Разкази в облаците

| от | |

След като Николай Крижитски ни разходи из световните океани (Моряшки историиИ хамстерите заживели щастливо…Маймунски му работи и Кукли ) днес се е заел да ни разходи и из небесните простори, приятно четене.

Turbulence

На височина от почти десет хиляди метра нещо задрънча. Изведнъж се появи силна турбуленция, а самолета в часта си откъм опашката застрашително затрака. За част от секундата се чу как някаква дребна част от корпуса изскърца за последно и…..се откъсна.

Командирът на полета към втория пилот:
- Владко, дръж щурвала… Дърпаме!….Дърпамеее…Такааа, Така! Спокойно, момче!
Слизаме…слизаме.. Я чукни стрелката!, Чукни да видя…
– А!А! …!!!

Двамата опитни пилоти овладяха машината и нещата като че се поуспокоиха. Уредите не показваха някакви отклонения, полета продължи да търси аварийна пътека за приземяване.
– Самолетът ни е почти нов, летим едва пет години на него.
– Хахаха, е да, след като наш’та компания го купи от ония африканци…. И той к’во викаш: нов. Ама двадесетина години е обикалял из африканското небе, кръстосвал хиляда пъти над пустините. Навъртял е повечко километраж, голяма работа.
– Доколкото знам, преди това е експлоатиран до дупка в Съветския Съюз, изключително за международните линии.
– Еми, когато един модел остарее – подарява се. Подарили са го хората на братска Африка, хахаха.
Айде Владко, дърпаме, дърпамееее…

През това време в празния салон, на номер 15А кротко седеше единствения пътник – бизнесменът Калугеров. Задникът му, обут с копринени боксерки на Долче § Габана, се потеше усърдно върху луксозното кожено кресло.

Собственикът на скъпоценния задник, свит на калайче се опитваше да преговаря с Бога. Костюмът му, шит при едни от най-сръчните лондонски шивачи братята Ван дер Мерден, беше брутално намачкан от ужасното въртене. Калугеров не можеше да се съсредоточи в молитвите си – бизнесменът непрекъснато си представяше и потръпваше от ужасяващата мисъл, как жена му – лютата Серена ще го посрещне на частния терминал…. и ще му се кара, ръкомахайки ожесточено. Колумбийката ще му крещи, задето така зверски е намачкал скъпия английски плат. И не само…и изобщо…. май ще закъснеят за партито с австрийския посланик.

- Прости ми Господи, прости мен – грешника. Не ме напускай в този труден час, моля те….. Обърни ситуацията в моя полза. Моля те, кълна се…..кълна се….. Серена! Обещавам ти……Кълна се Господи, кълна се – като се върна в София.. …..Ама само да кацна в София жив и здрав – ще пожертвам ХИЛЯДА….не,.. ДВЕ хиляди евро за строителство или ремонт на който и да е твой храм, моля те…

 
 

Хелена Бонам Картър: 12 любими нейни роли

| от chronicle.bg |

Хелена Бонам Картър е легенда в киното. Носителка на награда „БАФТА“, „Еми“ и „Сателит“. Номинирана за две награди „Оскар“, три награди „Сатурн“и седем награди „Златен глобус“.

Освен това, тя е командор на Британската империя от 2012 г. заради приноса й към драматургията.

Хелена Бонам Картър е родена на днешната дата в Лондон – в семейство на баща-директор на банка и майка – психотерапевт.

От 1994 до 1999 г. има връзка с Кенет Брана, а от 2001 до 2014 г. е с режисьора Тим Бъртън. Двамата имат две деца – син на име Били (р. 2003) и дъщеря на име Нел (р. 2007).

Хелена прави филмовия си дебют във филм на К. М. Пейтън, „Модел на рози“, преди да се появи в първата си главна роля в „Лейди Джейн“. Следват много роли, които са удоволствие за зрителите.

В галерията сме подбрали нашите любими.

 
 

Рецепта за експериментална торта с безглутеново брашно и кафява захар

| от Росица Гърджелийска |

Когато Роси ходи на гости, Роси носи торти. Ето един пореден експеримент, който се случи в 2 сутринта. И разбира се, кучо одобри рецептата с много мляскане и протести, защото не получи парче…

Нужни съставки:

Нужни продукти:
За блата:
100 гр масло
230 гр крема сирене
6 жълтъка
13 белтъка
60 гр безглутеново брашно
60 гр царевично нишесте
160 гр кафява или кокосова захар
ванилия
кокосово брашно за поръсване

за крема:
500 гр маскарпоне
500 гр кисело мляко
150 гр кафява захар
ванилия
какао на прах
1 ч. ч. силно подсладено кафе

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 160 градуса
  • Разтопете маслото и крема сиренето в малка тенджерка на слаб огън и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
  • Разбийте жълтъците в голяма купа и бавно започнете да добавяте кремата с маслото. Не спирайте да разбивате.
  • Добавете брашното и нишестето и разбивайте за още около 2 минути.
  • Измийте и подсушете бъркалките и в голяма тенджера разбийте белтъците до получаване на меки връхчета.
  • Започнете бавно да добавяте захарта към белтъците и разбивайте няколко минути до получаване на твърди и лъскави връхчета.
  • На няколко етапа добавете белтъците към останалата смес и бавно разбъркайте до получаване на гладка смес.
  • Добавете ванилията и разбъркайте добре.
  • Покрийте с хартия за печене дъното и стените на дълбока тавичка.
  • Изсипете сместа и разклатете добре, за да елиминирате по-големите балони.
  • Сложете тавата в друга дълбока тава, пълна със студена вода.
  • Пече се на 160 градуса за 25 минути, след което температурата се намалява до 130 градуса и се пече още 55 минути.
  • Вади се от фурната. Не използвайте чиния, за да обърнете кекса, а ръката си. Бързо обелете хартията от кекса и оставете да изстине върху решетка.
  • Разрежете на 2 или на 4 блата като използвате дълъг конец. Аз разрязах кекса на 4 блата и направих две отделни торти.
  • В голяма купа пригответе крема като разбиете киселото мляко със захарта. След това добавете маскарпонето и продължете да разбивате, докато всичко се смеси добре и стане леко и пухкаво. Не прекалявайте, защото може да се пресече. Добавете ванилията и разбъркайте внимателно.
  • Сиропирайте един блат с кафе, поръсете с какао и нанесете обилно от крема. Сложете отгоре още един блат и повторете.
  • Това цялото нещо се превръща в един мек разкош от аромати и прелестни цветове.

рецепта, торта

 
 

Комедия за закуска, драми на обяд, трилъри за вечеря

| от chronicle.bg |

Хората обичат да гледат комедии на закуска, драми в обедната почивка, трилъри на вечеря и документални филми късно вечер. Това сочи изследване на Netflix, цитирано от БТА. 

Телевизионната платформа е събрала данни за предпочитанията на потребителите в 22 държави. 34 процента от абонатите, които ползват платформата рано сутрин, търсят епизоди от класически комедии и ситкоми, например „Пълна къща“, „Как се запознах с майка ви“, „Приятели“.

Към обяд интересът се насочва към по-сериозни програми. По това време 47 процента от потребителите гледат драми, като „Анатомията на Грей“ и „Оранжевото е новото черно“. Обедният стрийминг е особено популярен в Бразилия – с 25 процента повече, отколкото в останалия свят .
Хората, които гледат телевизия, докато вечерят, предпочитат трилъри като „Живите мъртви“ и „В обувките на сатаната“. След 23 ч. обаче гледат предимно документални филми.

Верижното гледане на сериали започна, когато Netflix пусна целия сезон на „Къща от карти“ наведнъж през 2013 г. Сега хората вече не са ограничени от графика на телевизиите и могат да определят кога какви филми искат да гледат.

 
 

Запознайте се с Иза – полякинята, която опитоми дива лисица

| от chronicle.bg |

Лисиците са диви животни и доста враждебни към хората. Но не и за Иза Лисон.

Тя е полякина, живее в Краков, все още е само на 20, а освен с фотография, се учи неврофизика и невро биология.

„Не е лесно да снимаш лисица. Подобно е на това да снимаш куче, но трябва да си много по-бърз, защото лисиците нямат навик да стоят неподвижни“, споделя Иза за опита си с лисицата Фрея.

Иза започва да се занимава с фотография преди осем години, или както сама се изразява: „Почти през половината от късия ми живот.“

Освен Фрея, която няма никакъв проблем да се сгуши в Иза и да бъде обект на фотосесия, 20-годишната полякиня снима всякакви животни, но предимно кучета.

„Обожавам кучета. Уикендите си прекарвам в село в Южна Полша, заедно с един очарователен голдън ретривър – Луна“, разказва за себе си Иза.

Както си личи, снимките са „пипани“, но главно във фона, докато „моделът“ остава истински.

„Снимам главно по залез слънце, заради по-меката светлина. Обичам цветни места, като полета с цветя или със златни листа през есента.

„Не съм кой знае какъв специалист в обработването на снимките, използвам само няколко опции на Photoshop. Но най-трудно ми е при избирането на снимка, която да обработя. Най-важното за мен е да заснема „модела“ по нетрадиционен начин“, казва още Иза.

В галерията горе може да видите част от прекрасните й снимки.