Как да ви оцелеят лайковете и френдовете до изборите

| от |

Аделина Марини

Последните години се оказаха голямо изпитание за социалномрежовия живот. Човек от много популярен изведнъж може да се превърне във фейсбукален маргинал, защото ако преди беше лесно – червено-синя битка, сега вече има тънкости. Броени дни преди изборите няма начин да не ви е объркано в душите – за кого да гласувате и да гласувате ли изобщо, и най-вече – как точно да се държите в статусите си, така че да не си образувате нерви и многодневен запек. Тежка е ситуацията, особено след толкова много лабораторни експерименти през последните 25 години. Без никакви претенции за изчерпателност, мога да ви предложа няколко ориентира. Става дума за опасни червени линии, които не е хубаво да пресичате, ако желаете да получите поне някакво, макар и имагинерно, представителство.

Да започнем от горе-надолу. Ако смятате себе си за интелигентни и красиви, с възможности, бизнес-ориентирани, политически грамотни и често правещи селфита с книги, то вие най-вероятно сте десен. Не, не в общоприетия европейски смисъл. Десен в смисъла на малцинство от хора със силно его и собствени постижения, които са включени в Червената книга на изчезващите видове. Тогава за вас опциите са РБ, Десните и дори ГЕРБ. Тук обаче има няколко много тънки червени линии.

Ако повечето ви симпатии вървят към РБ и ако онзи Гласоводител е показал, че това е вашата партия в тясна конкуренция с Десните, то тогава трябва да знаете, че ръбистите са много лоялни, но и много ревниви хора. Докато споделяте редовно и без придружаващи коментари интервютата на Радан, изявите на Костов и избягвате да споменавате в положителна светлина Меглена Кунева, то вашите лайкове ще имат устойчив тренд. Няма да растат експоненциално, но поне ще са стабилни и лоялни лайкове. Личното мнение не е препоръчително, освен ако не засяга архиврага – БСП, комунизма, ДС и с много финтове ГЕРБ. Ако искате да не сте статусен маргинал, трябва да сте наистина редовни в пресподелянето на всичко, което шерва РБ и за по-сигурно не казвайте нищо. Те не се сърдят, ако не споделяте собствено мнение. То не им е нужно, защото са в сървайвър мод. Важно е да се оцелее и на тези избори, пък после ще видим кой кум, кой сват. Ако вече сте се навили на тези условия на играта, то тогава трябва да внимавате да не настъпите мината „Костов“. Е, това гърми мощно и не само може да ви осакати, но дори и да ви убие. Това е идолът на прехода, пичес, това е иконата на реформаторството, българският спасител, българският тачеризъм и символ на дясното изобщо. Ако имате някакви съмнения към личността на Костов, неговото премиерстване, ако сте забелязали бримка на чорапите му или пък петънце върху полата на жена му, стиснете зъби и си затрайте. Шансът да ви обвинят за трол, агент на ДС, симпатизант на ДПС и дори антихрист, са изключително големи и това ще ви съсипе, независимо, че иначе ви харесва платформата на РБ и дори предизборният им клип. Клубът на костовистите е много висока топка. Там влизат само онези, които са успели да решат някои от нерешените уравнения на Айнщайн или поне пъзела „КТБ“. Ако случайно нещо не сте разбрали и не ви е ясно, недейте да твърдите, че Костов нещо бърка. Много по-вероятно е да не сте го разбрали.

Ако сте от онзи рядък вид, дето харесва Десните заради Юлиан Войнов или Надка Нейнски, то трябва да знаете, че те са доста по-широкоскроени. Ако кажете нещо лошо за тях, примерно, че лозунгът им е тъп, ще привлечете много лайкове на реформатори, но няма да ви се натресат няколко десетки тъмносини трола да ви обясняват колко сте зле и да ви питат кой ви плаща. Ще си замълчат и дори има шанс да се поучат, но това още не съм го доказала емпирично, само задполагам. Проблемът с тях обаче е, че са много малко и съответно вашият фейсбук-живот ще бъде доста непълноценен. Ако сте истински реформатор, тоест смятате, че нещо радикално трябва да се промени, не бива да казвате гласно, че симпатизирате на Десните, защото техните членове са костови отпадъци. Тва са хора, които са го предали. Хора, които цял живот са работили срещу него и са в основата на движението за разбиване на автентичната десница. Те се опитват да направят копие на Реформаторския блок, за да подриват основите му. Десните по принцип се борят за неща, които отдавна са ясни на Реформаторите и са в най-добрия случай изкопирани от тях. С други думи провалени, нечисти хора. Не бива да им се вярва. Харесвайте си ги насаме или само в проверен кръг от хора, но на ЛИЧНИ, не публично, дори не и в по-ограничения кръг на приятелите. Може да пускате завоалирани статуси, дето уж са срещу тях, ама иначе ги популяризирате. Абе, умната с тях, че да не загубите реформаторски лайкове, щото те са най-гласовити и следователно доста важни. Просто в дясно ситуацията е такава – истинските десни са при реформаторите, останалото са евтини китайски копия.

Имате ли симпатии към ГЕРБ? Може би защото сред тях има и готини, като Томислав Дончев примерно или Мария Габриел? Е, има и други, които ви харесват – Румяна Бъчварова, Ники Младенов – пичове са. Обаче баце е голямата пречка. Цветанов, Лилето Павлова, Цецка – тези хора ужасяващо зле въздействат на един добре образован, европеизиран, знаещ разписанията на редовните полети до големите столици българин. Тези имена стоят малко като ханцунг с три канта върху скъпи кожени обувки или като кофти реплика на Ролекс върху маникюр със скъп западен лак, примерно „Лореал“. Аааа, недейте така, познават се скъпите лакове! Отдалече си личат. Евтинкото се вижда от самолет. Та, ако вие сте за широка коалиция, защото в това виждате единственият шанс да се влее реформаторска кръв в жилите на хората с ханцунг и маратонки в крещящ цвят, то тогава трябва да сте по-предпазливи, защото елитарност дебне отвсякъде. Трябва да сте сигурни за кого сте и да отстоявате това с риск да изгубите лайкове, ако ще да се снимате по прашки. Онези от високата костовистка лига разлюбват бързо и кърваво, докато по-широко скроените реформатори не ви разприятеляват, но спират да ви дават лайковете си. Те ви гледат с недоверие и се чудят от кои точно сте. Абе много е неловко. Ако сте по-непосредствени, тогава викайте си за ГЕРБ. Поне Баце харесва мама Меркел, а това е сигурен белег за християндемократичество, което е по-добро от това да си ляв. Какъвто и да е ляв.

Е, сега, ако понеже много четете чужда преса, все пак у вас е покълнало зрънцето на солидарността, трябва много да внимавате. БСП в момента са подозрителни към всичко, което не харесва Станишев и което е склонно да докара баце пак на власт. Освен това БСП никога не са се борили за солидарност, освен ако не става дума да се помогне на Моника да вкара Станишев в Европарламента. Добрата новина обаче е, че БСП се сцепи и отцепниците се сдобиха с няколко интелигента, които се опитват да привлекат всичко, което може да каже цялата азбука без да се запъне, включително да не обърка Европейския съюз с Евразийския или Европейския съвет със Съвета на Европа. Но като цяло бесепарските тигри са доста по-отворени към възможности. Ако сте фен на АБВ, най-много да ви нарекат първанист, но едва ли. И най-твърдият бесепарски електорат гледа към Татяна Дончева. Нейният напевен ямболски диалект, съчетан с интелигентни послания по уличните билбордове направо е като магнит за маргинализираната бесепарска интелигенция. Но, все пак, ако сте от наистина интелигентните, а не само онези, дето са били отличници в селската гимназия, то тогава не е добре да споделяте симпатии към Дончева, защото моментално ще ви разпънат на кръст чистокръвните десни. Ще ви кажат, че истинско ляво без пипалата на ДС е невъзможно и не съществува в България и ще са прави, честно казано.

Имате шанс със Зелените, защото те във всяко отношение са зелени, обаче са симпатяги. Никой няма да ви търси сметка за това, че искате по-малко говна и бетон по плажовете. За това не е нужно да решавате уравненията на Костов или пък да се чудите кое от БСП, АБВ и Татяна Дончева е по-малкото зло. Зелените са като цяло сигурна карта. При тях даже не е нужно да товорите за зелени неща (в смисъл екологични). Само лайкове и свежарски хумор е напълно достатъчно, за да си запазите приятелството с тях. Те са добронамерени, любвеобилни и неотмъстителни. Абе изглеждат като преродени хипита. Сладури са. Стига да не очаквате някакви сложни казуси за решаване в управлението, до което те така или иначе нямат голям шанс да се докопат.

Ако сте симпатизант на БСП, Бареков, Атака и всичките останали производни на ДПС, то явно сте се заблудили на моята стена. Съвет за вас нямам, а и не познавам добри психиатри.

Има и друг вариант да си спасите лайковете и приятелствата – говорете само за Лудогорец. Е, тогава е сигурно, че не сте изневерили нито на реформаторите, нито на бесепарите, нито на зелените, а още по-малко на ГЕРБ. Можете да преживеете до изборите и със статуси, съдържащи преференциалната бухалка, но можете да се фокусирате и върху храни, напитки и литературни мастурбации. Изобщо, три пъти мери и един път натискай „publish“, когато статусирате из Фейсбук. В Туитър е по-лесно, че там ако успеете да си наместите мислите в 140 знака, значи ще успеете да кажете достатъчно, че да заблудите радикалите. Желая ви успех, щото е ясно, че и на тези избори няма да получим най-доброто управление, от което се нуждаем, но поне да опазим социалния си статус, че да има кой да ни чете после гениалните мисли, да ни обръща внимание на битието от снимките или да ни се явява на ивентите. Успех, гайс и умната! Фейсбук е коварна среда, интелигенция дебне отвсякъде.

 
 

Броени дни до концерта на джаз-соул легендата Марио Бионди

| от chronicle.bg |

Този четвъртък, на 25 май, ще посрещнем Марио Бионди и ще можем да се насладим не само на най-известните му парчета, но и на чисто новия му двоен албум „Best of Soul”, който отбелязва десет години от старта на кариерата му.

Заедно с магнетичния сицилианец на сцената на Sofia Live Club ще видим и страхотния му екип от музиканти в пълен състав. Сред тях е Massimo Greco (клавишни), известен с десетките си изяви заедно с най-големите звезди на Италия като Eros Ramazzotti и Zucchero. Ще чуем и виртуозния саксофонист Marco Scipione.

София е една от дестинациите, избрана да бъде част от специалното турне на Бионди. Специално, защото то, както и най-новият му албум, отбелязват десет години от дебюта му с „Handful of Soul”.

В турнето са включени още редица градове, сред които Рига и Букурещ, а в София ще имаме възможността да се насладим на тази емоционална вечер с разтапящия глас на Марио Бионди на 25-и май в Sofia Live Club.Билетите са на цени от 70 лв. в мрежата на Eventim, а капацитетът на клуба ще е ограничен в интерес на максималния комфорт на публиката и естеството на събитието.

Вратите ще отворят в 21:00 ч., а началото е планирано за 22:00 ч.

 
 

„Под игото“ излиза на шльокавица – za vseki tvoy priiatel, koyto pi6e taka

| от chronicle.bg |

Издателство „Жанет 45″ отпечатва романа на Иван Вазов „Под игото“ на шльокавица по случай 24 май. Дори и да си мислите, че това е шега, оказва се – не. 500 бройки от абсурдното издание могат да бъдат закупени от книжарниците.

Шльокавицата, известна и с други подигравателни дефиниции, сред които методиевица, маймуница, есемесица и кирливица, е нестандартен начин на изписване на българския език със съчетание от латински букви, цифри и препинателни знаци.

Издателство „Жанет 45″ преобразява словото на Вазов в тази нелепа писменост, за да покаже, че употребата й е реална заплаха за нашата грамотност, за езика ни и за българската култура. Романът вече е в продажба с идеята това да бъде първото и последното издание в подобен формат. За всяка закупена книга на шльокавица, която изчезне от книжарниците завинаги, издателите ще дарят други две български книги на училища, читалища и библиотеки в цялата страна.

„Жанет 45″ обръща внимание на опасността, в която шльокавицата от чатовете и социалните мрежи се е превърнала за езика. Затова дава начало на своята инициатива именно на празника на българската писменост 24 май.

Изборът на „Под игото“ не е случаен – през 2009 година в „Голямото четене“ българските читатели избраха романа на Вазов за своя любима книга. Изписването й на шльокавица показва колко много губим, когато тази абсурдна писменост започне да измества кирилицата.

Когато видиш тази книга, изпадаш в потрес, каза пред Webcafe.bg управителят на „Жанет 45″ Манол Пейков за изданието на шльокавица, в което единственият надпис на кирилица е на задната корица. Надписът обяснява инициативата и насочва читателя към сайта www.podigoto.bg.

Зад идеята стои агенция Saatchi&Saatchi. Заедно с издателството много дълго време са обмисляли и структурирали идеята, за да бъде поднесена максимално разбираемо и да постигнат желания ефект.

„Ако изгубим езика си, губим културата си. Така губим и идентичността си“, посочват от издателството.

Повече информация за инициативата и аргументи защо трябва да пишем на кирилица, вместо на шльокавица, могат да бъдат открити на онлайн платформата www.podigoto.bg. Желаещите да получат дарение от книги училища, читалища и библиотеки могат да се свържат с издателството на booksj45@gmail.com.

 
 

Актьори, използвали дубльори за голи сцени

| от chronicle.bg |

Голите сцени са кофти изживяване. Независимо дали ви звучи яко да сте без дрехи в леглото с Брад Пит, ако всичко е на ужким, а наоколо щъкат оператори, режисьор, гримьори и случайни статисти, едва ли ще искате да показвате гърдите си.

Именно затова мнозина избират да ползват дубльори.

Може би най-известен в последните години е случаят с Лина Хийди от Game of Thrones. Актрисата е в ролята на Церсей, която трябва да преживее „похода на срама“, за да може да се прибере в дома си, след като е държана като затворник от религиозна секта. Героинята на Хийди трябва да премине през целия град напълно гола. Актрисата обаче отказва и вместо нея виждаме тялото на дубльорка.

В галерията ви предлагаме още няколко примера за подобни случки.

 
 

България днес – плач, използван силикон и псевдоханове

| от Хрис Караиванова |

Напоследък се опитвам да избягам от всички новини, които ме заливат с хаоса в тази държава. Както се досещате, това изобщо не е лесно, защото абсурдите у нас са прекалено много.

Все пак, при положение че от години не гледам телевизия и умишлено избягвам всякакви политически статии онлайн, се предпазих донякъде. Разбира се, разбрах, че Слави стачкува пред парламента, докато Лиляна Павлова е силно прецакана и ще трябва да остави доходоносните магистрали за абсолютно измисления пост на министър на българското председателството на ЕС. Разбирайте, директор на водопад, но с прекрасна заплата и с 50 подчинени, които ще се занимават със същия този водопад.

Между другото, на политическата сцена се появи отново позабравения Каракачанов, за да ни каже, че иска да върне казармата.  Без да го желая, разбирам и за други абсурди, с които е блеснало новото ни правителство. Заместник-министърът на регионалното развитие Павел Тенев отривисто се снимал, поздравявайки восъчните фигури на Мадам Тюсо по нацистския начин с опъната напред ръка. Защо тази снимка се появява във Facebook не ми стана ясно, явно Тенев се е харесал на кадъра?

Нищо, важното е, че в същия момент той получил подкрепата на Валери Симеонов, който е почти убеден, че също има серия добри кадри в стил „Heil Hitler” и то не къде, а в концлагера „Бухенвалд“.

Това обаче са бели кахъри.

Тъй като съм потребител на Facebook, не можах да избягам и от точния до болка превод на вируса WannaCry. МВР и ГДБОП показаха уникални познания в областта на английския език и модерния свят като цяло, и кръстиха кибернашествието ИскаПлаче. То е ясно, че ни се плаче, но за какво по-напред?

Веднага ви давам идея за какво можете да поревете и то искрено. Това са днешните абитуриентки. Младите момичета, които тепърва се изправят пред живота и като попътен вятър получават какво – ами, чифт използвани силиконови цици. Да, това е днешната оферта на държавата ни за младите хора. Тя идва от плеймейтката Джулиана Гани, която ако сте видели по телевизията, сигурно още сте потресени.

Оставете настрана абсолютния факт, че Джулиана е неописуемо тъпа. Тя се опитва да пробута имплантите си втора употреба на момиче, което много, ама много ги иска. Още по-хубавото е това, че Джулито ще избере новата притежателка, като почувства със сърцето си за коя от завършващите е мечта да се натовари със стотици кубици силикон.

Сами разбирате, че в тази история има страшно много неща, които просто не са нормални.

Просто не искам да си представя как след няколко години това се превръща в доходоносен бизнес и обявите за цици втора употреба заливат OLX. През това време пък някакви миски ще правят реалити формат, в който избират най-плоската и мечтателна абитуриентка. Очарователно, нали?

И докато все още се забавляваме с едрогърдестата Джулиана, на родната ни сцена от абсурди се появи още един. Фондация „Въздигане“, чието име също подлежи на коментар, раздава 200 лв. на родители, кръстили децата си Аспарух, Алуек, Алцек, Вълчан, Тервел или Кубрат. На всички ни е ясно, че целокупното ромско население е първото, което ще се възползва от тази кампания. Но не само това е притеснителното. Цялата тази псевдо патриотична пропаганда се развива на територията на Facebook страница, на която за внимание се борят искрено желаещите да грабнат 200 лв., както и много тролове.

Много бързо в кампанията прави впечатление, че липсват женски имена. Явно инициаторите й не се интересуват от начина, по който великите ханове ще се появят на бял свят или пък смятат, че можеш да се наричаш Алцек, независимо от пола си.

Друг куриозен момент в инициативата е фактът, че името Вълчан носи по-малко „точки“ за родителите – 100 лв., вместо обещаните за другите имена 200. Ето защо в онлайн пространството има протестиращи, че в такъв случай трябва да бъде добавен Авитохол и той да носи 500 лв.

Нека все пак споменем, че организаторите от „Въздигане“ поощряват семействата, които вече са се прецакали и са кръстили децата си другояче, като им подаряват комикси и книга за Хан Кубрат, така че всички да са наясно, че той в действителност не е Ханку, брат.

Сега ще ми кажете, че всички тези абсурди се случват навсякъде и сигурно ще сте прави. Светът си има Путин, Тръмп, Брекзит, Северна Корея, Ким Кардашиян. Само че, ако се успокояваме с това, остава само да се слеем с хаоса наоколо и да последваме примера на Джулиана или Джорджано. А това е повече от плашещо.

Така че, аз ще продължавам да бягам от политическите и лайфстайл безумия, защото и у нас, и по света има достатъчно добри новини, с които да ги заменя. И на вас ще се отрази добре, ще видите.