Изглежда лесно… или как се прави хубаво кафе

| от |

Автор: Kathleen Kelly (http://sladuranasinecura.wordpress.com)

След като толкова разказвах за невероятните приключения на бабата на кафеварките Moka Express, чувствам за свой морален дълг да отделя няколко реда и на по-практични неща като това как се прави кафе с нея и как се поддържа.

espresso

Както казва l’omino coi baffi, sembra facile, изглежда лесно, но не е – сигурна съм, мнозина ще кажат, че едно от най-гадните кафета, които са пили, е било направено именно с такава кафеварка. Така е – от нея може да се извади прегорчиво прегоряло кафе с метален вкус. Аз, обаче, пия и ще продължавам да пия чудесно кафе, силно и ароматно, приготвено с някоя от многото разновидности на Moka Express, благодарение на това, че спазвам няколко прости правила – научих ги в Италия преди години, ето как.

Гостувах в Неапол на А. и В. Като добра гостенка на първата сутрин станах и сварих кафе. Малко след мене в кухнята се появи В., мъжът на приятелката ми А., с когото тя ни беше запознала предния ден, и каза: „А, направила си кафе, чудесно“. След това жизнерадостно изля кафето в мивката и каза: „Хайде сега да направим кафе заедно!“ И ми разкри Правилата.

Най-простото от тях за мене се оказа най-трудно за спазване, но с времето се убедих, че работи – колкото по-малко се мие кафеварката, толкова по-добре! Със сапун – никога, особено отвътре. Миещите препарати оставят мирис, който променя вкуса и аромата на кафето. Вътрешната повърхност не бива да се търка с телчета и абразивни препарати – по стените на кафеварката от отделящото се при варенето етерично масло се образува защитен слой, който не позволява на метала да влияе на вкуса на кафето. Този филм може да не изглежда добре, но е ценен – заради него по-използваните кафеварки правят по-хубаво кафе от новите. Ако току-що сте се сдобили с някоя Moka, не бързайте да вадите чашките, непременно изхвърлете поне първите 3 варки, няма да ви харесат. И също: измитата (само с вода!) кафеварка не бива да се сглобява и затваря, ако не е напълно изсъхнала – ще хване плесен.

Самото приготовление на кафето е до голяма степен интуитивно: в долната част наmachinetta-та се сипва студена вода до вентилчето, а във фунийката – кафе. Важно е да не се ползва твърде фино смляно кафе (запрясно смляно няма да обяснявам) и то да не се притиска във фунийката, за да се уплътни.Moka Express не прави еспресо – налягането в нея стига не повече от 1,5 бара, докато еспресо се прави с налягане 9 бара. Ако кафето е твърде ситно смляно или пък е компактирано, парата няма да успее да избута водата през него и е възможен кухненски микро-взрив.

Значи, кафето се оставя рехаво и само се подравнява, за да не се полепи по гуменото уплътнение, с което да пречи на затварянето. Кафеварката се слага на котлона на слаб огън и за предпочитане с отворено капаче, за да се дебне по-лесно за момента, в който започва бълбукане и течността заизлиза през фонтанчето – този момент настъпва сравнително бързо (зависи от размера, все пак), така че не е добре да се отдалечаваме прекомерно. Почне ли гъргоренето, кафеварката се дръпва от огъня, така че кафето да доизлезе под остатъчната топлина. С лъжичка се разбърква още докато е в каничката, после се сипва в чашка и – pronto! Лесно, бързо и приятно се осъществява телепортиране в Италия.

След това добро начало В., разбира се, ми стана толкова обичан приятел колкото е А. Веднъж го попитах: „Защо ми изля кафето тогава?“ А той ми отговори: „Бях сигурен, че не си го направила както трябва“. Ами не бях. За какво са приятелите…

 
 

Ето го първия трейлър на „Churchill“ с Брайън Кокс

| от chronicle.bg |

Новият Чърчил ще бъде Брайън Кокс във филма„Churchill” на Джонатан Теплицки.

Действието на филма се развива непосредствено преди D-Day през 1944 година, когато едно от най-големите предизвикателства пред силите на Съюзниците е самият Чърчил, който се страхува, че катастрофалните събития от Галиполи през 1915-та, когато загиват над 500 хил. войници, могат да се случат отново.

Лентата е по сценарий на британската историчка Алекс фон Тънзелман, която прави своя дебют в киното.

Премиерата е на 2 юни в Съединените щати и на 6 юни във Великобритания.

А ето го и трейлъра:

 
 

На късмет от София до фестивала в Кан

| от Спонсорирано съдържание |

Вие сте на фестивала в Кан.

Разхождате се из хотела си и а! – пред Вас изскача режисьорът Педро Алмодовар. Тъкмо да му кажете „здрасти“ и усещате парфюма на номинираната за „Оскар“ Изабел Юпер, която Ви подминава с царствена усмивка. Селфи тук, селфи там. Преди да се събудите, оказва се, че това е истина. Вие реално се разхождате из хотела си в Кан, докато трае международният кинофестивал – едно от най-престижните филмови събития в света.

За втора поредна година Mastercard предоставя на двама души от България възможност да бъдат не пред компютъра си, а в Кан, докато тече фестивалът. Избраните ще отседнат в един от хотелите, в които са настанени хора от киноиндустрията. Това дава шанс да срещнете на живо любим режисьор или актьор. Освен това за вас ще се погрижат професионални гримьор, фризьор, стилист.

Предложението включва победителите да бъдат придружени от любим човек.

За да участвате в надпреварата за безценното преживяване, трябва да сте направили безконтактни плащания с карта Mastercard в магазини dm на минимална стойност от 35 лв. в промоционалния период от 9 март до 9 април 2017 г. и да регистрирате бележките от ПОС трансакциите на страницата на Mastercard. Така, от една страна, с безконтактната трансакция сте заплатили бързо, удобно и сигурно, а от друга – се включвате в играта за награда.

Освен двете големи награди, които предвиждат пътуване до Кан, има и още 100 награди. Те са ваучери за два билета за прожекция по избор в салоните на Кино „Арена“ в цялата страна.

кан фестивала в кан, mastercard

 
 

„Красавицата и Звяра“ е с рекорден резултат в бокс-офиса на Щатите

| от chronicle.bg |

Филмовата продукция на „Дисни“ „Красавицата и Звяра“ постигна забележителен резултат в бокс-офиса на Северна Америка.

Приходите от продажба на билети възлизащи на 170 милиона долара – рекордно постижение за семеен филм, съобщава БТА.

Лентата бие миналогодишния рекорд на кинотворбата от същата категория „Търсенето на Дори“, която дебютира в бокс-офиса със 135 милиона долара приходи.

Производствените разходи на „Красавицата и Звяра“ възлязоха на около 160 милиона долара.

 
 

Роби Уилямс е готов да представи Русия на „Евровизия 2017″

| от chronicle.bg, по БТА |

Известният британски певец и музикант Роби Уилямс заяви готовност да представи Русия на тазгодишния песенен конкурс „Евровизия 2017″.

„Евровизия 2017″ ще се проведе през месец май в столицата на Украйна Киев, предаде ТАСС.

Агенцията цитира изявление на Уилямс в руското телевизионно предаване „Нека говорят“. „Аз бих искал да представя Русия на „Евровизия“, заяви музикантът. Това ви го казвам чистосърдечно, а ето че моят мениджър сигурно вече се е хванал за главата! Бих искал да представя Русия на конкурса. Давай, Русия, ние можем да победим!“.

Уилямс добави, че харесва „Евровизия“ заради пищното и грандиозно шоу, което се предлага на зрителите.