Реших да изследвам качеството на български млечни продукти…

| от |

Източник www.6nine.net

plain-yogurt

 

Преди да прочетете резултатите от проведените анализи трябва да подчертая, че не съм специалист по технология на млечните продукти и е възможно да има неточности. Това начинание не е свързано с нито една институция, а е плод на лични усилия.(забележка от автора)

Преди време в интернет нашумяха няколко статии на блогърка, която реши да покаже колко некачествени са млеката на пазара, като се опита да закваси прясно мляко с проба от купешките кисели млека. За жалост подобно начинание не носи много полезна информация, то показва само дали има живи бактерии в млякото или не… Затова реших да направя малко по-обстойно изследване включващо няколко показателя.

Трябва да се споменат и малко факти, които трябва да знаете като потребители:

  • Според стандартите за качество едно кисело мляко, за да е качествено не трябва да има суроватка, особено огромни количества. Това означава, че ферментацията не е протекла качествено, млякото не е добре коагулирало.
  • Млякото трябва да е бяло и хомогенно.
  • В качественото кисело мляко след ферментация трябва да преобладават бактериите Lactobacillus bulgaricus за сметка на другите бактерии от закваската – Streptococcus thermophilus.
  • Температура по Тьорнер е показател, който следи киселинността на киселото мляко. Определя се чрез титруване – рутинен лабораторен метод. Получената стойност трябва да е около 120. Трябва да се подчертае, че млякото има максимум годност от един месец, като то постепенно се подкислява, защото ферментацията не спира да протича. Въпреки това стойността не трябва да надхвърля 160. Ако я надхвърля това означава, че са влагани изкуствени подкислители и млякото може да не е истинско. Стойности под 120 означава, че млечно-кисела ферментация не е протекла, а продуктът е фалшив. Този показател се отнася не само за киселото мляко.
  • Истинското сирене трябва да има 180-200 единици по Тьорнер.
  • Сиренето трябва да е твърдо, кремаво на цвят и без наличие на дупки в него. Наличието на дупки, въздушни сфери в бялото саламурено сирене означава, че то е било замърсено с микрофлора, която е отделяла газ и е образувала тези дупки. То може да е опасно за здравето.
  • Това, че едно мляко е гъсто и не пада от кофичката не означава, че е хубаво.

Untifsdftled-2
Активия натурално има бял цвят, добра хомогенна консистенция, но ОГРОМНО количество суроватка. Вкусът й е леко кисел, а стойността на Тьорнер надхвърля горната граница от 160 единици. Под микроскоп се вижда, че стрептококите многократно надхвърлят лактобацилите, което е изключително притеснително. Според български микробиолози Данон влагат бактерията Lactobacillus plantarum, която има способността да метаболизира нишесте. Lactobacillus bulgaricus няма тази способност. Което ни навежда на мисълта, че в някои млека се влага нишесте…
Верея 4.5% като цяло е добро мляко. Има добра консистенция, добър бял цвят, почти никакво отделяне на суроватка. В границите е по Тьорнер, което е добре, но за жалост микроскопския препарат отново показва, че стрептококите отново преобладават над лактобацилите.
Елена 2% според мен е млякото с най-добро качество от тези изследвани. Има добра консистенция, добър цвят и добър вкус. Въпреки, че стойността на Тьорнер е малко по-висока (вероятно се дължи на това, че остават 7 дни до изтичане на годността му), преобладаването на лактобацили е сигурен знак, че ферментацията е преминала успешно. Лактобацилите и техните продукти са най-добрите про и пребиотици, затова е важно да се яде мляко с добра микрофлора.

Ханско 2% е от зле представилите се млека. Има прекалено много суроватка, почти към края на срока си на годност е, а стойността на Тьорнер е ниска. Този факт + преобладаващите стрептококи поставят под въпрос качеството на евентуално протеклата ферментация.
На баба 4.5% е второто в нашата класация. Добро е, единствената забележка е, че стрептококите отново преобладават и то доста.
На баба 1.5% не се представи добре. Уникално висока стойност на Тьорнер, преобладаващи стрептококи, ужасно много суроватка…
При сирената изследвах едно скъпо сирене и един деликатес.

Както очаквах деликатесът не се представи никак добре… Уникално ниската стойност по Тьорнер и преобладаващите лактобацили показва, че е заложена закваска, но ферментация не е протекла. Меката консистенция и белият цвят показват, че то не е узряло. Вкусът беше прекалено кисел и несолен. Може да се ползвани изкуствени подкислители…

Очаквах, че скъпото сирене ще се представи добре… Имаше добра твърда консистенция, добър кремав цвят, приятен, но прекалено солен вкус. Лошото е, че стойността на Тьорнер е прекалено ниска, а освен преоблаващите стрептококи бяха открити дрожди и друга нежелана микрофлора.

Като заключение мога да кажа, че мляко Елена се представи най-добре. А цената и рекламата на продукта не определят неговото качество!

 
 

НТС ще помага на планетата с виртуална реалност

| от chronicle.bg |

НТС основа фонд за виртуална реалност, чиято работа ще е създаването на съдържание и технологии.

Бюджетът е 10 милиона долара, които ще служат за стимулиране на устойчивото развитие по цял свят, предава Venture Beat.

Новият проект на компанията се казва VR for Impact и беше обявен на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Според HTC, VR бизнесът предстои да стане индустрия за 25 милиарда долара към 2021 г. и може да се използва за осигуряване на растеж и стабилност в сфери, които силно се нуждаят от това.

Фондът ще работи в партньорство с инициативата “Цели за устойчиво развитие” на ООН за разработването на идеи, които могат да доведат до промяна и трансформации в области, където такива са жизнено необходими.

Програмата на ООН работи за справяне с крайната бедност, опазване екологичното равновесие на планетата и осигуряване на мир и просперитет. НТС вече стартира кампания за най-добрите идеи за това, как виртуалната реалност може да се използва за постигане на тези цели и първият награден проект ще бъде съобщен в Деня на Земята (22 април).

Източник: Venture Beat

 
 

Двойката не е за Радев

| от Радостина Хлебарова |

Речта пред парламента по случай встъпването в длъжност бе първото сериозно политическо изпитание за г-н Радев.

Преди да поставяме оценки обаче, трябва да си зададем въпроса какво прави неговият екип през трите месеца между изборите и встъпването в длъжност. За самия Радев знаем – отиде на пленум на БСП, на опера и се разходи до Хитрино. Толкова.

Три месеца са достатъчно време за него и екипа му, за да напишат една смислена реч и той да я репетира, за да не остави впечатление за неувереност.

Това време бе достатъчно и да се прочете и осмисли конституцията и правомощията на президента, което очевидно не е направено, щом г-н Радев остави впечатлението, че не е съвсем наясно със собствените си, вече влезли в сила, правомощия, както и със съдържанието на Конституцията.

В допълнение, непознаването на политическия етикет и протокол, що се отнася до най-елементарните му аспекти – обръщението към патриарха и пропуска да поздрави мюфтията, са очевидни гафове. Те лесно могат да бъдат избегнати на цената на малко усилия, в името на онези 2,5 милиона гласоподаватели, които делегираха доверие на г-н Радев. Как да се обърнеш към някого е един от на-лесните въпроси, не е от онези сложните като например кой трябва да излезе пръв – кралицата или министър-председателя. Това са по-сложни въпроси, но г-н Радев ще се сблъска и с тях в най-скоро време. Какъв ще бъде резултатът, ако екипът му продължава да не си върши добре работата, е ясно.

Да сгрешиш не е порок, неговата грешка лесно може да бъде отдадена на напрежение, липса на опит в публичните изяви и пр. и лесно можеше да бъде подмината, ако бе последвала адекватна реакция.

Но реакцията на г-н Радев бе меко казано смехотворна. Той си изпусна нервите и показа неувереност и тревожност. Не гафът сам по себе си е проблема, а реакцията, с която той не заслужава уважение.

Какво са правили г-н Радев и екипа му през последните 3 месеца, не е много ясно, но това, което е съвсем очевидно, е какво не са правили. Не са се подготвили. А това време беше за това. Да се надяваме, че ще извадят поука и че насочат усилията си в подготовка, макар и закъсняла. Иначе лошо, ще се смеем, ама с криви усмивки.

Заслужава висока оценка фактът, че г-жа Радева е работила усилено по въпроса за стайлинга си и нейните усилия са се увенчали с успех.

Шестица за стилиста й и за това, че е следвала неговите/нейните съвети. Сега остава и някой да обясни на тази дама, че не тя е избрана за президент, а съпруга й. И да престане да го води под ръка като някое 6-годишно синче, което властната му майка го побутва в стаята за изпит със заплахата „Ще влезеш в това училище – иначе пердах и никакво колело!“

Госпожа Радева е добре да озаптява поривите си за собственическо и покровителствено поведение.

Поне в публичните прояви, пък какво прави тя по домашному с президента си е тяхна работа. Госпожата, макар и самозвано да се смята за PR, като такъв беше редно не само да коригира собственото си поведение (което в някаква степен направи като изтри фейсбук профила си с грубите си махленски изказвания), но и да помогне на съпруга си в подготовката за президентския пост. Нещо, което не се случи.

Засега оценката на работата на екипа на г-н Радев е двойка.

Можем да се надяваме и да бъдем оптимисти, че ще има прогрес. Иначе все едно сме избрали продавачка за министър. Възможно е да бъде добър министър, но е малко вероятно.

 
 

Трейлър на новата любовна история „The Discovery“

| от chronicle.bg |

Освен сериали, Netflix вече включва в портфолиото си и филми.

Днес на бял свят се появи първият трейлър на любовната история „The Discovery“ с Руни Мара и Джейсън Сийгъл.

Действието ще се развива в свят, в който задгробният живот е научно доказан, в резултат на което милиони хора започват да се самоубиват, за да стигнат „от другата страна“.

Режисьор е Чарли Макдауъл, а ето го и трейлъра:

The-Discovery-movie

 
 

48 години Range Rover

| от chronicle.bg |

Две минути са кратко, но достатъчно време за Land Rover да чества една автомобилна икона.

Land Rover показват еволюцията на своя луксозен SUV автомобил в рамките на четири поколения чрез анимация с продължителност 120 секунди.

Специално поръчаният клип е създаден, за да отбележи ключови дати в историята на автомобила, тъй като производството на оригиналния модел с две врати бива спряно преди 23 години през този месец (януари), а SVAutobiography Dynamic ще бъде пуснат в продажба из целия свят.

Историята на Range Rover започва с 26-те модела преди масовото производство, които са носели емблемата Velar в опит да скрият идентичността си – „velare“ означава „скривам“ на италиански – направена от букви от емблемата Land Rover, която обикновено стои отпред или отзад на автомобила. Следва  класическия модел Range Rover с две врати, като изображенията показват следващите поколения, завършвайки с най-мощната версия – SVAutobiography Dynamic с 550 к.с., конструирана от отдела Special Vehicle Operations (SVO) на Jaguar Land Rover.

Когато е пуснат за първи път на пазара през 1970 г., Range Rover е един от първите автомобили, осигуряващи постоянно задвижване на всички колела, докато при много други това все още е било избираемо. През 1971 г. оригиналният модел е наречен „образцов продукт на индустриалния дизайн“, когато става първия автомобил, изложен в световноизвестния музей Лувър в Париж, и оттогава е начело на иновациите в дизайна и инженерните решения.

Вариантът с четири врати е представен през 1981 г., последван бързо от първото приложение на автоматична трансмисия в Range Rover през 1982 г. През 1989 г. луксозният SUV е първият автомобил 4х4, оборудван с антиблокираща система на спирачките (ABS), а през 1992 г. става първият в света SUV с електронен контрол на сцеплението и автоматично електронно въздушно окачване.

Пионерните инженерни решения продължават през 2012 г., когато RangeRover става първия в света изцяло алуминиев SUV автомобил. Наскоро, през 2014 г., луксозният SUV стана първият автомобил, използващ усъвършенстваната полуавтоматична технология All-Terrain Progress Control (ATPC) на Land Rover, която в своята същност е офроуд автопилот за автономен контрол на скоростта по всякакъв терен.

Последният модел, включен в анимацията, SVAutobiography Dynamic, споделя двигателя си V8 с високооценения Range Rover Sport SVR и е специално калибриран да осигурява 680 Нм въртящ момент и ускорение от 0 до 100 км/ч само за 5,4 секунди. Подобренията в интериора, включително кожената тапицерия с ромбоидна шарка и контрастни шевове, придават изключителен финес и привлекателност.

 От пускането му на пазара преди 48 години флагманът на LandRover е достигнал над 1 700 000 продажби в цял свят и си е спечелил репутацията на върхов луксозен автомобил за всякакъв терен.