С отворени умове и сърца можем да победим нетолерантността и неравенството

| от |

Н. Пр. Джонатан Алан, посланик на Великобритания у нас www.gov.uk

Всяка година от 2007 г. насам, в Деня за действие на блогърите, хиляди блогъри по целия свят се обединяват да пишат по една важна тема, като бедността, климатичните промени, човешките права. Тази година събитието се състои на 16 октомври, а темата е неравенството. Н.Пр. посланик Джонатан Алън се присъединява към инициативата и споделя как с отворени умове и сърца можем да победим нетолерантността и неравенството.

Инициативи, помагащи за разчупване на стереотипите, които британско посолство София подкрепи през последните две години

Инициативи, помагащи за разчупване на стереотипите, които британско посолство София подкрепи през последните две години

Когато сме болни първата стъпка към лечението е да признаем, че имаме проблем. По същия начин в обществото първата стъпка към справянето с нетолерантността и неравенството е да приемем и признаем съществуването им.

Огромна пречка това да се случи са собствените ни стереотипи и убеждения. Често ефектът на стереотипите е те да ни заслепяват за реалността и да ни карат да се чувстваме комфортно в собствените ни предубеждения. Хората могат да правят крайни коментари и предположения, без да се съобразяват с основната ценност, че всеки би трябвало да бъде приет като личност, независимо от предишния ни опит с хора от същата общност.

През трите години, в които съм в България, видях много примери на отдадени хора, разчупващи стереотипите. София Прайд, първоначално толкова оспорван, всяка година преминава по-мирно. Тази година един от колегите ми доведе малкия си син, за да му покаже, че всеки има право да бъде такъв какъвто наистина е.

Организация, с която посолството си партнира, откри прекрасна адаптирана детска площадка за деца с и без специални нужди в Южен парк, на която да играят заедно. С дъщеря ми подкрепихме млади играчи на крикет, които имат зрителни проблеми или други специални нужди. Посолството има стажантска програма за хора, които обикновено не са представени в работната среда в България. Всички тези примери предизвикват естествената ни склонност да се вторачваме в това, което хората не могат да правят, вместо да отдаваме значение на онова, на което те са способни.

Като посолство работим и с ромската общност. Всяка година на Банго Васил ромски деца ни гостуват в посолството, пеят и разказват истории. Бяхме домакини на представянето на кратък филм, създаден от ромската общност, който цели да помогне за предотвратяване на ранното отпадане от училище и на ранните бракове. Всяка година има все повече и повече програми, насърчаващи интеграцията.

И ако говорим за интеграция и причините за нея, трябва да приемем, че вината не засяга само едната страна. Значима промяна би могла да се постигне с отдаденост и от двете страни. Открих живо доказателство за силата на добрата политика, когато прекарах ден с Кметъла на Каварна.

За да излекуваш сериозно заболяване, трябва да се справиш с индивидуалните симптоми. Понякога, когато се изправиш пред сериозно неравенство, може да се почувстваш объркан за това какво да направиш. Да не знаеш откъде да започнеш.

Мисля, че трябва да започнем с малки стъпки: да разчупим стереотипите на хората и мързеливите предположения, да им покажем една различна действителност. Някои от нас ще бъдат активни в това начинание, ще се хвърлят в проекти и ще организират събития. Но всички ние можем да изиграем жизненоважна роля.

Всички можем да се опитаме да загърбим собствените си предубеждения, да държим умовете и сърцата си отворени.

И както стереотипите в България отслабват и заглъхват, така и справянето с нетолерантността и неравенството ще става все по-лесно.

 
 

Рецепта за кокосови гофрети

| от Росица Гърджелийска |

Роси успява да осъществи мечтата на мнозина, които страдат от различни алергии – тя успява да създаде гофрети без глутен, без лактоза и без ядки. Тайната – банани.

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Ето и нейната рецепта за кокосови гофрети.

 

Нужни продукти:

3 банана;
4 яйца;
1/3 ч.ч. кокосово брашно;
2 щипки бакпулвер;
олио за гофретника.

Начин на приготвяне:

Загрейте гофретника.
Блиндирайте бананите, яйцата и кокосовото брашно.
Оставете на престои 10 мин. и блиндирайте пак.
Добавете бакпулвера и разбъркайте добре.
Намазнете добре гофретника, изсипете черпак от сместа в него и го затворете.
Гответе няколко минутки и след това бавно започнете да отваряте гофретника. Ако гофретата е готова, би трябвало да се отвори лесно и да не залепне.

Прекрасни са сервирани с вишни и кокосови стърготини.

гофрети роси

 
 

Оскари 2017: Фаворитите на Chronicle

| от |

89-тите награди „Оскар“ ще бъдат раздадени тази неделя вечер в Лос Анджелис и ще закрият официално големия награден сезон, който започна още в края на миналата година. Най-добрите сред най-добрите в киното ще напълнят Кодък Тиатър, за да могат още пък по-добрите сред тях да се окичат със злато.

И тази година, подобно на миналата, номинации за „Оскар“ предизвикаха полемика. Ако миналата година това бяха прекалено белите актьори и режисьори, номинирани в най-важните категории, сега впечатление прави засиленото участие на афроамериканци. Нормално е хората да се чудят дали причината за толкова много и еднообразни номинации, не се случва не заради доброто старо седмо изкуство…

Но ние няма да се занимаваме с това днес. Избрали сме да правим нещо по-забавно, а именно да кажем кои са нашите фаворити в 8 от най-важните и комерсиални категории. В галерията горе.

 
 

Омари, хайвер и макарони със сирене са в менюто след наградите „Оскар“

| от chronicle.bg, по БТА |

След като 89-ите награди „Оскар“ вече са раздадени, победители и победени ще се почерпят на Бала на губерантора. За менюто му отговаря отново майстор-готвачът Волфганг Пук, съобщи сп. „Пийпъл“.

За 22-ия си Бал на на губернатора Волфганг Пук е създал над 50 ексцентрични ястия на тема класическия и съвременен Холивуд. Помага му екип от 350 професионалисти.

Само морските деликатеси за бала тежат 1300 кг. Освен рибите ще има щипки от раци, скариди, омари от Мейн, стриди. Оскарите тук са от сьомга, гарнирани с черен хайвер.

След като от години гъделичка вкусовите рецептори на звездите, Волфганг Пук държи на традиционните си рецепти – пилешки пай, макарони със сирене, ребърца, гарнирани с полента с трюфели, омари. Новостите в менюто са кралски рак от Аляска с джинджифил и черен боб, сашими с жълтоопашата риба, хавайска салата от сурова риба тон. Волфганг Пук обещава да има по нещо за всеки вкус.

Обикновено Волфганг Пук не планира ястия, свързани с номинираните, но тази година е изключение. Той се е вдъхновил от филма „Марсианецът“ за зеленчукова градина.

Когато шевовете на елегантните рокли и смокинги започнат да се пръскат, идва ред на шоколадовия бюфет. За почитателите на сладкото ще има шоколадов фонтан, кула от целувки-макарони, шоколадови бонбони, петифури и шампанско.

 
 

Ryanair използва гафа от „Оскар“-ите, за да си направи реклама

| от chronicle.bg |

Нискотарифният превозвач Ryanair използва грешката с обявяването на победителя на „Оскар“-ите в категорията за най-добър филм, за да си направи реклама.

Компанията пусна в Туитър снимка от церемонията с текст:  „Сгрешили сте името? Предлагаме 24-часови гратисни периоди да поправите малки грешки. Така няма да бъдете оставени в La La Land“.