Кой седи зад марката Mokaflor?

| от |

koj-sedi-zad-markata-mokaflor1Осем стъпки… Това е разстоянието, което дели магазина за кафе Mokaflor, основан преди повече от 50 години, и Пиаца дела Синьориа – сърцето на Флоренция. Подбирайки внимателно кафе на зърна от цял свят, с възможно най-високо качество, и спазвайки семейната рецепта, г-н Бернини продължава традицията на семейния бизнес, поверен му от баща му. Днес имаме удоволствието да ви представим ексклузивното интервю с Андреа Бернини за почитателите на Mokaflor в България, дадено специално за http://comlinkcoffeeshop.com.

Казвам се Андреа Бернини и съм собственик и управител на Mokaflor, италианска (не само от Италия, но от Флоренция!) компания за печене на кафе.

 Каква е историята на Mokaflor?

Mokaflor е семейна фирма, която е основана от баща ми през 1950 г. в една много тясна уличка в сърцето на Флоренция. Оттогава фирмата не спира да расте, сменихме  нахождението си два пъти, но никога не променяме философията си: “Колкото и голям да си, бъди достатъчно малък, за да отделяш внимание на всяко кафеено зрънце.”

 С какво Ви привлече този бизнес?

Какво да Ви кажа, това е семейството ми, дома ми и как може да не ме привлече миризмата на прясно изпечено кафе всяка сутрин?!

 От къде идва името Mokaflor?

Мока (Moka) е град в Йемен, който от 13ти век е пристанище от арабския свят за разпространение на кафе и културата на пиене на кафе към целия свят. Флор (Flor) идва от Флоренция и “цветя” (flowers), нашата марка, нашите аромати и, нашите кафета.

 От Ваша гледна точка, кое е най-важното за създаването на успешен бизнес?

Лесно е да се определи – страстта и желанието да се учиш и развиваш всеки ден. Това трябва да са ключовете, паролите, които ни позволяват да създаваме стойностен продукт, нещо, което прави компанията ни уникална и способна да следи, анализира и развива пазарите и трендовете.

 С какво Mokaflor се различава от останалите брандове кафе?

Подходът е, и искаме да остане, занаятчийски. Винаги печем всеки вид кафе поотделно, за да постигнем най-добрия резултат във всички разновидности. Разбъркваме кафето веднага след дегазифицирането на зърната в специализирани силози. Този процес премахва газовете, които се образуват през периода на печене, които биха били  причина за горчив вкус и по-ниско качество на еспресото.

 Какво предстои за Mokaflor  през следващите месеци?

Предстои ни разширяване на чуждестранните пазари. Част от страните, в които ще навлезем, нямат дългогодишната традиция на консумиране на кафе, но изразяват интерес към продукта, искат да знаят и да научат повече. Ние сме готови да поемем начинанието и да им помогнем да открият традицията на кафето и удоволствието от консумацията му. Няма по-добър начин да се разпространи традицията на кафето от възможността да се опита автентичния вкус.

 Как изглежда един типичен ден за Вас?

Рано сутрин се отдавам на малко спорт – много харесвам маунтин байк (mountain bike). След това отивам в офиса, срешам се с клиенти, фокусирам усилията си над развитието на бизнеса ни и логистичната му страна. Всеки ден се оказва много зает!

 Как поддържате вътрешните си баланс, мотивация и фокус?

Според мен страстта е ключът и към трите. Харесвам работата си и чувствам компанията ни като част от мен самия. Искам да управлявам компанията така, както организирам себе си; да постигам най-доброто всеки ден.

 Кой е любимият Ви начин за приготвяне на кафе?

Както някои от Вашите читатели вече знаят, италианците са влюбени в стандартната кафеварка за котлон, което понякога ме кара да експериментирам с други техники на приготвяне. В офиса ни имаме няколко еспресо машини, за да дегустираме кафето ни приготвено по различни начини. Трябва да си призная също, че от време на време се наслаждавам и на чаша Американски шварц…

 Имате ли любим блед кафе?

Нашият 80:20 (Арабика:Робуста) Mokaflor Еспресо ми е любимия бленд и го считам за един от най-добрите блендове, които предлагаме. Също така, харесвам леката пикантност на Mokaflor Етиопия и Кения и сладостта на кафетата от централна Америка, които допълват бленда.

 Дайте на читателите ни професионален съвет за приготвянето на кафе.

След технологичния процес, самия бленд кафе е от голямо значение. Дори най-добрия бариста (специалист по приготвянето на кафе) ще приготви лошо кафе, ако бленда, с който раполага не е висококачествен. В професионалния свят, трамбоването и смилането са винаги голямата тайна за добро еспресо, както и правилното почистване и поддръжка на машините.

Ако искате да опитате различни произходи кафе в домашни условия, но не искате да използвате прекалено много кафе докато откриете перфектните настройки на мелничката, заложете на много финното смиляне на Робустата и по-грубо смилане за Арабиките. Този трик ще ви помогне при приготвянето на добро еспресо. И не забравяйте да пуснете чиста вода през машината преди всеки нов вид, както и да почиствате машината си като пуснете ½ чаша оцет и ½ чаша вода веднъж в месеца!

 Коя книга бихте препоръчали на читателите ни и защо?

Книгата “Дегустация на кафе” от Мауро Базара и “Науката на качеството” на Андреа Или – от научна гледна точка. Също така се гордеем с един от най-добрите блогове за кафе в Италия: http://www.ilcaffeespressoitaliano.com/

 Какво бихте направили, ако разполагахте с безкрайно много  средства и никога повече не ви се налаше да работите?

Светът около нас е най-прекрасното четиво. Сигурно щях да прочета всяка страница… за съжаление за момента това е мечта…

 Кои три места в Италия бихте посъветвали нашите читатели да посетят, ако имат тази възможност?

Понякога си мисля, че Италия е страна, в която са събрани частици от целия свят. Ако обичате слънцето и плажовете, не пропускайте Сардиния, или по-дивата, но фантастична Калабрия. Ако обичате планините ще бъдете много изненадани от  алпийския Апуан, непознатата сред повечето туристи част на Тоскана. Ако сте любители на изкуството, все пак, говорим за Италия, Лука (малък град в Тоскана, централна Италия) е много приветливо място.

 

След приятното интервю с г-н Бернини е време да хвърлим последен поглед към китните улици на артистичния град и да oтпием от духа на Флорения в уюта на своя дом!

 
 

Фитнес треньор качи 32 килограма с благородна цел

| от chronicle.bg, по diply.com |

За всички нас, които не сме Крис Хемсуърт и магическата му диета, да поддържаш добро ниво на фитнес е много трудно. 35-годишният фитнес инструктор от Ню Йорк Адонис Хил знае какво е усилието да сваляш килограми, защото е преминал през това два пъти.

Когато е на 27 бизнесът на Хил се срива и той изпада в депресия и качва килограми. След това обаче открива фитнеса като своя страст и сваля цели 45 килограма.  Адонис превръща фитнеса и в кариера.

Половин десетилетие след личния си успех, Хил решава да помогне на своята клиентка Алиса да свали драстично количество килограми като самият той качва 32 килограма. Идеята е треньорът да мотивира клиента си като си постави същата цел и тренира заедно с него.

В крайна сметка, след месеци усилени упражнения и няколко фалстарта, Алиса успява да свали 26 килограма. Това е достатъчно близо.

 
 

Десет сериала, които свършиха прекалено рано

| от |

Американската телевизия е известна с това, че може да разбие сърцата на феновете само с един свой замах. Като прекрати любимото им шоу, като убие най-обичания им персонаж… Примерите са безброй в дългите години правене на качествени сериали.

Много от сериалите, които стартираха в сезон 2016-2017 така и не доживяха да видят новата година и… новия си сезон. Някои биват прекратени още преди да се докоснат до малкия екран, а други дори не изкарват цял сезон.

Независимо колко нагади има един сериал, колко подписки се направят и какво говорят феновете за културното му наследство, когато една телевизия реши да дръпне шалтера на някое шоу, то вече е обречено. Малко са примерите, като „Анатомията на Грей“, Family Guy и прочие, които могат да се похвалят, че са видели живот след телевизионната си смърт.

Разбира се, върлият телевизиоман познава и злощастни примери на сериали продължили по-дълго, отколкото е редно. И успели да отегчат нещастната си аудитория до смърт.

Истината е винаги някъде по средата и е редно да знаеш кога да спреш и да се откажеш. Прекалено рано обаче никога не е добра идея. Особено, ако имаш потенциал. Ние сме събрали за вас 10 телевизионни шоута, които приключиха пътя си от малкия екран към нечий хол прекалено рано. Поне според нас. В галерията горе.

 
 

И ние можем да пеем на английски… и не само!

| от |

#ЗТП е популярен хаштаг в Twitter и означава ‘Земи тоя превод. В случая можем да добавим и ‘Земи това изпълнение! Предлагаме ви избрана селекция песни, в която български изпълнители пеят на чужд език! Резултатът е разтърсващ… от смях.

Започваме, разбира се, с песента, която „подлуди социалните мрежи“. Макар Издислав да се появи едва миналата седмица, със сигурност заслужава първото място.

Когато Екстра Нина пееше на френски, Фики и ръце нямаше, не само крака :)

Шоуто на Слави обаче държи рекорда по брой „шедьоври“ от времето, когато реши да интернационализира патриотичния фолклор. Резултатът е изключителен.

Камон, камон шаутед

дъ Туркиш дженерал

фром дъ таун оф Панагюрище.

Айм дъ мейкър оф дъ флаг,
дъ продюсър оф дъ знак
деф ор либъртииииии….

И ако вече сте с отворена уста само чуйте “Get back, get back, maiden Kalino”!

Има и вариант на “Sitting down is Djore dos”

И нашият фаворит… засега…
Иф ай дай ор иф дей кил ми,
дончу край тунайт фор ми,
Гоу ту дринк уиски енд биър,
рокендрол фореевър!

Но ако си мислите, че Слави се е сетил единствен бъркате! Поп фолка отдавна е „Danger zone“ за езика на ШекспирТ!

Дори Лили Иванова владее този език още от времето на първите английски крале…

А поп-фолка помни полиглота Коста Марков, който пееше песните си на два езика едновременно… (От 01:50 за английски превод)
Оунли ю кен чуз хус дъ уан ху уил люз!

А кака ви Сашка поздрави немскоговорящите с Камъните падат на… швейцарски както сама каза. Няма да казваме какво чуваме…

Tук се затруднихме, но Уна пасиооооон е може би песен, на може би испански…

Дори Луна пропя на английски… или на нещо, което прилича…

Ако се сетите за някоя пропусната песен, заслужаваща място тук, пишете!

Ние завършваме с Бейби юр он май майнд на Преслава…

 
 

Общото между Бритни Спиърс, Нели Фуртадо и Луси Лиу

| от chronicle.bg |

Днес Бритни Спиърс, Нели Фуртадо и Луси Лиу имат рожден ден!

Известните девойки стават съответно на 35, 38 и 48. По този повод направихме галерия с техни снимки – да им се порадваме отстрани в случай, че не са ни поканили на купона довечера.

Родените на 2 декември са общителни, оригинални и спонтанни  хора с младежки дух, артистичен темпе­ра­мент и богато въображение. Те също така са възприемчиви, деликатни и амбициозни, с енергичен ха­рактер и темперамент.