Обичате ли мед ?!

| от |

Вероятно да. Но, не толкова, колкото дядо ми. Това е основния му продукт за хранене. За да наблюдавате как той яде мед, трябва да бъдете човек със стоманени нерви.

fresh honey with honeycomb, lemons, oranges, cinnamon, vanilla, anise star

Или поне нервите ви да са от здрави корабни въжета. Дядо реже дебела филия бял хляб, маже я обилно с масло, отгоре я полива с мед. Медът се вади от буркана със една специална, старинна лъжица направена от липа. Върху всичкото това се посипва захар – за да бъдело хрупкаво. След това дядо взима цялото това техническо съоръжение с едната си ръка, а с другата държи напълнена до ръба огромна чаша. Вътре има топло мляко, което съм бил помолен да затопля предварително за да се спази ритуала с филията. Вдигайки очи към телевизора, дядо протяга и двете си ръце към широко отворената уста. Примерно, на половината път една кехлибарена капка вече пълзи надолу по ръката, в посока лакътя му. Без да изпуска очи от екрана, дядо облизва капчицата. При това филията се придвижва леко нагоре и назад към темето му. Медът капе по главата му, пада и зад яката на ризата. Аз все още не се намесвам, макар, че кипя. Дядо прави отчаян опит да спре течащия по главата мед, но лошата координация на ръцете и старческия тремол разлива на коленете му малко течност от чашата. Аз съм предвидил този момент – млякото не е сгрято до нараняващия градус.

За една зима старчето поглъща около 25-30 килограма мед. В уравнението не влиза количеството от ценния продукт, размазано по очилата му, по облегалките на столовете, по креслата, по дръжките на вратите. По крановете и приборите в кухнята. Нека не забравяме и стотиците вестници и списания със залепнали страници. Те са запечатани с мед за следващите двеста години и никой смелчага не може да надникне в тях. Но, най болезнено ми се отразява меда, попил в дистанционното от телевизора. Това предизвиква смут в материалния ми живот, както и доста неудобства. Не знам как, но някак май християнски успявам да се примиря.  И всичко това в името на меда. И в името на дядо. Медът е невероятно вкусен и полезен продукт, а дядо е специализирал професионална диетология във Франция. Пък и е на 102 години.

lekuvane-med

 

В семейството имаме няколко комични историйки, тясно свързани с меда и пчеловодството. В една от тях става въпрос за някой от пра-пра-дядовците ми, не знам кой точно. Та, имал той най-хубавата пчелина, която може да си представите, в едно малко казашко селце. Там живеел с бабата, пчелите и тяхната Царица. Къщата му била срещу местната църквичка. По време на църковните служби, пчелите влитали вътре в църквата, вероятно привлечени от миризмата на тамян. Или пък от сладникавата миризма на мирото. Наставал смут и паника. Не знам точно, но със сигурност миряните са махали отчаяно с ръце за да изгонят пчелите. Жужжжжженето вероятно е прекъсвало благодатта на молитвата и усамотението. Обаче, в резултат на тези „набези“, свещеникът заповядал на прародителя ми да разкара кошерите, иначе го очаквала Анатема.  Дядото не се трогнал кой знае колко, въпреки, че по това време, анатемата е била сериозна заплаха. Минали още няколко месеца и в края на краищата, получил анатемата. Попчето и местното общество накарали пчеларя да премести кошерите, Царицата майка, покъщнината си ведно с бабата. Преместили се километри надалеч. Всъщност, съселяните и свещеника са им направили много добра услуга. Защото наблизо до новото му място за живеене имало гъста, смесена гора. Медодобивната реколта станала по-добра, а продуктът по-качествен. Изглежда и от анатемата има някаква полза.

med_1

 

Ето съвет и няколко запомнени рецепти. С радост мога да ги споделя с вас, че първото важно нещо, е свързано с определението на вида мед, който ще консумирате. Това може да стане много по-бързо, ако попаднете на изложение на производители на мед. Там ще може да пробвате повече видове мед, кусайки с лъжицата от няколко буркана. Който най-много ви хареса на вкус – това е вашия мед. И бъдете 100% сигурни, че той съдържа точно тези вещества, които недостигат в организма ви. Лесно е да се определи: ако детето ви например си хареса тъмен, боров мед (съдържа манган, цинк, желязо), това означава, че има занижен хемоглобин. Щом  хлапето напада този мед, значи организма му иска да си го набави. Оставете го да яде.

Казашка рецепта, със спиртна настойка, гарантирам абсолютното лечение на язва:

На 100 грама 70% спирт (продава се в аптеките), се слагат 30 грама пчелен прополис. Държи се на прохладно и тъмно място, приема се всеки ден. Условието е преди сутрин да се изпие чаената лъжичка на гладно – шишенцето с отвара да се тръска и бълничка 15 минути.

Самия прополис е отличен антисептик, може да го давате на децата за дъвчене вместо традиционните дъвки. Той почиства и хигиенизира устата.

При зъбобол – топче прополис са слага върху (или зад зъба) – изпитано е, помага. Е, без зъболекар няма да ви се размине, но пък и не си оставяйте зъбите до състояние да ви заболят.

Толкова за меда засега, другото сами ще го откриете. Да ви е сладко!

Николай Крижитски

 
 

„Имението Даунтън“ се завръща на големия екран

| от chronicle.bg |

Феновете на „Имението Даунтън“ вече могат донякъде да си отдъхнат (и да започнат да чакат)  – продуценти от NBCUniversal потвърдиха , че филмът е на път и снимките ще започнат през 2018 г. Откакто през 2015 г. излезе последният епизод на хитовата поредица на PBS непрестанно се спекулира относно създаването на пълнометражен филм за благородническото семейство Кроули.

Майкъл Едстайн, продуцент от компанията казва, че работата по филма е започнала преди известно време. „В момента работим по сценария. След това ще видим дали ще можем да съберем актьорския състав отново заедно.“

„Имението Даунтън“ е създаден от носителя на Оскар за най-добър сценарии (за „Госфорд парк“), Джулиян Фелоус, и тръгна по малкия екран през 2010 г. Сериалът отбеляза рекорден рейтинг и всеки един от шестте сезона попадаше ежегодно в списъка на наградите Еми.

Последната кампания около сериала е световната изложба, която включва костюми, възстановки на снимачни площадки и невиждани досега видео материали от поредицата. Нейната премиера се състоя в Сингапур нa 17 юни, а обиколката включва няколко страни от различни континенти.

Още не е ясно дали някои от най-популярните актьори, като Мишел Докъри(Лейди Мери Кроули), Хю Боневил(Лорд Грантъм) и Маги Смит (Лейди Вайълет Кроули), ще участват във филма. Интересно е, че актьорите дори не са знаели че проектът е в действие и разбират за него от медиите.

Засега не обявена дата за премиерата, но едно е сигурно – филм, за наше щастие, ще има и отново ще можем да се потопим в изискания свят на английската аристокрация.

 
 

Джони Деп: „Кога за последно актьор уби президент?“

| от chronicle.bg, по БТА |

Джони Деп попита множеството на фестивала Гластънбъри в Англия кога за последен път актьор е убил президент, предаде Асошиейтед прес. Въпросът бе зададен в рамките на негово изявление, в което актьорът говореше за президента Доналд Тръмп.

Деп го зададе на ежегодния фестивал, който чества музиката и сценичните изкуства.

54-годишната звезда от филмовата поредица „Карибски пирати“ допълни, че всъщност не е актьор, а лъже, за да преживява. „Някога се е случвало и може би е време отново да се случи“, пошегува се той. Актьорът Джон Уилкс Бут уби президента Ейбрахам Линкълн през 1865 г.

Деп е на фестивала, за да представи филма „Развратникът“ (2004), в който се е снимал.

 
 

Рецепта за кекс с нектарини

| от Росица Гърджелийска |
Нужни продукти:
За блата:
6 жълтъка
6 белтъка
3 с.л. брашно от тапиока
4 с.л. оризово брашно
1/2 ч.ч. кокосова или кафява захар
ванилия
Останалите съставки:
12 нектарини или праскови
1/2 ч.ч. мед
4 с.л. кокосово масло
1 капачка уиски
По желание:
сладолед

DSCN9024

Начин на приготвяне:
  • В малка тенджерка загрейте меда и кокосовото масло и оставете да ври леко, на не много силен огън докато промени цвета и стане малко по-гъсто. Това онема 3-4 минутки. Добавете уискито към края и махнете от котлона.
  • През това време нарежете плодовете на половина, обелете ги и махнете костилките. Наредете ги в кръгла тава, така че да покриват цялото дъно.
  • Изсипете върху плодовете карамела и пъхнете във фурната на 200 градуса.
  • В купа разбийте жълтъците със захарта до получаване на светла на цвят и гъста смес. Добавете брашната и ванилията и разбъркайте добре.
  • Измийте и подсушете бъркалките на миксера.
  • Разбийте белтъците в чист, сух метален съд до получаване на твърди рогчета.
  • Добавете белтъците към сместа със жълтъците и разбъркайте много бавно и внимателно.
  • Извадете плодовете от фурната и изсипете сместа отгоре.
  • Върнете обратно във фурната на 150 градуса за 45 мин с вентилатор.
  • Извадете и оставете напълно да изстине.
  • Сложете достатъчно голяма чиния върху таватаи бързо обърнете. Внимателно махнете тавата.
  • Поднесете с топка хубав ванилов сладолед и се насладете на ммммм-канията на гостите ви.​

DSCN9014

 
 

Гъзи, бузи, буцуни: мина ли времето на „Ъпсурт“?

| от chronicle.bg |

Феновете на Ъпсурт чакат всеки техен летен хит с нетърпение. И нормално.

Не сме забравили как драскахме листото на марихуаната и текста на „Нон-стоп“ в тетрадките си през 1999 г. Не сме забравили и как целият български народ се напомпа с национална гордост от това, че шкембето в неделя сутрин бе възпято. Никога преди това музиканти или поети не бяха издигали на пиедестал шкембе чорбата и рефренът на „Неделя сутрин“ завинаги влезе в езиковата артилерия на българите. Може и да имаше леко шокирани индивиди от старата генерация, която не можеха да преглътнат текста на „Хвани ме за тръбата“. Но пък и ние вече отричахме „Щурците“ и „Диана експрес“. И „Ъпсурт“ бяха символ на борбата между две поколения.

През 2001-ва всички пеехме с тях и Васко Найденов „нон стоп масури има ли луди питай Тони Джи. Чекай малко скъпа, давай салати. Колко нестандартен съм, питай Кати.“. Ъпсурт се катереха нагоре към сърцата на хората и изобщо нямаше изглед да спрат.

Албумът им „PopFolk“ от 2003-та не беше най-силния момент в творчеството им, но след това дойде 2005 г. и цяла София вибрираше в порочността на „3 в 1″. Всеки има свой личен спомен с фразата „мацки винаги има жадни, с майни имаме малки тайни. Южни душици непослушни, морски и софиянки. Две отворени дърти чанти, отварям – скърцат панти. Неочаквана комбинация, не 3, а 2 в едно – фелацио.“ Дори не можем да си представим колко бири са се изпили на тази песен, колко неща са се изпушили и колко хора са се забили, докато са я слушали.

Изобщо 2005-а бе златна година за Ъпсурт. Тогава Хазарта изпя „жълти зъбки и нерви лабави, не гепи кабели, гепи кабари/ Като стрида в маршрутките, аз съм сам в държавата на проститутките“ в парчето „Колега“ и всички пяхме с него. Песента неслучайно бе определена за химн на народа. Същата година се роди и сингъла „И твойта майка също“ с Белослава, който стана част от саундтрака на едноименния филм. И всички бяхме горди.
Текстовете на „Ъпсурт“ бяха поезия висша категория. В лириката им бъкаше от препратки, които караха хората да си задават въпроси. Беше необходимо леко интелектуално усилие, за да разбереш, че хората не звънят по телефона с фонокартите си в тоалетната. С всеки техен пореден албум, стилът на изразяване в текстовете се подобряваше мощно и Ъпсурт се превърнаха в икони.
След известен период на творческо затишие, „Ъпсурт“ се завърнаха на бял кон с „Ослушай се“ през 2013-та и сингълът им отново кънтеше във всички барове. Освен яките мацки, въртящи крака на пилон, в песента отново имаше запомнящи се фрази и социална нишка, макар и тя да не можеше да се мери с „Колега“.
И като отново стана дума за „Колега“… може би е време да чуете новата песен на Ъпсурт:

Мдам. Никога няма да спрем да обичаме „Ъпсурт“, както никога няма да спрем да харесваме захарен памук, макар че знаем, че е вреден, а не е и толкова вкусен. Пораснахме с техните рими, говорим с техни думи и никога няма да ги оплюем с чисто сърце. Освен това, още утре по улиците ще минават кабриолети, от които ще кънти „Големо дупе, мамо, ме гони, големо дупе“. И в морските барове много пияни хора ще пеят „Гъзи бузи буцуни буцуни гъзи бузи“.

Но трябва да признаем, че този път „Ъпсурт“ не са се постарали. И опасно се въртят около границата, която дели техния хип-хоп от този на Криско бийтс. А ако я прекрачат, отиваме „дома на бира и миш-маш“ и си режем вените.