На разходка из Природен Парк „Врачански Балкан“

| от | |

Събота е. Някои успяха да потеглят в различни посоки за уикенда. Други обаче са на работа, а трети имат редица домакински задължения за вършене. И за да няма ощетени Боян Пищиков (@arhivatora) и Юлия Кръстев (@helixok) ще ни заведат на кратка фото разходка из Природен Парк „Врачански Балкан“. Насладете се!

 Катерачи на отвесните скали на прохода Вратцата по време на традиционните Алпиниади.

 alpiniada_09

Поглед към Долно и Горно Озирово от кът за медитация, Врачански Балкан.

aniceview

Oтровената земя в бившият утайник на с. Згориград, предизвикал смъртта на стотици врачани и згориградчани на 1 май 1966

Повече информация тук.

badlands

Врачански балкан – поглед от юг.

balkan_33

Природният феномен Божият мост до с. Лиляче през зимата.

bojia-most_zima_11Зъберите на Централен Згориградски масив по залез, до прохода Вратцата.

centralen_zg_m Изгрев над планината Веслец, североизток от Враца.

Copy of DSC_137

Залез над скалите, образуващи прохода Вратцата и Искри връх.

DSC_0016 edit

Осиновеният дъб на с. Паволче и пътят към Ритлите.

DSC_19

Водопадът Скакля, Крал-баир ( Марков камък) и Хижата над Враца през зимата.

DSC_0041 copy

Харакерните зъбери на Стрешеро

DSC_0046 copy

Поглед към Искърското дефиле от с. Паволче

DSC_0104

Щъркел прелита пред скалите около Мазната стена, поглед от с. Краводер.

DSC_0150 copy

Комунистически паметник над Лакатнишките скали

DSC_0184 web

Срутищата в западната камера на Божият Мост.

DSC_0438 copy

Турист порверява за 4sq чек точка на местността Погледец, под Околчица.

em4o

Tуристи в Темната дупка, под Лакатнишките скали

em40_temnata

Подстъпите към Врачански Балкан и част от Искърското дефиле, гледка от връх Косматица.

gledka_ot_kosmatica

Врачански Балкан в полунощ, погледнат от запад.

goatmilkk2013_23

Стара къща, превзета от природата – с. Горна Бела Речка

goatmilkk2013_26

goatmilkk2013_28

Гробът на Перо Херцеговинеца, байрактар и воевода на Ботевата чета, местността Погледец.

groba_na_hercegovineca2

Танцов състав Хемус пред отвесите на Околчица, с. Челопек, фестивал Златни ръце български

hemusweb1

В кадър: с. Згориград, прохода Вратцата, гр. Враца, яз. Дъбника и планината Веслец, заснети то Искри връх.

iskrivrah

Изгрев над планината Веслец, североизток от Враца.

izgrev_web

Водопадът Житолюб под Темната дупка, Лакатнишки скали.

jitlub web

Юлия сред безкрайните каменни полета, с. Камено поле.

kamenopole

Гледка от Лакатнишките скали през есента

lakatnik_2012_web

Искърското дефиле

lakatnik_web

Лястовица каца в гнездото си, вилна зона слещу с. Бели Извор.

lyastovica

Гледка от връх Околчица.

okolchica3

Поглед към все още заснежените върхове на Берковски Балкан по първа пролет.

prolet_i_zima

Щъркел на лов за скакалци, Горна лифтова станция, Врачански Балкан

shtarkel

 Залез над Враца

Stitched_002 web

Залез над западните върхове на Врачанск Балкан

zalez

Надяваме се, че ви е харесало и вече чакате с нетърпение следващите.

 
 

Wizz air започва полети от Варна до Тел Авив

| от CHR Aero |

Нискотарифната авиокомпания Wizz air обяви нова линия между Варна и Тел Авив, Израел.

Полетите ще стартират на 21 юли и ще се изпълняват 3 пъти седмично.

Airbus A320 на компанията ще излита от Варна в 12:50 ч. и ще каца в Тел Авив в 15:10 ч. Обратният полет е в 16:00 ч и каца във Варна в 18:30 ч. Цените на билетите започват от 49,99 лв. в едната посока.

С този полет дестинациите на Wizz от Варна стават общо 8.

Преди месец компанията обяви 5 нови дестинации, до които ще започне да лети от 21 юли – Дортмунд, Мюнхен, Ларнака, Милано и Айднховен. Те допълват съществуващите полети от Варна до София и Лондон.

 
 

Най-известните „голи” корици

| от chronicle.bg |

Рано или късно в кариерата на всяка звезда идва момент, в който трябва да прецени: съгласна ли съм/съгласен ли съм да го направя. Става дума за поставянето на собственото голо тяло върху корица на списание.

Част от най-известните имена  в киното са се снимали без дрехи – дори не е нужно да говорим за всички снимки на Памела Андерсън за Playboy.

Не само еротичните списания обаче работят с плътта на моделите си.

Корицата на Time с Бенедикт Къмбърбач го доказва.

В галерията събрахме най-известните „голи” корици на всички времена, които включват част от най-известните лица днес. Вижте ги.

 
 

Най-добрите корици на една легенда

| от chronicle.bg |

Тя не е просто модел, а същинска икона на тази професия. Тя е изпълзяла от провинциално градче до Лондон и е покорила най-грандиозните модни сцени в света. Тя е имала ниско самочувствие в училище.

Тя е известна и с дивия си начин на живот – алкохол, наркотици, партита. Тя получава 4 млн. долара за фотосесия с Calvin Klein. Тя влиза да се лекува от депресия в психиатрична клиника след раздялата си с Джони Деп. И все пак, продължава да обича лошите момчера, втурвайки се във връзка с Пийт Дохърти.

Тя е забъркана в един от най-шумните кокаинови скандали, които историята познава.

Тя е Кейт Мос и днес навършва 44 години.

Вижте в галерията най-добрите снимки от кариерата й.

 

 
 

Рецепта за гъбено ризото

| от Росица Гърджелийска |

Росица работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия. Днес ви предлагаме рецептата й за гъбено ризото. 

След всичките пържоли, мезета, ядки, баклави, баници имам нужда да хапна нещо топло и семпло. Деликатният вкус на гъбеното ризото винаги ми напомня, че пролетта ще се завърне бързо и слънцето отново ще изгрее. И запомнете – бялото вино в рецептата е за готвене, а не за пиене.
Нужни съставки:

1 литър пилешки или зеленчуков бульон

1 голяма глава лук

2 глави чесън – накълцани на дребно

1 тиквичка

400 гр гъби – нарязани

90 гр пармезан – настърган

2 с.л. зехтин или олио

1 с.л. масло

400 гр ориз за ризото

2 ч.ч. бяло сухо вино

пресен копър за сервиране

Начин на приготвяне:

Загрейте 1 с.л. зехтин в дълбок тиган. Добавете гъбите и чесъна и гответе докато гъбите омекнат – около 15 мин. Прехвърлете в друг съд гъбите и соковете от тях.

Добавете към същия тиган 1 с.л. зехтин и добавете нарязаната на много дребно тиквичка и лук. Гответе 10 минути.

Добавете ориза към лука и тиквичката и разбъркайте, за да се овъргаля ориза в мазнината. Когато оризът стане златист и леко прозрачен започнете да добавяте вино до пълното му абсорбиране в ориза. Започнете да добавяте постепенно бульона по същия начин, малко по малко докато, оризът напълно поеме цялата течност и омекне до степен „ал денте“, не прекалено твърд, но не и прекалено сварен.

Махнете ориза от котлона, добавете към него гъбите, заедно с техните сокове, маслото, пресен лук (чайвс) и малко пресен копър за украса.

DSCN7507