Новини от Лъжливото овчарче

| от Цвети Иванова |

Нека представя на вниманието ви подбор от заглавия в жълт вестник, от чието име нямате нужда:

„30-годишният Георги от Фермата още е девствен“
„Ива Екимова оплешивя“
„Футболен бос люби Мира Добрева“
„Диана Дамянова спаси котарака си от чума“
„Цветан Василев ака и пишка в златна тоалетна“
„Масларова се отдаде на Бога“
„Отслабнете във вана“
„Плодова салата бори депресията“
„Попето чисти зъбен камък“

Тъпо, нали? Кой се интересува от зъбния камък на футболистите или от физиологичните необходимости на банкерите? Този жълт вестник обаче, въпреки излишно скандалните си заглавия, е безопасен.

Уви, не може да се каже същото за някой онлайн медии, които са склонни да изфабрикуват фалшиви новини, запращайки ги със засилка в социалните мрежи, откъдето никой не излиза сух дори да публикува клип на котки, които се бият с лазерни мечове.

Вчера някои сайтове като Big5, 19 минути и Blitz пуснаха новина, че в Нов български университет са нахлули араби с викове „Аллах Акбар“. Както подобава, новината беше подлютена с факти като близостта на НБУ до Агенция за бежанците и припомнянето на случая с изнасилена от сириец студентка. Всичко това – на фона на серията атаки в Париж, за който целият свят говори.

Неслучилата се история вкарва в обяснителен режим дори зам.-вътрешният министър Красимир Ципов, който трябваше да даде обяснения за (не)случилото се на вътрешна комисия  на Народното събрание. От НБУ също излязоха с официално становище по (не)случая, което някак бе пропуснато в информацията, пусната от медиите.

Лъжеинформирането е не по-малко лошо от лъжесвидетелстването, особено в случаи, когато се стигне до това един университет и едно министерство да се вкарват в обяснителен режим.

Подклаждането на и без това опасния огън на расизма и страха от другоземци в името на по-висок рейтинг за няколко часа е далеч от неморалното. То следва да бъде подсъдно и заклеймено. Помните ли приказката за лъжливото овчарче? Може би тя трябва да бъде отпечатана с големи букви на вратата на всяка българска редакция. Или поне татуирана на гърба на някой почитател на несъществуващи новини или небрежен „журналист“, който не проверява източниците си.

Всеки, който пише в Интернет, независимо дали го прави в медия, във фейсбук или в блог, носи отговорност.

Не знам дали повечето хора си дават сметка за кръста на тази отговорност. Ако моя колежка ми каже, че сутринта смугъл мъж с вид на арабин я е гледал странно, мога ли да публикувам новина със заглавие „Агресивен арабин дебне жени в трамвай номер 5″? На теория? Да, мога. Би ли могло това да доведе до спукана глава на няколко души, които „изглеждат като араби“ вследствие на интернет любознателността на някой наци-смелчага и пет двулитровки бира, изпити с неговите приятелчета? Да, би могло. Е, как мислите? Ще нося ли аз отговорност за това, че нечия невинна глава е била счупена заради цвета на кожата му или отговорността ще се разтвори в задръстения от водорасли океан на информационната свобода?

Войната за кликове е опасна. Също толкова опасна, колкото онова, до което може да доведе. И ако интелигентният човек знае, че не трябва да вярва на всяка глупост, която прочете в Интернет, то не всички разбират лъжата. Фактът, че „новини“ като тази за етническото прочистване в Япония или танковете, прегазили ромски квартал в Пловдив, се шерват поне веднъж в годината по време на кризисни ситуации с етнически привкус, показва, че предразсъдъците и глупостта винаги са по-силни от истината. Нека спрем да ги подхранваме, споделяйки „новини“ във Facebook. Google е на един клик разстояние. Ако се изненадате от скандална новина, питайте го за повече информация. И не бързайте да вярвате на сайтове, чието име не сте чували.

 
 

Рецепта за експериментална торта с безглутеново брашно и кафява захар

| от Росица Гърджелийска |

Когато Роси ходи на гости, Роси носи торти. Ето един пореден експеримент, който се случи в 2 сутринта. И разбира се, кучо одобри рецептата с много мляскане и протести, защото не получи парче…

Нужни съставки:

Нужни продукти:
За блата:
100 гр масло
230 гр крема сирене
6 жълтъка
13 белтъка
60 гр безглутеново брашно
60 гр царевично нишесте
160 гр кафява или кокосова захар
ванилия
кокосово брашно за поръсване

за крема:
500 гр маскарпоне
500 гр кисело мляко
150 гр кафява захар
ванилия
какао на прах
1 ч. ч. силно подсладено кафе

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 160 градуса
  • Разтопете маслото и крема сиренето в малка тенджерка на слаб огън и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
  • Разбийте жълтъците в голяма купа и бавно започнете да добавяте кремата с маслото. Не спирайте да разбивате.
  • Добавете брашното и нишестето и разбивайте за още около 2 минути.
  • Измийте и подсушете бъркалките и в голяма тенджера разбийте белтъците до получаване на меки връхчета.
  • Започнете бавно да добавяте захарта към белтъците и разбивайте няколко минути до получаване на твърди и лъскави връхчета.
  • На няколко етапа добавете белтъците към останалата смес и бавно разбъркайте до получаване на гладка смес.
  • Добавете ванилията и разбъркайте добре.
  • Покрийте с хартия за печене дъното и стените на дълбока тавичка.
  • Изсипете сместа и разклатете добре, за да елиминирате по-големите балони.
  • Сложете тавата в друга дълбока тава, пълна със студена вода.
  • Пече се на 160 градуса за 25 минути, след което температурата се намалява до 130 градуса и се пече още 55 минути.
  • Вади се от фурната. Не използвайте чиния, за да обърнете кекса, а ръката си. Бързо обелете хартията от кекса и оставете да изстине върху решетка.
  • Разрежете на 2 или на 4 блата като използвате дълъг конец. Аз разрязах кекса на 4 блата и направих две отделни торти.
  • В голяма купа пригответе крема като разбиете киселото мляко със захарта. След това добавете маскарпонето и продължете да разбивате, докато всичко се смеси добре и стане леко и пухкаво. Не прекалявайте, защото може да се пресече. Добавете ванилията и разбъркайте внимателно.
  • Сиропирайте един блат с кафе, поръсете с какао и нанесете обилно от крема. Сложете отгоре още един блат и повторете.
  • Това цялото нещо се превръща в един мек разкош от аромати и прелестни цветове.

рецепта, торта

 
 

11 актьори, които бяха на крачка от Game of Thrones

| от chronicle.bg |

Денерис по-наивна и добродушна?

Менс Райдър по-млад с 20 години?

Лудият Крал на екрана?

За малко да се случи всичко това!

Game of Thrones най-вероятно нямаше да е това, което е, ако всичко това се беше случило. Което изобщо не е било далеч.

Знаехте ли например, че оригиналният пилотен сезон на сериала така и не бива излъчван, след като получава тонове критики.

Малкото късметлии, които имат шанса да гледат пилота, дори не разбират, че Джейми и Церсей са брат и сестра, което си е сериозен пропуск.

Затова продуцентите Дан Вайс и Дейвид Бениоф се захващат за работа, режат „не месо” и преработват почти 90% от пилотния епизод, за да може сериала да тръгне в руслото, в което го познаваме днес.

Освен това, някои от избраните актьори биват заменени, а може би няма да повярвате, че Емилия Кларк дори не е била първи избор за Кралицата на драконите…

Невероятно, нали?!

В галерията горе сме събрали 11 актьори, които бяха на крачна от това да участват в Game of Thrones, но в последният момент ролята им взета от друг.

 
 

Технически срив отмени всички полети на British Airways от Лондон

| от chronicle.bg |

Всички полети на British Airways от летищата Хийтроу и Гетуик в Лондон са отменени заради мащабен срив в IT-системата на авиокомпанията. Техническият срив предизвика и проблеми с управлението на полетите на BA по цял свят, казва говорител на превозвача.

Independent съобщава, че заради извънредното струпване на хора при терминалите , предизвикано от проблема с British Airways, се препоръчва избягването на летищата в Лондон.

Reuters съобщава за сериозни закъснения на полетите на British Airways и от други летища във Великобритания.

„Все още сме на пистата в Лийдс. Бритиш Еъруейс смятат, че Хийтроу е толкова препълнен, че не можем да излетим. Няма начин да успеем да хванем полета за Лас Вегас довечера“, пише Дейвид Рейн в Twitter.

„Забавиха полета ни, но никой не знае колко дълго ще стоим. Не ни разрешават да купуваме храна и напитки! Благодаря, British Airways“.

„Терминал 5 на Хийтроу в пълния си блясък с огромна опашка. Все пак няма мрънкащи хора, но се движим бавно“.

 
 

Откриха суперскоростен инкубатор за звезди

| от chronicle.bg, БТА |

Учени от института „Карнеги“ в САЩ и института за астрономия „Макс Планк“ в Германия откриха галактика, в която звездите се раждат стотици пъти по-бързо, отколкото в Млечния път.

Според изследователите тези обекти са се образували 1,5 милиарда години след Големия взрив.

Експертите първоначално допуснали хипотезата за съществуването на подобни звездни системи, когато открили млади масивни галактики. Тези обекти, съдържащи стотици милиарди звезди, можели да възникнат само при много интензивен процес на звездообразуване.

Астрофизиците открили доказателства за съществуването им, когато изучавали квазарите – свръхмасивни черни дупки, разположени в центъра на гигантски галактики. Тогава установили, че те имат съседни галактики, които всяка година произвеждат звезди с обща маса, сравнима с тази на стотици слънца.

Близостта с квазарите не е случайна. Свръхмасивните им черни дупки се разполагат в област от Вселената, където плътността на материята е много висока. Подобни условия благоприятстват появата на аномални галактики.