И парното потече към народа, oчаквано като банани в късен соц

| от |

Очакваме го от петък, тогава температурите паднаха до 3 – 4 градуса, а и синоптиците от началото на миналата седмица предупреждават за падането на температурите и валежи от сняг, които ще затрупат страната. Синоптиците познаха, познаха и наводненията от лятото, познаха и снеговалежите и „един метър сняг“ в Централна България.

Но гордостта на социалистическото топлострене чака три последователни дни среднодневната температурата да бъде под 12 градуса. Така е, тя беше толкова под 12, че ако питаме НИМХ – БАН ще се окаже, че тя е била 7-8, но неделя е бил първият ден, в който са били изпълнени тези изисквания на Централното отопление в София и това пак не е достатъчно. Горещият картоф, който се прехвърля последните години от държава и община и всеки казва „вземи го ти, че ние не можем да се справим“, чака уставно температурите да паднат.

Но човешкият организъм не е устроен да чака три последователни дни да падне температурата на околната среда в апартамента му, че да моли Топлофикация за топло, а пуска климатик, конвектор, духалка, котлон, за да вдигне температурата вкъщи, да стопли децата.

„Потреблението на ток в събота и неделя се е вдигнало с 24%“, съобщи Виктор Станчев, директор експлоатация в ЧЕЗ. Според него кварталите в София са били изградени, за да са на централно парно и затова електрическите мрежи имат капацитет токът да се използва за осветление, но е и за отопление. Така обаче не мисли Топлофикация, тя си чака среднодневната температура и да си платиш сметките когато изисква това.

Затова най-големите столични квартали и центърът на града са застрашени от режим на тока, в случай че топлофикация спре да работи.

Боян Паунов от Топлофикаця вчера обясни, че дружеството си работи, няма финансови и технически проблеми и всичко е наред, да де, ама абонатите стоят на студено. Да ви кажа слабо ме интересува как влизате до абонатните станции и кой е сменил ключа, и дали се налага да търсите бабата от втория етаж, за да влезете там, ПУСНЕТЕ ПАРНОТО БЕ ХОРА.

А това не е само наше мнение, така мислят и потребителите в Twitter.

 
 

Юпитер не е това, което изглеждаше досега

| от chronicle.bg |

Космическата сонда на НАСА „Джуно“, която се движи в орбита около Юпитер от месец юли, откри чудовищни урагани, бушуващи на полюсите на тази планета, съобщава БТА.

Американското космическо ведомство публикува в сп. „Сайънс“ двете първи изследвания, получени благодарение на неговия космически апарат с маса 3,6 тона. Елиптичната орбита на „Джуно“ позволи на учените да извършат наблюдения от съвършено нов вид.

Сондата успя да прелети над полюсите на Юпитер и да се приближи на по-малко от 5 хиляди километра от най-високата облачна обвивка на атмосферата на тази планета.

Там бяха регистрирани гигантски урагани с диаметър 1 400 километра. Магнитното поле в тези региони се оказа 10 пъти по-силно от земното.

Оказва се, че Юпитер е планета, обградена от огромно магнитно поле, което създава радиация, която би унищожила планетата, ако тя не беше предпазена от огромен пласт титан. Полюсите на планетата са местата с най-висока радиация.

До края на мисията на сондата „Джуно“ през февруари 2018 г. ще бъдат направени още полети около планетата, които ще разкрият много повече информация за произхода, атмосферата и магнитните полета на планетата.

 
 

Комедия за закуска, драми на обяд, трилъри за вечеря

| от chronicle.bg |

Хората обичат да гледат комедии на закуска, драми в обедната почивка, трилъри на вечеря и документални филми късно вечер. Това сочи изследване на Netflix, цитирано от БТА. 

Телевизионната платформа е събрала данни за предпочитанията на потребителите в 22 държави. 34 процента от абонатите, които ползват платформата рано сутрин, търсят епизоди от класически комедии и ситкоми, например „Пълна къща“, „Как се запознах с майка ви“, „Приятели“.

Към обяд интересът се насочва към по-сериозни програми. По това време 47 процента от потребителите гледат драми, като „Анатомията на Грей“ и „Оранжевото е новото черно“. Обедният стрийминг е особено популярен в Бразилия – с 25 процента повече, отколкото в останалия свят .
Хората, които гледат телевизия, докато вечерят, предпочитат трилъри като „Живите мъртви“ и „В обувките на сатаната“. След 23 ч. обаче гледат предимно документални филми.

Верижното гледане на сериали започна, когато Netflix пусна целия сезон на „Къща от карти“ наведнъж през 2013 г. Сега хората вече не са ограничени от графика на телевизиите и могат да определят кога какви филми искат да гледат.

 
 

Другите роли на актрисите от Game of Thrones

| от chronicle.bg |

Има редица причини, поради които харесваме Game of Thrones – фантастичен свят, политически интриги, военни сблъсъци, кръв… Но нека си признаем – красивите жени са сред водещите ни мотиви.

Те изглеждат величествено в света на Вестерос, но със сигурност ще се изненадате да ги видите и в други роли, които са играли на малкия и големия екран.

Предлагаме ви някои от най-секси кадрите с тяхно участие, които ще ви накарат да изгледате филмите, за които става дума.

 
 

Швеция е в Airbnb. Цялата.

| от chronicle.bg |

В Швеция съществува конституционно право наречено „allemansrätten“. С две думи то представлява правото на свободно движение в страната. Всеки може да се разхожда, да кара колело или да опъне палатка почти навсякъде. Единственото изключение са частните жилища и обработваемата земя.

За да разкажат на целия свят за това шведите са сътворили уникална рекламна кампания, в която… включват цялата страна в Airbnb.

Това не е първата нестандартна реклама на шведския туризъм. Миналата година Швеция създаде „Шведския номер“, на който отговаряше произволен жител на страната.

Тази година Visit Sweden работи в тандем с Airbnb, където рекламира 9 различни вида туризъм – от трудно достъпните гори във Вармланд през западното крайбрежие до панорамните гледки в близост до Националния парк Скюлескоген.