Градските тревни площи – красота или храна

| от |

Юлия Кръстева

Темата за тревата е много дълга, толкова, че за затревяването и отглеждането на тревните площи има много текстове, на нея са посветени цели книги. В тях подробно се описват видове, начини на отглеждане, специфики при изграждане или поддържане на тревата като тревен килим. И това е съвсем разбираемо. Тревните площи са един от основните структурни и вегетативни елементи на градинските и паркови терени в или извън градската среда. Точно защото тяхното значение е многостранно като се започне от контрола върху микроклимата и се стигне до класическата роля на тревния килим да служи като основен фон и хоризонтална база за разполагане на различните компоненти от парковата композиция, различни автори пишат своите различни твърдения за оптималните начини да постигнем исканите резултати за нашия тревен килим.

Когато изграждаме едно екстериорно пространство, съдържащо тревна площ, то определено е едно от най-привлекателните места за почивка, размисъл или просто въргаляне на хладно в горещите месеци, независимо дали е в двора на къщата ни или в парка, близо до града. За да е красива и здрава тревата в тази площ, обаче за нея трябва да полагаме някои грижи, взависимост от нейния вид, място и предназначение, както препоръчват специалистите. Случва се от време навреме да придадем повече тежест на препоръката на съседа или някой местен разбирач, който има хубава овощна градина и то понеже и тревата и овошката все е градина, та за това.

Един от най-често срещаните митове е, че тревата не изисква много усилия за поддръжка. Грешка. Голяма. Заради това твърдение доста хора затревяват своите площи и след време установяват, че май нещо не е както трябва. Хубавият тревен килим изисква ужасно много грижи.

Вторият популярен мит е, че ако площта се затреви с готови тревни чимове „слагаш и забравяш”. Забравяш я, ама и тя теб те забравя. Може би този мит е тръгнал от начина на подреждане, който наподобява подреждането на плочки, само че тия конкретно плочки изискват грижа. Това, че подреждаме нарязани парчета отгледана трева, заедно с всички нейни структурни елементи, не я прави по-малко жива от колкото би била тревата, засята със семена.

Градските тревни площи са един от най-важните елементи на зелените пространства. Може да ги видите в парковете и градинките или като разделител на пешеходната от транспортната комуникация или пък на покрива на сградата отсреща. Навсякъде те могат да носят на жителите и гостите на града добро настроение или както нерядко се среща препитание.

DSC_0303

В близкото минало честа практика е била общинските администрации да пестят като сключват сделки със стопаните на някои видове копитни животни за поддръжка на тревните площи. Такива са били дори площите в идеалния център на столицата. Сделката е била съвсем простичка. Стопанин, който редовно коси тревата в дадена площ, да я прибира и употребява както намери за добре, стига това да не се случва на общински терен. Така със сеното те хранели животните си, а Общината не плащала за косачи. Чиста работа за всички страни. От години насам тази практика вече я няма, но споменът за нея не е точно изчезнал. Все още стопаните на тревопасни животни си набавят сено от градските тревни площи, понякога от т.нар. представителни тревни площи, без изобщо да се интересуват какво представлява мястото след като те са минали от там. За тях е важно какво качество храна ще набавят за своя добитък. А това понякога е особено ужасна гледка. Има случаи, в които косачите оставят окосената трева върху площта за да изсъхне преди да си я вземат. За полезност и естетика тук нищо няма да кажа. Ако случайно други минат от там и я приберат започва страшна олелия, едва ли не начало на междуфамилна война, понякога е скандал, прерастващ в словестна битка на расова основа или каквото друго дойде. И понеже е така – никой не им пипа тревата, нито окосената, нито неокосената. Какво като е на булеварда, в градинката пред болницата или на входа на спортната зала. „Да дойдат да си я косят и да си нямаме разправии” е така добре позната реплика от местните, наети по „временната заетост” служители. И как да е иначе? Навремето е имало система. Тя е работила добре. После дали някой се е опитал да я прекрати или с течение на времето е загубила важността си, и постепенно се е преобразила – не мога да кажа. Факт е, че за днешните стопани на животни (които навярно не би трябвало да живеят в града),условията от някогашните сделки са запомнени само в част „употребява както намери за добре”.

 
 

Ето го първия трейлър на „Churchill“ с Брайън Кокс

| от chronicle.bg |

Новият Чърчил ще бъде Брайън Кокс във филма„Churchill” на Джонатан Теплицки.

Действието на филма се развива непосредствено преди D-Day през 1944 година, когато едно от най-големите предизвикателства пред силите на Съюзниците е самият Чърчил, който се страхува, че катастрофалните събития от Галиполи през 1915-та, когато загиват над 500 хил. войници, могат да се случат отново.

Лентата е по сценарий на британската историчка Алекс фон Тънзелман, която прави своя дебют в киното.

Премиерата е на 2 юни в Съединените щати и на 6 юни във Великобритания.

А ето го и трейлъра:

 
 

„Красавицата и Звяра“ е с рекорден резултат в бокс-офиса на Щатите

| от chronicle.bg |

Филмовата продукция на „Дисни“ „Красавицата и Звяра“ постигна забележителен резултат в бокс-офиса на Северна Америка.

Приходите от продажба на билети възлизащи на 170 милиона долара – рекордно постижение за семеен филм, съобщава БТА.

Лентата бие миналогодишния рекорд на кинотворбата от същата категория „Търсенето на Дори“, която дебютира в бокс-офиса със 135 милиона долара приходи.

Производствените разходи на „Красавицата и Звяра“ възлязоха на около 160 милиона долара.

 
 

Продават въздух от концерт на Адел

| от chronicle.bg, по БТА |

Австралиец се опитва да продаде въздух от концерта на Адел в Аделаида. Въздухът е бил пакетиран в найлонови пликчета, съобщи в. „Уест Острелиън“.

„Грабнете къс история за вашата колекция за Адел“ – пише Шон Макдона към офертата си в Ибей. – Всеки истински фен трябва да притежава такъв въздух. Много изгодно предложение“.

Началната цена на пликче с въздух е 14,95 австралийски долара (около 20 лева).

Концертът на Адел в Аделаида беше на 13 март. Публиката й беше от 70 000 души. Една от фенките й преживя нещо незабравимо, когато певицата я изтегли на сцената, за да пеят заедно.

 
 

Рецепта за киш без глутен

| от chronicle.bg |

Росица Гърджелийска отново ни предлага рецепта за популярно по света ястие, което обаче приготвя така, че да не съдържа глутен.

Става дума за киш – любима нейна вкусотия.

„Харесва ми как ухае на масло и как превръща обикновения ден в специален. Споделете тази вкусотия с близките си, със семейството или приятелите и бъдете благодарни за малките моменти в живота. И кафе…не забравяйте кафето…кафето означава щастие!“, казва Роси.

Коя е Роси?

Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Предлагаме ви нейната рецепта за вкусен киш без глутен

Нужни продукти:

За тестото:
100 гр масло
200 гр оризово брашно
6 с.л. вода

За плънката:
4 яйца
2 с.л. кисело мляко
50 гр сирене
2 печени чушки, нарязани на ситно
3 с.л. бланширан и изстискан спанак
3 маслини
малко настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Комбинирайте маслото и оризовото брашно до получаване на смес от едри трохи.

Добавете водата и омесете тесто.

Разпределете тестото по дъното и стеничките на силиконова форма за пай.

Печете 15-20 мин. в предварително нагрята на 170 градуса фурна, тестото трябва да запази белия си вид.
Докато се пече, пригответе плънката като смесите яйцата, сиренето, чушките и киселото мляко. Нарежете маслините на кръгчета.

Когато блата се изпече го извадете от фурната, залейте с плънката и разпределете спанака тук-там по повърхността и с една лъжица леко натиснете да влезе в яйчената смес. Подредете маслинките отгоре и поръсете с пармезан.

Пече се, докато стане солидно отгоре.

Рецепта за киш от Росица Гърджелийска