Григорови през 2013-та : Всички са маскари и всичко, което не е китайско е менте

| от |

Сибина: В началото на 2013-та поставих личен рекорд – направих 7 баници за един ден, защото Асен беше решил, че ще организира тематичен купон за рождения си ден … на баница и вино. Гледам, че и първият ми постинг в Тиутър през януари е кулинарен и гласи: „A помните ли времето, когато белтъците се разбиваха на сняг само с една проста вилица.“

Оттогава една приятелка като реши да прави баница, винаги ми се обажда за рецептата. В тези моменти чувствам морално удовлетворение.

С това се изчерпват кулинарните ми подвизи през 2013 г. –  готвенето е предизвикателство за мен до момента, в който разбера, че много ме бива, но никак не ми е интересно.
20130720_191052

Сибина и Асен: Подозираме обаче, че това е годината, в която сме изяли най-много пици – виновни са всички нови заведения в София като Forno Cipollini, La Botega, Rado Pizza и традиционната за нас Leo’s Pizza – да са живи и да се радват на добри финансови резултати и догодина, защото пицата е любимата ни храна – колкото по-италианска, толкова по-добре.Другият ни годишен рекорд трябва да са сериалите – Homeland, The Americans, Newsroom, Downton Abbey, Suits, The Killing, Mad Men, The Hour, Burning Bush, Breaking Bad, Orange Is The New Black, The Boss, House of Cards …  Може и да забравяме половината. Завършваме годината с ‘Masters of Sex“.

През 2013-та година получихме и няколко житейски урока
1. Наивно е хората да се делят на „тези от нашите“ и  „от другите“. Така, както могат да ти навредят „нашите“, „другите“ могат само да си мечтаят.
2. Има една немалка група хора, които нямат реална представа за себе си. (Изразихме се меко, но бихме искали да звучи като написано с главни букви и три удивителни (поне)). Скромността е полезно качество.
3. Совите не са това, което са. Няма „добри“ и „лоши“.
Точка по тази тема. Иначе рискуваме да стане много дълго.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Дребните неща в живота, които ни радваха през 2013:
- два часа седмично тенис (за всеки)
- карането на колело (през лятото)
- виното Rapitala
- Открихме грамофона
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
През 2013-та се убедихме, че като работиш с правилните хора, работата носи удоволствие. За политиката можем да кажем убедено (и информирано), че „всички са маскари“. А за живота – че всичко, което не е китайско сигурно е менте.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
През 2013 гласувахме един път против (на Референдума) и един път въобще не гласувахме (на парламентарните избори).
Сибина: През 2013-та за малко не умрях от алергична реакция след коктейл от Ред Бул, вино и хапче за глава. За щастие бяхме в Банско, а не в София, където извън сезона отношенията са по-близки и разстоянията по-малки.
Асен: Не знам кой беше по-уплашен – дали аз или докторът, но той си свърши работа, за което ще сме му благодарни цял живот. Наистина. Казва се д-р Благой Терзиев.
По отношение на хапчето – първо изречение в листоваката му е, че може да предизвика алергичен шок с летален изход. Не знам по каква причина агенцията по лекарствата е разрешила продажбата и употребата му. Все пак е само хапче за глава. Извод – винаги четете упътването.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
През 2013 се запознахме с Григор Димитров. Истинска звезда.
Асен: След десетгодишни опити, изведнъж започнах да играя истински тенис. Усещането е като да минеш звуковата бариера – внезапно си на съвсем друго място.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Музиката стана важна и за Сибина. Откритията на 2013 за нас: Badfinger – Baby Blue. Mark Knopfler & Emmylou Harris – I Dug up a Diamond , Jennifer Warnes – Way Down Deep. Цялата Jem, Stromae – Formidable. Kanye West – Black Skinhead.

И ако някой ви пита дали кабелите имат значение, кажете му, че имат, огромно.
 
 

Съботна рецепта за еклери

| от chronicle.bg |

Ще ви прозвучи трудно… ще се изплашите… Но всъщност пареното тесто не се прави толкова трудно. Дори и да е без глутен. Както казва Роси – възможно е, а магията се намира в кухнята.

Всяка седмица Росица Гърджелийска ни предлага от своите рецепти за вкусотии, направени по нестандартен начин.

Роси работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога й www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето нейната рецепта за безглутенови еклери: 

Нужни продукти:

125 мл вода
125 мл пълномаслено мляко
110 гр масло
140 гр безглутеново брашно – комбинация картофено, тапиока и оризово
1 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
4-5 яйца
4 какаови зърна – обелени и счукани

Предложение за крем:

300 гр маскарпоне
1 с.л. кисело мляко
2/3 ч.ч. кафява захар
ликьор Амарето

Ще ви е нужен пош с голям кръгъл накрайник, за поставянето на крема  в еклерите.

еклери роси

Начин на приготвяне:

В средно голяма тенджера загрейте водата, млякото, маслото, захарта и солта и разбъркайте с дървена лъжица до пълно смесване.

Когато течността заври добре, наведнъж добавете брашното и започнете да бъркате много енергично до получаване на тесто, което да се отлепи от стените на тенджерата. Целия процес отнема секунди. След като се отдели от стените, продължете да бъркате още 20-30 секунди.

Прехвърлете тестото в купа и оставете да изстине леко, но трябва все пак да си остане доста топло.

Едно по едно започнете да добавяте четири яйца, като всяко яйце трябва да се поеме от тестото и то да стане еднородно, преди да се добави следващото. За първите две яйца може да използвате миксер, но след това продължете с дървена лъжица.

Тестото трябва да стане меко, но не течно и в никакъв случай твърдо. Може да ви се наложи да използвате част от петото яйце. Така че предварително си разбийте петото яйце и остатъка ще използвате за намазване на еклерите преди печене.

Прехвърлете тестото в пош с широк, кръгъл накрайник и се шприцоват топки с около 3 см диаметър върху хартия за печене или още по-добре – силиконова тавичка за печене.

Загладете повърхността с четка с остатъка от петото яйце, като действате внимателно, без натиск.
Поръсете със счуканите какаови зърна.

Пекат се на 200 градуса без вентилатор около 25 минути, в моята фурна стават за около 45 минути, като ги оставям вътре във фурната, след като съм я изключила, за да се изсушат още повече. Трябва да станат златисти като на снимките. Ако не са – продължете да ги печете.

Трябва напълно да изстинат върху решетка, преди да се напълнят с крем.

Разбийте маскарпонето с киселото мляко и малко по малко добавете захарта. Недейте да разбивате твърде дълго време, за да не се пресече.

Добавете ликьора, ванилия и каквито други аромати искате и внимателно разбъркайте с лъжица.

Напълнете еклерите със шприц. Внимание – пристрастяващи са!

 
 

13 сериала, които ще искате да изгледате на екс

| от chronicle.bg |

Някои сериали просто не те оставят на мира!

Сериалите са виновни за толкова много изпуснати пътувания, тежки работни дни и провалени сесии по света. Хората, независимо от възраст и пол, будуват до ранни зори само за да изгледат още един епизод.

И това е прекрасно! Сериалите са прекрасно забавление, което често ни отделя от ужасите на реални свят, показвайки ни доста по-ужасен. Затова в днешната ни галерия сме събрали 13 сериала, които ще искате да изгледате наведнъж. Приятна събота и неделя!

 
 

Половин ден на снимачната площадка на „Съдби на кръстопът“

| от Евелина Бонева |

Водена от чувството за самоунижение, значително превъзхождащо баналното чувство за самосъхранение, отивам да се снимам във видно българско риалити шоу. Ще играя добра сестра. Денят започва подобаващо: алармата ми звъни в 07.00, 07. 05, 07.10 и 07.15, което е най-късният час за ставане.

Събуждам се в 08.05 ч. Грабвам петте тоалета за снимките, правя кафе за колежката, която ще ми вдигне косата с фиби и излизам. Полагам кафето внимателно в отредената му дупка в автомобила и през целия път карам изключително внимателно, за да остане там, където му е мястото. Пристигам благополучно на уреченото място и само два от петте тоалета са залети обилно с кафе. 

Закъсняла съм с малко повече от 30 минути и вече целият екип ме мрази.

Оказва се,че няма гримьор и в рамките на една минута трябва да преглътна мисълта,че ще ме дават по телевизията с анемична кожа на циреи. Нищо, никой не е перфектен, а и камерата ме обича. На касетките от детството ми съм супер сладка. Положителната страна е,че художничката харесва тоалетите ми и ги нарича стилни.Самата тя се е барнала в  пищящо лилава риза в стил граф Дракула и островърхи обувки на платформа. Това малко ме обърква, но нямам време да разсъждавам върху стила си,тъй като ме набутват в една кола, заедно с екранната ми фамилия и потегляме към дестинацията на снимките.

При преобличането установявам, че чорапогащникът ми се е скъсал отдолу, но не мисля,че е фатално, тъй като се преобличам само пред десетина човека. Гримирам се сама, така че да изглеждам като добра сестра с лек дневен грим и приятно лице. Уви, бъркам си със спиралата в окото, то започва да тече, размазва молива и заприличвам на хибрид между Кийт Флинт и клоуна Pennywise.

Първата сцена минава добре. Момчето, което отговаря за микрофона, залепва жици по бедрото и гърдите ми, което ме кара да се чувствам едновременно опасна, сексапилна и с поставен Холтер за следене на сърдечния ритъм. Нещо като Салма Хайек и Пенелопе Крус в онзи филм, в който са каубойки.

Само с едно единствено неволно движение на ръката залепям малкото микрофонче в ъгъла на съседната маса и от него започва да се чува пищящ звук.

След като го сменят с друго микрофонче, вече съм готова да демонстрирам таланта си. Оказва се, че съм доста естествена и режисьорът изпитва видимо удоволствие да работи с мен. Докато за другите е достатъчен само един дубъл, с мен прави поне по пет. Очевидно му харесва повече време да съм пред камерата.

Държа се толкова естествено, че на сцена номер 2 минавам вместо пред, през оператора, за да стигна до бара, при което го блъскам и той почти изпуска камерата, което май го докарва до прединфарктно състояние.

Вече е ясно,че телевизията е едно от моите призвания и се чувствам съвсем натурално пред обектива на камерата.

Уви, след малко става също толкова ясно,че сервитьорството не е. Опитът да пренеса табла с две чаши портокалов сок завършва със спорен успех, две счупени чаши и петна от портокал до петната от кафе. Но пък в крайна сметка актьорите не са длъжни да владеят други умения, освен да актьорстват. Не си представям Мерил Стрийп или пък Къванч Татлъту да носят табли. Така че злополуката по никакъв начин няма да попречи на Холивудската ми кариера.

И понеже съдбата обича смелите, утре продължавам.

 
 

Кадри от новия сезон на Game of Thrones

| от chronicle.bg |

В България зимата не иска да си тръгне, а на екрана на HBO тя започна с финала на шести сезон на Game of Thrones. Епизодите ще се завърнат със сняг и бели бродници през лятото, а дотогава можем само да спекулираме какво ще се случи в тях, защото Джордж Р. Р. Мартин все още не е завършил своята книга „Ветровете на зимата“, а благодарение на това феновете разчитат малкия екран да ги насочи към финала на историята.

Седми сезон ще бъде предпоследен за хитовата поредица. Идеи кои ще бъдат водещите действащи лица в него можем да получим от кадрите, които HBO разпространи.

Какво мислите, че ще се случи в новия сезон на Game of Thrones?