Ястия за милиони, или най-скъпите храни по света

| от |

Альона Нейкова

Цените на някои продукти са изключително високи заради факта, че се срещат много рядко, други плодове и зеленчуци пък са трудни за отглеждане, а трети – почти невъзможни за култивиране

Повечето хора обичат да си похапват вкусно, въпреки че далеч не всички признават за този чревоугоднически „грях“. Малцина са и онези, които си позволяват да експериментират в кухнята, използвайки екзотични и странни плодове или здравословни диетични продукти. Но така или иначе, храната винаги ще е сред най-важните приоритети в живота на хората, най-малкото защото без нея физическото ни оцеляване просто не е възможно. Но някои разглеждат консумирането на гурме ястия не само като неизбежно условие за съществуване, но и като възможност да поглезят вкусовите си рецептори. И въпреки че в повечето случаи предпочитаме храната да не е скъпа, за да можем да си позволим по-разнообразни продукти, често ни се иска да хапнем нещо „по-така“, без да имаме предвид факта, че екзотичните ястия със сигурност ще оставят дупка в портмонето на обикновените хора. Макар че малцина (ще) имат уникалния шанс да опитат класираните като най-скъпите в света продукти, все пак нека разберем колко, всъщност, са готови да похарчат (и го правят!) богаташите, за да угодят на стомаха, но най-вече на егото си…

Сред най-скъпите храни на света са гъбите мацутаке. Понеже са голяма рядкост, цената им нараства до 1000 долара за половин кило. Родината на мацутаке, известни още като матаке, е Япония. Но уникално вкусните гъби се срещат в още няколко азиатски страни. Реколтата обаче намалява с всяка изминала година, а за виновници за изчезването на деликатеса са обявени… насекоми, унищожаващи дърветата, в чиято сянка обикновено растат мацутаке. Тъй като учените още не са успели да намерят начин за култивиране на тези гъби, съществува реална опасност те да изчезнат напълно. Вероятно затова заможните ценители на гурме културата не пропускат възможността да си похапнат матаке.

Макар че в никакъв случай не може да се приеме за здравословна храна, в списъка с най-скъпите ястия попада и бейгълът. Колкото и идеално кръгла да е питката на подобен сандвич, малцина имат готовност (и финансова възможност) да платят за него 1000 долара. Цената е толкова висока, не само защото бейгълът е намазан със специално сметаново сирене, в чийто състав преобладават изключително скъпите бели трюфели. Сандвичът съдържа и парченца чисто злато.

По ирония на съдбата едно от най-необичайните ястия на света се нарича Фритата за милиони. Онези, които все пак решат да опитат това чудо на кулинарното изкуство, ще трябва да платят доста по-малко, отколкото предполага наименованието му – „само“ хиляда долара. Цената е толкова висока, понеже деликатесът се прави от омари, яйца и хайвер от пъструга (риба от семейство Есетрови), който струва $65 за 30 грама. Имайки предвид, че всъщност става дума за вид омлет, трябва добре да се прецени – струва ли си всъщност парите тази фритата.

Мраморната пържола също се нарежда сред най-скъпите храни. Става дума за говеждо от породата вагю (кобе), като само едното парче струва 2800 долара. Казват, че това месо е толкова крехко, че направо се топи в устата. За да се постигне подобен ефект, кравите пият бира и им се прави ръчен масаж по няколко пъти дневно. Но освен че пържолата е много скъпа, тя е и изключително мазна. Така че, ако онези, които искат да я опитат и не смятат, че това предизвикателство е заплаха за портфейла им, добре е да преценят дали кулинарното изкушение няма да се превърне в бомба за здравето.

3200 долара струва порция Самундари Хазан. Ястието бе поднесено на официалната премиера на филма „Беднякът-милионер“ в Мумбай. Готвачите използвали за създаването на кулинарния шедьовър най-скъпите продукти на планетата – бял трюфел, хайвер от белуга и девонски краб, които били посипани със злато. Тези гурме шедьоври се превърнаха в предизвикателство и за най-големите гастрономи и станаха повод за многобройни коментари.

Диаметърът на пица „Роял“ е едва 30 см, но цената й е цели 4200 долара. Върху блата може да се открият парчета от омар, мариновани в коняк, хайвер, напоен с шампанско, шотландска пушена сьомга, отлежал балсамов оцет, еленско филе и прошуто. А най-отгоре всичко това е украсено с 24-каратово злато, което може да се яде.

Черната диня Денсуке расте само на японския остров Хокайдо. Тя се смята за най-скъпата и най-рядката, понеже годишната й реколта е едва 65 бройки, като едната струва 6100 долара. Казват, че динята не е прекалено сладка, обаче е изключително вкусна. Но дори най-богатите хора не може да са сигурни, че някога ще имат възможност да я опитат. Работата е там, че плодът не се продава, а се подарява на най-личните гости на старейшините на Хокайдо.

Ако си мислите, че Денсуке е най-скъпият плод, значи никога не сте чували за пъпешите Юбари. Две бройки струват над 22 000 долара и обикновено се продават на търг.

Онези, които искат да опитат най-редкия хайвер в света, трябва да отидат в лондонския Caviar House & Prunier. Но трябва да вземат със себе си доста тлъст чек или да носят 25 000 долара в брой. Освен че вкусът на уникалния ирански хайвер наистина е несравним с нищо друго, деликатесът се продава в кутийка от най-чисто злато.

Цените на някои храни са изключително високи заради факта, че се срещат много рядко, други плодове и зеленчуци пък са трудни за отглеждане, а трети – почти невъзможни за култивиране. Белият трюфел е въплъщение на всички тези компоненти и затова го наричат Кралят на всички гъби. Неизвестен богаташ от Хонконг платил 160 000 долара за екземпляр, тежал кило и половина. Не се знае и какъв точно кулинарен шедьовър се е получил от този трюфел, но той все още си остава в историята като най-скъпо продадения хранителен продукт в света.

Готвачите почитат закрилника си

Денят на свети Лаврентий, патрон и закрилник на готвачите, се отбелязва на 10 август. През 2005 г. за първи път се чества у нас и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи. Св. Лаврентий е един от седемте дякони в Древен Рим, убити по време на гоненията, устроени от римския император Валериан. Освен като закрилник на кулинарните гурута, светецът се приема и за покровител на учениците и подрастващите във възрастта на пубертета. Готвачите обаче трябва да се уважават не само тази неделя. През есента те си имат и друг професионален празник. Но наистина е достойно за уважение, че кулинарите имат светец, при това мъченик, който бди над благоденствието на професията им, нали?

 
 

Три лесни рецепти за работещи жени

| от Спонсорирано съдържание |

Да си добра в работата, грижовна майка и мила съпруга – тоест три в едно, е мисията на всяка жена, която за нещастие често пъти изглежда само мираж.

Особено за средностатистическата жена в България. Връщаш се изморена от работа, за да започнеш отначало: чакат те децата, разхвърлената къща. А всички те гледат въпросително: Какво има за вечеря?

В тази ситуация трябва да дишаш дълбоко, да изпържиш едни яйца, но всяка вечер не става. Затова има няколко варианта: взимате жена да ви готви, майка ви идва на помощ, купувате храна за вкъщи или… Опитайте с Мултикукър. С него готвенето е лесно и бързо. Така за броени минути вечерята е спасена, а вие поднасяте на семейството здравословна, прясно приготвена храна. Ще ви излезе и по-евтино.

Предлагам ви три лесни и бързи рецепти, специално адаптирани за готвене с Мултикукър.

Пилешка супа

Пилешка--Телешка-супа_Thumb

Особено ако децата ви са малки, супите са задължителни. Пилешката е традиционна, много полезна, защото съдържа месо, което е и лесно смилаемо. При болни деца е много подходяща.

Нужни са ви:
125 г. пилешки гърди
2 литра вода
1 морков
1 глава лук
1 връзка магданоз
1 стрък целина
1 скилидка чесън
½ праз лук
сол на вкус
1 кубче бульон
черен пипер
листа дивисил

Заготовка: 10 минути

Порции: 4

Program: BOIL/STEW

Готвене: 1 час 45 минути

Начин на приготвяне:

Сипете 2 л. вода в съда за готвене и сложете пилешкото месо. Натиснете MENU бутона, изберете програмата BOIL. Задайте време за готвене 10 минути и затворете капака. Натиснете бутона START. След като приключи предишната програма, изберете програмата STEW и задайте 40 минути време за готвене. Затворете капака. Добавете всички зеленчуци, солта и бульона и задайте програма STEW с време за готвене 40 минути. Може да добавите и фиде, което обаче, при мултикукъра трябва предварително да сте сварили. Или просто две лъжици от вчерашните макарони.

Всички обичат макарони, и малки и големи. Те са хранителни и се приготвят бързо. Тайната на успеха тук е в соса. Карбонара е сос, типичен за град Рим. Малко е тежък за стомаха, защото има сметана, бекон и яйца. Но определено ще си оближете пръстите.

Спагети карбонара

Спагети-карбонара_Thumb

1 лъжичка зехтин
½ глава лук
1 скилидка чесън
200 г спагети
100 г бекон
180 мл готварска сметана
540 мл вода
сол и пипер на вкус

Заготовка: 10 минути

Порции: 4

Program: FRY/STEW

Готвене: 30-40 минути

Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и смачкайте чесъна. След това сипете зехтина, лука и чесъна в съда за готвене. Натиснете MENU бутона, изберете FRY програмата. Натиснете COOKING TIME и задайте 10 минути време. Натиснете START и разбърквайте от време на време.
Счупете спагетите на две и ги сложете в съда за готвене заедно с останалите съставки. Смесете всички съставки.Изберете STEW програмата. Затворете капака и натиснете START. Когато готвенето свърши, Multicooker автоматично преминава в режим KEEP WARM. След като готвенето приключи, не забравяйте да изключете уреда от кабела.

Цялата вода се абсорбира по време на готвенето. Количеството вода зависи от това как предпочитате да приготвите спагетите. С повече вода пастата ще стане по-мека, с по-малко ще бъде по-сурова, напълно по италиански – т.е ал денте.

И накрая един много вкусен десерт, подходящ за зимните вечери.

Бананова торта с шоколад

Бананова-торта-с-шоколад_Thumb

125 грама масло
150 грама захар
ванилова захар
2 яйца
2 банана
1 чаена лъжичка бакпулвер
250 грама брашно
70 грама млечен шоколад
1 чаена лъжичка масло за намазване на тавата
1 чаена лъжичка пудра захар за украса

Заготовка : 10 минути

Порции : 8

Program: BAKE

Готвене: 50 минути

Начин на приготвяне:
Смесете маслото с ваниловата захар. Добавете яйцата едно по едно и разбийте сместа. Добавете след това обелените и смачкани банани, а после и брашното, смесено с бакпулвера.В края добавете шоколадовите кубчета. Оставете малко шоколад за украса. Намажете вътрешната страна на съда за готвене с масло, изсипете отгоре сместа с бананите и я разстелете равномерно. Поръсете с шоколадови кубчета. Изберете програма BAKE (печене), при 150° температура и задайте време за готвене 50 минути. След това затворете капака. В края на програмата отворете капака и оставете тортата да изстине. Когато програмата свърши, Philips Multicooker автоматично ще превключи в режим KEEP WARM (поддържане на температурата). След като готвенето приключи, изключете уреда от контакта.

Остава да си сипете чаша вино и с радост да се насладите на приготвените от вас вкусни ястия. А спестеното време подарете на вашите близки.

 
 

Една ябълка на ден…

| от |

Едно време на софийските психоаналитични семинари идваха големи имена от лаканианската школа във Франция. Неистово умни хора изнасяха лекции от трибуната, докато една шепа жадни за знания студенти и формиращи се аналитици стояха и ги слушаха. На всеки семинар обаче неизбежно се случваше нещо интересно. Горе-долу по средата пристигаше една жена с раница и по пет торби във всяка ръка, сядаше най-отзад и започваше да шушка с пликовете, вадейки от тях пластмасови бутилки с жълта течност, различни по големина чаши и кило ябълки, които започваше да реже с джобно ножче и да похапва с шумно дъвчене.

Оттогава ябълките винаги са ми били червена лампичка за опасност, а откакто журналистката Илиана Беновска превърна ябълката в символ на българската журналистика, положението не се подобри.

По време на последната пресконференция на Росен Плевнелиев като президент на България, тя опита да приложи любимия си журналистически прийом – да замери политика с ябълка. Вместо всичко да мине с ахване и шеги, както при изпращането на френския посланик Ксавие дьо Кабан или при победната пресконференция на Румен Радев, този път НСО се намеси веднага. Беновска бе изведена от залата за пресконференции под съпровода на развеселените погледи на другите журналисти и мрачната физиономия на президента Плевнелиев.

Не е фатално, че си имаме персонаж, който смесва цирк и журналистика, вдигайки посещенията в родните онлайн медии и рейтинга на телевизионни емисии. Всеки има изконното право да се направи за посмешище. Но никой няма право да сгромолясва и без това не особено високото ниво на българската журналистика, превръщайки сериозни събития в нелепа смесица между лош театър и епизод на „Съдби на кръстопът“.

Довечера малцина ще са разбрали какво е казал Плевнелиев по време не прощалната си реч, но всички ще са разбрали, че Беновска отново е вилняла и много хора ще кажат, че това е „истинската“ журналистика – да задаваш „неудобни“ въпроси, да наричаш нещата „с истинските им имена“ и да караш политиците „да се чувстват неудобно“.

В социалните мрежи вече се заговори за цензура, а някои дори поставиха въпрос дали е трябвало от НСО да извеждат Беновска.

Да, естествено, че е трябвало. И именно това щеше да се случи във всяка държава, която наричате нормална.

В задаването на смислени, неудобни въпроси има достойнство и смисъл. Но в опитите за унижаване на президентската институция и клоунизирането на едно събитие от сериозно политическо естество няма нищо достойно.

Беновска се държеше като Мел Гибсън в „Смело сърце“, когато героят му крещи „СВОБОДА“, докато го бесят, и така угаждаше на нарцистичната си потребност да вижда в себе си лицето на българската журналистика. Лошото е, че има опасност някой погрешка да привиди в нея „истински журналист“, „отдаден професионалист“ или „смел човек“.

Секс закачките, които си разменяше Беновска с ген. Радев и Слави Трифонов през ноември, бяха смешни. Помните – отново ябълки, полюции, кой е мъж и кой не е.  Само че една шега, повторена повече от веднъж, спира да бъде смешна и става в най-добрия случай досадна.

Една от мерите за успешна кариера е да знаеш кога да се оттеглиш. Беновска, време е. Политическата сцена и без това си има достатъчно клоунади.

 
 

Усмихващите инструкции за безопасен полет – Част 1: Qantas

| от chronicle.bg |

Инструктажът за безопасност преди полет често е досаден за пътниците. Много авиокомпании се опитват да разчупят рутинната процедура със свежи включвания и различни идеи, за да задържат вниманието на пътниците. Такова е и видеото на австралийците от Qantas.

Превозвачът пуска клипа през февруари 2016 г. и представя далечна Австралия като едно уникално място за посещение.

Приятелски настроени жители на Долната Земя и зашеметяващи гледки са част от демонстарациите за безопасност:

 
 

Нов робот се намесва в борбата със сърдечната недостатъчност

| от chronicle.bg |

Учени от Харвардския университет и Детската болница на Бостън са разработили нов тип робот, който помага на сърцето да тупти.

Роботът е направен от специална мека тъкан и се увива около сърцето, без да използва механични компоненти (какъвто е случаят със сегашните помпи за сърце).

Уникалността на робота идва от липсата на нужда от вмешателство в сърцето или кръвта. Тоест, пациентите не бива да се притесняват от запушване на помпата и да пият лекарства за разреждане на кръвта, които изискват редовно лабораторно контролиране и съответно създават дискомфорт.

Роботът до голяма степен пресъздава самото сърце.

Той е направен от тънък силиконов ръкав, в който са сложени малки пневматични моторчета. Те се захранват от въздушна помпа. Част от моторчетата разширяват и свиват ръкава, а друга част леко го завъртат. Така движението на сърцето по време на тупнете се симулира максимално точно.

При клинични тестове със сърца на прасета, които са имали капацитет 45% от нормалния, роботът е успял да ги възстанови до 97% от капацитета им.

Учените вече са изчислили, че роботът им може да помогне на 140 000 души със сърдечни проблеми. Устройството може да се използва и за поддържане на минимални жизнени показатели на сърцето докато пациентът чака донор.

Учените казаха, че роботът все още не е тестван с човешко сърце и предстои още работа преди да е готов за това. Те смятат, че са доказали концепцията и че технологията ще може да се използва и за други органи, които се нуждаят от асистенция, за да функционират.

Източник: Engadget