Пропастта, която дели България

| от | |

7Road_Sofia

Големият български писател Константин Константинов в книгата си “Път през годините” задава ироничния въпрос: “Провинцията – не започва ли тя от светофара при халите?”, визирайки провинциалния характер на столицата по онова време, пише Гласът на Русия.

Днес София е модерен европейски град, в който живеят 1.4 милиона души, или малко над 16.5 процента от населението на страната. Но в нея се произвежда близо 33 процента от Брутния вътрешен продукт на България. София е градът, в който са съсредоточени всички министерства, банки и големи финансови и научни институции, агенции и национални медии. Опитът на бившия финансов министър Симеон Дянков да извърши децентрализация като прехвърли министерства или техни звена от столицата в провинцията, се провали с гръм и трясък защото бе лишен от икономическа и социална логика.

Девизът на София: “Расте, но не старее” остава в сила. Нейното население се увеличава с 30 хиляди души годишно. Но поводът за тези редове не е оптимистичен като девизът, а е тревожен феномен – социалната и икономическта пропаст между София и провинцията, която не е от вчера, става все по-опасно дълбока. Средният доход на човек от домакинство в столицата например е 1159 лв., докато в област Силистра е 700 лв. Подобна е разликата между София и Видин, Враца, Монтана, Пазарджик и други областни градове. При това доходите на столичани се увеличават с 12 процента годишно, докато в Силистра или Видин увеличението е под 5 на сто. Ако тази тенденция се запази след двайсетина години силистренци и пазарджиклии ще получават една пета от доходите на софиянци. Това показват данните от проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ), акцентиращо върху задълбочаващата се пропаст между стандарта и качеството на живота в столицата и в останалите области на страната.

Икономическата криза продължава да задълбочава тази пропаст, която дели българите на софиянци и останалите. Според анализа на ИПИ това важи не само за нивата на средногодишния доход на гражданите, но и за индикатори като безработица и заетост. Фрапираща е разликата между София и Видин например в сферата на заетостта. Безработицата в столицата е 3.6 процента. За страната тя е 12.8 на сто. В 20 от общо 28 области е над средната за страната, като най-висока е във Видин – 22 на сто, Монтана – 20,8 на сто, Враца и Смолян – 20 на сто. В тези области средния годишен доход на член от домакинство е под 3000 лева.

Логични и очаквани, при такива статистически данни, са и потресаващите факти на Националния статистичеки институт за смъртността, която в София 11 на хиляда, а в област Видин – 38 на хиляда. Населението на България се топи със седем души на час. Обезлюдават цветущи допреди двайсетина години селища. На всеки 60 минути петима българи умират, а двама емигрират. В малките градове и в селата не достигат лекари, няма аптеки, няма магазини, нито пътища с нормална настилка, в някои села няма дори питейна вода. Двеста български села са напълно обезлюдени през последните 20 години. В над две хиляди села живеят по 50-60 души, предимно възрастни хора. В столицата картината е коренно различна. Улиците й са задръстени през целия ден от скъпи автомобили, моловете са пълни с купувачи, без резервация в ресторантите не може да се намери място…

Перспективата отново е в полза на столицата. През следващите седем години различията между София и провинцията ще се задълбочават драматично. Проектът на новата оперативна програма “Региони в растеж” предвижда София да получи 20 процента от бюджета на програмата, който е 3 милиарда лева. Следващите осем големи града, които по броя на населението изпреварват столицата ще получат общо едва 15 процента от тази сума. Пропастта, която дели България става все по-дълбока…

 
 

Запознайте се с Иза – полякинята, която опитоми дива лисица

| от chronicle.bg |

Лисиците са диви животни и доста враждебни към хората. Но не и за Иза Лисон.

Тя е полякина, живее в Краков, все още е само на 20, а освен с фотография, се учи неврофизика и невро биология.

„Не е лесно да снимаш лисица. Подобно е на това да снимаш куче, но трябва да си много по-бърз, защото лисиците нямат навик да стоят неподвижни“, споделя Иза за опита си с лисицата Фрея.

Иза започва да се занимава с фотография преди осем години, или както сама се изразява: „Почти през половината от късия ми живот.“

Освен Фрея, която няма никакъв проблем да се сгуши в Иза и да бъде обект на фотосесия, 20-годишната полякиня снима всякакви животни, но предимно кучета.

„Обожавам кучета. Уикендите си прекарвам в село в Южна Полша, заедно с един очарователен голдън ретривър – Луна“, разказва за себе си Иза.

Както си личи, снимките са „пипани“, но главно във фона, докато „моделът“ остава истински.

„Снимам главно по залез слънце, заради по-меката светлина. Обичам цветни места, като полета с цветя или със златни листа през есента.

„Не съм кой знае какъв специалист в обработването на снимките, използвам само няколко опции на Photoshop. Но най-трудно ми е при избирането на снимка, която да обработя. Най-важното за мен е да заснема „модела“ по нетрадиционен начин“, казва още Иза.

В галерията горе може да видите част от прекрасните й снимки.

 
 

Хелена Бонам Картър: 12 любими нейни роли

| от chronicle.bg |

Хелена Бонам Картър е легенда в киното. Носителка на награда „БАФТА“, „Еми“ и „Сателит“. Номинирана за две награди „Оскар“, три награди „Сатурн“и седем награди „Златен глобус“.

Освен това, тя е командор на Британската империя от 2012 г. заради приноса й към драматургията.

Хелена Бонам Картър е родена на днешната дата в Лондон – в семейство на баща-директор на банка и майка – психотерапевт.

От 1994 до 1999 г. има връзка с Кенет Брана, а от 2001 до 2014 г. е с режисьора Тим Бъртън. Двамата имат две деца – син на име Били (р. 2003) и дъщеря на име Нел (р. 2007).

Хелена прави филмовия си дебют във филм на К. М. Пейтън, „Модел на рози“, преди да се появи в първата си главна роля в „Лейди Джейн“. Следват много роли, които са удоволствие за зрителите.

В галерията сме подбрали нашите любими.

 
 

Рецепта за експериментална торта с безглутеново брашно и кафява захар

| от Росица Гърджелийска |

Когато Роси ходи на гости, Роси носи торти. Ето един пореден експеримент, който се случи в 2 сутринта. И разбира се, кучо одобри рецептата с много мляскане и протести, защото не получи парче…

Нужни съставки:

Нужни продукти:
За блата:
100 гр масло
230 гр крема сирене
6 жълтъка
13 белтъка
60 гр безглутеново брашно
60 гр царевично нишесте
160 гр кафява или кокосова захар
ванилия
кокосово брашно за поръсване

за крема:
500 гр маскарпоне
500 гр кисело мляко
150 гр кафява захар
ванилия
какао на прах
1 ч. ч. силно подсладено кафе

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 160 градуса
  • Разтопете маслото и крема сиренето в малка тенджерка на слаб огън и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
  • Разбийте жълтъците в голяма купа и бавно започнете да добавяте кремата с маслото. Не спирайте да разбивате.
  • Добавете брашното и нишестето и разбивайте за още около 2 минути.
  • Измийте и подсушете бъркалките и в голяма тенджера разбийте белтъците до получаване на меки връхчета.
  • Започнете бавно да добавяте захарта към белтъците и разбивайте няколко минути до получаване на твърди и лъскави връхчета.
  • На няколко етапа добавете белтъците към останалата смес и бавно разбъркайте до получаване на гладка смес.
  • Добавете ванилията и разбъркайте добре.
  • Покрийте с хартия за печене дъното и стените на дълбока тавичка.
  • Изсипете сместа и разклатете добре, за да елиминирате по-големите балони.
  • Сложете тавата в друга дълбока тава, пълна със студена вода.
  • Пече се на 160 градуса за 25 минути, след което температурата се намалява до 130 градуса и се пече още 55 минути.
  • Вади се от фурната. Не използвайте чиния, за да обърнете кекса, а ръката си. Бързо обелете хартията от кекса и оставете да изстине върху решетка.
  • Разрежете на 2 или на 4 блата като използвате дълъг конец. Аз разрязах кекса на 4 блата и направих две отделни торти.
  • В голяма купа пригответе крема като разбиете киселото мляко със захарта. След това добавете маскарпонето и продължете да разбивате, докато всичко се смеси добре и стане леко и пухкаво. Не прекалявайте, защото може да се пресече. Добавете ванилията и разбъркайте внимателно.
  • Сиропирайте един блат с кафе, поръсете с какао и нанесете обилно от крема. Сложете отгоре още един блат и повторете.
  • Това цялото нещо се превръща в един мек разкош от аромати и прелестни цветове.

рецепта, торта

 
 

Филми от целия свят, оказали се в основата на холивудски хитове

| от chronicle.bg |

Европа е мястото, на което се ражда седмото изкуство. Въпреки това част от най-големите шедьоври в киното са създадени в САЩ.

Това не е изненада, предвид движението на таланти от Европа към Америка покрай Първата и Втората световна война.

Днес САЩ има традиция в създаването на касови филми, които печелят популярност по целия свят. Макар че Европа има своите образци на бавното, красиво кино, Америка създава продукции с ярки ефекти и известни актьори, които покоряват цялата планета.

Затова може би ще е любопитно да надникнем към някои от тях – онези, почерпили вдъхновението си сред киното от други страни и континенти.

Филми като „Дванадесет маймуни“ и „Предизвестена смърт“ са само копие на оригиналите, създавани на други места по света.

След като преди време ви показахме сериали, които не говорят английски (но част от тях имат и американската си версия), сега ще ви запознаем с чуждоезичните филми, залегнали в основата на някои от най-известните американски киноленти. Вижте ги в галерията.