Изследване на хигиената и безопасността на храни от хранителните вериги (част 2)

| от |

Източник www.6nine.net

03442_MeatDairyEggs
Тази статия е продължение, втора част на статията, която бях написал преди точно месец – Реших да изследвам качеството на български млечни продукти… В нея разгледах качеството на различни видове популярни млечни продукти чрез различни химични, микробиологични и органолептични техники. В настоящото продължение съм описал резултатите от проведено проучване на различни продукти от хранителните вериги, които са популярни сред потребителите.

Трябва дебело да подчертая, че купените продукти от хранителната верига не са произволно избрани. Това са продукти, които съм оценил като съмнителни и рискови. Такива продукти са например насипни, с липсващ срок на годност на опаковката, със съмнителен външен вид и т.н. Странното е, че макар липса на срок на годност, подобни продукти се продават свободно…

Извършените изследвания са изцяло микробиологични. Получените резултати дават оценка на хигиената на продукта, хигиената на производство на продукта и неговата безопасност. Напоследък зачестяват хранителните натравяния особено сред деца. Микробиологичните изследвания са направени спрямо стандартите на Международната организация по стандартизация (ISO). Или с други думи изследванията са направени така както ги правят в акредитираните частни лаборатории и ХЕИ, които струват доста скъпо :)

Изследваните продукти могат да се разделят на две групи:

Мляко и млечни продукти сред, които:

Прясно пастьоризирано мляко “Мизия милк” 3% – не е намерен срок на годност на опаковката.
Краве сирене “Забърно” – 20.09.2014 г.
Сладолед “Чичо Чарли – Рафаело” – не е намерен срок на годност на опаковката.

Месни продукти сред, които:

Охладена кайма – смес приготвена от магазина – 12.06.2014 г.
Замразена кайма – смес “Попов” – 18.06.2014 г.
Македонска наденица “Оренда” – 19.06.2014 г.

Прясно пастьоризирано мляко “Мизия милк”
От всички изследвани продукти, този има най-лоши микробиологични показатели, които дори излизат извън допустимите норми… Изследвани са Общия брой мезофилни бактерии в проба от млякото. Броят не може да се установи поради прекалено голямата контаминация.

Изследвани бяха присъстващите колиформи чрез два метода – най-вероятен брой и директен метод. И двата метода показаха наличие на колиформи над допустимата норма. Този критерий показва наличие на фекално замърсяване и ниска хигиена при производство. Мистерия остава за мен, защо в прясното мляко кипи такъв живот, когато то трябва да е минало пастьоризация… Пастьоризацията би убила наличните колиформи. Това означава, че производственият процес е некачествен и съмнителен. А контрол от органите липсва…

Млякото бе изследвано още за присъствие на Salmonella sp. (най-честия причинител на чревни инфекции) и изключително опасната Listeria monocytogenes, но за щастие подобни патогени не бяха открити.

Може би хората не трябва да се доверяват на производителите и да пастьоризират (преварят) млякото, което купуват преди да го консумират.

Краве сирене “Забърно”
От микробиологична гледна точка, този продукт е годен за консумация. Беше изследван за наличие колиформи (индикатор за лоша хигиена), но такива не бяха открити. Бяха открити дрожди, но те са в нормата. Сиренето беше изследвано и за присъствие на Staphylococcus aureus (бактерия с хемолитични свойства и от опасност за здравето ни), но подобни бактерии не бяха открити.

Сладолед “Чичо Чарли – Рафаело”
Колкото и да гледах опаковката на този сладолед, просто не успях да открия срока на годност. Или такъв няма, или много добре е прикрит…

Сладоледът беше изследван за наличие на общ брой мезофилни бактерии. Такива бяха открити, но в рамките на допустимите граници според стандарта, което прави този продукт годен за консумация – 770 колонообразуващи единици/ml/g при допустими по стандарт 200 000.

Изследванията за наличие на психротрофни бактерии (бактерии оцеляващи при много ниски температури) и за наличие на Pseudomnas sp. бяха отрицателни.

Бяха открити и колиформи, но в рамките на допустимите граници според стандарта.

Охладена кайма, замразена кайма и Македонска наденица
И при трите продукта беше открито наличие на мезофилни аеробни и факултативно анаеробни бактерии, колиформи имаше само в двата вида кайма (не в наденицата), а представители от род. Bacillus бяха открити и в трите продукта. Въпреки това продуктите са годни за консумация, тъй като всички изследвания са нормата според стандарта.

Като обобщение на това изследване може да се каже, че изследваното мляко не е годно за консумация въпреки, че е минало пастьориация. Недопустимо е в него да има колиформи над нормата, това говори за лоша хигиена на производствения процес, некачествен продукт и евентуална опасност за здравето на консуматора. Другите придукти са годни.
Като потребители винаги трябва да гледаме срока на годност на продуктите и най-вече дали има въобще такъв…

Изследванията са плод на лични усилия и не са свързани с нито една институция. Ако някой използва това писание, моля да посочите източника – все пак оценете труда :)

 
 

Молец с руса коса и малки гениталии кръстен на Доналд Тръмп

| от chronicle.bg |

След като новият президент Румен Радев положи клетва, дойде ред и на Доналд Тъмп.

По случай светлия повод и цялата персона на новия американски държавен глава, биологът д-р Вазрик Назари кръсти новооткрит вид молци на негово име: Neopalpa donaldtrumpi. Буболечките могат да бъдат забелязани в по границата на САЩ с Мексико – точно там, където очакваме и обещаната от Тръмп стена против нелегални имигранти.

Абсолютно без никаква връзка с името, молецът има русичко нещо на главата и мънички гениталии.

Докато д-р Назари разглеждал екземпляри от генотипа Neopalpa, забелязал, че един от тях не приличал на останалите. Той имал значително по-малки гениталии от най-близкия си роднина N. neonata. След ДНК изследвания Назари заключил, че това е напълно нов и неописан вид. А новите видове се кръщават от откривателите си.

Тръмп не е единственият американски президент, който има биологичен вид кръстен на негово име. Джордж У. Буш има бръмбар, Роналд Рейгън има оса, а Бил Клинтън – риба. Барак Обама обаче държи рекорда с 9 вида на негово име.

 

 

„И така, кръстих биологичен вид на Доналд Тръмп. Може би сега той ще направи опазването на крехката американска екосистема приоритет.“

 
 

Трейлър на новата любовна история „The Discovery“

| от chronicle.bg |

Освен сериали, Netflix вече включва в портфолиото си и филми.

Днес на бял свят се появи първият трейлър на любовната история „The Discovery“ с Руни Мара и Джейсън Сийгъл.

Действието ще се развива в свят, в който задгробният живот е научно доказан, в резултат на което милиони хора започват да се самоубиват, за да стигнат „от другата страна“.

Режисьор е Чарли Макдауъл, а ето го и трейлъра:

The-Discovery-movie

 
 

Първи поглед към Марго Роби като Тоня Хардинг

| от chronicle.bg |

През март миналата година стана ясно, че Марго Роби ще влезе в ролята на лошото момиче на фигурното пързаляне Тоня Хардинг. Роби ще бъде в главната роля в биографичния филм „Аз, Тоня”.

След месеци на спекулации Марго Роби беше уловена в ролята си за предстоящия филм.

*EXCLUSIVE* Margot Robbie tranforms into Tonya Harding for "I, Tonya" **WEB MUST CALL FOR PRICING**

Големият скандал в кариерата на Хардинг е свързана с наемането на човек, който да рани в крака конкурентката й Нанси Кериган, за не може да се състезава на Зимната олимпиада през 1994 година. Лесно се доказва, че нападателят, намушкал Кериган по време на тренировка, е нает от бодигарда на Хардинг.

Филмът, посветен на фигуристката, ще излезе през 2018 година.

За ролята си Марго Роби носи деветдесетарски дънки, протези на лицето и костюм, с който тялото й да изглежда по-едро.

 
 

Варненска компания за изкуствени рифове се бори за 1 млн. долара

| от chronicle.bg |

Варненската компания Sea Harmony, която е разработила свой патент за изкуствени рифове, е българският финалист в надпреварата за част от наградния фонд от 1 млн. долара в конкурса Chivas The Venture.

Компанията започва работа по развиването на вертикални ферми за миди Pisa Reef. За разлика от съществуващите, тяхната разработка дава възможност за инсталиране и извън заливите. Pisa Reef е цяла подводна къща, която бързо се заселва с екологична система – миди, скариди и риби. Хранейки се със свръхпопулациите от зелени водорасли, развили се вследствие на битово замърсяване на водата, ерозия и използване на химикали, новите обитатели на вертикалните ферми пречистват водата. Освен това, създават и добър добив.

Sea Harmony е избрана да продължи към световния финал след няколко етапа, като в последния се състезаваше с още отличени стартиращи бизнеси с кауза. Компаниите-полуфиналисти в Chivas The Venture са три.

Stackport се класираха със системата за незрящи VAST, която използва очила с камера и приложение за смартфон, за да ориентира хората с нарушено зрение във всекидневни ситуации. Създателите на идеята очакват продуктът им да върне на работните места 15% от незрящите. VAST ще им дава възможност да се ориентират по-добре в непознати пространства, да подобрят възможностите си за четене, пазаруване, придвижване.

Cupffee е компания, създател на вафлена чашка за кафе – тя е вкусна, ядлива, биоразградима и не променя вкуса на кафето. Замърсяването с опаковки за еднократна употреба е огромен световен проблем. Cupffee е много добро решение както за любителите на бисквитката към кафето, така и за околната среда – дори и да изхвърлите чашката, тя се разгражда за няколко дни.

Изкуствената фотосинтеза е в основата на проекта на Wasabi Innovations – третият полуфиналист. Чрез специални сапунени молекули и сапунен мехур, се преработва въглероден двуокис във възобновима енергия с помощта на слънчевата светлина. В резултат на това бизнес начинание може да бъде революционизирана световната енергийна практика и предоставена възможност за обръщане на климатичните промени в света.

Sea Harmony, заедно с финалистите от другите 31 страни, ще участват и в едноседмично обучение за управление на бизнес в Оксфорд. През юли финалистът ни ще представи България на глобалния финал на Chivas The Venture в Лос Анжелис и ще се състезава за дял от милионния награден фонд. Sea Harmony ще презентира идеята си пред световни бизнес лидери и международното жури на Chivas The Venture.

Наградният фонд от 1 000 000 долара ще бъде разпределен на два етапа – 250 000 долара чрез 5-седмично онлайн гласуване, 750 000 долара – от глобално жури между един или повече екипи.

Състезанието за стартиращи компании с кауза Chivas The Venture вече трета година дава възможност на български участници да представят своя бизнес пред общност от инвеститори и да се състезават за част от наградния фонд от 1 млн долара. Тази година в The Venture се включват бизнеси с кауза от 32 държави на шест континента.