Кой остави „половин София“ без вода?

| от |

Автор : Владимир Каролев (http://karolev.com)

Преди десетина дни някои медии прогърмяха, че половината столица е останала без вода. Всъщност както стана ясно, става въпрос за авария в квартал Оборище, която води до прекъсване на водоснабдяването на няколко блока. Общински служители обявиха, че подизпълнител на Софийска вода е направил огромна грешка и заради нехайството на лошите частници, гражданите са без вода.

12-08-23-99648_19

Имайки предвид пост-социалистическия манталитет на голяма част от българското общество, който е удобен за експлоатация от политиците, винаги ставам крайно мнителен, когато чуя държавни или общински чиновнци да говорят как лошите частници издевателстват над народа. Не, че това не се случва понякога – но обикновено реалните случаи се потулват от местните власти, а раздухваните такива са провали на държавните и общински служби, които си прехвърлят вината върху удобна мишена.

Какво всъщност, се случи в Оборище? Софийска вода АД е концесионер на водопреносната инфраструктура, като огромна част от нея продължава да бъде наследство от социалистическо време, не е сменена и дори на места не е изобщо виждана с просто око. Не малка част от обществото вярва в мита за безупречното строителство по времето на социалистическия режим, но практиката често е тотална различна. Например, ВиК фирмите боравят с предоставени от общината и държавата чертежи на водната инфраструктура, които често нямат почти нищо общо с фактическото разположение на съоръженията. Когато има нужда от ремонт, концесионерът праща свои екипи или подизпълнител да работят на дадено място като се ориентира по т.н. ГИС (географска информационна система) и предадените от общината и/или държавата чертежи. На теория, всичко трябва да е наред, но на практика, когато проблемът е в район, където скоро не е имало ремонт, твърде често се копае на сляпо, тъй като чертежите са абсолютно неточни. Такъв е и случаят в Оборище – Софийска вода праща подизпълнителя “Станилов ЕООД”, последният започва да копае и „прас“ – удря и поврежда заровен кран, който не съществува никъде по чертежи и проекти.

Откриването и отстраняването на подобни несъответствия между предоставените от държавата чертежи и проекти и реално съществуващата инфраструктура е възможно единствено по метода проба-грешка и не зависи нито от компетентност, нито от качество на изпълнение и професионализъм. Последните е трябвало да бъдат приложени по времето на социализма, когато се е строила и отразявала документално водопреносната система, но уви. Въпреки големия мащаб на извършената тогава работа и относително доброто качество на някои материали, много често изпълнението е било мърляво, хаотично и често некачествено като краен продукт.

За жалост, левите политици и медии през последните вече над 65 години умело са манипулирали обществото да вярва в редица митове за социалистическия режим. Не един и два се отнасят до водопреносната инфраструктура. Например, че тогава не е имало загуби на вода, а всъщност това изобщо не е било възможно да се отчете, тъй като нито влизащата, нито излизащата вода са били засичани. Другият мит е именно за висококачествената водопреносна инфраструктура, която днес концесионерите единствено експлоатирали за лесни печалби. Всъщност, социалистическите строители дори не са могли адекватно да документират къде копаят и къде – какво полагат, да не говорим за изработването на качествен краен продукт.

Поддържането на такива митове от медии и политици може да е полезно за изборните резултати на някои леви и популистки партии, но определено не и за потребителите на вода. Втълпяването на такава пропаганда помага на държавните и местни власти да прехвърлят последствията от собствената си некомпетентност, върху вечно виновните им частници. Но това не може да продължава до безкрайност, тъй като социалистическата водопреносна инфраструктура вече е безнадеждно остаряла, а държавата/общините нямат средства за сериозни инвестиции в сектора. И това се вижда с просто око – докато Софийска Вода възстанови водоснабдяването на три блока, поради авария на несъществуващ в държавната документация кран, в Добрич, където оперира „добро“ държавно ВиК, за пореден ден нямаха вода.

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.

 
 

Air France приветства първия си Boeing 787

| от CHR Aero |

На 2 декември, в 9 часа сутринта, Air France приветства първия си Boeing 787. По този повод, и според обичая, пожарникарите на летище Париж-Шарл де Гол посрещнаха самолета с традиционен поздрав с вода.

Франк Тернер, изпълнителен директор на Air France, заяви: „Това е голяма гордост и чест за нас, днес да посрещнем в Air France първия Boeing 787 и 9-ти в групата Air France-KLM. Boeing 787 бележи нов етап в модернизацията на флота ни и ще предложим на нашите клиенти най-добрите продукти на Air France „.

Air France предлага най-доброто на борда на Boeing 787:

– Най-новите салони на борда Air France: лукс в бизнес класата (30 места), комфорт за всички в новата Premium икономична (21 места) и в икономичната (225 места) класи;
– Wi-Fi връзка на борда, адаптирана към изискванията и навиците на клиентите (от 20MB до 200MB, на цени от 5 до 30 евро);
– Допълнителен комфорт и пространство с най-новите кресла в Premium икономичната класа;
– 30% по-големи люкове, в сравнение с подобни самолети;
– По-високи нива на влажност по време на полет за по-голям комфорт при пътуване.

Този самолет от ново поколение има и някои много важни преимущества:
– Разходът на гориво е намален с около 20% в сравнение с предходното поколение самолети, което намалява влиянието от поредно увеличение на цената на горивото;
– Значително намаляване на емисиите на CO2 (около 20%), както и емисиите на шум.

Boeing 787 на Air France ще направи първия си търговски полет до Кайро на 9 януари 2017.

Компанията ще посрещне втория си самолет през април 2017 г., който ще лети до Монреал от 1ви май, 2017.

 
 

София Вергара – съдена от ембрионите си

| от chronicle.bg |

Звездата от „Модерно семейство“ София Вергара е съдена от…два замразени ембриона, които е заплодила заедно с бившия си партньор. 

Зародишите, наречени Ема и Исабела, са вписани в документите по съдебното дело.

Вергара се раздели с Ник Лоб през 2014 година, след като той вече веднъж се опита безуспешно да я съди за попечителството над ембрионите. Според новото дело обаче самите ембриони са били лишени от наследството, което им се полага според тръста, основан на тяхно име, защото Вергара отказва да им позволи да се развият и да бъдат родени, както първоначално е предвидено. Тръстът е създаден за тях в Луизиана, въпреки че ембрионите се намират в Калифорния. Лузиана е „пролайф“ щат и според законите му оплодена яйцеклетка е виждана като „юридическо лице“. В документите по делото фигурират имената на оплодените яйцеклетки, но не и на самия Лоб. Делото иска попечителството на зародишите да бъде дадено на Ник Лоб, който да им осигури раждане и живот.

София Вергара и Лоб преминаха пред инвитро процедура през 2013 година. Договорът, подписан от двамата тогава, постановява, че никой от тях не може да прави каквото и да е с ембрионите без съгласието на другия.

Адвокатите на Вергара подчертават, че тук дори не става дума за ембриони, а за оплодени яйцеклетки и единствената причина да бъде заведено делото е, за да намери как Ник Лоб да свързва името си с това на Вергара.

 
 

SASA Asian Pub: Преобръща представи!

| от Спонсорирано съдържание |

На 7 декември представите за  ресторант, забавление, вкусна храна и цени буквално ще се преобърнат!

2000 кв. метра площ, 7 метра височина, 700 седящи места, ресторант и бар, обединени от обща сцена, на която постоянно нещо се случва.

Витоша “нахлува” през огромните остъклени витрини, създавайки усещане за полет над града, а огромният аквариум “потапя” посетителите в тайнството на подводния свят.

Най-доброто от 7 световни кухни с превес върху азиатската

Знаковите блюда на Китай, Япония, Тайланд, Монголия и  Сингапур, приготвени специално за SASA Asian Pub от световни шеф-готвачи.
Всички вкусове са адаптирани към българския, като запазват здравословните съставки и начин на обработка, характерни за азиатската кухня. Ястията едновременно засищат и оставят чувство за лекота и прилив на енергия.

В SASA Asian Pub, освен азиатска кухня, се предлагат автентични американски барбекю специалитети, италиански брускети, френски десерти, средиземноморски деликатеси…

Барът е „въоръжен“ със сто различни вида напитки от цял свят, сред които авторски азиатски коктейли и разнообразие от кафе специалитети.

SASA не е просто ресторант, а азиатски пъб, където забавлението е целодневно и гарантирано.

На сцената, обединяваща ресторанта с бара и кафето, се редува жива музика с DJ сетове и шоу програми.

В SASA Asian Pub денят започва със сутрешно кафе, преминава в обяд с колеги, неусетно се удължава до следобеден коктейл или десерт, за да да стигне до вечеря с приятели и танци до късните часове с питие в ръка.

SASA Asian Pub е целодневно заведение, където независимо сам или с компания, всеки се чувства на мястото си.

SASA Asian Pub преобръща представите за ресторант!

Не на последно място SASA Asian Pub ще преобрне и представите за достъпност.

“Преживяването”, наречено SASA Asian Pub е напълно възможно да се превърне в ежедневие, без това да обърка месечния бюджет.

Достъпността е в основата на концепцията на веригата, за да може иновативната идея на SASA Asian Pub да бъде възприета от най-широк кръг хора и да се превърне в начин на живот.

Sasa Asian Pub в Парадайз център отваря на 7-ми декември.
Заповядайте да ви се представим!