10 дни „Близнашки“ – гафове и рокади като за мандат без край

| от |

Ако оценката за едно редовно правителство се дава 100 дни след началото на неговия мандат, то 10 дни са напълно достатъчни за анализ на свършеното от служебното правителство „Близнашки“, което разполага едва с два месеца, но работи така, все едно има пълен мандат.

За краткото време на премиерския стол Георги Близнашки направи редица рокади. Служебният премиер не само смени 45 зам.-министри от правителството на Пламен Орешарски, но направи и промени на ключови позиции в държавната администрация. Решението за подмяната на „втория ешелон“ във властта бе аргументирано с това, че министрите по закон си тръгват заедно със своите заместници. Това условие, обаче, не видя бял свят при служебния кабинет начело с Марин Райков. Така кадрите на ГЕРБ запазиха креслата във властта и след като Бойко Борисов хвърли оставка като премиер.

На всичкото отгоре новото национално ястие – рокадите, беше сериозно гарнирано с гафове.

Начало на скандалните назначения в служебното правителства бе дадено с поемането на правосъдното министерство от Христо Иванов. Оказа се, че човекът, който трябва да олицетворява закона, всъщност го е нарушил доста грубо и ще трябва да заплати 5000 лв. глоба за спрени адвокатски права. Освен това Иванов предложи за свой заместник Аглика Адамова – дъщерята на близкия до Красимир Георгиев – Красьо Черния свищовски ректор проф. Величко Адамов. След силен обществен натиск кандидатурата бе оттеглена, а междувременно едва поел своите функции, пет дни по-късно министър Иванов излезе в отпуск.

Идеята за назначаването на приближената до ГЕРБ и Цветан Цветанов Красимира Медарова за министър по изборния процес беше, меко казано, стъпка извън плановете за изпълняване на едни от основните задачи на служебното правителство – да организира честни и свободни избори, както и да бъде неутрално. Отново след силно обществено недоволство, кандидатурата на запомнената със скандалите около изборите 2 в 1 Медарова безславно отпадна.

В момента, когато се подготвяха търговете за поддръжката на републиканската пътна мрежа, пък бе сменен директорът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков и на негово място дойде поредният верен на ГЕРБ кадър Лазар Лазаров. Завръщането на хората на Борисов продължи с Милка Гечева, която бе върната в ДНСК. Последваха рокади в НОИ и обновяване на Комисията по бедствия и аварии при премиера.

Назначението на Ваньо Танов за директор на митниците може би се превърна засега в „черешката на тортата“ на кадровата политика на Близнашки. Танов стана известен преди няколко години с прозвището „Ало, Ваньо“ покрай  скандала „Мишо Бирата“. Близнашки, обаче, го определи като единственият човек, „който може да вкара в ред проблемите в Агенция „Митници“. Сега се очаква за нула време тази важна машина за приходите в бюджета да заработи на обороти, достойни за съжаление.

В познатия му вече стил служебният премиер продължи рокадите и областните управители в Благоевград, Пловдив, Монтана, Русе и Плевен също бяха сменени. Не останаха невъзнаградени и видни лица на протеста, а най-ярък пример затова бе озвучителят на „ДАНС with me“ Виктор Стоянов, който бе изпратен като заместник в културното министерство.

Приближената до ГЕРБ зам.-кмет на Бургас Атанаска Николова пък се зае с усвояването на еврофондовете в екоминистерството. Хора от администрацията на Росен Плевнелиев се настаниха на кресла в Министерството на регионалното развитие.

Първите искри в кабинета „Близнашки“ прехвърчаха между вицепремиера Екатерина Захариева и икономическия министър Васил Щонов. Прична бе прогнозата на Захариева за режим на тока през зимата. В същото време ресорният министър Васил Щонов опровергаваше тези прогнози в други медии. На практика това показа разминаванията в служебното правителство, свързани с енергетиката, която е гръбнакът на българската икономиката. Трудно можеше да се разбере защо хора с ограничено като време присъствие по най-високите етажи на властта, поставят ту на „тъмно“, ту “ на светло“ дома на всеки българин. За да се затвърди тенденцията последва и замяната на директора на БЕХ Георги Христозов,  чието място зае Антон Павлов.

За да има и съвсем личен подвиг, Близнашки се опита да скрие декларацията си за конфликт на интереси, но след медиен натиск бе публикувана на правителствения сайт. В декларацията служебният премиер заявява, че не заема друга длъжност, не упражнява търговска дейност и не е управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, синдик, ликвидатор или търговски посредник. Премиерът посочи също така, че членува в две неправителствени организации, чиито имена не се четат, защото са написани ръкописно. Служебният министър-председател декларира, че не упражнява свободна професия. Той потвърди, че не е ръководител на предизборен щаб на партия или коалиция. Данните показаха, че още шестима служебни министри, сред които Христо Иванов, Илияна Цанова, Васил Щонов, Велизар Шаламанов, Евгения Раданова и Мартин Иванов са декларирали несъвместимост с постовете, които заемат, а министърът на образованието Румяна Коларова , здравният министър Мирослав Ненков, министърът на транспорта Николина Ангелкова и външният министър Даниел Митов не пожелаха публично да оповестят декларациите си за конфликт на интереси.

Излезе наяве и фактът, че финансовият министър Румен Порожанов, земеделският Васил Грудев и началникът на кабинета на Грудев, Иван Капитанов – в противоречие с длъжностните им характеристики – имат общо сдружение, а това е „Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове“. То е регистрирано на 26.02 2014 година и е действащо след назначаването на тримата на държавни постове. Сдружението е действащо и след назначаването на тримата на държавни постове. По времето, когато сдружението е активно и развива дейност, Порожанов е в борда на Българската банка за развитие към правителството. Тя пък съдейства активно на фирми и институции за усвояване на еврофондове. Така Порожанов още тогава попада в конфликт на интереси като държавен банкер с частна консултантска организация, пряко свързана с работата му. По време на управлението на Порожанов в „Булгартабак“ с рекламата на държавния тогава холдинг се занимаваше фирма на жена му и нейния съдружник Иван Стойчев, по-известен като Иван Стамболов, който е заместник-председател на партията на Меглена Кунева.

С пристигането си в здравното министерство служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков върна и директора на столичната спешна помощ д-р Георги Гелев, а след това ни посъветва да не викаме линейка, ако имаме висока температура. Гелев бе временно отстранен от предишния здравен министър Таня Андреева след одитен доклад, който показа сериозни нарушения в ръководената от него структура. Ненков върна обратно и отстранения поради лоши финансови резултати директор на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов.

Съмненията за безпристрастността на Близнашки продължиха с номинацията на Кристалина Георгиева за Върховен представител на ЕК по външната политика. Кандидатурата на Георгиева бе лансирана „на тъмно“ въпреки споразумението между политическите партии новият еврокомисар да бъде предложен чрез постигане на съгласие.

За броените дни на премиерския пост Близнашки побърза да се настани и в резиденция „Бояна“. През първите 10 служебният министър-председател отчете отмятането на доста „работа“, но преди всичко те бяха запомнени с кадрови промени. Предстоят му още месец и 20 дни, а след това и избори, в чиято честност след всичко досега обществото още отсега едва ли ще повярва. /БГНЕС

 
 

Sofia Restaurant Week се завръща с ново пролетно издание

| от Спонсорирано съдържание |

София отново ще потопи сетивата си в море от кулинарни преживявания – от 7 до 13 май Sofia Restaurant Week ще ви накара да откриете вкусните тайни на 25 от най-добрите столични ресторанта.

След изключително успешното първо издание на Фестивала през септември 2016 г., пролетната Седмица на софийските ресторанти ще ви предложи нови локации, менюта и кулинарни изкушения.

В пролетното издание има 17 нови ресторанти, които заедно с останалите 8, предлагат две различни менюта по избор. Всеки един от ресторантите притежава уникална атмосфера, и е подбран след внимателна селекция от организаторите.

В рамките на седем дни може да опитате невероятна храна, резервирайки своите места в предпочитаните ресторанти, които предлагат няколко степенно меню на стойност 25 лв., без включени напитки.

Единствено по време на Sofia Restaurant Week ще може да обиколите със своето семейство и приятели максимален брой от модерните кулинарни локации в града, без да се притеснявате за семейния бюджет или за времето.

GIP_Morino

Kohinoor, SASA, Wagamama са само част от екзотичните места, които може да посетите. Ресторантите са избрани според качеството на храната и обслужването, интериора и наличието на приятна градина, както и заради изключителното кулинарно преживяване, което предлагат.

В зависимост от настроението и придружителите, може да избирате между малки семейни ресторанти като Vino&Tapas и Багри, авторска кухня в Nico’las, 33 Гастронавта и Вакуум, както и висок клас заведения като Talents или Клуб Пушкинъ. Почитателите на живата джаз музика ще могат да посетят Egur, Egur и Morino Urban Wine & Dine. Petrus е подходящ и за семейства с деца, и ще изненада всички с новото меню, което шеф Петър Янков е подготвил. За любителите на steakhouse grill заведенията, организаторите са избрали Roadhouse Grill, където ще могат да опитат месо от висок клас, доставено от САЩ и Италия.

IMG_33Gaustauts

За любителите на вкусната чуждестранна кухня Sofia Restaurant Week предлага азиатска, индийска, средиземноморска, френска, италианска, арменска и гръцка кулинария. Сред предложените ресторанти ще намерите както модернистична, така и традиционна кухня, а някои от местата ще ви изненадат и с иновативни предложения.

Пролетната тема ще бъде застъпена в менютата на ресторантите с присъствието на специалитети с агнешко месо и свежи сезонни зеленчуци.
Sofia Restaurant Week се организира от водещи онлайн и офлайн пътеводители за заведения и туризъм на български и английски език – Zavedenia.bg и Sofia In Your Pocket.

Всички ресторанти, както и менютата, които предлагат, можете да видите на официалния сайт на Sofia Restaurant Week.

Резервации за Sofia Restaurant Week ще могат да бъдат направени от 26 април 2017 г. чрез интернет страницата на Фестивала.

 
 

Амбър Хърд замени Джони Деп с Илън Мъск

| от chronicle.bg |

Бившата съпруга на Джони Деп вече е продължила напред след развода им. Поне така изглежда от снимка, публикувана в профила на Амбър Хърд в Инстаграм, на която тя седи до създателя на Tesla Илън Мъск.

 

Cheeky

Публикация, споделена от Amber Heard (@amberheard) на

Двамата бяха забелязани заедно в Австралия, където Хърд снима филма „Аквамен“. Слуховете, че двамата имат връзка, се появиха още около развода й с Джони Деп през 2016 година. Първоначално списание Е! съобщи, че двамата са засечени заедно в Маями.

В неделя и двамата качиха в Инстаграм общата си снимка, на която червилото на Хърд се вижда отбелязано върху бузата на Илън Мъск.

Коментарите в профила на Хърд обаче не са особено положителни. „Най-важното нещо в живота е любовта, не са парите“, пише потребител, възмутен от новата връзка на Хърд. „Златотърсачка“, гласи друг коментар. „Пари, пари, пари“, пише трети. Покрай скоростния им развод с Джони Деп след кратък и интензивен брак, актрисата беше обвинявана, че просто иска да вземе парите му. Хърд обвини Джони Деп в побой, като дори се появи с насинено лице. Бившата му съпруга Ванеса Паради и дъщеря му Лили-Роуз излязоха в защита на актьора, настоявайки, че той не би ударил жена.

 
 

От малкия Жак до големия Превер

| от Спонсорирано съдържание |

На 04.02.1900 г. някъде в близост до Париж се ражда великият Жак Превер. Бащата на малкия Жак работи в централен офис за бедните в Париж (office central des pauvres de Paris).

Често хваща сина си за ръка и го повежда по малките крайни улички на Париж. Така у младия поет назрява усещането за любов към малкия периферен Париж, който по късно ще бъде увековечен в безкрайността на красивото слово.

Освен перифериите на града, бащата на Превер показва на момчето си и новия и вълнуващ свят на театъра и киното. Изкуствата, които ще пленят и стимулират ума му. След години Превер ще каже, че е горд, че е получил образованието си по тротоарите на Париж.

93e6aab501faa79df70ef14cb9391458

Годините на любов към изкуството и литературата превръщат малкия Жак в големия Превер. Квартирата му в Монпарнас бързо се обособява като своеобразно средище на млади, пламтящи и бунтарски настроени литератори. На 25 годишна възраст поетът влиза в т.нар. „група на сюрреалистите“. И това се оказва началото на един дълъг и пищен творчески път, който ще промени изцяло нюансите на френската литература, кино, театър.

Поезията на Превер безспорно се отличава със семплота и нежност на словото. С тихи малки думи той така изящно подрежда хаотичния живот по шумните булеварди на Париж.

жак превер

„И ако говорим за характера на стиховете му, те наистина напомнят сивите врабци, без чието пърхане и цвъртене човек не може да си представи булевардите, кейовете и парковете на Париж. Но ако става дума за значението на поета, той съвсем не е дребно птиче и макар да е хвърчал винаги вън от купола на академичния елит, никога не е бил вън от въздуха на голямата френска култура.“

Валери Петров за поезията на Жак Превер

ОТЧАЯНИЕТО СЕДИ НА ЕДНА ПЕЙКА

В някакъв парк, на пейка
е седнал човек, който ви вика, когато минавате.
С очила, в сиви, изтъркани дрехи,
той пуши цигара, седи неподвижно.
Вика ви
или просто със знак ви кани да седнете.
Не, не трябва никой от вас да го гледа.
Не трябва никой от вас да го слуша.
Отминавайте този човек,
сякаш не сте го видели
и чули.
Минавайте, ускорявайте своите крачки.
Ако само погледнете в него,
ако само го чуете,
той ще направи знак
и нищо не би ви попречило вече
да спрете,
да седнете близко до него.
Тогава човекът се вглежда във вас и се усмихва,
а вие страдате страшно.
Той продължава да се усмихва
и вие почвате да се усмихвате
точно така,
както той се усмихва.
Колкото повече се усмихвате,
толкова повече страдате
страшно.
Колкото повече страдате,
толкова повече се усмихвате
неудържимо.
И си оставате там,
с вледенена усмивка
на пейката.
А покрай вас играят деца,
минувачи минават
спокойно,
и птици прелитат над вас
от дърво на дърво.
Но вие оставате там,
приковани на пейката.
И разбирате вие,
че никога вече не ще заиграете
като тези деца,
че никога вече няма спокойно да минете
ведно с минувачите,
никога вече не ще полетите
от дърво на дърво
като птиците.

Превод: Веселин Ханчев

 
 

Déjà Vu или да градиш бъдещи спомени

| от Ана Динкова |

Колко истории има около виното, за виното и след виното – истории, които са се превърнали в спомени, в разкази, в романи. За разлика от многото други напитки, виното носи особен дух, класа, и винаги има характер – дали добър или лош, следва да се разбере сетивно.

Виното някак естествено предразполага към споделяне с хора, както и за комбиниране с храна, пък било то и малки хапки, сирена или леки мезета, пинчос, тапас – зависи къде сме и най-вече с кого сме.

Нека ви разкажа повече за вината от серията Déjà Vu. Първото, което ме грабва в тях, е колко добре подхожда името “Déjà Vu” на концепцията, че виното е в началото на велики истории…

„В настроение за вино“ е посланието на марката, което подкрепям безусловно.

Вината Déjà Vu на Винарска изба Братя Минкови са произведени от внимателно подбрани собствени лозови масиви в Карнобатския край. Избата разполага с над 4 200 декара собствени лозя, което дава възможност да се подберe най-подходящото грозде за направата на всяко вино от серията.
Името Déjà vu е елегантна подсказка за това, че сортовете, използвани за създаването на вината от серията, произхождат от Франция. В същото време тези вина са направени от лозя расли на родна почва и гроздето носи характера и спецификата на родния климат – точно както и значението на фразата déjà vu – нещо, което сякаш вече сме преживели, познато и ново едновременно.

Пролет е, дните стават дълги, светли, топли – и естествено водеща роля заема бялото вино.

Déjà Vu Совиньон Блан и Семийон е едно много нежно вино, като усещането за финес и свежест идва още от отварянето на бутилката и наливането в чашата, в която забелязваме красивия светло-жълт цвят с игриви зелени отблясъци. Второто, което забелязваме е „носът“ или ароматът, в който улавяме нотки на чемшир, коприва, зелена ябълка и леки цитруси. Но всеки може да открие нещо свое, като мириса на прясно окосена трева по време на разходка в парка в някой слънчев пролетен следобед. След като отпием от виното откриваме и минерални нюанси, които придават една кристална свежест. После следва и леката пикантност, която дава на виното характер и индивидуалност. Вкусът на виното е елегантен и остава изненадващо благ и освежаващ. Важно е да се знае, че белите вина трябва да се поднасят охладени между 8 и 10°С, но не и прекалено студени, защото тогава ароматите и вкусовете им не могат да се разгърнат достатъчно добре. Това вино е прекрасно за споделяне с компания в края на работния ден, поднесено със свежи салати, сирена и леки зеленчукови или морски предястия.

Photo1

Déjà Vu Совиньон Блан и Семийон е отличено със Сребърен медал от Decanter World Wine Awards 2016. Сещате се колко са важни наградите OSCAR в киноиндустрията, нали? Е, наградите Decanter World Wine Awards са нещо подобно в света на виното. Журито на този конкурс е познато със своите строги и взискателни критерии и има нелеката задача да избере най-добрите вина от над 16 000 претендента от цял свят. Да получиш призвание като сребърен медал при това положение, е не само въпрос на престиж, това е истинско доказателство за качество.

Второто вино, което дегустирам е Déjà Vu Шардоне – едно чудесно завръщане към класическите шардонета. Виното е отлежало няколко месеца във френски дъбови бъчви, които са направили финия му аромат по-впечатляващ и запомнящ се.

Déjà Vu Шардоне е свежо и комплексно вино, с нюанси на цитрус, приятно комбинирани с фини цветисти нотки, а нежният елегантен вкус има един много сочен и богат на аромати финал – подобно на залеза в хубава лятна вечер.

Идеалната температура за поднасяне и на това вино е между 8 и 10°С, като може да се консумира самостоятелно като аперитив или да се комбинира със свежи зеленчукови предястия, морски деликатеси и фини и нежни ястия от бели меса – в идеалния случай с ефирни сметанови сосове.

Déjà Vu Шардоне е носител на златен медал от Concours Mondial de Bruxelles 2016. Този конкурс съществува над 20 години и е сред най-строго организираните винени конкурси на света. Ежегодно над 9000 вина и спиртни напитки от 55 страни в света се борят за признанието на журито, което се състои от 320 професионални съдии от 40 националности. Представители на конкурса имат практиката да посещават избите производители и да правят контрол на наградените вина след присъждането на наградите. Това е много строг похват, но гарантира легитимността на резултатите и качеството на виното.

Вината от серията Déjà Vu са идеалната селекция за личната винарна на всеки градски любител на виното, за да придобие представа за някои от класическите сортове и купажи – нещо като gourmet pack за всеки, който иска да си подари винена наслада. Тези вина са и много добър подарък, с който можете да зарадвате най-близките си приятели всеки път, когато отивате на гости.