичките ми женени приятели, но никой от тях няма да избере такава опция за своя живот ако може.” (Анонимен, 43 г.)

„Трябваше непрекъснато да си напомням да спра да търся следващото най-добро в моя живот и да почна да оценявам връзките, които имах с наистина добри мъже, които ги беше грижа за мен. Сега съм сама и нещата изглеждат прекалено закъснели.” (Фара, 38 г.)

От друга страна има и малко на брой, но съществени, мейли, които все пак взимат и другата гледна точка:

„Не се чувствайте задължен да се жените или да имате деца, които не желаете. Това, което прави едни човек щастлив, не прави щастливи и всички останали. Аз избрах да остана сам, без деца и продължавам да живея интересен и пълноценен живот. Правете това, което смятате за най-правилно.” (Анонимен, 40 г.)

В заключение: изглежда, че дори семейството да не е единствена и необходима константа да водиш щастлив и пълноценен живот, повечето хора са установили, че си заслужава да инвестираме в създаването на семейство и че очевидно връзките са здравословно нещо, което не е задължително да ни отнема свободата.

 

10. Обичай себе си!

„Бъдете по малко егоисти и правете по нещо са себе си всеки ден, нещо различно веднъж в месеца и нещо неочаквано веднъж в годината.” (Нанси, 60 г.)

Това, рядко може да се каже, че беше централна тема, в повечето мейли, но в един или в друг смисъл присъстваше в почти всеки от тях: отнасяй се по-добре към себе си. „Нямам друг, който да мисли или да се интересува от живота ти повече от теб самия”, започваше писмото на едни от читателите и “животът е тежък, така че научи се да обичаш себе си сега, колкото по-късно – толкова по-трудно става,” завършваше друго.

10

Както отбелязва мъдро Елдри, 60 г.: „Когато се сблъскаш с проблем, запитай се, „Ще има ли значение след 5 години?“. Ако не – отдели му няколко минути и го остави.” Очевидно повечето читатели са се фокусирали върху фината материя да приемат живота такъв какъвто е.

Което ме довежда и до последния цитат от 58-годишния Мартин: „Когато станах на 40 баща ми ми каза да им се насладя подобаващо, защото докато си на 20 си мислиш, че знаеш всичко което ще се случи, навършиш ли 30 – установяваш, че очевидно не го знаеш, а станеш ли на 40 – можеш да се успокоиш и просто да приемеш нещата такива каквито са. Сега съм на 58 години и баща ми определено беше прав”!

 
 

Бременната Ирина Шейк в сцената с грънчарство от филма „Призрак“

| от chronicle.bg, по boredomtherapy.com |

Един от най-лесните начини да направиш една реклама гледаема е да включиш малко плът. Никой няма против малко плът. Във видеото на Шейк има много.

То е реклама на списание Love. Всеки декември списанието прави секси видеа като рекламен подход. На 1 декември те показаха видео с модела на Victoria’s Secret Бела Хадид, която играе фитнес инструктор.

 

На 2 декември е ред на друго ангелче на фирмата за бельо – бременната Ирина Шейк. Тя преви римейк на сцената от филма „Призрак“, Деми Мур върти грънчарско колело заедно с духа на покойният си приятел Патрик Суейзи.

 

 
 

Седмичен хороскоп: предприемачество и авантюризъм

| от Селена Астро |

В понеделник Луната ще продължи да преминава през знака Водолей, най-независимият, оригинален и пълен с идеи знак от зодиака. Денят ще бъде подходящ за работа с нови технологии, телевизия, политика или астрономия. Бихме могли да се впуснем в преследване на целите и мечтите ни, да отделим време за социални контакти или обществени дейности.

Денят ще бъде най-успешен за въздушните знаци Водолей, Везни и Близнаци, както и за хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. Не е изключено те да получат изненадващи обаждания или съобщения, които да ги насочат в правилна за тях посока.

От вторник до четвъртък Луната ще пребивава в знака Риби. Докато Луната, която отговаря за емоционалното ни състояние преминава през най-мечтателния и отнесен знак от зодиака, е възможно да сме доста объркани и разсеяни. Няма да ни е лесно да се организираме и да сме достатъчно ефективни, но също така не е изключено и в обстоятелствата около нас да цари хаос и по един или друг начин всичко, с което се захващаме да се размива и протака.

През тези три дни най- не във форма ще бъдат подвижните знаци Риби, Стрелец, Близнаци и Дева, както и  хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. На тях ще им е изключително трудно да реагират обективно на ситуациите, в които попадат, понеже ще са с изострена чувствителност и емоциите силно ще влияят на преценките им. За тези знаци е добре да намерят време за разпускане и отделяне от стреса, най-добре биха им се отразили занимания с плуване, йога, танци или творчество.

Петък и събота Луната ще преминава през знака Овен и поради тази причина тези два дни са изключително подходящи за отстояване на позициите, поставяне на нови начала, предприемачество, спортни активности, авантюризъм и състезания от всякакъв тип.

Най-успешен ще бъде периодът за огнените знаци Овен, Стрелец и Лъв, както и за хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. Те ще успеят да постигнат важни и значими за тях неща и ще се натъкнат на хора, които да им помогнат със съвет или препоръка.

В неделя Луната ще преминава през знака Телец, поради което вторият почивен ден е изключително подходящ за кулинария, архитектура, отдаване на почивка и удоволствия, грижа за тялото и външния вид. Добър е също така за сключване на договори, правене на инвестиции, започване на професионални, но също така и на лични партньорства.

Най-успешен ще бъде този период за земните знаци Дева, Телец и Козирог, както и за хората с лични планети или Асцендент в тези знаци. При тях е вероятно добро стечение на обстоятелствата да им помогне да разгърнат по много добър начин потенциала и възможностите си.

През цялата седмица много силно ще действа аспекта секстил между Марс и Сатурн. Марс е планетата, която отговаря за начина, по който се отстояваме и борим се за нещата, докато Сатурн символизира пречките, спънките,  ограниченията, авторитетите, но също така и стабилността, реда и статуковото.

Конфликтът между двете планети дава амбиция и желание за постигане на успех, но също така пречи на правилното концетриране на енергията, която влагаме. Поради тази причина в периода е възможно прекалено целенасочено да преследваме някоя своя цел, с риск да смачкаме и нараним някой потърпевш, да изгубим границите си или да се изложим на риск (т.е. да се подадем на Марсовата си енергия) или да сме прекалено нерешителни и сдържани, пропускайки добри възможности и страхувайки се да се откроим и да защитим позициите си. Тогава ще съществува риск да бъдем смачкани и потиснати от останалите (т.е. ще се оставим Сатурн да ни завладее).

За да не се развие нито първия нито втория сценарии е важно да влагаме точното количество усилия и старание, за да постигнем максимално добри резултати, стремейки се да не сме прекалено агресивни и настъпателни, но също така и не прекалено пасивни и сдържани. Важно е да съумеем да запазим вътрешния си баланс и да запомним, че нещата, които се случват по време на Сатурнови аспекти не стават лесно, но за сметка на това са на стабилна структура и здрава основа.

 

 

 
 

WhatsApp спира за милиони стари телефони

| от chronicle.bg |

Ако използвате по-стар модел смартфон, то вероятно до месец ще трябва да се сбогувате с мобилното приложение за споделяне на информация и провеждане на чат-разговори WhatsApp.

Според официалното изявление на създателите, първите, при които ще бъде спряно функционирането на приложението са мобилните устройства със стара версия на Android, Windows и Apple. Това ще се случи до края на тази година. До юни 2017 от списъка ще бъдат зачеркнати и по-старите модели на Blackberry и Nokia.

Пълният регистър на платформи, при които поддръжката на WhatsApp ще стане невъзможна са – Android 2.1 и 2.2, Windows Phone 7 и iPhone 3GS/iOS 6. До юни чат приложението с над милиард ползватели няма да е валидно вече и за BlackBerry, включително за BlackBerry 10, Nokia S40 и Nokia Symbian S60.

„Искаме да фокусираме усилията си върху мобилните платформи, които имат най-широка употреба“, допълниха от дъщерната фирмата на Facebook.

 
 

50 нюанса синьо (за мъже)

| от chronicle.bg |

Навън светът най-после стана бял (скоро и в населеното място близо до вас), небето – кишаво, а хората не само сиви, но и сиво облечени. В общи линии светът се преобрази в реплика на книгата на Е. Л. Джеймс „50 нюанса сиво“, без всички сцени в специалната стаичка (поне не на открито). И изпаднахме в ситуация на рязка нужда от нещо шарено.

Нашата рубрика „Ново 5″ е разделена на мъжка и женска част и тази седмица ще ви представим 5 мъжки продукта в синьо, които припознахме като перфектния арсенал за борба със сивотата на зимата.

618x264

Син Huawei P9

Ок, няма да ви лъжем – това е отново Huawei P9, но с чудесен светлосин цвят, който е едновременно ненатрапчив и забележим. Huawei P9 беше обявен за първи път през април тази година, а синият вариант се появи през ноември. И тук е добрата новина – откакто смартфоните започнаха да се лишават от заден капак, който лесно се сменя, за да станат водоустойчиви и по-тънки, пускането на нови цветове няколко месеца след премиерата означава едно – устройството е било много успешно и от компанията очакват още дълго да се продава.

Такъв e и случаят с Huawei P9 и това не ни изненадва, защото моделът наистина е добър. P9 е първият телефон оборудван с двойна задна камера – изградена съвместно с немската легенда във фотографията – Leika. Едната камера прави чудесни черно-бели снимки самостоятелно, а другата – цветни, при които изображенията се наслагат и  се получава необичайна дълбочина за снимка от телефон. Телефонът е тънък, бляскав, премиум. А от месец насам се продава и със зарядно, което го зарежда 30% по-бързо.

Препоръчваме ви да минете през новооткрития собствен център на Huawei в София на ул. Леге номер 6 и да го разгледате (с коментар на живо от хора, които могат да ви отговорят на всичко). Бонусът е, че независимо откъде сте го купили, влизате в тяхната програма за VIP клиенти в случай на инцидент с телефона, докато е в гаранция, при вас директно ще дойде куриер, който ще го вземе от удобно за вас място, ще го занесе в сервиза за ремонт и ще ви го върне отново на място. Както трябва да бъде.

618x346

Присъединете се към механичната революция със син Swatch

Swatch Irony представя цяла колекция часовници, направени от добрата стара стомана и в тях няма нищо иронично. Отскоро има нова серия часовници Sistem51 Irony, от която особено много ни допадна синият (ха, изненадахме ли ви?) SISTEM BOREAL.

Часовникът не само е метален, не само изглежда добре и попада в тънката линия между между нещо чудесно класическо и нещо силно културно и поп, но има и своя вътрешна красота. Тъй като e Swatch, а те това си го умеят, държим в ръцете си механичен часовник, недокосван от човешка ръка при производство – всичко е механично. 51 елемента и швейцарска прецизност, която се крие на китката ви. Буквално. Обърнете го отзад и ще видите как декорираният механизъм върши своята работа минута след минута, час след час (pun intended).

И този часовник, подобно другите  от серията Sistem51 Irony, може да бъде разгледан както на сайта swatch.bg, така и в магазините в страната. Часовниците се предлагат с каишки от фина естествена кожа, гума и верижка от неръждаема стомана. Като лично ние ви препоръчваме стоманената – друго си е да усещаш на ръката си тежък часовник.

А, да, SISTEM BOREAL струва впечатляващите 390 лв и има 2 години международна гаранция.

620x231

Син F978

Джофри Харкорт е човекът, чиято идеология се гради около принципа „първо човекът, после столът“ и дизайнът му моментално започва да носи международно признание на холандската Artifort, компанията, чието мото е „Дизайн, който издържа на времето. Дизайн с авторитет“. Е, според нас има едно тяхно кресло, което трябва да присъства навсякъде. Син F978 видяхме за първи път в „Склада“ – място, на което има повече иконични представители на дизайна, отколкото можем да разгледаме за едно посещение. И въпреки това от няколко години постоянно откриваме места – подредени ъгълчета, стаи с високи покриви, леко осветени помещения, все места, в които този стол ще пасне идеално.

Не е случайно, че дизайнът от 1968-ма година беше възроден отново през 2006-та с нова серия на креслото. Много удобен, много красив и много практичен.

Последното се дължи на липсата на облегалки, която поражда едно объркване относно мястото на ръцете, което пък води до задължителното им ангажиране с тежки занимания като пиене на уиски и пушене на пура. Тривиално, но с една хубава гледка, можете цяла вечер да се занимавате единствено с леко въртене в креслото и няма да ви писне. Колкото до цената му, креслото може да бъде поръчано в Склада за 4300 лв, като синьото не е единственият цвят, в който се предлага.

618x346 (1)

Фантастично синьо палто и къде да го намерим

Филмите, сериалите и дори игрите са чудесен извор на идеи за странно изглеждащи хора, чиято странност стои толкова шик , че човек започва да се чуди защо всички хора не започнат да изглеждат толкова странно. Не бихме имали нищо против повече мъже да се обличат с костюм с елече, да обръснат косата си отстрани, да сложат каскет, а дори и да пуснат мустак и да се заразхождат по улиците под звуците на саундтрака на Peaky Blinders (гледайте го, велик е). Или пък да тръгнат с огромните манта, скъпите материи и характерната леко заострена качулка на Assasin’s creed (играйте я, велика е).

В случая вниманието ни беше сграбчено от новия филм по книга на Дж. К. Роулинг, авторката на Хари Потър. Филмът се казва „Фантастични животни и къде да ги намерим“ и главен герой в него е Нют Скамандър, брилянтно изигран от Еди Редмейн. Спойлери няма да ви разкриваме, но ще обърнем внимание на открояващото се дълго синьо палто, което носи Еди и с което ни пренася в духа на едно по-елегантно време.

Последва въпросът откъде да си намерим такова. Сред известно ровене в Google, включващо дори втората страница, и бърза консултация с Reddit, открихме визуално подобна реплика, за която се твърди, че е напълно приемлива. Може да си поръчате палтото в американските магазини Hot Topic и то ще бъде доставено до България. Трябва да предупредим обаче, че цената му от 80$ идва с 90% полиестер и 10% вълна, което не е точно като оригинала, но ще свърши работа.

Впрочем, докато търсихме попаднахме и на коженото палто на Бейн – един от най-силните врагове на Батман. Правено ръчно, в Лос Анджелис от JonathanALogan и от естествена кожа. За 6500$ можете да се преобразите в злодей. Само казваме.

620x231 (1)

Синьо Джони

Ок, малко е клиширано, но все някога човек трябва да опита най-доброто, което предлага най-продаваната шотландска марка уиски. Има Red, Black, Double black, Green, Gold, Platinum Label и… Blue Label Johnnie Walker. Не е ясно на каква възраст е последното, но е бленд, който цели да пресъздаде вкуса на първите уискита на марката. Бутилките се продават заедно със сертификат за автентичност и в кутия с копринени нишки.

Както го виждаме ние, ако поседите на F978, с Johnnie Walker Blue Label в едната ръка, с Huawei P9 в другата, с палтото, което ви топли и с металния Swatch, който да ви напомня, че за никъде не бързате, няма как да сгрешите.

Бонус: албумът Blue and Lonesome на Rolling Stones излезе тази седмица, което просто няма как да бъде случайно.