Ястия за милиони, или най-скъпите храни по света

| от |

Альона Нейкова

Цените на някои продукти са изключително високи заради факта, че се срещат много рядко, други плодове и зеленчуци пък са трудни за отглеждане, а трети – почти невъзможни за култивиране

Повечето хора обичат да си похапват вкусно, въпреки че далеч не всички признават за този чревоугоднически „грях“. Малцина са и онези, които си позволяват да експериментират в кухнята, използвайки екзотични и странни плодове или здравословни диетични продукти. Но така или иначе, храната винаги ще е сред най-важните приоритети в живота на хората, най-малкото защото без нея физическото ни оцеляване просто не е възможно. Но някои разглеждат консумирането на гурме ястия не само като неизбежно условие за съществуване, но и като възможност да поглезят вкусовите си рецептори. И въпреки че в повечето случаи предпочитаме храната да не е скъпа, за да можем да си позволим по-разнообразни продукти, често ни се иска да хапнем нещо „по-така“, без да имаме предвид факта, че екзотичните ястия със сигурност ще оставят дупка в портмонето на обикновените хора. Макар че малцина (ще) имат уникалния шанс да опитат класираните като най-скъпите в света продукти, все пак нека разберем колко, всъщност, са готови да похарчат (и го правят!) богаташите, за да угодят на стомаха, но най-вече на егото си…

Сред най-скъпите храни на света са гъбите мацутаке. Понеже са голяма рядкост, цената им нараства до 1000 долара за половин кило. Родината на мацутаке, известни още като матаке, е Япония. Но уникално вкусните гъби се срещат в още няколко азиатски страни. Реколтата обаче намалява с всяка изминала година, а за виновници за изчезването на деликатеса са обявени… насекоми, унищожаващи дърветата, в чиято сянка обикновено растат мацутаке. Тъй като учените още не са успели да намерят начин за култивиране на тези гъби, съществува реална опасност те да изчезнат напълно. Вероятно затова заможните ценители на гурме културата не пропускат възможността да си похапнат матаке.

Макар че в никакъв случай не може да се приеме за здравословна храна, в списъка с най-скъпите ястия попада и бейгълът. Колкото и идеално кръгла да е питката на подобен сандвич, малцина имат готовност (и финансова възможност) да платят за него 1000 долара. Цената е толкова висока, не само защото бейгълът е намазан със специално сметаново сирене, в чийто състав преобладават изключително скъпите бели трюфели. Сандвичът съдържа и парченца чисто злато.

По ирония на съдбата едно от най-необичайните ястия на света се нарича Фритата за милиони. Онези, които все пак решат да опитат това чудо на кулинарното изкуство, ще трябва да платят доста по-малко, отколкото предполага наименованието му – „само“ хиляда долара. Цената е толкова висока, понеже деликатесът се прави от омари, яйца и хайвер от пъструга (риба от семейство Есетрови), който струва $65 за 30 грама. Имайки предвид, че всъщност става дума за вид омлет, трябва добре да се прецени – струва ли си всъщност парите тази фритата.

Мраморната пържола също се нарежда сред най-скъпите храни. Става дума за говеждо от породата вагю (кобе), като само едното парче струва 2800 долара. Казват, че това месо е толкова крехко, че направо се топи в устата. За да се постигне подобен ефект, кравите пият бира и им се прави ръчен масаж по няколко пъти дневно. Но освен че пържолата е много скъпа, тя е и изключително мазна. Така че, ако онези, които искат да я опитат и не смятат, че това предизвикателство е заплаха за портфейла им, добре е да преценят дали кулинарното изкушение няма да се превърне в бомба за здравето.

3200 долара струва порция Самундари Хазан. Ястието бе поднесено на официалната премиера на филма „Беднякът-милионер“ в Мумбай. Готвачите използвали за създаването на кулинарния шедьовър най-скъпите продукти на планетата – бял трюфел, хайвер от белуга и девонски краб, които били посипани със злато. Тези гурме шедьоври се превърнаха в предизвикателство и за най-големите гастрономи и станаха повод за многобройни коментари.

Диаметърът на пица „Роял“ е едва 30 см, но цената й е цели 4200 долара. Върху блата може да се открият парчета от омар, мариновани в коняк, хайвер, напоен с шампанско, шотландска пушена сьомга, отлежал балсамов оцет, еленско филе и прошуто. А най-отгоре всичко това е украсено с 24-каратово злато, което може да се яде.

Черната диня Денсуке расте само на японския остров Хокайдо. Тя се смята за най-скъпата и най-рядката, понеже годишната й реколта е едва 65 бройки, като едната струва 6100 долара. Казват, че динята не е прекалено сладка, обаче е изключително вкусна. Но дори най-богатите хора не може да са сигурни, че някога ще имат възможност да я опитат. Работата е там, че плодът не се продава, а се подарява на най-личните гости на старейшините на Хокайдо.

Ако си мислите, че Денсуке е най-скъпият плод, значи никога не сте чували за пъпешите Юбари. Две бройки струват над 22 000 долара и обикновено се продават на търг.

Онези, които искат да опитат най-редкия хайвер в света, трябва да отидат в лондонския Caviar House & Prunier. Но трябва да вземат със себе си доста тлъст чек или да носят 25 000 долара в брой. Освен че вкусът на уникалния ирански хайвер наистина е несравним с нищо друго, деликатесът се продава в кутийка от най-чисто злато.

Цените на някои храни са изключително високи заради факта, че се срещат много рядко, други плодове и зеленчуци пък са трудни за отглеждане, а трети – почти невъзможни за култивиране. Белият трюфел е въплъщение на всички тези компоненти и затова го наричат Кралят на всички гъби. Неизвестен богаташ от Хонконг платил 160 000 долара за екземпляр, тежал кило и половина. Не се знае и какъв точно кулинарен шедьовър се е получил от този трюфел, но той все още си остава в историята като най-скъпо продадения хранителен продукт в света.

Готвачите почитат закрилника си

Денят на свети Лаврентий, патрон и закрилник на готвачите, се отбелязва на 10 август. През 2005 г. за първи път се чества у нас и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи. Св. Лаврентий е един от седемте дякони в Древен Рим, убити по време на гоненията, устроени от римския император Валериан. Освен като закрилник на кулинарните гурута, светецът се приема и за покровител на учениците и подрастващите във възрастта на пубертета. Готвачите обаче трябва да се уважават не само тази неделя. През есента те си имат и друг професионален празник. Но наистина е достойно за уважение, че кулинарите имат светец, при това мъченик, който бди над благоденствието на професията им, нали?

 
 
Слави Трифонов, цензура

Цен*ура

Апартамент на Дейвид Боуи в Ню Йорк се прдава

| от chronicle.bg, по БТА |

Бившият апартамент на Дейвид Боуи край южната част на Сентръл парк в Ню Йорк е обявен за продан.

Дейвид Боуи, който вече не е между живите, и съпругата му Иман живееха в апартамента през 90-те години на миналия век, преди да го продадат през 2002 г. Те оставиха пиано в апартамента, когато се преместиха в друго жилище. То все още е там.

Апартаментът с три спални с прекрасен изглед към Сентръл парк е обявен за продан за 6,5 милиона долара.

Според източници, цитирани от сп. „Форбс“, Боуи и Иман превърнали една от баните в апартамента в паник стая, в която да потърсят убежище, ако неканен гост проникне в жилището. Паник стаята впоследствие отново била превърната в баня.

След като продадоха апартамента, Боуи и Иман се преместиха в жилище в Сохо.

 
 

Най-после: първи трейлър на новия „ТО“ по Стивън Кинг

| от chronicle.bg |

Следим внимателно развитието на проекта на Андрес Мушети с възраждането на злото в „ТО“ по Стивън Кинг и сме екстатично-развълнувани от новината за първия официален трейлър, който вече се шерва в социалните мрежи.

Хорър качествата са пределно ясни.

Надяваме се, че тази екранизация ще улови и безценните Стивън Кинг-моменти отвъд ужаса, онези, които говорят за другия ужас, в човешките отнопения.

Без да ви губим повече времето в приказки, вижте трейлъра, а ако и вие сте получили пилоерекция от страх, значи сме от една порода:

Режисьор на „It“ е Андрес Мушети („Mama“) по сценарий на Чейс Палмър, Гари Доберман и Кари Фукунага. В ролята на клоуна Пениуайз ще влезе Бил Скарсгард, а другите актьори, които ще видим, са Джейдън Либерхър, Фин Улфхард, София Лилис, Джак Дилън Грейзър, Уайът Олеф, Чоузен Джейкъбс, Джереми Рей Тайлър, Оуен Тийг, Пип Дуайър, Стюарт Хюз, Стивън Богарт, Ари Коен, Меган Шарпантие, Никълъс Хамилтън, Джаксън Робърт Скот, Джейк Сим, Хавиер Ботет, Логан Томпсън и др.

Пpемиерата е на 8 септември.

 
 

Моделки, които смениха имената си

| от chronicle.bg |

Точно, когато си мислиш, че познаваш някого напълно. Точно, когато си мислиш, че си изследвал всеки сантиметър от нейната личност и хоп! Името й не било точно така!

Животът на тези моделки до голяма степен е ходене и в още по-голяма степен дисциплина. Това не означава, че не можеш да имаш творчески псевдоним. Или поне да си преправиш името на „по-удобно за известен“.

Моделките в галерията ни днес са направи именно това. Вие може би не познавате някои от тях, сега е моментът да се запознаете напълно.

 
 

Ако изневери веднъж, ще изневери и втори път

| от chronicle.bg |

Ако партньорът ви е изневерил веднъж, най-вероятно няма да е за последно.

Това сочи ново проучване, проведено от Лондонски университетски колеж.

То сочи, че неверните половинки са склонни да правят едно и също повече от веднъж и да лъжат партньора си. Проучването открива, че с всяка лъжа, която човек казва, той се чувства по-малко зле да повтаря прегрешението си впоследствие.

Причината за това се корени в сегмент от мозъка, наречен амигдала, който ни кара да се чувстваме зле, когато лъжем. Всеки път, когато лъжете, реакцията на амигдала отслабва, съответно – чувствате се по-малко виновни.

Изследването не цели да тества изневярата, а способността на хората да лъжат.

На участниците са показвани буркани с монети и от тях се иска да покажат на друг човек, който получава размазано изображение на буркана, да познае колко монети има в него.

Когато разберат, че ще получат пари, ако партньорът им предположи по-висока цифра, те стават по-склонни да излъжат.

Въпреки че изследването не е фокусирано върху изневярата в частност, авторите му предполагат, че механизмът е сходен.

Идеята е, че когато изневерите за първи път, се чувствате зле. Следващия път се чувствате по-малко зле и т.н.

Това означава, че колкото повече лъжем, толкова по-склонни сме да лъжем.