Горящо момиче

| от | |

books-text

Сузана Гецова

Лунните лъчи пробиваха през прозорците на спалнята на Александра. Тя бе застанала пред огледалото, оглеждайки тялото си. Сатененият й, бял халат се бе изхлузил от раменете й, а къдравата й червена коса игриво танцуваше водена от вятъра. Черните й очи блестяха в огледалото, а устните й розовееха.  Цветът на кожата й, формата на тялото й и всичко, което притежаваше я правеха неустоима. Това го знаеше й Кейлъб, който се беше запътил към нея, без тя да го очаква, разбира се. Обичаше да я изненадва, защото тя винаги се радваше да го види, а когато беше щастлива сексът, който правеха нямаше равен. Без емоции, без чувства. Просто приятелски секс между двама добри приятели. Беше облечен в синият си екип, синьо-зелените му очи изкряха, а на устите му играеше дяволите усмивка, породена от мислите му по Александра. Връщаше се от тренировка, а залата му беше близо до нейното жилище, а той живееше далеч, далеч от нея. Но нещо го привлече на там, някакво желание. Почука на вратата й и зачака. Добре, че нямаше шпионка, защото нямаше да му отвори. Напоследък се държеше пренебрежително с  нея, а тя бе емоционална и това я нараняваше.  Чакането му свърши, защото резето се дръпна и вратата се отвори.

– Кой е? – никой не се показа, само един мелодичен, меден глас, който го караше да полудее, проговори.

– Здравей, красавице. – заговори той внимателно.

Александра настръхна. Той….защо беше дошъл? Да не беше отваряла….Нещастник.

– Какво искаш, Кейлъб? – тя се показа, а той онемя.

Харесваше й да предизвиква тази реакция у него, но в момента искаше да му изкорми и двете глави и да ги даде на кучето си да ги изяде!

– Може ли да вляза или имаш компания? – попита.

– Не и на двата ти въпроса! – отговори твърдо тя и се усмихна студено.

– Хайде де, Алекс… – прехапа устната си и я премери с очи крещящи „Искам теб, леглото, веднага!“

– Хубаво.  – остави вратата отворена и тръгна към спалнята си. – Какво искаш?

– Теб. – директно си каза.

– Днес не ми е до това.

– Дали? – той я огледа от горе до долу, я тя се загърна с късият си халат.

– Да. – легна на леглото, а краката й докоснаха пода.

Кейлъб дойде над нея и я погледна със закачлив поглед. Вдиша аромата й и докосна косата й, после бузата, устните и надолу. Тя нищо не направи, просто затвори очи й се остави на него.

– Извинявай, малката. Знаеш, че не съм искал да те нараня. – допря устни до шията й и заби зъбите си там.

Тя не издържа и го издърпа на горе като го целуна с огромна страст.  Прехапа долната му устна и я стисна за миг много силно, той изпъшка и се отдръпна, но в следващата секунда отново я целуваше жадно навсякъде, а ръцете му шареха по тялото й. Искаше я, искаше я много! Щеше да я получи! Тази нощ не правеха просто секс, тази нощ бе различна. Това, което изпитаха и двамата беше чувствено и страхотно, но решиха да не говорят за това, нито да споделят колко невероятно са се почувствали. Просто заспаха прегърнати и уморени…

Алекс притвори очи и видя как телефона й всеки момент щеше да падне на пода от вибриране. Разсъни се и погледна към екрана. Точно това обаждане чакаше.  Веднага се изправи и отиде в другата стая, за да говори.

– Пале, готова ли си? – заговори твърд мъжки глас.

– Дай ми 10 минути! – каза тя.

– 6! – затвори

Александра влетя в спалнята, но веднага запрестъпва на пръсти когато видя Кейлъб да мърда в леглото. Ако го събудеше сега щеше да й задава много въпроси, а тя нямаше време. Облече черен клин, черна тениска, върза косата си, сложи си коженото яке и се погледна в огледалото. Изглеждаше супер, само дето се чувстваше лека.  Отвори един таен шкаф в дрешника си и извади от там два глока 17 и кутийка със сребърни патрони, нейно производство, прибра и два кинжала. Сега вече всичко беше идеално! Погледна за последно към спящият мъж в леглото и тръгна към дестинацията си. Нощта беше студена и неприветлива, във въздуха имаше странен мирис, на зло. Днес щеше да се лее кръв и по дяволите, Александра беше дяволски готова! Спря своя любим Mitsubishi Lancer Evoметалик пред една масивна порта и се усмихна на камерата, след което беше допусната по – нататък, само за да види още една такава порта, отново усмивка и отново и най – накрая вкара возилото си в един двор, над който се извисяваше огромно имение. Сградата беше отблъскваща, неприветлива, черна и страшна. Перфектното  място за заснемане на филм на ужасите. Излезе от колата си с присвити очи към една статуя на нещо грозно, което според някои прилича на дракон. Извади глока си и се насочи със ситни стъпки към камъка. Колкото повече се доближаваше, толкова по – сгъстен ставаше въздуха. Усети страх, вдиша по – дълбоко, непозната миризма. Това що се криеше там имаше основание да се страхува. Залепи гърба си на твърдия камък и се усмихна задоволно. Обичаше мирисът на страх у жертвите си. Караше я да изпитва сила. Искаше кръв и щеше да я получи, а ако беше някой от враговете й още по – добре. С бързината на светлината тя надникна зад статуята и остана вцепенена за момент. Пред нея стоеше малко лабрадорче, с големи, изплашени, кафяви очи. Запристъпва назад, скимтейки. Лицето на Александра веднага омекна и тя се пресегна към кучето. Грабна го в обятията си и започна да го гали.

– Да не си се изгубил, приятел? – говореше му като на бебе, а между временно влезе в имението.

От вън може й да изглежда ужасяваща, къща на духове, но вътре къщата беше невероятно красива. Всичко беше цветня, светля и обзаведеня с нови мебели и джаджи. Красотата на красотите.  От ляво се чуха мъжки гласове, Александра пуска кучето, а то се сви до нея. Тя тръгна към стаята, от която ехтеше музика и се надвикваха гласове. Вратата се отвори още преди да я е докоснала и всичко затихна. Остана само Били Хлапето и Лекъс да разкъсват малко неубодната тишина.

– Закъсня. – каза един страшно висок, едър тип, със сурови черти, очите му я пронизваха и не трепваха.

– Намерих си компания. – посочи към кучето, но продължи да гледа изпитателният му поглед.

– Трябва да се научиш да идваш навреме, пале! – гласът му беше твърд и дълбок. Усмихна се и това смекчи малко грубото му лице, беше облече в черни, кожени дрехи като нея. Косата му беше късо постригана и това го караше да изглежда по – млад. Другите трима мъже около него също бяха с черни дрехи и с оръжия по себе си. Единият, който беше в ляво от суровият мъж имаше дълга, руса коса и самодоволна усмивка, ирисите му бяха сини, а лицето му меко и спокойно. Светлият цвят на кожата идеално се връзваше със всичко в него. Личеше си, че е секс бог. Беше си свалил якето и мускулите му ясно се очертаваха в черната, прилепнала тениска. Красота. Името му беше Алексей. Произхождаше от стар руски род и възрастта определено не му личеше.  В дясно, подпрени до прозореца стояха двама почти еднакви мъжки екземпляра с единствената  външна разлика, че единият беше чернокос, а другия червенокос с гребен. Това бяха близнаците Венджънс и Пийс. Пълна противоположност на имената си. Венджънс беше добър и мъдър, предпочиташе словесната битка пред кървата, успяваше да запази самоконтрол и спокойствие. Сините му очи винаги грееха, а около тях се образуваха бръчици от смях. Имаше репутация на възпитан мъж от висшето общество, но беше много земен. Богът на аргументите! От друга страна брат му Пийс имаше проблеми с….с абсолютно всичко. Беше избухлив, ревнив, винаги ядосан. Очите му също бяха сини, но прическата му на разярен петел даваше да се разбере, че никак не е мирен. Едър, висок и много мусколест, богът на бойното поле.  Мисията му беше да изтребе всичкото зло на земята и Александра напълно го подкрепяше в това начинание. Обичаше тези момчета и ги приемаше за свои братя, макар мястото й да не беше сред тях. Тя също беше много добра в стрелбата и с кинжала, роден боец. Може би затова и разрешиха да се бие редом с тях.  Очите й отново попаднаха на мъжът по средата. Това беше техният водач. И разбира се, извисяваше се над всички. Притежаваше бърз ум, стратегически знания и отлично познаваше всяко едно бойно изкуство. Лидер за подражание! Никой не знаеше името му, но всички го наричаха Кинг, което беше уместно след като беше с кралска кръв.

– Хайде дами, не обичам да бездействам. – проговори Пийс.

– Първо палето трябва да се научи да не закъснява. – Очите на Кинг все още бяха вторачени в Александра.

– Хайде да ме учиш после,а? – никой не противоречеше на Кинг освен нея и това тайно я караше да се чувства специална, защото той не й правеше нищо, което пък от една страна беше странно имайки в предвид суровата му външност и уважението, което всеки трябваше да изпитва към него. Е, за нейн късмет той само сви устните си в линия и грабна оръжието си от бюрото.

– Близнаците поемате към центъра, Алексей И палето ще идете в този клуб- подаде на Алексей някаква визитка. – Аз имам малко неотложна работа. – каза това и изчезна.

–  Баркод? Що за клуб е това? – Алексей присви очи към картичката и я прибра в джоба на якето си. – Хайде, Алекс! Ще идем с моята кола.

–  Какво й е на моята? – тръгна след него и погали кучето за чао.

–  Пълен трошляк. – усмихна й се и влезе в своят черен бмв джип и пусна Скрилекс.

–  Ти си трошляк! – отвърна на мазната му усмивка и увеличи уредбата. Обожаваше Скрилекс.

Тръгнаха към клуба като през цялото време мълчаха. Тя харесваше Алексей, той беше секси и забавен, но го възприемаше като приятел и толкова. В съзнанието й се появи спомен от първият път, в който го видя.

Александра не чувстваше тялото си, всъщност не чувстваше нищо освен как се рее из пространството като безжизнено същество. Мъртва ли беше? В Рая ли се намираше?

Иска ти се! – каза някой.

Кой беше това? Ангели или други духове?

Не, глупачке! Това е подсъзнанието ти! –  отговори гласът.

Но, но как така? Имаше чувството, че е отделна личност. А, може би просто полудяваше и беше вкарана в лудница, а ефекта от хапчетата, с които вероятно я тъпчеха беше на лице.  Мамка му! Само ако не беше убивала онзи тип….Но как иначе щеше да се измъкне, той искаше да я изнасили. Да отнеме невинността й, а тя нямаше да го позволи. Спомни си, че точно преди да го простреля нещо в нея прищракна. Сякаш знаеше точно какво прави. Взе пистолета, натисна спусака и го уцели точно в сърцето. Перфектен изтрел, без да се замисля. По – принцип един неопитен стрелец и страхлив човек като нея ще трепери и дори няма да успее да нацели мишената. Но с нея беше различно, сякаш беше правила това и преди, в един друг живот, по – хубав от този, който сега водеше. А, дали не беше в затвора и я бяха пребили жестоко и сега лежеше в болничното крило упоена, за да не я боли? Мамка му, предпочиташе да е мъртва….Дано да е мъртва!

- Отвори очи, хайде! Знам че си жива, чувам как сърцето ти бие. – заговори мъжки, дълбок глас.

Точно като по команда, Алекс отвори очи и по дяволите! Добре, че не беше мъртва! Пред нея беше най – сексапилният мъж, който бе виждала. Висок, мусколест, със сини ириси. Най – красивите очи, които бе виждала! Гледаше я разтревожено. Гадже ли й беше?

Хаха, не малката! – засмя се той.

По дяволите! Последното изречение го беше казала на глас, нали? Сега й се прийска да е мъртва отново…

– Как си? – попита мъжът.

–  Добре. – това нейният глас ли беше? Чувстваше го толкова непознат.

–  Можеш ли да си движиш крайниците? – в гласът му се появи нотка на загриженост, това някак си я успокои.

–  Не знам. Къде съм? Кой си ти? – сега беше нейн ред да пита.

–  В болница си, аз съм….е, не съм враг.

–  Какво искаш от мен? – изведнъж подсъзнанието й се сля с нея и всичко й дойде на място. – Алексей?

–  От къде знаеш името ми? – игледа я много учудено.

–  Не знам. – Александра присви очи.

–  Трябва да вървим, после ще си изясним всичко. – той я вдигна, а тя се допря до гърдите му, беше толкова топъл. Чувстваше се лека като перце.

Тръгнаха на някъде, а тя затвори очи и се заслуша в сърцето му. Туптеше по – бързо от обикновенно. Зачуди се дали не му тежи,вдигна главата си към шията му, за да диша по – добре и усети как той настръхна след като неволно допря устни до гладката му кожа.

–  Тежка ли съм? – попита тя.

Чу гърлен смях и после той  спря и я погледна.

– По – лека си от перце! – продължи да върви.

Вдиша аромата му, ухаеше толкова приятно. Искаше да остане в прегръдките му завинаги. Но изведнъж се озова на кожена седалка. Бяха в кола, висока кола, джип може би. Тя се огледа, прозорците бяха черни, но успя да различи, че навън е вечер и се намираха в непозната болница. В нейният град имаше само една долнопробна болница и това определено не беше тя.

–   В кой град сме?

–   Ню Йорк.  Затегни колана! – каза това и потеглиха с бясна скорост.

Уредбата се включи и от нея прозвуча Vindata – All I Really Need. За Първи път чуваше тази песен, но й хареса. Още повече й хареса мъжът, който беше до нея. Излъчваше мъжественост, сексапил и дали заради хапчетата или не, но Александра усещаше някаква връзка между тях.

След толкова години тя осъзна, че се е заблуждавала. Алексей не изпитваше дори и най – малката симпатия към нея. Не я гледаше като жена, а като дете, като по – малката му сестричка и никога не би я обладал както правеше с другите жени.

– Пристигнахме! – Алексей изключи двигателя и излезе навън.

– Хубава дупка! – отбеляза Алекс като погледна към клуба. – Хайде да убиваме!

– Имай търпение, пале! – каза Алексей.

Тя го изгледа с присвити очи. Боже, как мразеше да й казва пале. Разбираемо бе, че Кинг и другите я наричаха така. Все пак тя не ги сънуваше голи, върху нея. Но Алексей….Защо винаги избираше толкова кофти мъже? Кейлъб също не искаше да се обвързва с нея. Да и тя нямаше голям мерак, но всяко момиче иска връзка, иска някой да се грижи за нея, да я глези, да се тревожи и да я обича. Може би грешката беше в нея…От всички тези размисли гневът й се върна. Тези дни беше постоянно напрегната и изнервена, сякаш нещо щеше да се случи всеки момент. Но разбир се, тя не знаеше какво ще е , защото в света, в който живееше всичко бе възможно да се случи. Кинг и близнаците бяха вампири, Алексей беше получовек като нея. Разбира се, не пиеха кръв и не излизаха само нощем, за разлика от вампирите, но все още се чудеше как майка й е спала с вампир. Е, не беше толкова трудно за разбиране. Баща й е бил най – сексапилният вампир, съдейки по думите на две негови „приятелки“. Пет години, а тя още не можеше напълно да приеме истината за съществуването на този свят. Още по – малко на това, с което всяка вечер се спречваха. Демони. Ходещи мъртавци, зомбита, изроди, бездушни. Както и да ги наречете ще се прави. Тези твари убиват невинни хора и вампири. Кинг и останалите момчета са един вид полицията на расата си. Александра прие да се бие с тях единствено, за да отмъсти за смъртта на родителите си. Според вампирската история, баща й – Димитрий Петрович е бил не само хубав мъж, но и смъртоносен боец. Една вечер когато не бил на смяна тези подли копелета са му устроили капан. Отвлекли са го и са го накълцали на малки парченца, а после са го пратили разчленен на майка й. Това било огромен шок за нея и крехката жена просто умряла, за да бъде с любимият си. Но никой не помислил за Александра. Тя останала сираче и животът я сблъскал с доста неприятни неща. Но това вече е минало, след като я отведоха от онази болница я научиха да се бие и да бъде редом до тях. Единствената жена – войн в братсвтото от както е било съзнадено. Според Кинг  тя е специална и играе важна роля в историята на света.

Но това все пак не я караше да се чувства никак специална. Влязоха в клуба, където имаше силна, гадна музика и много голи, потни тела. Миришеше отвратително, на кашиш или крек. Очите на Алексей веднага сканираха мястото и тръгна към някаква врата. Алекс го последва. Озоваха се в огромно помещение, осветено в червено. Нямаше никого или поне така им се стори.

– Алексей, какво правим тук? – попита шепнешком  тя.

– Имам предчувствие. – каза.

– Алексей, тук няма никой, тръгваме! – Александра тъкмо докосна дръжката на вратата когато някой я сграбчи и я повали на земята.

Беше демон, високо, слабо на вид тяло, с огромна сила и червени очи. Вероятно беше нов, защото истинските демони нямаха формата на човек. Беше я възседнала и искаше да я удоши. Тя преплете краката си около кръста му и го обърна, след това извади кинжал от якето си и го заби в сърцето му. Избухна в пламаци и не остана нищо от него. Въздъхна и погледна нагоре. Алексей се усмихваше леко, но изведнъж нещо го завлече. Не приличаше никак на новак. Съществото бе цялото червено с рога, точно като дявола, червените му очи светеха безмилостно. Издаваше ужасяващи звуци. Александра затича към него, но други двама я сграбчиха и я повалиха. Тя започна да се бори, но те бяха по – силни от нея. Удариха я няколко пъти докато не се разкърви и не започна да изпада в безсъзнание. Всичко й се завъртя и тя чуваше само как Алексей вика името й. Няма да го наранят! Няма да им позволи да го наранят! Изведнъж всичкият гняв, който имаше в себе си избухна и тя придоби нови сили. Отвори очи и видя как демоните бягат от нея. Усещаше горещина, цялата гореще. Тя беше в пламъци, но те не я нараняваха. Огънят идваше от нея. Вдиша дълбоко и освободи целият гняв, който притежаваше. Всичко избухна, чу как сеществата крещят и умират едно по – едно. Когато всичко свърши тя падна на земята изтощена. Не знаеше какво бе станало, но това определено им помогна да се измъкнат.  Преди да загуби съзнание усети косата на Алексей да я гъделичка, а аромата му я успокои. Тя заспа и чу  единствено….

– Моето горящо момиче.

 
 

Новият Jaguar XF Sportbrake загатва за себе си

| от chronicle.bg |

Jaguar повдигна завесата новия XF Sportbrake от централния корт на Уимбълдън.

По-малко от 70 дни преди началото на световния тенис турнир Уимбълдън 2017, тревната площ на комплекса All England Tennis Club се превърна в платно за очертанията на динамичната спортна комби версия на Jaguar XF. Прочутите бели линии на игрището се трансформираха пред експертните погледи на Иън Калъм, директор по дизайна в Jaguar, и на ландшафт мениджъра на Уимбълдън Нийл Стъбли.

XF Sportbrake ще се присъедини към редиците на носителите на награди XF автомобили в спортните салони на Jaguar след премиерата му през лятото.

Jaguar е официален партньор на турнира Уимбълдън 2017, който ще се проведе от 3-и до 16-и юли 2017 г.

 
 

„Историята на прислужницата“: какво трябва да знаете за сериала

| от chronicle.bg |

Когато през 1985 година канадската писателка Маргарет Атууд издава книгата си „Историята на прислужницата“ (The Handmaid’s Tale), светът е много различен. Романът е написан върху пожълтели листа и напечатан на германска пишеща машина, наета от Атууд, докато живее в Западен Берлин.

По това време Стената все още разделя обществото на две, а въздухът е наситен с усещането за Големия брат. Навсякъде цари чувство на недоверие.

В тази атмосфера се раждат светът на Гилаед и прислужницата Офред. В годините след създаването на романа, награждаван с редица престижни награди за литература,  Атууд винаги е казвала, че всичко, което се случва в нейната награждавана книга, е изградено по образ и подобие на неща от света около нас – от прислужниците на Яков в Библията до увеличаващите се нива на безплодие по света.

Това обаче не е спирало мнозина да се чудят дали Атууд всъщност не е пророк, особено като се има предвид как сериалът „Историята на прислужницата“ с участието на Елизабет Мос в ролята на Офред, се ситуира в 2017 година.

Действието в епизодите, създадени по романа, се развива в Гилаед – дистопично общество в близко бъдеще, в което темата за безплодието е водеща, а правата на жените са изпратени в миналото. За да гарантират приръста на населението си, властите в тоталитарната общност пращат млади и плодовити момичета в сексуално робство, за да помагат на заможните семейства да създават поколение.

Още преди премиерата на първия епизод от сериала, поддръжниците на Тръмп обвиниха шоуто в явен упрек към правителството му. Жени, облечени в костюми на прислужници, протестираха в Тексас срещу закон за абортите, а по време на женския марш през март имаше постери с известен цитат от книгата – „nolite te bastardes carborundorum“ („не позволявай на копелетата да те съсипят“).

Изглежда така, сякаш книгата е мрачно предсказание, в което Hulu са разпознали днешна Америка и затова са купили правата за създаване на сериала. Историята обаче е по-различна. Телевизията се заема със сериала през април 2016 година, когато Доналд Тръмп е кандидат за президент с малки шансове, а предизборната кампания тепърва се разгръща. Снимките на първи сезон са приключени около деня, в който новият американски президент полага клетва.

Това превръща „Историята на прислужницата“ в един от най-непреднамерено релевантните сериали в последните години.

Създателят на шоуто Брус Милър посочва, че ако сериалът по книгата на Маргарет Атууд звучи като анти-Тръмп изпълнение, то тогава авторката би трябвало да има умения за пътуване във времето. По думите му Гилеад има своя собствена политическа структура и тя е установена много отдавна.

Самира Уайли, една от звездите на шоуто и известен ЛГБТ активист, прочела книгата едва след като й дали ролята на Мойра – най-добрата приятелка на Офред. „Не бях запозната с „Историята на прислужницата“ на Маргарет Атууд, преди да прочета сценария. Невежо си мислех: О, виж, те са написали тази история за това време…точно сега, това е невероятно. След това да разбера, че е писана преди повече от 30 години, за мен беше ненормално“.

За Елизабет Мос, която е и изпълнителен продуцент на сериала, той е станал още по-тежък след изборите през ноември, след които епизодите изглеждат малко по-близки до реалността.

Мос и Милър са категорични, че някои сюжетни линии могат да напомнят за САЩ днес, но всъщност сериалът се занимава с много по-универсален свят и разглежда оригиналните теми, заложени в книгата на Атууд.

Сериалът по книгата на Маргарет Атууд може да се гледа в България по HBO.  Вижте в галерията жените в основните роли. 

 
 

Какво научихме от премиерата на новия Suzuki Swift

| от chronicle.bg |

Вчера в култовия клуб „Ялта” се състоя родната премиера на най-новото поколение на емблематичния SUZUKI SWIFT.

От компанията изтъкнаха, че че новият SWIFT е основна част от глобалната стратегия за увеличаване на пазарния дял на SUZUKI, като ръстът до 2019 г. се очаква да бъде над 29%. На модела ще се разчита и локално, за да се запази тенденция за стабилен и значителен ръст в пазарния дял на марката.

SWIFT е модел, който отразява по възможно най-добрия начин опита на SUZUKI в производството на компактни автомобили, но също така той подчертава и отдадеността на компанията в създаването на автомобили със спортен дух, които носят максимално удоволствие от шофирането.

SUZUKI_SWIFT_GLX_02

Създаден на база на концепцията «SWIFT INNOVATION» изцяло новото поколение на модела притежава съвременен дизайн и е оборудвано с всички актуални технологии на японския производител. SWIFT се отличава с младежкия си и спортен дизайн, двигатели, които предлагат подобрена динамика и икономичност, богатата линия на модела – разнообразие от двигатели и скоростни кутии, конкурентно оборудване, надвишаващо средното за класа ниво, съвременни системи за активна и пасивна безопасност, система за задвижване на четирите колела ALLGRIP AUTO.

Speedy_Blue_Premium_Silver_CWC

Първото, което прави впечатление в новото поколение на SWIFT е тенденцията към положително намаляване на някои основни характеристики за автомобила – тегло (от 960 кг до 840 кг) и радиус на завиване (с 0,4 м по-малък), и постигане на много конкурентни нива на други показтели – 5% по-икономичен, 8 % по-аеродинамичен, 25% повече пространство в багажното отделение.

Ето и акцентите от представянето на новия SWIFT:

ДИЗАЙН

Успешният и непреходен дизайн на SWIFT отговаря напълно на нуждите на клиентите. Новият дизайн на SWIFT се фокусира върху еволюцията на база ДНК-то на своя предшественик. Запазвайки характеристиките на дизайна, е създаден един нов модел.

Компактната, ниска и широка каросерия, с нисък център на тежестта, въплъщава напълно спортния вид на новия SWIFT.

SUZUKI_SWIFT_interior_06

Агресивната предна маска с широк отвор, в съчетание с атлетичните линии, преминаващи през страничните части на автомобила, създават усещане за динамика, която отличава автомобила.

В същото време, за да се създаде по-голямо пространство в купето за пътниците, новият SWIFT разполага с
междуосие, което е 20 милиметра по-дълго от това на предишния модел. Височината на автомобила е 15 милиметра по-малка, а широчината на автомобила е по-голяма с 40 милиметра, подчертавайки ниската и широка форма на новия модел.

Новият SWIFT разполага с 265 литра пространство за багаж, което е с 54 литра повече от предишния модел.
Вътрешната част на новия SWIFT, която е със съвременен и младежки дизайн, който изразява спортните характеристики на модела. Централната конзола е обърната към водача, а купето за пътниците създава усещането за по-голям простор в сравнение с предшестващия модел.

Впечатляващо е арматурното табло, което в GLX версиите, посредством цветен TFT LCD 4,2 инчов екран, предоставя различна информация, свързана с управлението на автомобила, използвайки лесни за разбиране
графики.

SUZUKI_SWIFT_interior_11

ДВИГАТЕЛИ

Новият SWIFT е оборудван с два двигателя, атмосферен бензинов 1.2-литров двигател DUALJET с 90 к.с. / 6.000 об.мин. и 1.0-литров турбо бензинов двигател BOOSTERJET с 112 к.с. / 5.500 об.мин.

1.2 DUALJET балансира хармонично мощността и разхода на гориво. Посредством употребата на системата за многоточково впръскване и по-леките материали, които са използвани за неговото производство, е постигнат изключително нисък разход на гориво, който достига 4,3 литра/100 км. Двигателят е съчетан с ръчна 5-степенна скоростна кутия или безстепенна автоматична скоростна кутия (CVT).

Турбо двигателят 1.0 BOOSTERJET, благодарение на технологията за директно впръскване, с която разполага, съчетава висок въртящ момент с нисък разход. Този двигател е с максимален въртящ момент, който е на разположение при ниски обороти, което го прави съпоставим с характеристиките на дизелов двигател. Този двигател се съчетава с ръчна 5- степенна скоростна кутия или с автоматична 6-степенна скоростна кутия.

И двата двигателя в GLX версията с ръчна 5-степенна скоростна кутия се предлагат само в комбинация с полу хибридната система на Suzuki SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki). SHVS се състои от интегриран генератор, който съдейства на двигателя при стартиране и ускоряване на автомобила, и компактна високо-производителна литиево-йонна батерия. В допълнение, системата е отговорна и за производството на електрическа енергия по време на спиране на автомобила, която се използва за захранване на електронни компоненти, като например радио и светлини.

Средният разход за GLX версиите в комбинация със SHVS системата е едва 4,0 литра/100 км. за 1.2 и се явява най- ниският разход за класа на задвижваните с бензин атмосферни двигатели с ръчна скоростна кутия и 4,3 литра/100
км. за 1.0.

В подобни нива варират и емисиите на вредни газове CO2, които са изключително ниски. Емисиите на CO2 за версиите с двигател 1.2 с ръчна 5-степенна скоростна кутия са 98 гр/км, а с помощта на SHVS системата, вредните газове достигат едва 90 гр/км.

SUZUKI_SWIFT_interior_22

БЕЗОПАСНОСТ

Новият SWIFT е първенец и по отношение както на безопасността на пътниците, така и на безопасността на пешеходците. Сред най-добрите в своя клас, той разполага със съвременно предпазно оборудване за предвиждане и избягване на евентуални произшествия – Dual Sensor Brake Support – система за подпомагане на пътното поведение на автомобила и спирачната дейност на база на камера и лазер. Новият SWIFT е първият модел на SUZUKI, който е оборудват с тази технология. Той е снабден и с Radar Brake Support – система, която беше за първи път въведена с новото поколение на легендарната VITARA. Водачън на SWIFТ може да разчита и на системата за следене и предупреждение при смяна на линиите на пътното платно. Като стандарт в този компактен автомобил са заложение 6 въздушни възглавници. Системата Hill Hold – асистент при потегляне при наклон, е изключително удобна при по-интензивния трафик в града.

Новият SWIFT е достъпен и във версии със система за задвижване на четирите колела ALLGRIP AUTO. Тази система автоматично контролира поведението на автомобила и при нужда насочва въртящия момент към задния мост.

SUZUKI_SWIFT_interior_01

ОБОРУДВАНЕ

Новият SWIFT включва всички съвременни технологии и улеснения за водача: муулти-информационна система с тъч дисплей и възможност за свързване със смартфон, камера за заден ход, чийто образ се появява на дисплея на мулти- информационната система и подобрява видимостта, навигация, LED светлини, автоматични светлини, адаптивен круиз контрол, автоматична функция на дългите светлини и още много други технологии, които поставят нови стандарти за безопасност и комфорт при шофирането.

SWIFT се предлага в 7 основни цвята, от които само един не е металик и още 4 двуцветни комбинации, които
подчетрават младежкия дух на водела. На разположение на клиентите е и богат избор от аксесоари, с които
могат да персонализират своя автомобил.

SWIFT_PI_01_40_high

ЦЕНИ

Цената на новия SWIFT започва от 23 390 лева с включен ДДС и ECO BONUS за версия 1,2 GL и от 28 990 лева с включен ДДС и ECO BONUS за версия 1,0 GL+.

Цените за версиите с ALLGRIP AUTO започват от 29 590 лева с включен ДДС и ECO BONUS за версията 1,2 GL+.

 
 

Първият филм в България, адаптиран за хора с ограничено зрение

| от chronicle.bg, по БТА |

„Белгийският крал“ е първият филм в България, адаптиран за хора с ограничено зрение. Първата прожекция у нас за незряща публика е днес от 17.00 ч. в Дома на киното.

„Кино за незрящи“ е проект на „София филм фест“ /“Арт фест“, с перспектива да стане постоянна инициатива, за да могат хората с ограничено зрение да припознаят киното в своя живот. Тревожно е, че много малко от незрящите хора са влизали някога в киносалон. Това е на път да се промени – благодарение на усилията на организаторите все повече филми ще бъдат технически адаптирани.

През март, по време на 21-ия СФФ, за първи път бяха показани два филма, тематично свързани с живота на хора, които са загубили зрението си. Прожекциите бяха експериментални, като в реализирането им се включиха актьори, четящи на живо в залата диалога между героите, както и обяснителния текст между репликите, за да могат незрящите да си представят сцените и детайлите в тях възможно най-добре, припомнят инициаторите.

„Белгийският крал“ е първият филм в България, който е дублиран по специален начин, чрез което става достъпен за хора с нарушено зрение. Озвучаването на филма е осъществено в партньорство с „Доли медия студио“.

Филмът е пародия на документален роуд муви, в който един крал се събужда за реалния свят – в ролята е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин. Сред актьорите са и Брюно Жорис, Титус де Воогт, Люси Дебе. Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е заместник-шефът на турските тайни служби. Холандският режисьор Питер ван дер Хауен е в ролята на документалиста Дънкан Лойд, а сръбският актьор Горан Радакович е снайперист от Сараево и любител на птиците.

„Белгийският крал“ е заснет почти изцяло в България, в него участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове – „Мистерията на българските гласове“, „Филип Кутев“, квартет „Славей“, както и двама ученици от Училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“ в София. Именно ученици от това училище ще бъдат в Дома на киното днес, за да се срещнат с филма, събрал най-много зрители по време на 21-ия СФФ. Тяхното присъствие е осигурено с любезното съдействие на г-жа Мария Константинова, оперативен директор на „ИзиПей“ и председател на организация „Право на зрение“.
Билетите за незрящи са на преференциална цена от 5 лв., за всички останали – по 7 лв.