Румънци и българи превзеха Лондон

| от Кристина Димитрова по Urbs.London |

 

Последните данни на лондонския национален осигурителен институт предлагат нови впечатления за чуждите работници и икономическата миграция във Великобритания. Изследванията се фокусират върху вълната румънци, тръгнали да дирят препитание в Обединеното Кралство. Това не е тайна, но подробните проучвания разкриват нови дългосрочни тенденции, които се отнасят до промяната в навиците на новопристигналите и отвеждат до истинските подбуди на чужденците да се откажат от някои свои родни навици.

Финансовата 2014-2015 година бележи значителен скок в броя на хората, пристигащи във Великобритания, които искат да работят конкретно в Лондон. По данни на лондонското НОИ има ръст от 38% чужди работници в сравнение с предходната година, когато те са 334 419. Наетите чужденци в Лондон представляват около 40% от общия брой икономически мигранти в цяла Великобритания.

Всеки, който търси работа в Обединеното кралство или претендира за общежитие има нужда от специален NI номер, който получава след като се регистрира. Това се отнася и за самоосигуряващите се лица и студентите, които работят почасово. Въпреки че чужденците може да са били във Великобритания известно време преди да кандидатстват за NI , тяхната регистрация в страната също е включена в проучванията на местното НОИ, като те също са зачислени към данните, отнасящи се до това проучване. На базата на това са изчислени и новите нива на миграционния поток и крайните резултати.

Най-бързо развиващата се и най-многобройна група работещи чужденци са именно румънците, за които стана дума по-рано. Регистрираните са с 200% повече годишно, като са се увеличили от 22 хиляди през 2013-2014 година до 67 хиляди през 2014-2015 година.

Румъния и България се присъединиха към ЕС през 2007 година, но оттогава до сега не са имали свободен достъп до пазара на труда във Великобритания. През януари 2014 година бе разрешено на други граждани от ЕС да бъдат наемани във Великобритания след което броят на българските регистрации в Лондон стигна малко над 18 хиляди с ръст от 178%.

Цифрите сочат, че не само новите членове на ЕС се ориентират все по-често към Лондон, но и хората от Южна Европа. След румънците, най-голямата група работещи чужденци са италианците, които за миналата година наброяват 35 хиляди.

Анализите на базата на историята показват, че е налице устойчив и силен растеж на хората, които идват да търсят препитание в Лондон от Южна Европа – Италия, Испания, Португалия и Гърция, тъй като икономическата криза от 2008 година е нанесла своите удари върху родните им икономики. Икономическите неволи в Южна Европа, която успя да избута своите работници във Великобритания е фактор, който влияе върху решението и на румънците и българите да намерят щастието си там. Традиционно румънците се насочват най-вече към Испания и Италия, когато търсят работа в чужбина.

Промяната на ограниченията за работа на пазара на труда в Англия натисна спусъка и през 2014 година Европейския съюз посрещна потока работници от страните от A2 – Румъния и България, които се изстреляха с рязък скок към Кралството – разбира се, заради икономическите обстоятелства това е най-предпочитания от тях пазар на труда. Натрупаните суми от труда на работниците от Испания, Италия и Румъния водят до така наречения Южноевропейски ефект. Промените на британския пазар на труда от 2014 година дават пореден тласък за румънците, които плавно населват Лондон с цел работа.

При работниците от така наречените страни от A8 – източноевропейците от Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Полша, Словакия и Словения изследванията сочат, че нивата са по-скоро същите като през последните години. Регистрираната работна сила от Полша има ръст след присъединяването на страната към ЕС през 2004 година. Финансовата криза обаче води до спад в посещенията на поляците в Англия. Налице е постепенно увеличение към момента – след като британската икономика започна да се възстановява.

Работници, идващи от Европа са доминиращата работна сила в Лондон. През 2009-2010 година те са наброявали около 40% от всички наети в Лондон. За последната година те са нараснали до 78%.

Работниците от Азия също допринасят за новата тенденция. NI регистрираните от този континент са се покачили рязко през 2009 година, но бележат също рязък спад през 2011 година., тъй като правителството на Дейвид Камерън въведе нови ограничения за мигрантите, идващи от страни извън еврозоната.

Данните за първата четвърт на тази финансовата година показват,че Румъния и България продължават да са доминиращ фактор на пазара на труда в Лондон. Ако тази тенденция се прояви и за работната ръка идваща от страните от А8, то ситуацията ще се запази същата и в следващите години.

 

 
 

Sofia Restaurant Week се завръща с ново пролетно издание

| от Спонсорирано съдържание |

София отново ще потопи сетивата си в море от кулинарни преживявания – от 7 до 13 май Sofia Restaurant Week ще ви накара да откриете вкусните тайни на 25 от най-добрите столични ресторанта.

След изключително успешното първо издание на Фестивала през септември 2016 г., пролетната Седмица на софийските ресторанти ще ви предложи нови локации, менюта и кулинарни изкушения.

В пролетното издание има 17 нови ресторанти, които заедно с останалите 8, предлагат две различни менюта по избор. Всеки един от ресторантите притежава уникална атмосфера, и е подбран след внимателна селекция от организаторите.

В рамките на седем дни може да опитате невероятна храна, резервирайки своите места в предпочитаните ресторанти, които предлагат няколко степенно меню на стойност 25 лв., без включени напитки.

Единствено по време на Sofia Restaurant Week ще може да обиколите със своето семейство и приятели максимален брой от модерните кулинарни локации в града, без да се притеснявате за семейния бюджет или за времето.

GIP_Morino

Kohinoor, SASA, Wagamama са само част от екзотичните места, които може да посетите. Ресторантите са избрани според качеството на храната и обслужването, интериора и наличието на приятна градина, както и заради изключителното кулинарно преживяване, което предлагат.

В зависимост от настроението и придружителите, може да избирате между малки семейни ресторанти като Vino&Tapas и Багри, авторска кухня в Nico’las, 33 Гастронавта и Вакуум, както и висок клас заведения като Talents или Клуб Пушкинъ. Почитателите на живата джаз музика ще могат да посетят Egur, Egur и Morino Urban Wine & Dine. Petrus е подходящ и за семейства с деца, и ще изненада всички с новото меню, което шеф Петър Янков е подготвил. За любителите на steakhouse grill заведенията, организаторите са избрали Roadhouse Grill, където ще могат да опитат месо от висок клас, доставено от САЩ и Италия.

IMG_33Gaustauts

За любителите на вкусната чуждестранна кухня Sofia Restaurant Week предлага азиатска, индийска, средиземноморска, френска, италианска, арменска и гръцка кулинария. Сред предложените ресторанти ще намерите както модернистична, така и традиционна кухня, а някои от местата ще ви изненадат и с иновативни предложения.

Пролетната тема ще бъде застъпена в менютата на ресторантите с присъствието на специалитети с агнешко месо и свежи сезонни зеленчуци.
Sofia Restaurant Week се организира от водещи онлайн и офлайн пътеводители за заведения и туризъм на български и английски език – Zavedenia.bg и Sofia In Your Pocket.

Всички ресторанти, както и менютата, които предлагат, можете да видите на официалния сайт на Sofia Restaurant Week.

Резервации за Sofia Restaurant Week ще могат да бъдат направени от 26 април 2017 г. чрез интернет страницата на Фестивала.

 
 

Déjà Vu или да градиш бъдещи спомени

| от Ана Динкова |

Колко истории има около виното, за виното и след виното – истории, които са се превърнали в спомени, в разкази, в романи. За разлика от многото други напитки, виното носи особен дух, класа, и винаги има характер – дали добър или лош, следва да се разбере сетивно.

Виното някак естествено предразполага към споделяне с хора, както и за комбиниране с храна, пък било то и малки хапки, сирена или леки мезета, пинчос, тапас – зависи къде сме и най-вече с кого сме.

Нека ви разкажа повече за вината от серията Déjà Vu. Първото, което ме грабва в тях, е колко добре подхожда името “Déjà Vu” на концепцията, че виното е в началото на велики истории…

„В настроение за вино“ е посланието на марката, което подкрепям безусловно.

Вината Déjà Vu на Винарска изба Братя Минкови са произведени от внимателно подбрани собствени лозови масиви в Карнобатския край. Избата разполага с над 4 200 декара собствени лозя, което дава възможност да се подберe най-подходящото грозде за направата на всяко вино от серията.
Името Déjà vu е елегантна подсказка за това, че сортовете, използвани за създаването на вината от серията, произхождат от Франция. В същото време тези вина са направени от лозя расли на родна почва и гроздето носи характера и спецификата на родния климат – точно както и значението на фразата déjà vu – нещо, което сякаш вече сме преживели, познато и ново едновременно.

Пролет е, дните стават дълги, светли, топли – и естествено водеща роля заема бялото вино.

Déjà Vu Совиньон Блан и Семийон е едно много нежно вино, като усещането за финес и свежест идва още от отварянето на бутилката и наливането в чашата, в която забелязваме красивия светло-жълт цвят с игриви зелени отблясъци. Второто, което забелязваме е „носът“ или ароматът, в който улавяме нотки на чемшир, коприва, зелена ябълка и леки цитруси. Но всеки може да открие нещо свое, като мириса на прясно окосена трева по време на разходка в парка в някой слънчев пролетен следобед. След като отпием от виното откриваме и минерални нюанси, които придават една кристална свежест. После следва и леката пикантност, която дава на виното характер и индивидуалност. Вкусът на виното е елегантен и остава изненадващо благ и освежаващ. Важно е да се знае, че белите вина трябва да се поднасят охладени между 8 и 10°С, но не и прекалено студени, защото тогава ароматите и вкусовете им не могат да се разгърнат достатъчно добре. Това вино е прекрасно за споделяне с компания в края на работния ден, поднесено със свежи салати, сирена и леки зеленчукови или морски предястия.

Photo1

Déjà Vu Совиньон Блан и Семийон е отличено със Сребърен медал от Decanter World Wine Awards 2016. Сещате се колко са важни наградите OSCAR в киноиндустрията, нали? Е, наградите Decanter World Wine Awards са нещо подобно в света на виното. Журито на този конкурс е познато със своите строги и взискателни критерии и има нелеката задача да избере най-добрите вина от над 16 000 претендента от цял свят. Да получиш призвание като сребърен медал при това положение, е не само въпрос на престиж, това е истинско доказателство за качество.

Второто вино, което дегустирам е Déjà Vu Шардоне – едно чудесно завръщане към класическите шардонета. Виното е отлежало няколко месеца във френски дъбови бъчви, които са направили финия му аромат по-впечатляващ и запомнящ се.

Déjà Vu Шардоне е свежо и комплексно вино, с нюанси на цитрус, приятно комбинирани с фини цветисти нотки, а нежният елегантен вкус има един много сочен и богат на аромати финал – подобно на залеза в хубава лятна вечер.

Идеалната температура за поднасяне и на това вино е между 8 и 10°С, като може да се консумира самостоятелно като аперитив или да се комбинира със свежи зеленчукови предястия, морски деликатеси и фини и нежни ястия от бели меса – в идеалния случай с ефирни сметанови сосове.

Déjà Vu Шардоне е носител на златен медал от Concours Mondial de Bruxelles 2016. Този конкурс съществува над 20 години и е сред най-строго организираните винени конкурси на света. Ежегодно над 9000 вина и спиртни напитки от 55 страни в света се борят за признанието на журито, което се състои от 320 професионални съдии от 40 националности. Представители на конкурса имат практиката да посещават избите производители и да правят контрол на наградените вина след присъждането на наградите. Това е много строг похват, но гарантира легитимността на резултатите и качеството на виното.

Вината от серията Déjà Vu са идеалната селекция за личната винарна на всеки градски любител на виното, за да придобие представа за някои от класическите сортове и купажи – нещо като gourmet pack за всеки, който иска да си подари винена наслада. Тези вина са и много добър подарък, с който можете да зарадвате най-близките си приятели всеки път, когато отивате на гости.

 
 

От ходене се поумнява

| от chronicle.bg, по БТА |

Учени от университета Ню Мексико Хайлендс в Лас Вегас откриха, че ходенето подобрява притока на кръв към главния мозък и засилва паметта и познавателните способности на хората, съобщи изданието „ЮрикАлърт!“.

Ефектът е по-слабо изразен в сравнение с бягането, но е значително по-голям, отколкото при карането на велосипед. До изводите си авторите на изследването стигнаха по време на наблюдения върху 12 младежи в добро здраве.

Доброволците се придвижваха с постоянна скорост около един метър в секунда. Кръвоснабдяването на главния мозък се измерваше с ултразвук.

През 2015 г. австралийски учени доказаха, че когато става дума за общото здравословно състояние, сърдечно-съдовата система и намаляването на риска от преждевременна смърт, ходенето е по-полезно от бягането, припомня в. „Дейли мейл“. Експертите установиха, че хората, които първоначално правели по 1000 крачки на ден, а постепенно стигнали до 10 000 дневно, намалили наполовина риска от преждевременна смърт. Дори тези, които увеличават крачките си от 1000 до 3000 на ден, намаляват риска с 12 %.

 
 

23 филма, обвинени в расизъм заради кастинга

| от |

Холивуд се побърква по какво ли не. Но един от най-големите проблеми е предимството на белите актьори пред останалите – дори когато ролята не е на бял човек.

През 1965 година легендата Лорънс Оливие се боядисва в черно, за да играе в „Отело“. Джон Уейн пък, който е по-американец от Белия дом, играе монголеца Чингис Хан. Днес имаме Скарлет Йохансон в „Дух в броня“, както и доста други – Мат Деймън и целия каст на „Изход: Богове и Царе“.Официалният термин е „whitewashing“ и буквално се превежда като „промиване“.

Режисьорите твърдят, че не могат да намерят актьори със съответния произход и цвят на кожата, които да успеят да изнесат целия филм. Казват, че всичко е измислица и затова няма значение кой какъв човек играе или пък просто се примиряват с това, че имат някой да играе ролята там.

В зенита на политическата коректнос, ще ви покажем 23 филма, в които актьорите играят освен роля, и раса. Прощавайте, но Ема Стоун играе полуазиатка!