Кръчмарю клет или офшорка за стъргани яйца

| от |

Автор: Иван Стамболов (5corners.eu)

Вчера с моя адвокат апокалиптик, за когото е ставало дума и в други печално-поучителни истории, си говорихме за живота. Според него животът е ужасен и непоправим, изпълнен с тъпи мутри и чудовища. Ако практикуваше през средновековието, сигурно щеше да е богомил. Разговорът тръгна от това, че му се оплаках как според трудовото законодателство, ако искам да изпия едно питие със секретарката си след края на работния ден и междувременно да довършим някое писмо или друг документ, съм длъжен два дни по-рано да уведомя инспекцията по труда, задето ще карам персонала си да полага извънреден труд. Разбира се, никой не се интересува защо не сме си отметнали задачите в работно време – защото тогава сме изпълнявали разпорежданията на трудовата медицина, според които съм длъжен да инструктирам служителите си по безопасност на труда, като им обърна особено внимание върху опасността от контактите в стените и обуча момичетата да работят с кафе машината и хладилника, за което после те са длъжни да ми се разпишат в специална книга, че са минали инструктаж.

2

Тогава моят адвокат апокалиптик ми разказа историята на свой приятел. Той бил типичен представител на малкия и среден бизнес – обект на специално внимание и топли грижи и главно действащо лице в предизборните крясъци на партиите. По-конкретно човекът имал някаква скромна лафчица за сандвичи. Един ден моят адвокат го попитал защо не вземе да свари десетина яйца, да ги настърже и да поръсва с тях сандвичите – оригинално, атрактивно и вкусно.

- Отдавна съм се сетил – отговорил му човекът. – Обаче ако искам да варя и да беля яйца тук, не мога да го направя просто така. Сега имам една чешма с едно корито. За да беля и стържа яйца, трябва да инсталирам още едно корито и да го напълня с някакъв синкав разтвор.

- Защо?

- Не знам. Вероятно за да може да идва даден инспектор и да ме глобява, когато разтворът не е достатъчно синкав.

- Ами ако намериш да купуваш отнякъде готови настъргани яйца?

- Тогава може…

Така с моя адвокат апокалиптик стигнахме до идеята двамата в съдружие да създадем фирма, която само по документи да доставя на лафките настъргани яйца (иначе лафкаджиите сами ще си ги стържат) и всякакви други опасни продукти, подлежащи на регулация и контрол. И за да не попадне фирмата ни под ударите на разни санитарни инспекции и трудови медицини, ще я регистрираме на Каймановите острови. Така ще си имаме офшорка за стъргани яйца.

Когато човек се престраши да подхване някакъв бизнес, над главата му започват да се вият всякакви инспектори и контрольори като черни лешояди над оглозган гръден кош насред пустинята. Имам друг приятел, който отвори ресторант. Веднъж, докато обядвах при него, в ресторанта влезе някакво криво и чепато създание на около 25 години с вид на скоро напуснал Розово селянин. Пошумоля малко с една от сервитьорките и после си тръгна.

- Кой беше този? – попитах.

- А, нищо особено – отговори приятелят ми. – Носи здравните книжки. Всички, които работят в заведения за хранене, трябва да се подлагат на периодични медицински прегледи, което би отнело поне седмица и би струвало куп пари. Преди имаше кръгли печати, сега освен тях има и квадратни, защото трябва да дадеш проба за микробиология и паразитология, по 20 лева всяка, срещу което ти слагат квадратен печат. Това момче минава, събира всички здравни книжки от заведенията, за които се грижи, и след ден-два ги връща с необходимите кръгли и квадратни печати срещу 10 лева. Къде ги носи – не знам. Сигурно си има някой лекар, който е в схемата.

Понеже съм наивна и поетична душа, повдигнах озадачено вежди с някакъв тъп въпрос от рода на „Как е възможно това? Кой има полза?“. Тогава приятелят ми обясни, че това не е нищо. Откакто се е захванал с този бизнес, като зелени лъскави мухи са го накацали всевъзможни креатури от всевъзможни инстанции.

- Винаги могат да ми затворят заведението – равнодушно, с някаква плашеща претръпналост каза той. – Само агенцията по храните иска от мен да имам отделен хладилник за всеки продукт. В момента аз имам девет хладилника. Всяко парче месо или сирене трябва да има отделен етикет с дата, която отговаря на датата на сертификата, който трябва да изискам в магазина да ми издадат заедно с касовата бележка и който да доказва произхода на месото. Всяка отделна мръвка. За другите агенции да не говорим…

- Но това не е възможно. Какво става като дойде инспектор?

- Нищо. Слагам му да хапне и да пийне и си тръгва. Не е така обаче с тротоарното право. Знаеш ли как се взима то? Всяка година отиваш при архитект, задължително член на камарата, и всяка година този архитект ти прави срещу заплащане един и същи план на разположението на външните маси. После чакаш одобрение от „Градска мобилност“, където един човек за цяла София преценява дали масите ти не пречат на уличното движение, включително и на пешеходците. След това отиваш в общината. Плащаш 10 лева в деловодството, за да си заведеш молбата. После отиваш да съгласуваш в архитектурата. Ако оттам те пропуснат, продължаваш към търговския отдел, където ти правят договора. Отиваш на касата и плащаш, като това може да отнеме ден-два. След това се връщаш в търговския отдел, но трябва да уцелиш приемен ден, защото иначе няма да те пуснат в сградата. Търговският отдел се съгласява, че е платено, и пуска документите за издаване на разрешителното. Успяваш да свършиш всичко това на 31 март и на първи април с въздишка на облекчение най-сетне изкарваш масите навън. Тогава идва инспекторът. Пита къде ти е разрешителното. Казваш, че още не са ти го дали на хартия, но всичко останало е готово и дефакто имаш разрешение, защото си си платил. Показваш документите. „Браво! – казва инспекторът. – Всичко е така, както трябва. Обаче няма разрешително черно на бяло. Ще пишем акт“. Ти питаш в какъв срок общината трябва да връчи готовите разрешителни черно на бяло. Той казва – до 15 април. Но днес е едва първи! Е, да – съгласява се инспекторът и си тръгва. Междувременно след няколко дни разрешителното е готово. На 15 април инспекторът отново е на линия. Къде е разрешителното? Ето го. Браво. Хайде сега да ми покажеш, че си платил таксата. Ама как така! Нали миналия път показах! Платежното вече е в счетоводството! А и никой няма да ми даде това разрешително, ако не си платя таксата. Не ме интересува, казва инспекторът и започва да пише акт. Хукваш към счетоводството. Когато се връщаш, инспекторът се е разположил на една от току-що изнесените външни маси и си е поръчал половинка червено вино и тройка кюфтета, които няма да плати. Пролетното слънце и червеното вино са го размекнали и той човечно ти обяснява:

- Виж какво, аз акт винаги мога да ти напиша за каквото си пожелая, така е направена системата. А ти ходи да го обжалваш. Сигурно ще спечелиш и сигурно след 5-6 години ще ти върнат парите. Но на мен какво ми пука от това? Ще те глобя и затова ми се полага премия, процент от стойността на акта като поощрение за добре свършена работа. Тази премия няма да я върна обратно, дори да осъдиш държавата в Страсбург. Ще ти платят обезщетение от данъците на такива будали като теб. Сметката е проста. Ти ми плащаш сега този процент, който аз бих взел като премия, ако ти напиша акт, и аз не ти го пиша. Ако не ми платиш – пиша. И в двата случая моето не се губи, но в първия ти спестяваш големи неприятности.

После моят приятел ресторантьор ми обясни как стои въпросът със забраната за тютюнопушене. Всяко заведение си има персонален инспектор от ХЕИ, който отговаря за района. Когато се посближите с него, инспекторът сам предлага да му плащаш някаква сума като месечен абонамент, срещу което той поема ангажимента един час преди всяка проверка да ти се обажда по телефона и да те предупреждава. А какво става с активистите? Напоследък се навъдиха някакви свръх изнервени доносници, които обикалят заведенията и ковладят къде се пуши. Какво правим с тях? Много просто. Те са длъжни да дойдат на проверка с районния ти инспектор, иначе не важи. Ако го повикат, той ще ти се обади да те предупреди по силата на уговорката между вас и на абонамента, който му заплащаш всеки месец. Ако дойдат без него, можеш да си направиш кефа да ги изхвърлиш с ритници.

Разнообразни са начините, по които пиявиците могат да ти вземат пари затова, че си се осмелил да създаваш нещо на своя отговорност, да разкриваш работни места и да внасяш данъци – обстоятелства, които би следвало да те правят уважаван член на обществото, а не последна отрепка и мошеник, който заслужава тъпкано да си плаща за тарикатлъка. Десетки, а може би и стотици са разпоредбите, според които си длъжен да изпълняваш някакви процедури срещу заплащане. И още щом се появят тези разпоредби, появяват се и онези, които следят за тяхното изпълнение. От една страна те карат насила да плащаш за нещо от твърде съмнителна необходимост, от друга страна всичко е направено така, че винаги можеш да се окажеш в крачка, за което биваш наказван и глобяван. Но ако беше само това – с мед да го мажеш. Дори и най-безумната разпоредба може да намери някакво оправдание, че е направена в името на общественото благо или поне с такова намерение.

По-тревожно е това, че наредбите сякаш се правят, за да си плащаш за тяхното неспазване. Икономическата страна, предмета на дейност на всяка власт е да създава невъзможни за спазване ограничения и да те принуждава да ѝ плащаш за тяхното нарушаване.

- Всъщност на мен ми казаха защо е всичко това – все със същото равнодушие каза моят приятел. – Оказва се, че всяка партия, когато дойде на власт, подменя всички такива дребни инспектори и контрольори със свои хора. И говорим не само за онези, които посещават клети кръчмари като мен. Същото е по министерствата, агенциите и службите. Това е най-ситната номенклатура, това са дори просто лоялни избиратели. Тези хора са толкова дребни и толкова многобройни, че партиите нямат пари за тях, не могат да отделят „сухо“, за да купят тяхната лоялност. Затова им създават капии, от които да могат да се издържат сами. Дай на катаджията кръстовище или поне пътен знак и той, ако е оправен, ще заработи и ще храни семейство.

Ние не сме демокрация. Ние сме военно-ленна система. Всеки чантаджия, всеки послушен функционер и всеки партиен „бизнесмен“, когато партията му дойде на власт, получава спахилък, от който да цица, като не забравя да отчислява и дължимото за падишаха. Такава е била Османската империя и оттогава очевидно нищо не се е променило, освен в главите на някакви глупаци и наивници, които си мислят, че правилата трябва да се спазват и че общественият интерес трябва да се зачита. Такава сигурно е била и системата в Картаген и затова пичовете на античността са вярвали, че независимо от всичко Картаген трябва да бъде разрушен.

 
 

Кърк Дългас – една легенда на 100 години

| от chronicle.bg |

На 100 години американският актьор Кърк Дъглас е живата история на киното. Роден като Исур Даниелович Демски на 9 декември 1916 година, днес той празнува един век живот. 

Актьорът има три номинации за „Оскар“, първата от които е през 1950 година. Получава статуетката за цялостната си кариера. Днес Дъглас ще празнува в Калифорния на тържество, организирано от сина му Майкъл Дъглас и снаха му Катрин Зита Джоунс. Очаква се да присъстват около 200 приятели и членове на семейството му.

Кърк Дъглас се пенсионира като актьор през 1996 година след прекаран инсулт. Преди настоящия си рожден ден, той е посещавал терапевт, за да може да произнесе кратко слово на рождения си ден.

„Хора често искат от мен съвети как да доживеят до преклонна възраст и да водят здравословен живот. Нямам подобни съвети. Смятам обаче, че всички ние имаме причини да сме тук. Оцелях след инцидент с хеликоптер и инсулт, за да направя още добри неща в света, преди да го напусна.“  – казва той в есе, публикувано от списанието за знаменитости Closer по повод рождения му ден.

Кърк приписва до голяма степен продължителността на живота си на голямата си любов, втората си съпруга Ан, която е на 97 години. „Имах шанса да срещна жената на живота си преди 63 години – поясни той. – Смятам, че прекрасният ни брак и обсъжданията ни нощем ми помогнаха да оцелея след какви ли не предизвикателства.“

Кърк Дъглас, който е син на руски имигранти, се е превъплътил в образите на някои най-митичните персонажи в историята на седмото изкуство, от художника Винсент Ван Гог до точния стрелец Док Холидей. Снимал се е в около 80 филма, сред които „Одисей“, „Викингите“, „20 000 левги под водата“, „Гори ли Париж?“, „Престрелка в О.К. Корал“, „Седем дни през май“.

 
 

Страх ни е повече от змии, отколкото от катастрофи

| от Спонсорирано съдържание |

Кампанията „Алкохолът е лош шофьор” е част от дългосрочната корпоративна политика на „Каменица” АД, която има за цел създаването на положителна промяна в поведението на пътя и безопасното шофиране. Деветото издание на кампанията протича под посланието „Петък вечер. Има само едно правило, което важи за всички – не карай пил!“, като призовава към разумно поведение и отговорност да не сядаме зад волана след употреба на алкохол.

Всяка година, като част от активностите по кампанията, „Каменица“ АД провежда национално представително проучване за навиците и нагласите на българските шофьори. Проучването тази година е реализирано през октомври с подкрепата на Gemius.

Основен фокус тазгодишната кампания „Алкохолът е лош шофьор“ поставя върху отношението на околните към водачите, които се качват в колата след употреба на алкохол. Близо 80% от българите приемат шофирането в нетрезво състояние за недопустимо, но въпреки това повечето участници в проучването биха запазили известен неутралитет, ако техен познат иска да кара, след като е консумирал алкохол.

Резултатите от проучването и нагласите на хората към употребата на алкохол и шофирането коментира Росен Йорданов, психолог и консултант на кампанията.

ABD2016_Poster

1. Всички знаем че не трябва да се качваме на колата след употреба на алкохол. Осъзнаваме рисковете, всеки ден слушаме за новите жертви на пътя и въпреки това много хора продължават да го правят. Резултатите са категорични. Защо според Вас се случва това?

Причините са много, ако щете дори еволюционни. Може да ви се стори странно, но ако направим анкетно проучване за най-силните страхове сред хора, които живеят в градовете, ще видите, убеден съм, че много повече от тях ще отговорят, че се страхуват повече от змии или паяци например, отколкото от катастрофи и пътни произшествия, а още по-малко от ПТП-та свързани с употреба на алкохол. Парадоксално, но факт е, че ние, въпреки вековете социализация и урбанизация, не сме развили достатъчно инстинктите си за градската „джунгла“. От друга страна осъзнатостта не е достатъчна, за съжаление. За да работи осъзнатостта, за да има онова необходимо възпиращо въздействие, тя трябва да се интегрира в психиката на човека в онези най-ранни години, които не помним, или да почерпим от личен горчив опит. Вие обаче виждате, че в днешни дни възрастните отделяме много повече време на образованието на децата ни и много по-малко на възпитанието им, включително и на културата на поведение на пътя.

2. Вие имате поглед върху кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ и от предишни години. Може ли най-общо да споделите своите впечатления от тазгодишните резултати от проучването – наблюдавате ли някакви значими промени в нагласите към хората шофирането в нетрезво състояние? Какви са вашите ключови изводи?

Тазгодишното изследване дава някои поводи за оптимизъм, особено когато бъдат сравнени данните с данните от предходни кампании. Видно е, че в осезаемо по-висока степен хората показват по-добра осведоменост за законовите ограничения, свързани с шофиране след употреба на алкохол, както и за влиянието на алкохола върху преценките и реакциите на шофьорите. Също така нараства категоричността на нетърпимост към този проблем. Това показва безспорно, че кампаниите имат смисъл и си струват усилията. Въпреки че много от анкетираните вероятно имат „едно наум“ в провеждането на подобни кампании, отчитайки корпоративния елемент, бих казал, че промяната дори на 1 човек към това да бъде по-отговорен и като шофьор и като спътник, си струва.

3. Имайки предвид резултатите от проучването, според Вас коя е по-рисковата група шофьори – младите, които са безразсъдни и самоуверени или по-опитните, които се осланят на опита си зад волана и смятат, че могат да се справят с всяка ситуация на пътя? Коя от двете групи е по-склонна да шофира след употребата на алкохол?

Категорично и двете групи, но с различни мотиви. При младите „обичайният заподозрян“ е надценяването на възможностите и безразсъдството, при опитните – надценяването на опита. Аз обаче бих бил по-критичен към групата на по-опитните водачи, защото освен лична отговорност, те носят и отговорността на стожери на културата на безопасно шофиране. В много случаи именно техните погрешни действия дават „заразния“ пример, който има по-широки последствия. Както и изследването показа децата са силен възпиращ фактор срещу безумието на пийналите водачи. Трябва ли обаче техните бащи, майки, батковци и т.н да прехвърлят тежестта на тази отговорност върху техните „рамене“?!

4.    Тази година кампанията на „Каменица“ АД поставя акцент върху солидарната отговорност на спътниците на шофьори употребили алкохол – склонни ли сме да се качим при такъв водач, защо, намесваме ли се да го спрем и т.н. Резултатите показват, че едва 24% твърдят, че биха направили всичко възможно да спрат шофьора, като по-голямата част от хората заявяват, че избягват да се намесват в личния му избор. Защо, според Вас, хората не са склонни да се намесват в такава ситуация?

Резултатите дават повод за тревога, защото, виждаме немалък процент на пасивност и неангажираност в поведението на хората, когато става дума за разубеждаване на шофьори, които са консумирали алкохол. Още повече водещите причини за пасивното поведение на хората в ситуациите с нетрезви водачи, независимо дали са прикрито или директно афиширани, в отговорите са свързани с личната воля. т.е дължащи се на себесъхранителни мотиви, а не толкова на незнание за проблемите и тежките последствия, които шофирането в нетрезво състояние може да причини. С други думи въпрос на отговорна солидарност към човека до теб, независимо от цената на личния дискомфорт, особено когато става дума за здравето и живота.

А иначе, половината анкетирани са убедени, че усилията да се разубеди водач, понечил да кара пил, биха спестили 2/3 от произшествията, свързани с употреба на алкохол. Простата аритметика показва, че ако хората са по-съпричастни към проблема, би могло всяка година да се спасяват около 100 човешки живота, да не говорим за физическите травми, ако съпоставим тези резултати със статистиката на КАТ.

5. Какво бихте посъветвали хората – как да реагираме, за да спрем наш близък, приятел познат, ако реши да шофира след употребата на алкохол?

Както се казва, човешкото поведение (вкл. и шофирането след употреба на алкохол) може и да е резултат от борбата на много и различни мотиви и преценки, но то винаги се разиграва на „шахматната дъска“ на възможностите и ограниченията, определени от действията на околните. Нека не пропускаме тези „шахматни“ партии, когато нашите близки и приятели искат да шофират нетрезви! Цената на нашето участие е живот! Не играйте хазарт с живота!

6. А какво можем да направим, ако е непознат? Вариант ли е директно да се обадим в полицията или по-добре да поговорим с него?

Според мен е силно препоръчително! Условности разбира се има и то главно да не се злоупотребява с тези сигнали. Да го правим от загриженост, а не от други користни мотиви. Въпросът е жизненоважен, защото ако допуснем един човек в нетрезво състояние да шофира, ние ставаме безмълвни съучастници в ситуация с възможни непоправими последствия.

7. С оглед на предстоящите празници, в които хората ще пътуват и определено ще употребяват алкохол, какво бихте посъветвали и шофьорите и техните близки и приятели?

За шофьорите мога да кажа простичко – не се качвайте зад волана, ако сте пили дори и по-малко. Накратко „Не карай пил“.
За спътниците посланието ми е следното: нека се замислят дали попадайки пред избора – да се намеся или не – когато видят техни близки да се качват в колата с намерение да шофират след като са консумирали алкохол, дали трябва ли да се дистанцират, измисляйки си лицемерни обяснения за личната отговорност, дали си струва да мълчат, „за да не си развалят кефа“ или обратно – да се ангажират, да положат усилие, да бъдат неотстъпчиви в разубеждаването на тези хора ако трябва, но да запазим здравето и/или живота на нашите приятели и близки?

 
 

Почина майстер Емон от Game of Thrones

| от chronicle.bg, по BBC |

На 93-годишна възраст почина британският актьор Питър Воън. Последната му известна роля е тази на майстер Емон в култовия сериал на HBO Game of Thrones.

Той е носител на БАФТА за най-добър актьор в главна роля.

Агентът му Сали Лонг-Инес обяви: „Потвърждавам това, че за голямо съжаление Питър Воън си отиде в около 10.30 ч. тази сутрин. Той почина в мир, заобиколен от семейството си“.

 
 

Усмихнатата Денина Мартин

| от Спонсорирано съдържание |

Денина Мартин е сред известните модни блогърки у нас – усмивката е нейна запазена марка. Усмихва се искрено и постоянно. Говори кратко, точно и ясно и винаги изглежда добре.

Нейното малко, лично интернет пространство се казва Purely Me by Denina Martin – вече сме ви разказвали за него.

„Обичам модата и то много, но това, което ми доставя най-голямо удоволствие, са пътешествията. Те ме зареждат и правят щастлива, защото човек е човек, когато е на път. Ако имаше как, щях през седмица да съм на различно място!“, казва Денина.

20161116-DSC_2366

Имаме предизвикателство към нея – да избере няколко аксесоара от новата колекция на Folli Follie и да даде идеи за преобразяване на зимата. Денина посреща своите последователки тази събота в мол “Сердика” в магазина на Folli Follie от 12 до 15 часа, където всеки клиент ще получи отстъпка от 30%.
Folli Folli е единствената световна марка, която се осмелява да излезе от стандартния печеливш по определение образ на жената вамп и да го замени с този на слънчевите момичета.

„От колекцията на Folli Follie избрах бижута и аксесоари в два различни стила. Единият сет е подходящ за ежедневието и се състои от романтични модели в златисто и бежова чанта с характерната закопчалка-детелина, която ми е изключително любима“, казва тя.

Денина следва максимата “колкото по-малко, толкова по-добре”. Спира на бежова чанта за ежедневието и голям пръстен като акцент за средния пръстен на лявата си ръка.

20161116-DSC_2339

„Другият сет, който избрах, се състои от празнични и женствени бижута в сребро и камъни, особено подходящи за вечерно излизане. Последните допълних в класическа комбинация – с червена мини чанта, която носи силен женствен заряд.” Чантата е ярко червена и придава акцент на тоалета й решен в тъмно.

20161116-DSC_2322

Към нея добавя тъмни очила  и часовник.

20161116-DSC_2411

Денина умее да комбинира много пръстени – в нашия случай три броя, единият от тях доста смел. Съчетава ги с дълги обеци.
„Това, което прави едно бижу наистина уникално е жената, която го носи“, казва Денина.

20161116-DSC_2341

Питам я за любимата й модна тенденция за тази и предстоящата година. 2017-а чука на вратата и е добре хората, потънали в модни дилеми да бъдат подготвени. „Този сезон must-have за мен са малките структурирани чанти. Те са красив акцент, който не просто допълва визията, а и я прави много по-впечатляваща.

А как би разнообразила зимата? – „С цветове. Аз съм явлен привърженик на цветовете и вярвам, че те зареждат с добро настроение.“
Макар зимата, макар да е толкова неудобна за носене, няма как да не се съгласим.

20161116-DSC_2395
Снимките са с бижута и аксесоари на Folli Follie.