Кой седи зад марката Mokaflor?

| от |

koj-sedi-zad-markata-mokaflor1Осем стъпки… Това е разстоянието, което дели магазина за кафе Mokaflor, основан преди повече от 50 години, и Пиаца дела Синьориа – сърцето на Флоренция. Подбирайки внимателно кафе на зърна от цял свят, с възможно най-високо качество, и спазвайки семейната рецепта, г-н Бернини продължава традицията на семейния бизнес, поверен му от баща му. Днес имаме удоволствието да ви представим ексклузивното интервю с Андреа Бернини за почитателите на Mokaflor в България, дадено специално за http://comlinkcoffeeshop.com.

Казвам се Андреа Бернини и съм собственик и управител на Mokaflor, италианска (не само от Италия, но от Флоренция!) компания за печене на кафе.

 Каква е историята на Mokaflor?

Mokaflor е семейна фирма, която е основана от баща ми през 1950 г. в една много тясна уличка в сърцето на Флоренция. Оттогава фирмата не спира да расте, сменихме  нахождението си два пъти, но никога не променяме философията си: “Колкото и голям да си, бъди достатъчно малък, за да отделяш внимание на всяко кафеено зрънце.”

 С какво Ви привлече този бизнес?

Какво да Ви кажа, това е семейството ми, дома ми и как може да не ме привлече миризмата на прясно изпечено кафе всяка сутрин?!

 От къде идва името Mokaflor?

Мока (Moka) е град в Йемен, който от 13ти век е пристанище от арабския свят за разпространение на кафе и културата на пиене на кафе към целия свят. Флор (Flor) идва от Флоренция и “цветя” (flowers), нашата марка, нашите аромати и, нашите кафета.

 От Ваша гледна точка, кое е най-важното за създаването на успешен бизнес?

Лесно е да се определи – страстта и желанието да се учиш и развиваш всеки ден. Това трябва да са ключовете, паролите, които ни позволяват да създаваме стойностен продукт, нещо, което прави компанията ни уникална и способна да следи, анализира и развива пазарите и трендовете.

 С какво Mokaflor се различава от останалите брандове кафе?

Подходът е, и искаме да остане, занаятчийски. Винаги печем всеки вид кафе поотделно, за да постигнем най-добрия резултат във всички разновидности. Разбъркваме кафето веднага след дегазифицирането на зърната в специализирани силози. Този процес премахва газовете, които се образуват през периода на печене, които биха били  причина за горчив вкус и по-ниско качество на еспресото.

 Какво предстои за Mokaflor  през следващите месеци?

Предстои ни разширяване на чуждестранните пазари. Част от страните, в които ще навлезем, нямат дългогодишната традиция на консумиране на кафе, но изразяват интерес към продукта, искат да знаят и да научат повече. Ние сме готови да поемем начинанието и да им помогнем да открият традицията на кафето и удоволствието от консумацията му. Няма по-добър начин да се разпространи традицията на кафето от възможността да се опита автентичния вкус.

 Как изглежда един типичен ден за Вас?

Рано сутрин се отдавам на малко спорт – много харесвам маунтин байк (mountain bike). След това отивам в офиса, срешам се с клиенти, фокусирам усилията си над развитието на бизнеса ни и логистичната му страна. Всеки ден се оказва много зает!

 Как поддържате вътрешните си баланс, мотивация и фокус?

Според мен страстта е ключът и към трите. Харесвам работата си и чувствам компанията ни като част от мен самия. Искам да управлявам компанията така, както организирам себе си; да постигам най-доброто всеки ден.

 Кой е любимият Ви начин за приготвяне на кафе?

Както някои от Вашите читатели вече знаят, италианците са влюбени в стандартната кафеварка за котлон, което понякога ме кара да експериментирам с други техники на приготвяне. В офиса ни имаме няколко еспресо машини, за да дегустираме кафето ни приготвено по различни начини. Трябва да си призная също, че от време на време се наслаждавам и на чаша Американски шварц…

 Имате ли любим блед кафе?

Нашият 80:20 (Арабика:Робуста) Mokaflor Еспресо ми е любимия бленд и го считам за един от най-добрите блендове, които предлагаме. Също така, харесвам леката пикантност на Mokaflor Етиопия и Кения и сладостта на кафетата от централна Америка, които допълват бленда.

 Дайте на читателите ни професионален съвет за приготвянето на кафе.

След технологичния процес, самия бленд кафе е от голямо значение. Дори най-добрия бариста (специалист по приготвянето на кафе) ще приготви лошо кафе, ако бленда, с който раполага не е висококачествен. В професионалния свят, трамбоването и смилането са винаги голямата тайна за добро еспресо, както и правилното почистване и поддръжка на машините.

Ако искате да опитате различни произходи кафе в домашни условия, но не искате да използвате прекалено много кафе докато откриете перфектните настройки на мелничката, заложете на много финното смиляне на Робустата и по-грубо смилане за Арабиките. Този трик ще ви помогне при приготвянето на добро еспресо. И не забравяйте да пуснете чиста вода през машината преди всеки нов вид, както и да почиствате машината си като пуснете ½ чаша оцет и ½ чаша вода веднъж в месеца!

 Коя книга бихте препоръчали на читателите ни и защо?

Книгата “Дегустация на кафе” от Мауро Базара и “Науката на качеството” на Андреа Или – от научна гледна точка. Също така се гордеем с един от най-добрите блогове за кафе в Италия: http://www.ilcaffeespressoitaliano.com/

 Какво бихте направили, ако разполагахте с безкрайно много  средства и никога повече не ви се налаше да работите?

Светът около нас е най-прекрасното четиво. Сигурно щях да прочета всяка страница… за съжаление за момента това е мечта…

 Кои три места в Италия бихте посъветвали нашите читатели да посетят, ако имат тази възможност?

Понякога си мисля, че Италия е страна, в която са събрани частици от целия свят. Ако обичате слънцето и плажовете, не пропускайте Сардиния, или по-дивата, но фантастична Калабрия. Ако обичате планините ще бъдете много изненадани от  алпийския Апуан, непознатата сред повечето туристи част на Тоскана. Ако сте любители на изкуството, все пак, говорим за Италия, Лука (малък град в Тоскана, централна Италия) е много приветливо място.

 

След приятното интервю с г-н Бернини е време да хвърлим последен поглед към китните улици на артистичния град и да oтпием от духа на Флорения в уюта на своя дом!

 
 

Причината жените да напускат мъжете

| от chronicle.bg, по БТА |

Първата причина, поради която жените напускат мъжете си, са политическите различия, незадоволителният секс идва едва на второ място, разкри проучване.

Изследването е проведено през 2016 година сред потребители на апликация за запознанства и е обхванало 6 842 души. Жените от Великобритания най-често зарязват любимия заради споровете, свързани с Брекзита, а американките – заради бъдещия тогава президент Тръмп.

Третата причина, поради която дамите показват червен картон на партньора, са финансовата му несъстоятелност. На четвърто и пето място идват съответно ревността и липсата на доверие в половинката.

Мъжете изтъкват от своя страна по-земни неща за напускане на избраницата. На първо място те поставят нейното затлъстяване. Едва по-нататък те посочват като причини ревността й, лошия секс и изневярата.

 
 

Delta airlines възобновява полетите си до Москва

| от chronicle.bg |

Американската авиокомпания Delta airlines отново ще лети от Ню Йорк до летище Шереметиево в Москва, предаде ТАСС, цитирайки летищните власти.

Delta ще възобнови полетите от 27 май с честота пет пъти седмично. Te ще се изпълняват от самолет Boeing-767-300-ER, посочват от московското летище.

Превозвачът спря да лети до Русия през ноември миналата година. Тогава представител на авиокомпанията поясни, че полетите до тази дестинация са сезонни и се прекратяват всяка зима, припомня БТА.

През 2015 година редица авиопревозвачи напуснаха руския пазар и досега не са възстановили в пълен обем услугите си. Преките полети от Москва закриха германските Air Berlin и Eurowings, както и нискотарифният британски превозвач Easyjet. Lufthansa, тайландската Thai Airways International и Finnair пък значително свиха маршрутната си мрежа, припомня ТАСС.

 
 

Сиа без перука

| от chronicle.bg |

От Мадона до Лейди Гага, звездите са известни с всякакви екстравагантности.

Машината за хитове Сиа, която ни даде хитове като „Cheap Thrills“, е известна с това, че се появява на публични места с характерна перука.

сиа

 

Сиа обяснява перуката си така: „Нося я, за да мога да отида до магазина и да си купя маркуч, ако искам. Или ако ми се ходи до тоалетна, а не мога да намеря, мога просто да отбия от пътя, без хората да идват и да ме снимат.“

Певицата беше засечена на международното летище в Лос Анджелис без маскировката си. И разбира се, се случи точно това – дойдоха хора и я снимаха.

 
 

И Тя е със сини очи

| от Кристина Димитрова |

Тя и той са телата, които линеят за една изгубена любов.

Те са със сини очи и черни коси. Знаят, че когато настъпи последната нощ, ще последва раздялата. Той й разказва една и съща история отново и отново. В стаята времето е спряло и сякаш героите са попаднали във вакуума на живота.

Тази типична любовна история на френската писателка Маргьорит Дюрас ще оживее на сцената на театър „Възраждане“, за да ви разкаже историята на двама души, сключили договор за обичане за 23 нощи.

„Очи сини, коси черни“ е театралната адаптация на едноименния роман на Дюрас, която е направена от писателката Ирена Иванова, вече позната като момичето с няколко спечелени престижни награди за ролята си във филма „Безбог“.

Освен че самата тя е със сини очи, е силно повлияна от Дюрас през последните няколко години от живота си.

Франция се стича като Рейн в творчеството на Ирена, а да посегне към адаптацията на „Очи сини, коси черни“ е едно от най-смелите й предизвикателства през последните месеци. Една от концепциите, които самата Дюрас залага в пиесата, е отчуждението на героите не само помежду им, а и от самите себе си.

Тя и Той са затворени в стаята на миналото, но търсят една друга стая, в която любовта е възможна. В тази стая може да влезете и вие на 31-ви март и 3-ти април и да станете свидетели на раждането на една повече-от-любов.

Всичко започва във фоайето на хотел Рош във френска морска провинция.

Никой в историята няма име. Мъжът от историята се приближава до прозорците на фоайето и вижда Странник с черна коса и сини очи, чиито очи не може да забрави и изгубва завинаги. Появява се жената от историята и отвежда Странника. Мъжът обикаля плажа с надеждата го срещне отново. Среща същата жена в кафене на брега на морето, но не я разпознава като жената отвела странника. Предлага й да прекара следващите вечери с него срещу заплащане, защото много прилича на изгубения Странник. Тя приема. Следват двадесет и три безсънни нощи…

Адаптацията на Ирена Иванова запазва характерната за Дюрас символика, залегнала в романа, а това е морето, корабът и стаята – интимното място за срещи, където се ражда невъзможната-възможна любов.

Прочитът на романа, на Ирена Иванова е многопластов и може да бъде разбран на повече от едно ниво.

Той се гмурка в дълбокото, после изплува, за да си поеме въздух и пак се гмурка. Залата на театър „Възраждане“ ще бъде озвучена от дълбокия и запомнящ се глас на актьора Велизар Бинев, за който това е завръщане на сцената след дългогодишните му актьорски появи на големия екран в над 80 чужди продукции. Зрителите ще чуят и въздействащия текст на поета Владислав Христов – „Писма до Лазар“.

Именно тази негова творба отразява историята по поетичен и абстрактен начин, прорязвайки я по цялото й протежение до края. Постановката е в характерния експериментален стил на Ирена Иванова, а на сцената ще излязат актрисата Дария Митушева в ролята на Жената и Николай Марков в ролята на Мъжа. Под звуците на традиционна индонезийска музика актьорите ще разкажат историята, чрез своите телата. Ирена очевидно не изневерява на Дюрасовия любовник, който често е с Азиатски произход.

Спектакълът е проект на Театрално ателие „Експериментика“ и е реализиран с подкрепата на Френския културен институт, Посолството на Република Индонезия, Нов български университет и Voice Academy.