700 журналисти са убити в последните 22 г.

| от |

Над 700 журналисти в света са били убити от 1992 до 2014 г. и 88% от престъпленията са останали напълно безнаказани, сочат данни на Комитета за защита на журналистите (CPJ), цитирани от испанската осведомителна агенция Еуропа прес.

Ирак е най-смъртоносната страна за журналисти в света със 104 убити. През 1992 г. са били убити 30 журналисти. Само две години по-късно загиват 58 представители на медиите, което превръща 1994 г. в най-кървавата в анализирания 22-годишен период. Втората година с най-много убити репортери е 2009 г., когато умират 53 журналисти. През 2007 г. жертвите са 51, а през 2006 г. – 49. До момента през 2014 г. са загинали 15 репортери.

През анализирания период всички журналисти, загинали по причини, свързани с насилие, включително убитите при сражения и във войни, са 1081. 2012 г. е най-смъртоносната година със 74 загинали, следвана от 2007 г. със 70. През 2014 г. общият брой на репортерите, загинали поради причини, свързани с насилие, е 41 души. Ирак и Филипините със съответно 166 и 77 жертви са най-кървавите страни за журналистите.

От всички загинали журналисти 221 са загубили живота си, докато работели в зона на сражения или след като попаднали под кръстосан огън. През 2014 г. журналистите, загинали при сражения, са 16. Най-опасните страни за военните репортери за целия изследван период са Ирак и Сирия съответно с 55 и 53 загинали.

Според данните на CPJ 88% от убийствата на журналисти са останали „напълно ненаказани“, а в 8% от случаите е раздадено „частично правосъдие“. Само за 4% от убийствата е раздадено „пълно правосъдие“.

Страната с най-много убити журналисти в анализирания период е Ирак със 103 жертви, следван от Филипините със 75, Алжир с 58, Колумбия с 41, Сомалия и Русия с 36, Пакистан с 32, Бразилия и Мексико с 27 и Индия с 10.

50% от убитите журналисти разработвали политически теми, 31% разследвали корупция, 27% отразявали войни и въоръжени конфликти, 23% отразявали конкретни събития, а 18% информирали за човешки права. 59% от жертвите работели за пресата, 27% – за радиа, 25% – за телевизии, а 6% – за дигитални медии. 93% от убитите са мъже.

93% от убитите са били местни журналисти, а останалите – чуждестранни. 12% от жертвите са били репортери на свободна практика. Жертвите са били измъчвани в 12% от случаите, били са заплашвани в 38% от случаите и са били отвлечени в 22% от случаите. /БГНЕС

Journalists+Killed+Across+the+World

 
 

Красивата дъщеря на Младия папа

| от chronicle.bg |

В последната седмица луксозната модна къща „Бърбъри” обяви за свое ново лице Айрис Лоу. Ако това име не ви говори нищо, то нека ви разкажем за 16-годишната дъщеря на Джъд Лоу и Сейди Фрост.

Модата не и е чужда – най-малкото нейна кръстница е супермоделът Кейт Мос.

Преди година дъщерята на Джъд Лоу, който влезе в ролята на глава на римокатолическата църква в сериала „Младият папа“, се снима за корицата на тинейджърския вариант на Vogue. Тази година тя ще бъде лице на червило на „Бърбъри” – каквито в предишни години са били Кейт Мос, Кара Делевин и Лили Джеймс. Това е първата модна рекламна кампания, в която Лоу се снима.

„Бърбъри” и друг път са се оглеждали сред поколенията на световни звезди за кампаниите си. Преди две години Ромео Бекам участва заедно с Наоми Кембъл в реклама на марката, а миналото лято брат му Бруклин стана лице на британска кампания на „Бърбъри”.

Със сигурност кампанията ще отвори много врати и пред дъщерята на Джъд Лоу.

Вижте в галерията няколко факта от живота й.

 
 

Звезди от киното, изкушени от телевизията

| от chronicle.bg |

В последните години сериалите показаха, че малкият екран е достатъчно голям за всяка световна звезда, стига да се основават върху добър сценарий и качествена режисура. Затова и в последните години мнозина се насочиха към телевизията.

Когато видяхме в сериала „Истински детектив” Матю Макконъхи, това беше изненада – носителят на „Оскар” беше слязъл от нивото на големия екран, за да се снима в телевизията. Оказа се, че това е добър ход, който впоследствие мнозина негови колеги повториха.

В епохата, в която всеки може да гледа каквото си поиска дори на телефон, това да бъдеш близо до аудиторията е по-важно от всякога.

Предлагаме ви да видите в галерията ни големите актьори, носители на редица награди за ролите си в киното, осмелили се да дадат шанс на телевизията. Като бонус включваме и трима големи режисьори, изкушени от малкия екран.

 
 

Google не успява да произведе достатъчно смартфони Pixel

| от chronicle.bg |

Google не смогва да отговори на потребителското търсене на смартфоните от серията Pixel, особено на модела с 5.5-инчов екран Pixel XL.

В момента XL във всичките му версии не е достъпен в онлайн магазина на Google. Стана ясно, че 128 GB моделът пък няма наличности от 30 ноември насам.

Основният партньор на Google – американския оператор Verizon – сочи като най-ранна дата за доставки втората седмица на март (за модела със 128 GB).

Стандартният 5-инчов Pixel бил по-лесен за откриване както от Google, така и от Verizon.

Източник: The Verge