Перманентната кампания за глупостта в медиите

| от |

Как се прави ли?

Каните скандални гости и ги докарвате до бой. Защото това носи рейтинг и защото знаете, че страстите се продават по медиен път и максимално се възползвате.

В същото време социалните мрежи до смърт публикуват със сълзливи анонси четива как ни манипулират.

Представете си следната картинка – един ден вестниците публикуват четива за ползата от кафето. На следващия сменят гледната точка и описват вредите от кафето. И защото в четивата „за” и „срещу” кафето има цитирани авторитети, хората започват да говорят. Обаче едните не са имали пари във вторник, за да си купят вестниците с вредите и когато в сряда, преди кафето, видят някакви хора да се бият в студиото в спор за кафето, не могат да повярват на очите си.

Ето така се прави в името на рейтингите. Защото безплатни медии няма и от рейтингите зависи дали ще имат пари.

Имам много ранен детски спомен, че попитах мама как едновременно кафето вреди и е полезно за хората, а тя сутрин пие така спокойно кафе. Отговорът ме порази. Мама, спокойно пиейки кафето си, ми отговори, че всичко преувеличено вреди на хората. Това беше първият медиен урок, който получих.

Сетне винаги си задавах въпроса кое е преувеличеното.

Я сега да ви проверя какво знаете за децата и училищата?

Спрете да четете и се опитайте да цитирате какво научавате от медиите в началото на септември.

Ако отговорите Ви съдържат тежест на раниците, липсата на учители, застаряването на учителите и спорове за текстовете в учебниците, експериментът е успешен. Няма как да е по-успешен!

Нищо не знаете, защото това е целта на врещящите новини и коментари. Някои твърдят, че медиите трябва да се продават, те обаче са циници.

Медиите трябва да публикуват едновременно аргументите за ползите и вредите и да ви напомнят все пак да проверите сами.

Различните аргументи „за” и „против” експертите наричат плурализъм.

По-напредналите, които четат какво казват експертите, знаят, че е важно кой пише дневния ред. И така си обясняват защо докато четете, слушате и гледате, не намирате пряка връзка с това което се случва в живота Ви.

Това е и целта по правилата на рейтинга.

Хайде още един експеримент да направим. Имаше един политик, има го и сега, за когото се казваше, че управлява по телевизора. Защото има медийна харизма и заради този си талант успява да „пише” заглавията в медиите.

Сигурна съм, че го видяхте вече в описанието. Нещо повече, мерна ви се мисълта за медиите – палачинки.

Ще Ви разочаровам, медиите няма как да бъдат палачинки. Нито могат вечно да вървят след победителите, без да ги изгорят. Защото палачинката, колкото и да е кръгла, има две страни и пълнеж. Пожелателно е да не се обръщат по сто пъти, но в медиите това е практика.

От най-древните времена на медиите политиците са се опитвали да подчинят медиите. По света и у нас.

Само напредналите общества обаче са създали такива правила за медиите, които да спестяват на хората тъпите спорове „за” и „против” за важните неща в живота им.

Затова ако направим трети експеримент, той със сигурност ще се провали.

Да опитаме отново да спрете да четете и да изброите собствениците на медиите, които четете, слушате и гледате. И за да усложним експеримента, имената трябва да могат да бъдат приети като безспорен документ в съда.

Е?
Това е то просто разказаната приказка за ползата и вредата от липсата на правила.

И логиката е проста – не е достатъчно да знаете само кой, трябва да знаете и защо. И още няколко отговора, за да правите информиран избор за мярката.

Нали в началото се разбрахме, че важна е мярката, защото всичко зависи от нея.
Изобщо медиите у нас е редно да вървят с упътване, като алкохолните продукти – консумирайте за удоволствие и с мярка!

Защото това са действащите правила в момента, ако и в Конституцията да пише друго.

Силно преувеличено е да мислим, че някой няма полза от това. Но по наличните правила медиите могат да бъдат представени така, както психолозите описват човешкото съзнание. Описват го като айсберг – 30 % се виждат, 70% – не.

Ето така най-просто се опитах да обясня, че с тези правила нищо не е ясно, освен че от рейтинга зависи съществуването.

За разлика от тюлените, медиите нямат навика да се самоубиват. Затова консумирайте с мярка и опитвайте всичко да проверите, особено когато правите избор.

Инак, да се „консумират” медиите само за удоволствие и забава е много лошо решение.

Кой има полза от реклами на глупостта?

По света медиите обикновено ги осмиват с трите маймунки. Едната не вижда, едната не чува, а третата не казва.

В по-старите времена в България по едно време медиите имаха за шефове – Тихчев, Глухчев и Трайчев. Сега времената са далеч по-сложни. И е редно на първо време да се научим да правим разлика между трите маймунки и приказката за трите прасенца.

Да не забравя да Ви кажа, представянето на медиите като маймунки у нас сме откраднали от напредналите общества. Нищо ново не сме открили под слънцето.

По темата работи Анелия Димитрова

 
 

WIZZ GO – нова ценова категория от Wizz air

| от CHR Aero |

Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа, пусна нов продукт. “WIZZ Go” е допълнителна опция към съществуващата “WIZZ Plus” (преди:”Plus Fare“) пакетна оферта, предлагаща по-голяма гъвкавост за пътниците.

Двете “WIZZ Go” и “WIZZ Plus” предлагат на клиентите намалена пакетна цена над базовата “Basic Fare” (за билет и малък салонен багаж), сумата от допълнителни услуги, ако се купят отделно и по-бърз процес на резервация.

Новата “WIZZ Go” е създадена за практични клиенти, които търсят ниски цени, отлични и стойностни оферти, и ползват най-популярните продукти и услуги на WIZZ. “WIZZ Go“ включва голям салонен багаж, 23 кг чекиран багаж и избор на място (с изключение на първия ред и местата с повече пространство за краката).

Wizz Air “WIZZ Plus” предлага дори повече допълнителни услуги и клиентите могат да се възползват от по-голяма гъвкавост и максимален комфорт по време на цялото пътуване: от момента на резервация на билета онлайн, до пристигането до избраната дестинация. „WIZZ Plus“ включва 32 килограма чекиран багаж, голям ръчен багаж, регистрация на летището, WIZZ Flex опция за промяна на датата на пътуване, избор на място (включително на първия ред и с допълнително пространство за краката), качване с предимство (също позволява вземане на допълнителна малка лична вещ на борда).

Kлиентите на WIZZ могат да запазват места за всички над 450 линии, на wizzair.com избирайки “WIZZ Go” и “WIZZ Plus”.

Джордж Михалополус, търговски директор на Wizz Air, каза: “Създадохме WIZZ Go за нашите практични клиенти, които не искат да се тревожат за избора на място и багаж. Това е междинно предложение, което ще се хареса на пътниците ни, които искат повече от базова тарифа, но не и целия продукт, включен в WIZZ Plus. Тъй като нашите клиенти имат различни желания, ние правим всичко възможто, за да излезем с продукт, които им отговаря най-добре.”

 
 

Изтекоха снимки на новия смартфон на Meizu

| от chronicle.bg |

Наскоро Meizu представи официално смартфоните Pro 6 Plus и M3X.

На 6 декември компанията ще даде пресконференция, на която вероятно ще представи още свои устройства. Слуховете твърдят, че Meizu ще покаже M5 Note, но на сцената ще се появи и друга джаджа с кодовото име Meizu Four (1206).

Днес в китайската социална мрежа се появи порция снимки на телефона.

Все още няма официална информация за спецификациите на смартфона, но според слухове, Meizu Four ще има извит 2K AMOLED Edge дисплей и Exynos 8890 чипсет.

Meizu-Four-leak_6

Източник: GSM Arena

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.

 
 

Москва не разглежда алтернатива за провеждане на „Евровизия 2017″

| от |

Организаторите на конкурса „Евровизия 2017″ опровергаха информацията, че Москва разглежда възможността за алтернативен град за провеждането му. Това се се съобщава на руската версия на сайта на „Дойче веле“.

„Европейският съюз за радио и телевизия, който е организатор на конкурса „Евровизия“, опроверга информацията за възможното му пренасяне от Киев в Москва. Организаторите нямат подобни планове“, се казва в информацията.

Позовавайки се на организационния комитет на конкурса, германският в. „Билд“ вчера писа, че финалът на „Евровизия 2017″ може да се състои в Москва заради проблеми с финансирането му от украинска страна.

Окончателно решение дали Украйна ще получи право за провеждане на „Евровизия“ Европейският съюз за радио и телевизия трябва да вземе на генерална асамблея на 8 декември.