Изследване на хигиената и безопасността на храни от хранителните вериги (част 2)

| от |

Източник www.6nine.net

03442_MeatDairyEggs
Тази статия е продължение, втора част на статията, която бях написал преди точно месец – Реших да изследвам качеството на български млечни продукти… В нея разгледах качеството на различни видове популярни млечни продукти чрез различни химични, микробиологични и органолептични техники. В настоящото продължение съм описал резултатите от проведено проучване на различни продукти от хранителните вериги, които са популярни сред потребителите.

Трябва дебело да подчертая, че купените продукти от хранителната верига не са произволно избрани. Това са продукти, които съм оценил като съмнителни и рискови. Такива продукти са например насипни, с липсващ срок на годност на опаковката, със съмнителен външен вид и т.н. Странното е, че макар липса на срок на годност, подобни продукти се продават свободно…

Извършените изследвания са изцяло микробиологични. Получените резултати дават оценка на хигиената на продукта, хигиената на производство на продукта и неговата безопасност. Напоследък зачестяват хранителните натравяния особено сред деца. Микробиологичните изследвания са направени спрямо стандартите на Международната организация по стандартизация (ISO). Или с други думи изследванията са направени така както ги правят в акредитираните частни лаборатории и ХЕИ, които струват доста скъпо :)

Изследваните продукти могат да се разделят на две групи:

Мляко и млечни продукти сред, които:

Прясно пастьоризирано мляко “Мизия милк” 3% – не е намерен срок на годност на опаковката.
Краве сирене “Забърно” – 20.09.2014 г.
Сладолед “Чичо Чарли – Рафаело” – не е намерен срок на годност на опаковката.

Месни продукти сред, които:

Охладена кайма – смес приготвена от магазина – 12.06.2014 г.
Замразена кайма – смес “Попов” – 18.06.2014 г.
Македонска наденица “Оренда” – 19.06.2014 г.

Прясно пастьоризирано мляко “Мизия милк”
От всички изследвани продукти, този има най-лоши микробиологични показатели, които дори излизат извън допустимите норми… Изследвани са Общия брой мезофилни бактерии в проба от млякото. Броят не може да се установи поради прекалено голямата контаминация.

Изследвани бяха присъстващите колиформи чрез два метода – най-вероятен брой и директен метод. И двата метода показаха наличие на колиформи над допустимата норма. Този критерий показва наличие на фекално замърсяване и ниска хигиена при производство. Мистерия остава за мен, защо в прясното мляко кипи такъв живот, когато то трябва да е минало пастьоризация… Пастьоризацията би убила наличните колиформи. Това означава, че производственият процес е некачествен и съмнителен. А контрол от органите липсва…

Млякото бе изследвано още за присъствие на Salmonella sp. (най-честия причинител на чревни инфекции) и изключително опасната Listeria monocytogenes, но за щастие подобни патогени не бяха открити.

Може би хората не трябва да се доверяват на производителите и да пастьоризират (преварят) млякото, което купуват преди да го консумират.

Краве сирене “Забърно”
От микробиологична гледна точка, този продукт е годен за консумация. Беше изследван за наличие колиформи (индикатор за лоша хигиена), но такива не бяха открити. Бяха открити дрожди, но те са в нормата. Сиренето беше изследвано и за присъствие на Staphylococcus aureus (бактерия с хемолитични свойства и от опасност за здравето ни), но подобни бактерии не бяха открити.

Сладолед “Чичо Чарли – Рафаело”
Колкото и да гледах опаковката на този сладолед, просто не успях да открия срока на годност. Или такъв няма, или много добре е прикрит…

Сладоледът беше изследван за наличие на общ брой мезофилни бактерии. Такива бяха открити, но в рамките на допустимите граници според стандарта, което прави този продукт годен за консумация – 770 колонообразуващи единици/ml/g при допустими по стандарт 200 000.

Изследванията за наличие на психротрофни бактерии (бактерии оцеляващи при много ниски температури) и за наличие на Pseudomnas sp. бяха отрицателни.

Бяха открити и колиформи, но в рамките на допустимите граници според стандарта.

Охладена кайма, замразена кайма и Македонска наденица
И при трите продукта беше открито наличие на мезофилни аеробни и факултативно анаеробни бактерии, колиформи имаше само в двата вида кайма (не в наденицата), а представители от род. Bacillus бяха открити и в трите продукта. Въпреки това продуктите са годни за консумация, тъй като всички изследвания са нормата според стандарта.

Като обобщение на това изследване може да се каже, че изследваното мляко не е годно за консумация въпреки, че е минало пастьориация. Недопустимо е в него да има колиформи над нормата, това говори за лоша хигиена на производствения процес, некачествен продукт и евентуална опасност за здравето на консуматора. Другите придукти са годни.
Като потребители винаги трябва да гледаме срока на годност на продуктите и най-вече дали има въобще такъв…

Изследванията са плод на лични усилия и не са свързани с нито една институция. Ако някой използва това писание, моля да посочите източника – все пак оценете труда :)

 
 

10 реклами със звезди, преди да станат известни

| от chronicle.bg |

Свикнали сме да гледаме на холивудските звезди като на свръчовеци, които се подвизават само по големите екрани и червения килим, но дори някои от най-големите актьори и актриси са започнали кариерите си по не толкова бляскав начин.

Вижте някои реклами с участието на знаменитости. Преди да станат такива.

Бен Афлек в реклама на Burger King

Брад Пит рекламира Pringles

Дженифър Лорънс за MTV Super sweet 16

Обожаваме Стенли Тучи в „Дяволът носи прада“, но след като го видяхме в тази реклама на Levi`s, ни стана още по-симпатичен

Леонардо Ди Каприо пък рекламира дъвки през 80-те

А Наоми Уотс…тампони

Не сме и предполагали, че Илайджа Ууд толкова обича сирене

Кристен Стюарт пък участва в реклама на Porsche

Рекламата на Pop Tarts с Джозеф Гордън-Левит представя по друг начин това, което сме искали, гледайки го на кино – а именно да ни направи закуска

Деми Мур няма нужда от диетична кола, но я рекламира

 
 

Книга на седмицата: „Другият сън” от Владимир Полеганов

| от chronicle.bg |

Ученият Стивън Хокинг предупреди преди дни, че живеем в най-опасното време за планетата. Какво обаче ще се случи след това? В близкото бъдеще, когато технологиите са заели още по-голяма част от живота ни, работата се върши единствено на екрани, малки роботчета почистват домовете ни, а природата се е оттеглила от света наоколо?

Действието в „Другият сън” на Владимир Полеганов се развива именно в близкото бъдеще, когато все повече разчитаме на технологиите за всичко в живота си. След странен телефонен разговор млад мъж се озовава в непознат свят, в който постепенно се появяват странни предмети и хора. Непознатият свят не е приказен, той е чужд и различен. Героят се опитва да вкара в познатите форми всичко, което вижда, въпреки че то не напомня на някоя от тях.

Разказът се води така, сякаш четящият е наясно с начина, по който се развива всекидневието в този нов свят и всичко се подрежда като пъзел – парче по парче, което читателят трябва да прецени къде да сложи.

Специфична характеристика на романа на Владимир Полеганов е липсата на абзаци – читателят потъва в потока от мислите на героя, като постепенно навлиза в неговия странен свят, проследява лутанията на паметта му и опитите да конструира от хаоса реалност.

„Другият сън” е определян като психологически роман, маскиран като фантастичен. Той предлага невероятно пътешествие навътре във въображението и си играе със способността на читателя да отговаря на въпроси, които никога не си е задавал.

Владимир Полеганов е завършил клинична психология и творческо писане в СУ „Св. Климент Охридски”. Носител е на наградата за къс разказ „Рашко Сугарев”. През 2015 година разказът му „Птиците” е включен в антологията Best European Fiction на издеателство Dalkey Archive Press. Негови творби са публикувани в престижни български и чуждестранни издания. Автор е на сборника с разкази „”Деконструкцията на Томас С.”

 
 

Изтекоха снимки на новия смартфон на Meizu

| от chronicle.bg |

Наскоро Meizu представи официално смартфоните Pro 6 Plus и M3X.

На 6 декември компанията ще даде пресконференция, на която вероятно ще представи още свои устройства. Слуховете твърдят, че Meizu ще покаже M5 Note, но на сцената ще се появи и друга джаджа с кодовото име Meizu Four (1206).

Днес в китайската социална мрежа се появи порция снимки на телефона.

Все още няма официална информация за спецификациите на смартфона, но според слухове, Meizu Four ще има извит 2K AMOLED Edge дисплей и Exynos 8890 чипсет.

Meizu-Four-leak_6

Източник: GSM Arena

 
 

Дарете близките си за Коледа с орангутан

| от chronicle.bg, по theorangutanproject.eu |

Често подаръците за Коледа са силно ненужни. Сега обаче това може рязко да се промени. Орангутаните няма да събират прах по рафтовете в секцията.

Интернет сайт предлага да осиновите орангутанче вместо да купувате на близките си подарък за Коледа. Това става с дарение, а след като то е направено, можете да пратите по имейл сертификата до „жертвата“ на подаръка ви или да го изпратите до себе си, да го принтиранет и да го подарите лично.

Даренията са в размер на 20 и 35 евро. За 20 евро вие ще уредите на животинката един месец свежа и питателна храна от плодове и зеленчуци. За 35 евро осигурявате същото плюс пъзел, който орангутанчето трябва да реши, за да получи храната. Пъзелите развиват мозъка на животните и правят ежедневието им в приюта по-приятно.