Как да не бъдем идиоти в киното

| от |

Ходенето на кино не е задължително социално действие. Някои хора ходят на кино, за да се видят с приятелите си (?), други водят целите си семейства, за да заместят с нещо по-модерно добрата стара семейна вечеря, трети искат временно любовно гнезденце. Съществувате обаче и някои странни индивиди, които ходят на кино, за да гледат филм.

Това наистина е учудващо, при положение, че филмът може да се дръпне от Zamunda, макар и с качество, което ще наложи спешен преглед при офталмолог след края на лентата. И все пак, има и такива.

Заради тях събрахме някои правила (да, знаем, че „правилата са, за да се нарушават“, но все пак…). Ако ги спазвате, няма да бъдете идиоти в киното. Е, няма да получите „бяла лястовица“ от „Господари на ефира“, но ще получите негласната благодарност на другите хора, с които споделяте преживяването „гледане на филм в кино салон“. Не е малко.

Хранене

Подобно на ходенето на кино, храненето може да е както социална, така и самотна активност. Онова, което то не трябва да бъде в киното е…шумно и смърдящо. Американските кина наложиха плюскането на пуканки като неделима част от преживяването – ОК. Всички знаем, че през първите 30 минути в салона основният звук, който се чува, е невротичното хрупане на пуканки, дори на екрана Брус Уилис да не спира да стреля по лоши хора с картечница. Нито един филм за апокалипсиса, с всичките му звукови ефекти като заливане на Ню Йорк от цунами, земетресение, което раздира земната плът, писъци на цялото население на Лос Анджелис и гърмене на атомни бомби, не е в състояние да заглуши проклетите пуканки. Но все пак…имайте милост и се ограничете до тях. Не цъкайте в киното семки, не се оригвайте на бира, не глозгайте крилца от KFC, не дояждайте от пластмасови купички гювеча от снощи. Мляскането, преглъщането и посръбването са способни да превърнат и най-хрисимия човешки Стоунхендж в хистерична буря за усмирителна риза. Особено ако продължават повече от 40 минути.

Коментарно студио

„Е тоя верно ли го направи?“, „Тя сега му казва да не ходи там, защото тя вече е разбрала, че нацистите го чакат и го предупреждава, защото обича брат му“, „Не, не, не, не го убивай, абе не го убивай бе, тъпако!“ пр. Баба ми редовно говори на героите от турските сериали, предупреждава ги, че Оня е лош, храни ги, че са гадняри, за да говорят срещу Султан Хюсе и им казва „БРАВО!“, когато дадат прошка на някой, който някога е съгрешил, но сега е станал добър. И знаете ли? Тя има пълното право да го прави, защото си гледа сериалите сама вкъщи. ВИЕ нямате право да коментирате филма на глас. Няма по-качествено утрепване на удоволствието от гледането, от това по време на момента, в който Пениуайз, танцуващият клоун, сграбчва Бевърли за гърлото, някой да възкликне: „Абе овцо, не се ли сети, че ще дойде у вас, бе?“

Демонстриране на любов

Любовта е силно чувство, така е. Хора сме. И открай време е ясно, че тийнейджърите използват тъмните кино салони, за да консумират своите мощни чувства, от които така лъха на хормони, че човек може да се задави. Всяко нещо обаче си има граница. Ако не сте тийнейджъри, защо не се задоволите да се държите за ръце по време на филма или от време на време да разменяте по някоя целомъдрена целувка по бузата? Гледката на двама възрастни, които шумно и свръхекспресивно изразяват привличането си в киното, причинява неудобство. Наистина ли не може да се целувате с език след края на филма? И ако толкова много искате да се слеете в потен, мръсен, необуздан секс, защо изобщо сте излезли от вкъщи, по дяволите?

Цистит, разстройство или каквото и да е, което налага нон стоп ходене до тоалетната

Точно си се съсредоточил да видиш какви ги върши Райън Гослинг в новия „Блейд рънър“, внимаваш дали мацката е репликант или човек и ТАМЪН преди тя да каже ключовата си реплика, погледът ти се изпълва с нечий задник. Отново. Съседът от средата на реда ходи до реструума за четърти път, откакто прожекцията е започнала.

Първо, ако имате състояние, което налага често посещение на тоалетната, не ходете на кино. Второ, ако имате състояние, което налага често посещение на тоалетната и все пак трябва да отидете на кино, не сядайте в средата на реда. И трето, ако имате състояние, което налага често посещение на тоалетната, все пак трябва да отидете на кино и все пак трябва да седнете в средата на реда, имайте предвид, че етикетът изисква по време на разминаването си с хората да им показвате предната част на организма си, а не задната. Дали това е правилно или не, няма да разсъждаваме. Но това е етикетът.

Аплодисменти

Пълен ужас. Аплодисментите в киното не са актуални още отпреди аплодисментите при приземяване на самолета. В края на седмицата ще видим как Майкъл Фасбендър в ролята на Хари Хуле, се преборва със зъл психопат, който убива жени. Сигурно ще има момент, в който ще ви идва да му изръкопляскате. Не го правете.

Краката на предната седалка

Хубава работа. Не е грях да искате да ви е комфортно, но мислите ли, че е готино за човека пред вас лицето му да се намира на сантиметри от подметките ви?

Вечните мобилни телефони

Светване на екрана, побъркващият звук за известие на Viber, звънене с летния хит, мощна вибрация, жужаща вибрация, нервно ровичкане по раници и джобове, тихо шушкане „На кино съм, по-късно ще ти се обадя“…всичко това в кино салона ви прави идиоти. Пречите, дразните, не сте готини. Хората дори сложиха надпис в началото на филма, с който ви молят да изключите мобилните си телефони. Но що пък да ги слушате, нали сте тарикати…Не сте. Идиоти сте.

 
 

Кой е Макдоналд в името McDonald’s?

| от chronicle.bg |

McDonald’s е, без второ мнение, най-успешната верига ресторанти за бързо хранене в историята на света. Името му се свързва с това на Рей Крок – предприемачът, който инвестира в ресоранта. Но защо се казва точно McDonald’s – кръстен ли е на някого и ако да , на кого? Каква е историята на веригата?

 

През 50-те години работата на Крок била да продава машини за млечни шейкове. Един от клиентите му е ресотрант в Калифорния, уравляван от братята Ричард и Маурис Макдоналд. Родом от Ню Хемпшир, те се местят в Калифорния през 20-те години и си намират работа като носачи на филмови декори.

Двамата братя влизат в ресторантьорския бизнес през 30-те годни на 20 век благодарение на баща им, Патрик Макдоналд, който отваря “The Airdome” – щанд за хотдози и хамбургери.

През 1940 Ричард и Маурис разрастват бизнеса като отварят „McDonald’s“ – барбекю драйв-ин ресторант. Това ги учи на няколко важни урока – че хамбургерите са една от най-доходоностните храни и че служителите, които занасят храната от кухнята до колата, са ненужни (по онова време те са около 20). Братята имат и няколко идеи как да забързат цялото приготвяне на храната от сурово месо до готов хамбургер в ръцете на клиента.

Те затварят ресторанта за 3 месеца и го отварят пак с ново поразчистено меню, нови възможно най-ниски цени от 15 цента за хамбургер (днешни 1,30 долара) и изключително бързо изпълнение на поръчките.

До 1954 година братята Макдоналд вече имат 9 ресторанта и 21 продадени франчайза като до голяма степен давали на франчайз самия метод на приготвяне, а не името на бранда си.

На 52-годишна възраст Рей Крок влиза в картинката.

Той служи в армията заедно с Уолт Дисни, по-късно е джаз музикант, радио DJ, продава хартиени чаши, работи в ресторант и накрая е търговец на машини за млечни шейкове. Брандъд Prince Castle, чийто машини продава, е доста по-скъп от конкуренцията Hamilton Beach, което ги прави и все по-трудни за продаване. Това кара Крок да потърси ново начинание.

Той познава ресторантьорския бизнес и може да различи добре функциониращ ресторант от лош. Някъде по това време братята Макдоналд се разделят с франчайз агента си Бил Тансей заради влошеното му здраве. Рей заема неговото място и задвижва плановете си – а те се оказват много по-мащабни от тези на Макдоналдови. На 15 април 1955 година той отваря първият си ресторант, а само за 5 години те ще се разраснат до 100.

 

Но как в крайна сметка Рей превзема бизнеса?

През 1961 година Ричард и Маурис са доволни от бизнеса си и нямат интерес да го развиват, за разлика от Крок. Той събира инвеститори и купува ресторанта за 2,7 милиона долара (около 21 милиона днешни долари). Двете страни също така се разбират Рей да изплаща на Ричард и Маурис част от печалбата, но не вписват това в договора по молба на Рей – за да не изглежда зле пред инвеститорите. След сделката, понеже няма нищо написано черно на бяло, Крок не дава на братята нито стотинка от печалбата.

 

50 години по-късно: 35 000 различни ресторанта в 118 държави, 1,7 милиона служители, които обслужват около 68 милиона клиенти всеки ден. Годишните печалби на веригата Макдоналдс са над 5 милиарда долара.

 
 

Вижте как мина премиерата на Huawei Mate 10

| от chronicle.bg |

16:24 ч. – Mate 10 Pro ще се продава за 799 евро за 128-гигабайтовата версия, като продажбите ще започнат през ноември. Стандартният Mate 10 ще е със 100 евро по-евтин. България не присъства в първата вълна на проджаби, но най-вероятно скоро след това телефоните ще пристигнат и тук.

Премиум моделът Mate 10 Porsche Design ще струва 1395 евро (256 GB и 6 GB RAM), като ще с продава само на избрани пазари.

16:12 ч. EMUI поддържа вграден режим за декстоп, който позволява да движите прозорците на различни приложения. Екранът на телефона може да се превърне в допълнителен тъчпад, като клавиатурата може да се появи във всеки момент, когато ви потрябва.

С USB-C към HDMI кабел, телефонът може да се върже към външен монитор, като работи като десктоп-устройство.

Телефонът може да се използва и като независимо устройство, докато е в режим декстоп, така че да можете да копирате текст от него и да го използвате в приложение на втория екран.

618x346

16:03 ч. Телефонът поддържа високо качество аудио сигнал с 384Kb/s и 32бита. Mate 10 Pro няма 3.5 mm жак за слушалки, само Mate 10.

Любопитно е, че телефонът може да разпознае гласът ви, докато водите разговори по него и да изчисти звука, така че да се акцентира на него.

618x346

15:56 ч. Благодарение на бързото изчисляване на процесим свързани с машинно обучение, камерата успява бързо да разпознае какъв обект стои пред нея и да се настрои така, че да оптимизира снимката за него.

15:48 ч. Очаквано телефоните пристигат с двойна камера. Камерите повтарят технологията на старите телефони на Huawei – един цветен сензор и един монохромен, този път двете са с отделен процесор за изображението и с f/1.6 бленда. Според презентацията, когато изображенията биват наложени едно върху друго се равнява на 1.1 бленда – тоест на теория камерата трябва да се представи доста добре при слаба осветеност.

Процесорът с изкуствен интелект позволява „хибриден зуум“ до 2х. Стабилизацията обаче е само на цветния сензор.

15:45 ч. Телефонът няма безжично зареждане, но Mate 10 поддържа Supercharge – технология, която дава възможност за 4 пъти по-бързо презареждане на батерията в сравнение с безжичното. Системата за зареждане е първата, сертифицирана за качество от TUV.

15:40 ч. Компанията демонстрира по-добър GPS от конкурентите си. Huawei твърдят, че чипът им се справя много по-добре в тунели, огромни кръстовища или натоварени места. Дори сигналът да се загуби, телефонът бързо успява да намери новия.

15:37 ч. Huawei Mate 10 идва с Kirin 970 – процесорът на Huawei оптимизиран за изчисляване на невронни схеми и процеси, свързани с изкуствен интелект. Невронният чип на Kirin 970 e 25 пъти по-бърз от CPU, но е 50 пъти по-ефективен от гледна точка на използваната мощност.

Демонстрацията показва колко време отнема разпознаването на обекти в 100 снимки – при Mate 10 този процес отнема 5 секунди, което е по-бързо от конкуренцията на Apple и Samsung.

Процесорът прави телефона до 60% по-реактивен. Технологията позволява запазване на нивото на производителност в течение на времето – дори след 18 месеца използване, телефонът остава по-добър от конкуренцията.

15:25 ч. Представят и Mate X Porsche Design

Mate 10 Porsche Desighn e с ръчно изработен екстериор, напомнящ на керамично покритие, но създадено от стъкло. Устройството ще дойде със специален интерфейс, разработен от дизайнерите на Порше, като ще се предлага с най-високата вградена памет от 256 GB. Телефонът ще има две устройства за бързо зареждане, два кожени калъфа и слушалки.
618x346

5:23 ч. – Mate 10 Pro ще идва в четири цвята – титаниево сиво, мока кафяво, нощно синьо, розово злато. Mate 10 идва в розово злато, златно шампанско, черно и мока кафяво.

620x231
15:20 ч. – Ричард Ю използва примери с iPhone X и Samsung, за да изтъкне лекотата, с която се отключва Mate 10 – само едно вместо три движения (както е при лицево разпознаване на Apple), докосване в предната част на корпуса, вместо да цапате лещата на камерата, докато нацелите къде се намира четецът за пръстови отпечатъци.

620x231

15:17 ч. – Huawei въвежда FullView дисплей, с изтъняване на рамките на екрана до постигане на съотношение екран/тяло от 81,79% при Mate 10 и 81,61% при Mate 10 pro.

15:15 ч. Батериите на двата модела са с 48% повече мощност в сравнение със старите модели. Зарядът на батерията при Mate 10 и Mate 10 pro е 4000 mAh.

15:06 ч. – Виждаме за първи път официално и потвърдено как ще изглеждат новите Mate 10 и Mate 10 pro, които ще бъдат захранвани от чипа Kirin 970.

Mate 10 Pro идва с 6-инчов екран, (разделителна способност 2160 х 1080) OLED HDR дисплей. Екранът ще бъде със съотношение от 18:9.

Mate 10 ще бъде с 5,9 инчов екран и съотношение 16:9, 2560 х 1440 FHD+.

618x346

15:04 ч. – На сцената излиза главният изпълнителен директор Ричард Ю, който разказва за промените, които смартфоните внасят в живота на потребителите през последните 10 години

14:59 Мелодията от Деспасито в изпълнениe на класически инструменти звучи преди началото.

****

 
 

Турция финансира изоставено сръбско летище

| от chronicle.bg |

Турция ще финансира завършването на летище „Morava” в Кралево, централна Сърбия. Това се случва 5 години след като главната сграда е била построена, но не се използва. Новината идва след среща на сръбския министър на строителството, транспорта и инфраструктурата с турския му колега.

Инвестицита е в размер на 10 милиона евро като парите ще отидат за обновяване на пистата на летището. Основният му терминал беше завършен през 2012 година и струва 22 милиона евро, но 2200-метровата писта може да понесе единствено малки турбовитлови самолети.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган посети Сърбия тази седмица заедно с министри от кабинета си и делегация от над 100 хора от бизнеса. Той каза, че първата дестинация на обновеното летище “Morava” трябва да е Истанбул. Част от областта Рашка в Сърбия, където се намира Кралево, има близка историческа връзка с Турция и затова се очаква много хора от там да използват локалното летище за полети до Истанбул, вместо това в Прищина.

 

Това са вторите 10 милиона евро, които Турското правителство инвестира в летището. Първите са отпреди 4 години. Вторите щяха да бъдат представени като дарение също по това време, но през октомври 2013 година отношенията между двете страни се усложняват и тогавашният сръбски министър на строителството и урбанизацията отказва дарението. Той заявява, че държавата сама ще финансира строежа – нещо, което в последствие не се случва. Миналата година летището в Белград дарява 300 000 евро за ремонта, но те са крайно недостатъчно.

 

Wizz Air скоро каза, че следи развитието на летище „Morava“ и може да го добави към мрежата си, когато то е завършено.

Съоражението се очаква да подпомогне силно локалната икономика, защото се намира между няколко индустриални града и е близо до автомобилния завод Fiat-Zastava. Очаква се и скок в туризма.

 

 
 

5 звезди, които мразят да се снимат с фенове

| от chronicle.bg |

Познат сценарий за всички, които сме се опитвали да се набутаме при любимите си селебритита: ръцете ни френетично се завират в джобовете, търсейки мобилните ни телефони с надеждата да ги снимаме. И естествено, да постнем снимката в социалните мрежи след това.

Да, ама има звезди, които изобщо нямат  желание да изпълняват желанията на геновете си. Джъстин Бийбър не е единственият, който мрази да си прави селфита с девойки пред припадък.

Вижте в галерията пет звезди от Холивуд, които не биха искали да се снимат с вас.