Гривната

| от |

Умна, красива, весела, направо ангел!

Как се запознах с нея?

Служител съм в една компания за видеонаблюдение, а тя имаше абонамент. Беснееше, защото крадци бяха влизали в дома и, а нашите хора този път се бяха издънили и закъсняли. Крещеше пред гишето докато пишеше оплакването, което в общи линии бе срещу всички. Драскаше върху грешките си с химикалката и после отново пишеше върху задрасканото. След като тотално замаца всичко, поиска ми нова бланка и така стигна до три мастилени картини. И презцялото време не млъкваше, настояваше, измисляше нови правила и нови варианти. Уволни ме поне два пъти.

Но аз бях доволен – тя беше прекрасна и ухаеше на божествен парфюм. В очите ми – тя все пак бе един ангел.

Започнахме да излизаме. Макар и рядко, поради моите безкрайни дежурства. Но се радвах като малко дете на всяка една уговорена и състояла се среща.

И ето – разхождаме се с моя ангел в един МОЛ. Аз бях на седмото небе. Гледахме витрините, питахме се един друг кое ни харесва, кое не, обсъждаме дребните детайли. Телефона ми завибрира в джоба. Докато мислех дали да приема обаждането от работата, тя влезе в един бижутериен магазин. Казах им, че сега не мога да говоря и бутнах летящата врата подир нея. Хванах я за ръката и прошепнах в ухото и:

- „Скъпа, не нося пари, в момента няма как да ти купя нещо, нека да дойдем тук друг път, а?“.

Носът ми ухаеше на парфюма й.

А тя ми прошепна в отговор:

“ Естествено, аз просто обичам като всяка жена да гледам камъчета и пръстенчета! Ще поразгледам и си тръгваме, когато имаме пари – пак ще наминем, ОК?„.

Облекчено казах - „ОК“.

Разглеждаше, мереше, сменяше всякакви пръстенчета. После напръстите и заблестяха златни халки.

След минути бяхме на дупликатите на златни гривни, после на верижките.

Пристъпях от крак на крак, в крайна сметка реших да излеза за да се обадя в работата. Последно на вратата я чух, че започна да избира обеци за майка си, защото Коледа не била далече, а и щяло да има много опашки, суетене, тарапана.

Меренето безкрайно се проточи. Продължаваше послучай наближаващия рожден ден на леля си. Общо взето, цял час измъчваше продавачите и мен. Накрая изстрадалите бижутери и опаковаха две еднакви пликчета с не много скъпи гривни: едната бе за майка и, а другата за лелята.

Вечеряхме в ресторанта на третия етаж, после я изпратих с такси.

Във входа беше изгоряла крушката и се целунахме само на лунната светлина. Стискаше ръката ми, а това бе божествено.

„Ще ми дадеш ли пликовете с подаръците?“ Подадох и торбичките.

„Хахаха, сега ще ми дадеш ли и моя подарък?“ – изсмя се тя.

„Какъв подарък?“.

Пъхнах инстинктивно ръката си в джоба на коженото сако. Напипах стара квитанция при теглене от банкомат, билет и нещо металическо хладно. Извадих го и ми се подкосиха краката – беше гривна! При това с бая едри камъни! Дори в тъмното виждах, че е скъпа. По дяволите, как се е оказала там?!

Цялата вечер ми мина пред очите като на кино лента. Разбрах как се е оказала там.

Разбрах всичко.

Чух вратата на асансьора да се хлопва някъде по високите етажи.

Тръгнах в тъмното без посока да си търся такси. Заваля дъжд. Изкълчих си глезена.

И повече не я видях.

Беше хубава и ухаеше прекрасно.

Николай Крижитски 

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.

 
 

#Bookclub: Оригиналните приказки на Братя Грим – за първи път на български

| от chronicle.bg |

Всички сме чели като деца приказките на Братя Грим. Десетки статии обаче говорят за „оригиналните“ приказки – онези, в които има много повече ужас и страх, отколкото в тези, които сме разлиствали като деца.

Зa пpъв път нa бългapcĸи eзиĸ излиза превод по opигинaлнитe нeмcĸи тeĸcтoвe нa пpocлoвyтитe пpиĸaзĸи, cъбpaни и paзĸaзaни oт Яĸoб и Bилxeлм Гpим. Издaниeтo вĸлючвa cтoтици пoяcнитeлни бeлeжĸи, илюcтpaции, биoгpaфични и poдocлoвни cпpaвĸи, ĸaĸтo и пoдpoбeн пpeдгoвop.

„Детски и домашни приказки“ излиза благодарение на издателство „Deja Book“.

Откъс от книгата можете да прочетете тук. 

 
 

Джиджи Хадид стана модел на годината

| от chronicle.bg |

Джиджи Хадид бе коронясана като международен модел на годината, а „Александър Маккуин“ бе обявен за най-добър британски моден лейбъл на церемонията за Британските модни награди за 2016 г.

Топ дизайнери, модели и знаменитости не се уплашиха от студеното време в Лондон и минаха по червения килим пред „Ройъл Албърт хол“ за церемонията.

21-годишната Джиджи Хадид победи в надпревара с по-малката си сестра Бела, Кендъл Дженър, Адуа Абоа и Линейзи Монтеро за топ отличието за модел.

„Александър Маккуин“ спечели съревнованието за най-добър британски лейбъл, а „Гучи“ получи наградите за лидер в международния бизнес и за международен дизайнер на аксесоари.

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.