Изглежда лесно… или как се прави хубаво кафе

| от |

Автор: Kathleen Kelly (http://sladuranasinecura.wordpress.com)

След като толкова разказвах за невероятните приключения на бабата на кафеварките Moka Express, чувствам за свой морален дълг да отделя няколко реда и на по-практични неща като това как се прави кафе с нея и как се поддържа.

espresso

Както казва l’omino coi baffi, sembra facile, изглежда лесно, но не е – сигурна съм, мнозина ще кажат, че едно от най-гадните кафета, които са пили, е било направено именно с такава кафеварка. Така е – от нея може да се извади прегорчиво прегоряло кафе с метален вкус. Аз, обаче, пия и ще продължавам да пия чудесно кафе, силно и ароматно, приготвено с някоя от многото разновидности на Moka Express, благодарение на това, че спазвам няколко прости правила – научих ги в Италия преди години, ето как.

Гостувах в Неапол на А. и В. Като добра гостенка на първата сутрин станах и сварих кафе. Малко след мене в кухнята се появи В., мъжът на приятелката ми А., с когото тя ни беше запознала предния ден, и каза: „А, направила си кафе, чудесно“. След това жизнерадостно изля кафето в мивката и каза: „Хайде сега да направим кафе заедно!“ И ми разкри Правилата.

Най-простото от тях за мене се оказа най-трудно за спазване, но с времето се убедих, че работи – колкото по-малко се мие кафеварката, толкова по-добре! Със сапун – никога, особено отвътре. Миещите препарати оставят мирис, който променя вкуса и аромата на кафето. Вътрешната повърхност не бива да се търка с телчета и абразивни препарати – по стените на кафеварката от отделящото се при варенето етерично масло се образува защитен слой, който не позволява на метала да влияе на вкуса на кафето. Този филм може да не изглежда добре, но е ценен – заради него по-използваните кафеварки правят по-хубаво кафе от новите. Ако току-що сте се сдобили с някоя Moka, не бързайте да вадите чашките, непременно изхвърлете поне първите 3 варки, няма да ви харесат. И също: измитата (само с вода!) кафеварка не бива да се сглобява и затваря, ако не е напълно изсъхнала – ще хване плесен.

Самото приготовление на кафето е до голяма степен интуитивно: в долната част наmachinetta-та се сипва студена вода до вентилчето, а във фунийката – кафе. Важно е да не се ползва твърде фино смляно кафе (запрясно смляно няма да обяснявам) и то да не се притиска във фунийката, за да се уплътни.Moka Express не прави еспресо – налягането в нея стига не повече от 1,5 бара, докато еспресо се прави с налягане 9 бара. Ако кафето е твърде ситно смляно или пък е компактирано, парата няма да успее да избута водата през него и е възможен кухненски микро-взрив.

Значи, кафето се оставя рехаво и само се подравнява, за да не се полепи по гуменото уплътнение, с което да пречи на затварянето. Кафеварката се слага на котлона на слаб огън и за предпочитане с отворено капаче, за да се дебне по-лесно за момента, в който започва бълбукане и течността заизлиза през фонтанчето – този момент настъпва сравнително бързо (зависи от размера, все пак), така че не е добре да се отдалечаваме прекомерно. Почне ли гъргоренето, кафеварката се дръпва от огъня, така че кафето да доизлезе под остатъчната топлина. С лъжичка се разбърква още докато е в каничката, после се сипва в чашка и – pronto! Лесно, бързо и приятно се осъществява телепортиране в Италия.

След това добро начало В., разбира се, ми стана толкова обичан приятел колкото е А. Веднъж го попитах: „Защо ми изля кафето тогава?“ А той ми отговори: „Бях сигурен, че не си го направила както трябва“. Ами не бях. За какво са приятелите…

 
 
Коментарите са изключени за Изглежда лесно… или как се прави хубаво кафе