Спирките на Валенсия

| от | |

От местната паеля до шедьоврите на архитектурата всичко в този град блика от енергия

Филип Данауи

Отвън прилича на космически кораб, долетял от чужда галактика. Или на шлем, предпазвал главата на гигантски воин. Отвътре обаче е оперен театър и свърталище на музите. Откъдето и да го погледнеш, Дворецът на изкуствата „Кралица София” е предизвикателство към фантазията и сетивата. Както и цялата Валенсия, сред чиито символи е този комплекс. В този град, чието име означава Сила, Мощ, Енергия, нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед. За да овладеете Силата на Валенсия, само три дни не стигат, но те са достатъчни, за да видите града през погледа на най-прочутия му архитект Сантяго Калатрава. Този мъж, роден във Валенсия преди близо 61 години, направи за нея онова, което стори Антонио Гауди за любимата си Барселона.

Дворецът „Кралица София”, строен в продължение на 14 години с бюджет от 120 милиона долара, е само част от колосалния комплекс Града на изкуствата и науката, проектиран от Калатрава. Архитектурният шедьовър е град в града и задължителна спирка за всеки турист. „Мястото е толкова близо до морето, а Валенсия е така суха, реших да използвам водата като основен елемент за Града на изкуствата и науката, за да я превърна в огледало на архитектурата”, обяснява замисъла си Калатрава. В това огледало отражение търсят прекрасни пейзажи с градини, плитки басейни и изцяло бели, конструктивно пищни сгради от стомана, стъкло и бетон. Освен операта „Кралица София” тук са и Hemesferic (Планетариумът), Научният музей на Фелипе Испански и Океанариумът. За планетариума дизайнерът е потърсил вдъхновение в идеята за  универсалното око, което вижда и знае всичко. Огромният купол е обграден от алуминиеви цилиндрични стълбове. „Окото”, разположено в басейн, може да „мига” – върху купола му са разположени стъклени и стоманени капаци, които се задвижват с помощта на хидравлични асансьори.

В центъра на комплекса се намира също така Музеят на науката, открит през 2000 г. Посетителите сравняват дизайна му със скелета на тиранозавър рекс, други пък намират сходство с гръбначния стълб на огромна праисторическа риба. Децата харесват музея, защото в него могат да пипнат всичко. Докосването до изложените предмети на това място е от голямо значение за т.нар. образователно развлечение, което насърчава ученето чрез пораждане на любопитство и развлечения. Близо до научния музей е Океанариумът – най-големият морски парк в Европа, който е дом на 500 вида риби и други морски създания. Всеки може да направи виртуална разходка, минавайки през тунела с акулите, и да усети морския живот. Тук можете да прекарате целия си ден неусетно. В Океанариума, проектиран от Феликс Кандела, плуват бели китове, моржове, делфини.

Попаднете ли във Валенсия, задължителна спирка е и Музеят на изящните изкуства в старата част на града. Колекцията му е сред най-богатите в Испания с платна на Ел Греко, Гоя и Велаксес.

Не си мислете, че тук само ще се разхождате и ще гледате забележителности. Валенсия е градът на паелята и ако от тук започва пътуването ви в Испания, ще усетите, че местните хранителни навици са нещо доста различно от всяка останала част на Европа. Паелята – това богато ястие, е замислено именно във Валенсия, защото край града се простират оризови полета, а морето е щедро на дарове. Ще си оближете пръстите от предложенията с черен ориз и сепия, паеля с кокошка и зелен фасул, както и обилно подправената паеля с куркума и шафран, порция миди, охлюви и кралски скариди. Стигнете ли до подобно гурме „престъпление”, със сигурност ще простите единствения грях на Валенсия. Там ресторантите отварят твърде късно за БГ вкусовете – чак в 20,30 или тридесет минути по-късно. Но ако е вярно, че любовта минава през стомаха, защо същото да не важи и за прошката?

Гмурнете се в Marina d’Or

Ваканционното селище Marina d’Or е най-големият туристически комплекс в автономната област Валенсия. Разположенo е в Оропеса дел Мар, на брега на Кастельон, на 90 км от летището. Освен с настаняването в новопостроени хотели и напълно оборудвани апартаменти тук гостите могат да открият и най-големия балнеоложки курорт с морска вода в света. В комплекса се намира и басейн, в който няма как да потънете. Това се дължи на наличието на морска сол.

 

Инфо гид

Валенсия може да се обиколи пеша и дори е за препоръчване. Центърът е компактен, забележителностите са близо една до друга. Има и туристически автобус, но с него по-скоро ще пропуснеш да попиеш атмосферата на града, от колкото да видиш нещо повече.

Площад „Аюнтамиенто“, както и улиците „Дон Хуан де Аустриа” и „Колон” са сърцето на пазарния район на Валенсия. Тези, които търсят обувки, имат късмет. Валенсия, както и много други испански градове, е рай на обувките.

El Mercado Central е най-големият закрит магазин във Валенсия. Намира се срещу копринената борса на Plaza del Mercado. Имате да разгледате 1200 стелажа. Ресторантът и тапас бар „Ла Лоня” се държат от едно и също семейство от 30 години насам и е удобна спирка за обяд.

За да похапнете вкусна морска храна, ще трябва да се преборите с местните жители за маса в Canyar (намира се на Segorbe 5) или в елегантния ресторант Civera (Lerida 11), който не работи в неделя и понеделник през август.

Валенсия е известна и със своите ултра модерни фюжън ресторанти. Три от най-добрите са El Angel Azul (Conde Altea 33), El Foro (Ballesters 3) и Ca’ Sento (Mendez Nunez).

Главните центрове за активен нощен живот са на плажа покрай Paseo de Neptuno или около Caballeros в Barrio del Carmen. Ще се забавлявате до зори в баровете Xino Xano (Alta 28), Susan Witch (Roteros 9) или Records de l’Avenir (Roteros 14).

Доста интересно е и събитието, наречено „Битката на цветята”. На него представители на различни квартали във Валенсия се включват в надпревара в ежегодното съревнование между карети, аранжирани с цветя и малки момиченца феи. Най-грандиозната печели състезанието. Plaza de la Vigren (Площадът на девиците) също е едно добро място за прекарване на вечерта. Освен уличните певци можеш да видиш и велокаскадьори и други артисти, а сред публиката освен млади хора има и доста наконтени бабки.

 
 

Супергероите, които харесваме

| от |

Знаем, че всички харесват Спайдърмен, Супермен и Батман. Супергероите са guilty pleasure за момчетата, заради мрачната си натура, драматичното си минало и онзи леко прокрадващ се тестостеронен момент на хора, които могат всичко. Жените пък просто харесват мъже в тесни костюми. Изобщо във всякакви костюми.

Супергероите комбинират в себе си осанката на аутсайдера, лошото момче или съответно момиче, с уникална съдба и възможности, и възможността да ти направят чай и да натупат лошите едновременно.

Вселените на DC и Marvel – най-големите производители на силни и смели момчета и момичета на глава от населението, е пълна с истински интересни и готини персонажи. Независимо, колко стереотипни ви се струват.

Ние сме избрали точно пет броя от най-новите им тв и филмови попълнения, които гледаме винаги с удоволствие.

 
 

Deadpool 2 по кината на 1 юни 2018

| от chronicle.bg |

FOX обяви своята програма за филмите по комикси на Marvel, предвидени за 2018 г.

Киностудиото започва през април, когато очакваме нов филм от поредицата X-Men, базиран на сюжетната линия New Mutants. Той ще се пови по кината на 13-ти април 2018 г., а няколко месеца по-късно ще видим и дългоочакваното продължение на Deadpool.

Засега то носи името Deadpool 2 и премиерата е предвидена за 1-ви юни 2018 г.

В края на следващата година ни очаква още една комикс-лента, която отново е вдъховена от X-Men. Той се нарича X-Men: Dark Phoenix и ще дебютира на 2-ри ноември 2018 г.

 
 

Крис Прат вече има звезда на Алеята на славата

| от chronicle.bg |

Звездата от екшъни Крис Прат получи звезда на Холивудската алея на славата, съобщи БТА.

Прат дойде на церемонията заедно със съпругата си Ана Фарис и сина им Джак.

„Имах добри родители, които ме възпитаха да почитам другите – каза 37-годишният актьор. – Не бяхме богати, но в семейството ни винаги имаше много любов. Аз съм вярващ и смятам, че някои неща са дар от Бога.“

Сред присъстващите на церемонията знаменитости бяха Зоуи Салдана, Дейв Батиста и Майкъл Рукър, които му партнират в сагата „Пазители на галактиката“.

Прат благодари на режисьора Джеймс Гън, който му повери главна роля в „Пазители на галактиката“ и на студиата „Марвел“, филиала на „Дисни“, задето даде шанс на дебеличък по онова време актьор, който до този момент бе известен най-вече с ролята си в сериала „Паркове и отдих“.

Впоследствие Прат се превърна в търсен в Холивуд екшън актьор. Сред по-известните филми, в които се е снимал, са също „Враг номер едно“, „Джурасик свят“, „Великолепната седморка“, „Пасажери“.

 
 

Съботна рецепта за еклери

| от chronicle.bg |

Ще ви прозвучи трудно… ще се изплашите… Но всъщност пареното тесто не се прави толкова трудно. Дори и да е без глутен. Както казва Роси – възможно е, а магията се намира в кухнята.

Всяка седмица Росица Гърджелийска ни предлага от своите рецепти за вкусотии, направени по нестандартен начин.

Роси работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога й www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето нейната рецепта за безглутенови еклери: 

Нужни продукти:

125 мл вода
125 мл пълномаслено мляко
110 гр масло
140 гр безглутеново брашно – комбинация картофено, тапиока и оризово
1 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
4-5 яйца
4 какаови зърна – обелени и счукани

Предложение за крем:

300 гр маскарпоне
1 с.л. кисело мляко
2/3 ч.ч. кафява захар
ликьор Амарето

Ще ви е нужен пош с голям кръгъл накрайник, за поставянето на крема  в еклерите.

еклери роси

Начин на приготвяне:

В средно голяма тенджера загрейте водата, млякото, маслото, захарта и солта и разбъркайте с дървена лъжица до пълно смесване.

Когато течността заври добре, наведнъж добавете брашното и започнете да бъркате много енергично до получаване на тесто, което да се отлепи от стените на тенджерата. Целия процес отнема секунди. След като се отдели от стените, продължете да бъркате още 20-30 секунди.

Прехвърлете тестото в купа и оставете да изстине леко, но трябва все пак да си остане доста топло.

Едно по едно започнете да добавяте четири яйца, като всяко яйце трябва да се поеме от тестото и то да стане еднородно, преди да се добави следващото. За първите две яйца може да използвате миксер, но след това продължете с дървена лъжица.

Тестото трябва да стане меко, но не течно и в никакъв случай твърдо. Може да ви се наложи да използвате част от петото яйце. Така че предварително си разбийте петото яйце и остатъка ще използвате за намазване на еклерите преди печене.

Прехвърлете тестото в пош с широк, кръгъл накрайник и се шприцоват топки с около 3 см диаметър върху хартия за печене или още по-добре – силиконова тавичка за печене.

Загладете повърхността с четка с остатъка от петото яйце, като действате внимателно, без натиск.
Поръсете със счуканите какаови зърна.

Пекат се на 200 градуса без вентилатор около 25 минути, в моята фурна стават за около 45 минути, като ги оставям вътре във фурната, след като съм я изключила, за да се изсушат още повече. Трябва да станат златисти като на снимките. Ако не са – продължете да ги печете.

Трябва напълно да изстинат върху решетка, преди да се напълнят с крем.

Разбийте маскарпонето с киселото мляко и малко по малко добавете захарта. Недейте да разбивате твърде дълго време, за да не се пресече.

Добавете ликьора, ванилия и каквито други аромати искате и внимателно разбъркайте с лъжица.

Напълнете еклерите със шприц. Внимание – пристрастяващи са!