1 евро вече струва 100 рубли

| от |

Курсовете на световните валути продължават да вървят нагоре на московската борса и днес курсът на рублата към еврото достигна 100:1, съобщи в. „Аргументи и факти“. В същото време 1 долар се търгуваше за 79,48 рубли.

По-рано през деня директорката на Централната банка Елвира Нибулина заяви, че поевтиняването на рублата е свързано с падането на цените на петрола и изолираността на руските банки от международния пазар. „Аргументи и факти“ припомня, че Централната банка на Русия повиши основния лихвен процент от 10.5% на 17% годишно.

„Съветът на директорите взе решение да повиши от 16 декември 2014 г. основният лихвен процент до 17% годишно. Решението е обусловено от необходимостта да се ограничи съществено нарасналите в последно време девалвационни и инфлационни рискове“, се съобщава на сайта на банката.

Решението на ЦБ на Русия бе колкото очаквано, толкова и изненадващо, а според някои анализатори – даже закъсняло. След като основната лихва бе повишена до 10.5% годишно, на 12 декември някои руски медии съобщиха, че на следващото си заседание, планирано за 30 януари, ЦБ може да повиши основната лихва до 11,5%.

Бързото обезценяване на руската рубла спрямо основните световни валути обаче явно е наложило снощното спешно заседание и изненадващо голямото повишение на основната лихва.

Съобщено беше още, че премиерът на Русия Дмитрий Медведев е свикал за днес съвещание, в което ще участват министрите, които отговарят на финансово-икономическото положение в страната. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за 1 евро вече струва 100 рубли